Acuzaţii incendiare şi prejudicii astronomice pe spatele pensionarilor

default

Dimensiune font:

| 06-09-2017 06:00

O situaţie trasă la indigo după scandalurile de la Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Iaşi, relatată pe larg în paginile cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, se petrece în judeţul Bacău * pornind de la articolele publicate în luna martie, foşti angajaţi ai CARP Buhuşi reclamă acum abuzuri similare, cum ar fi angajările rudelor, salarii astronomice, achiziţii prin firme de casă şi dobânzi preferenţiale * oamenii sunt nemulţumiţi că nicio instituţie abilitată nu ia măsuri în privinţa escrocheriilor petrecute în ultimii zece ani în această asociaţie * astfel de cazuri s-au transformat într-o practică similară la casele de ajutor reciproc pentru pensionari din Iaşi, Suceava sau Bârlad

Sute de mii de lei îngropaţi în afaceri dubioase, angajări piloase şi lefuri ameţitoare, sunt doar câteva din acuzaţiile pe care un fost angajat al Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Buhuşi, judeţul Bacău, le aduce la adresa conducerii acestei instituţii. Fost secretar al primăriei Buhuşi şi fost consilier juridic şi consilier al CARP Buhuşi până în mai 2015, Ion Nistor descrie cu lux de amănunt toate escrocheriile petrecute în ultimii ani sub acoperişul instituţiei.

Este cunoscut faptul că organizarea şi funcţionarea asociaţiilor şi fundaţiilor se realizează în cadrul unui sistem legislativ închis, în sensul că activitatea Consiliului Director, ca organ executiv şi a Comisiei de Cenzori, ca organ de control financiar intern, nu este supusă unui control extern, aşa cum este cazul societăţilor şi instituţiilor publice. Ţinând cont de faptul că, în CARP Buhuşi, controlul legalităţii actelor financiar-contabile întocmite de factorii responsabili, preşedinte şi contabil-şef, revine în exclusivitate Comisiei de Cenzori, obiectivitatea acestui act se pune sub semnul întrebării.

„La CARP Buhuşi, factorii de conducere şi control au dispus şi dispun de venituri după bunul lor plac prin achiziţii netransparente la sumele exorbitante, efectuări de plăţi fără justificări legale, majorări de salarii şi indemnizaţii la persoanele alese fără grilă de performanţă, acordarea unor stimulente sub formă de premiere printr-un sistem unic, dobânzi preferenţiale la împrumuturi pentru salariaţi şi persoane alese, angajări fără concurs, pe criterii de rudenie”, a declarat fostul consilier juridic din cadrul CARP Buhuşi, Ion Nistor, pentru Evenimentul Regional al Moldovei.

Şirul acuzaţiilor nu se opreşte aici. Potrivit foştilor angajaţi, conducerea CARP Buhuşi ar fi achiziţionat două autoturisme de lux, destinate transportului de persoane, la preţul de 87.394 lei fiecare, printr-o firmă ieşeană apropiată fostului preşedinte al instituţiei, Neculai Vaman. Cele două autoturisme au fost aduse de la Bucureşti prin firma Cautiş JB 93 Prodcom Impex SRL, aparţinând lui Jănică Căutişaniu, fratele preşedintelui Comisiei de Cenzori, Gheorghe Căutişanu. „Acestea au fost transformate mai târziu în care mortuare, la preţul de 80.000 lei fiecare, în timp ce pe piaţa liberă, un car mortuar dotat din fabricaţie pentru aceste servicii costa circa 50.000 lei la data achiziţionării”, a mai explicat Ion Nistor.

Costuri exagerate pentru amenajarea sediului

Foştii angajaţi ai CARP Buhuşi spun că reparaţiile la sediul asociaţiei şi construcţia unei noi clădiri s-au realizat fără transparenţă, iar costurile au ajuns undeva la 600.000 lei. „Totul s-a realizat în lipsa unei licitaţii sau a unei selecţii de oferte. Când lucrările erau în toi, s-au trezit că nu au autorizaţie de construcţie, ISU nu dăduse aviz PSI. Deci factorii de conducere ai CARP au efectuat plăţi de circa 6 miliarde lei vechi firmei prestatoare, cu largul concurs al factorilor de control, fără existenţa unei autorizaţii de construcţie. Faţă de această situaţie, preşedintele asociaţiei, Petruţa Radu, avea o atitudine critică, pentru ca în prezent să paseze vinovăţia, aşa cum a făcut-o în cadrul şedinţei Adunării Generale din mai, 2016”, a mai spus fostul consilier juridic al CARP Buhuşi.

Acesta a adus în discuţie lefurile încasate de membrii conducerii şi apropiaţii acestora. „CARP Buhuşi operează un sistem unic de premiere şi anume, prima lunară, prima trimestrială, prima lunară specială, prima anuală, al 13-lea salariu, aşa încât în luna decembrie, la un salariu de 3.000 de lei, suma stimulentelor ajungea şi la peste 5.000 lei. În anul 2012, salariul contabilului şef era de 5.260 lei, la care se adaugă sporurile legale şi stimulentele. Salariile contabilului principal, administratorului şi a secretarei asociaţiei erau de 3.680 lei, la care se adăugau sporurile legale şi stimulente. Aceste salarii, corespunzătoare anului 2012, au fost comunicate la ITM, dar de la 15 mai 2014”, dezvălui fostul consilier, Ion Nistor.

Dosar penal pentru abuz în serviciu, fals şi delapidare

Într-un singur an, la CARP Buhuşi s-ar fi produs un prejudiciu de 150.000 de lei, motiv pentru care, mai multe nume grele din conducerea asociaţiei apar într-un dosar de fals, uz de fals, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare şi fals în declaraţii, la Judecătoria Buhuşi. Totul ar fi pornit de la solicitarea Consiliului Director şi a Comisiei de Cenzori de majorare a unor beneficii financiare, care au produs un prejudiciu însemnat în conturile asociaţiei. Pe lista celor care se află în acest dosar penal se află actualul preşedinte Petruţa Radu, fostul preşedinte Neculai Vaman, contabilul şef Carmen Răchită şi preşedintele Comisiei de Cenzori, Gheorghe Căutişanu. Scandalul s-a iscat pe fondul unor nereguli în completarea Declaraţiei 112, ceea ce ar fi dus la crearea prejudiciului. „Este vorba de declaraţii false care au condus la recalcularea pensiilor persoanelor alese şi la crearea unui prejudiciu de peste 150.000 lei adus asociaţiei. Casa de Pensii este obligată la revizuirea deciziilor ilegale de pensii şi Consiliul Director la începerea procedurilor de reîntregire a patrimoniului asociaţiei. Mai mult, fiind vorba de infracţiuni de fals şi uz de fals, fals în declaraţii, delapidare, etc, odată cunoscute astfel de fapte era obligatoriu să fie sesizate organele abilitate ale statului”, arată foştii angajaţi care care au reclamat faptele în dosarul menţionat.

Cazuri la indigo

La CARP Buhuşi, dobânda la împrumuturi pentru angajaţi şi aleşi este de 4%, fiind însă confidenţială, arată fostul consilier juridic al asociaţiei. Această dobândă nu este menţionată în regulamentul de împrumut. „Dacă un angajat cu salariu de circa 3.000 lei/lună ia un împrumut de 10.000 lei, el plăteşte o dobândă de 4%, adică 400 lei, iar un beneficiar al unei indemnizaţii sociale de 500 lei, adică pensie, la un împrumut de 5.000 lei, plăteşte o dobândă de 10%, adică 500 lei sau chiar mai mult, în funcţie de perioada de rambursare. Metoda, de-a dreptul seducătoare, face ca un salariat să contracteze mai multe împrumuturi cu restituire imediată, practică ce a devenit un fel de abonament”, mai arată fostul consilier juridic al CARP Buhuşi, Ion Nistor. Toate aceste situaţii sunt similare celor petrecute în ultimii ani la CARP Iaşi. Şi în acest caz, foşti angajaţi au povestit presei abuzurile conducerii asociaţiei pe banii pensionarilor, fiind mai apoi ameninţaţi de conducere pentru că au îndrăznit să scoată la suprafaţă lungul şir al neregulilor.

Andrei DASCĂLU

 

 

Dacă un angajat cu salariu de circa 3.000 lei/lună ia un împrumut de 10.000 lei, el plăteşte o dobândă de 4%, adică 400 lei, iar un beneficiar al unei indemnizaţii sociale de 500 lei, adică pensie, la un împrumut de 5.000 lei, plăteşte o dobândă de 10%, adică 500 lei sau chiar mai mult” - fost angajat al CARP Buhuşi

 

* * *

CARP Buhuşi operează un sistem unic de premiere şi anume, prima lunară, prima trimestrială, prima lunară specială, prima anuală, al 13-lea salariu, aşa încât în luna decembrie, la un salariu de 3.000 de lei, suma stimulentelor ajungea şi la peste 5.000 lei” - Ion Nistor, fost consilier juridic CARP Buhuşi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei