Zece expoziţii în patru muzee din Iaşi

default

Dimensiune font:

| 11-07-2017 05:01

 În incinta Palatului Culturii puteţi vizita cele patru muzee ale Complexului Muzeal Naţional „Moldova”. Palatul Culturii poate fi vizitat de marţi până duminică, între 10.00 şi 17.00.

 

Vara aceasta, cultura este răspândită cu fiecare rază de soare ce coboară pe Palatul Culturii. Clădirea impozantă deserveşte sediul central al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi şi patru muzee ale acestuia: Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” . Cel din urmă va fi închis în perioada 10-16 iulie pentru efectuarea curăţeniei generale, după cum anunţă reprezentanţii acestuia, însă între timp pot fi vizitate expoziţiile celorlalte muzee şi, separat, Turnul cu Ceas.

 

Expoziţiile din Muzeul de Artă

„Maeştrii picturii româneşti” şi „Maeştrii artei interbelice româneşti” pot fi întâlniţi, prin lucrările lor, în încăperile Muzeului de Artă. Muzeul de Artă din Iaşi, continuatorul primei Pinacoteci din România, înfiinţată în 1860, a acumulat în cei 155 de ani de existenţă un patrimoniu bogat şi valoros din care nu lipsesc reperele fundamentale ale artei româneşti, precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian şi continuatorii acestora”, spun reprezentanţii muzeului despre prima expoziţie menţionată. Aceştia precizează că în expoziţie se regăsesc lucrări care să ilustreze caracteristici ale interbelicului românesc şi ale artiştilor care le semnează.

Despre expoziţia „Maeştrii artei interbelice româneşti”, organizatorii aduce în atenţia publicului iubitor de artă nume celebre ale artei româneşti, lucrări semnate de Octav Băncilă, Ştefan Dimitrescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu şi mulţi alţii.

 

Expoziţiile din Muzeul de Istorie

În sălile Muzeului de Istorie a Moldovei puteţi vedea expoziţia „Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită”, organizată în spaţiile care pun în valoare ruinele Curţii Domneşti, scoase la iveală în urma lucrărilor de restaurare ale Palatului Culturii. „Curtea Domnească din Iaşi este locul unde s-a scris istoria Moldovei vreme de câteva secole”, spun organizatorii. În expoziţie regăsiţi colecţii de arme albe şi de foc, spade medievale, shamshir-uri şi iatagane, primele arme de foc, piese de artilerie şi ghiulele de tun evocă vremurile eroice din istoria vechii capitale a Moldovei.

Muzeul de Istorie a Moldovei găzduieşte şi expoziţia „Socializare şi divertisment la 1900”, ce reuneşte piese din patrimoniul muzeului, redând atmosfera sfârşitului de secol XIX şi început de secol XX. „Această nouă valorificare a patrimoniului muzeal îşi propune să aducă în atenţia publicului şi aspecte legate de viaţa socială, de cotidian, de manierele de petrecere a timpului liber, dar evidenţiază şi istoricul edificiului şi practicile militare medievale”, spun reprezentanţii muzeului. 

Publicul este aşteptat să viziteze „Instrumente medievale de tortură” din spaţiul expoziţional al Muzeului de Istorie, proiect demarat la iniţiativa Ambasadei Poloniei în România, prezentată anterior în ţara noastră doar la Muzeul Municipiului Bucureşti, în 2012, unde „s-a bucurat de un interes deosebit”, spun organizatorii. „Tematic, această expoziţie constituie o provocare, o invitaţie la introspecţie şi poziţionare obiectivă în faţa gustului pentru teroare manifestat de-a lungul secolelor, atât la nivel individual cât, mai ales, comunitar, dar şi un îndemn la reconciliere prin înţelegerea gravităţii faptelor istorice şi responsabilizare”, precizează reprezentanţii Muzeului de Istorie.

 

Muzeul Etnografic al Moldovei

Muzeul Etnografic al Moldovei deţine o colecţie importantă de instalaţii, între care sunt şi vedete, precum cea mai mare oloiniţă din România”. O parte din colecţie este inclusă în „Cotidianul ţărănesc: inventivitate şi măiestrie”, având ca temă instalaţiile ţărăneşti folosite în industria alimentară tradiţională, respectiv instalaţiile pentru curăţarea şi măcinarea seminţelor folosite în alimentaţie etc. Elementul de noutate este reprezentat de colecţia de mijloace de transport – sarabana (căruţă) şi săniile (sania de mână pentru dus la moară, sania de călătorie – troică, sanceul pentru nutreţ).

Expoziţia „Sărbătoarea: artă şi spiritualitate” surprinde satul românesc în sărbătoare, „când locuitorii lui experimentează dimensiunea sacră şi festivă a timpului, încetează lucrul şi se manifestă plenar ca persoane comunitare, socializând în familie, în comunitatea bisericii şi în cadrul grupului social de care aparţin: gospodari, flăcăi sau nubile, copii etc.”. Publicul regăseşte în expoziţie costume din toate zonele Moldovei, în dispunere de horă, iconografie şi recuzită ceremonială şi rituală, cu accent pe perioada pascală.


Expoziţiile din Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

După curăţenia generală, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţia „Instrumente de Muzică Mecanică”, ce reprezintă „un parcurs vizual şi sonor ce permite (re)descoperirea fascinantei lumi a automatelor muzicale, cu întreaga ei paletă de aparate care îi aparţin: cutii muzicale, organete, ceasuri şi albume cu mecanism muzical, simfonioane, polifoane, piane mecanice şi pianole ş.a. Spre deosebire de instrumentele clasice care necesită aptitudini interpretative, cutiile muzicale cu lamele, corzi, clopote sau tuburi sonore sunt acţionate printr-un mecanism cu arc ce declanşează automat melodia înregistrată pe suport”, explică reprezentanţii Palatului.

De asemenea, până în luna ianuarie a anului viitor, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi găzduieşte expoziţia Maşinile lui Leonardo da Vinci, la care sunt aşteptaţi toţi „pasionaţii de mecanică, de aeronautică, de explorări subacvatice, de tehnică militară, dar şi de artă plastică, pentru a descoperi câteva din manifestările spiritului uman în deplina sa genialitate”.

Larisa LAZĂR

Palatul Culturii poate fi vizitat de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00, Turnul cu Ceas putând fi vizitat în grupuri de maximum şapte persoane, din oră în oră, între 10.45 şi 15.45, pe bază de rezervare pentru ziua în curs.

Preţul unui tur complet al Palatului este 40 de lei, beneficiind de reduceri elevii, studenţii, pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi. Turnul cu Ceas se vizitează cu bilet separat – 16 lei (preţ întreg), cu reduceri.

Pe www.ziarulevenimentul.ro regăsiţi expoziţiile Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, închis în perioada 10-16 iulie. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei