1 pensionari carp buhusi
1 pensionari Petruta Radu, sefa CARP Buhusi

Dimensiune font:

Acuzaţii incendiare şi prejudicii astronomice pe spatele pensionarilor

| 06-09-2017 06:00

O situaţie trasă la indigo după scandalurile de la Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Iaşi, relatată pe larg în paginile cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, se petrece în judeţul Bacău * pornind de la articolele publicate în luna martie, foşti angajaţi ai CARP Buhuşi reclamă acum abuzuri similare, cum ar fi angajările rudelor, salarii astronomice, achiziţii prin firme de casă şi dobânzi preferenţiale * oamenii sunt nemulţumiţi că nicio instituţie abilitată nu ia măsuri în privinţa escrocheriilor petrecute în ultimii zece ani în această asociaţie * astfel de cazuri s-au transformat într-o practică similară la casele de ajutor reciproc pentru pensionari din Iaşi, Suceava sau Bârlad

Sute de mii de lei îngropaţi în afaceri dubioase, angajări piloase şi lefuri ameţitoare, sunt doar câteva din acuzaţiile pe care un fost angajat al Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Buhuşi, judeţul Bacău, le aduce la adresa conducerii acestei instituţii. Fost secretar al primăriei Buhuşi şi fost consilier juridic şi consilier al CARP Buhuşi până în mai 2015, Ion Nistor descrie cu lux de amănunt toate escrocheriile petrecute în ultimii ani sub acoperişul instituţiei.

Este cunoscut faptul că organizarea şi funcţionarea asociaţiilor şi fundaţiilor se realizează în cadrul unui sistem legislativ închis, în sensul că activitatea Consiliului Director, ca organ executiv şi a Comisiei de Cenzori, ca organ de control financiar intern, nu este supusă unui control extern, aşa cum este cazul societăţilor şi instituţiilor publice. Ţinând cont de faptul că, în CARP Buhuşi, controlul legalităţii actelor financiar-contabile întocmite de factorii responsabili, preşedinte şi contabil-şef, revine în exclusivitate Comisiei de Cenzori, obiectivitatea acestui act se pune sub semnul întrebării.

„La CARP Buhuşi, factorii de conducere şi control au dispus şi dispun de venituri după bunul lor plac prin achiziţii netransparente la sumele exorbitante, efectuări de plăţi fără justificări legale, majorări de salarii şi indemnizaţii la persoanele alese fără grilă de performanţă, acordarea unor stimulente sub formă de premiere printr-un sistem unic, dobânzi preferenţiale la împrumuturi pentru salariaţi şi persoane alese, angajări fără concurs, pe criterii de rudenie”, a declarat fostul consilier juridic din cadrul CARP Buhuşi, Ion Nistor, pentru Evenimentul Regional al Moldovei.

Şirul acuzaţiilor nu se opreşte aici. Potrivit foştilor angajaţi, conducerea CARP Buhuşi ar fi achiziţionat două autoturisme de lux, destinate transportului de persoane, la preţul de 87.394 lei fiecare, printr-o firmă ieşeană apropiată fostului preşedinte al instituţiei, Neculai Vaman. Cele două autoturisme au fost aduse de la Bucureşti prin firma Cautiş JB 93 Prodcom Impex SRL, aparţinând lui Jănică Căutişaniu, fratele preşedintelui Comisiei de Cenzori, Gheorghe Căutişanu. „Acestea au fost transformate mai târziu în care mortuare, la preţul de 80.000 lei fiecare, în timp ce pe piaţa liberă, un car mortuar dotat din fabricaţie pentru aceste servicii costa circa 50.000 lei la data achiziţionării”, a mai explicat Ion Nistor.

Costuri exagerate pentru amenajarea sediului

Foştii angajaţi ai CARP Buhuşi spun că reparaţiile la sediul asociaţiei şi construcţia unei noi clădiri s-au realizat fără transparenţă, iar costurile au ajuns undeva la 600.000 lei. „Totul s-a realizat în lipsa unei licitaţii sau a unei selecţii de oferte. Când lucrările erau în toi, s-au trezit că nu au autorizaţie de construcţie, ISU nu dăduse aviz PSI. Deci factorii de conducere ai CARP au efectuat plăţi de circa 6 miliarde lei vechi firmei prestatoare, cu largul concurs al factorilor de control, fără existenţa unei autorizaţii de construcţie. Faţă de această situaţie, preşedintele asociaţiei, Petruţa Radu, avea o atitudine critică, pentru ca în prezent să paseze vinovăţia, aşa cum a făcut-o în cadrul şedinţei Adunării Generale din mai, 2016”, a mai spus fostul consilier juridic al CARP Buhuşi.

Acesta a adus în discuţie lefurile încasate de membrii conducerii şi apropiaţii acestora. „CARP Buhuşi operează un sistem unic de premiere şi anume, prima lunară, prima trimestrială, prima lunară specială, prima anuală, al 13-lea salariu, aşa încât în luna decembrie, la un salariu de 3.000 de lei, suma stimulentelor ajungea şi la peste 5.000 lei. În anul 2012, salariul contabilului şef era de 5.260 lei, la care se adaugă sporurile legale şi stimulentele. Salariile contabilului principal, administratorului şi a secretarei asociaţiei erau de 3.680 lei, la care se adăugau sporurile legale şi stimulente. Aceste salarii, corespunzătoare anului 2012, au fost comunicate la ITM, dar de la 15 mai 2014”, dezvălui fostul consilier, Ion Nistor.

Dosar penal pentru abuz în serviciu, fals şi delapidare

Într-un singur an, la CARP Buhuşi s-ar fi produs un prejudiciu de 150.000 de lei, motiv pentru care, mai multe nume grele din conducerea asociaţiei apar într-un dosar de fals, uz de fals, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare şi fals în declaraţii, la Judecătoria Buhuşi. Totul ar fi pornit de la solicitarea Consiliului Director şi a Comisiei de Cenzori de majorare a unor beneficii financiare, care au produs un prejudiciu însemnat în conturile asociaţiei. Pe lista celor care se află în acest dosar penal se află actualul preşedinte Petruţa Radu, fostul preşedinte Neculai Vaman, contabilul şef Carmen Răchită şi preşedintele Comisiei de Cenzori, Gheorghe Căutişanu. Scandalul s-a iscat pe fondul unor nereguli în completarea Declaraţiei 112, ceea ce ar fi dus la crearea prejudiciului. „Este vorba de declaraţii false care au condus la recalcularea pensiilor persoanelor alese şi la crearea unui prejudiciu de peste 150.000 lei adus asociaţiei. Casa de Pensii este obligată la revizuirea deciziilor ilegale de pensii şi Consiliul Director la începerea procedurilor de reîntregire a patrimoniului asociaţiei. Mai mult, fiind vorba de infracţiuni de fals şi uz de fals, fals în declaraţii, delapidare, etc, odată cunoscute astfel de fapte era obligatoriu să fie sesizate organele abilitate ale statului”, arată foştii angajaţi care care au reclamat faptele în dosarul menţionat.

Cazuri la indigo

La CARP Buhuşi, dobânda la împrumuturi pentru angajaţi şi aleşi este de 4%, fiind însă confidenţială, arată fostul consilier juridic al asociaţiei. Această dobândă nu este menţionată în regulamentul de împrumut. „Dacă un angajat cu salariu de circa 3.000 lei/lună ia un împrumut de 10.000 lei, el plăteşte o dobândă de 4%, adică 400 lei, iar un beneficiar al unei indemnizaţii sociale de 500 lei, adică pensie, la un împrumut de 5.000 lei, plăteşte o dobândă de 10%, adică 500 lei sau chiar mai mult, în funcţie de perioada de rambursare. Metoda, de-a dreptul seducătoare, face ca un salariat să contracteze mai multe împrumuturi cu restituire imediată, practică ce a devenit un fel de abonament”, mai arată fostul consilier juridic al CARP Buhuşi, Ion Nistor. Toate aceste situaţii sunt similare celor petrecute în ultimii ani la CARP Iaşi. Şi în acest caz, foşti angajaţi au povestit presei abuzurile conducerii asociaţiei pe banii pensionarilor, fiind mai apoi ameninţaţi de conducere pentru că au îndrăznit să scoată la suprafaţă lungul şir al neregulilor.

Andrei DASCĂLU

 

 

Dacă un angajat cu salariu de circa 3.000 lei/lună ia un împrumut de 10.000 lei, el plăteşte o dobândă de 4%, adică 400 lei, iar un beneficiar al unei indemnizaţii sociale de 500 lei, adică pensie, la un împrumut de 5.000 lei, plăteşte o dobândă de 10%, adică 500 lei sau chiar mai mult” - fost angajat al CARP Buhuşi

 

* * *

CARP Buhuşi operează un sistem unic de premiere şi anume, prima lunară, prima trimestrială, prima lunară specială, prima anuală, al 13-lea salariu, aşa încât în luna decembrie, la un salariu de 3.000 de lei, suma stimulentelor ajungea şi la peste 5.000 lei” - Ion Nistor, fost consilier juridic CARP Buhuşi

loading...
Loading...

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Comorile neştiute ale Iaşului
08/11/2017 12:15

 De la Iaşi la Moşna nu faci mai mult de o oră cu maşina, pe un drum asfaltat. Se vede că sunt oameni gospodari in zonă, după casele ingrijite. Cele bătraneşti se strecoară timid de după pomii i ...

Corupţia, flagelul care zguduie universităţile ieşene!
01/11/2017 04:30

În ultimul deceniu, invăţămantul superior ieşean pare a fi intrat in „zodia infracţionalităţii”. Astfel, nu a fost instituţie de profil care să nu fi fost cutreierată de oamenii legi ...

Cinematografele ieşene, transformate în săli de spectacole şi cafenele culturale
25/10/2017 05:45

Cozi intermidabile, public de toate varstele... Pe puştani ii vedeai incă de la ora 8.00, in timp ce maturii preferau spectacolele de la 19.00. Sălile erau neincăpătoare pentru că, in acele vremuri, l ...

Cine a luat primii bani europeni în Regiunea de Nord-Est
24/10/2017 13:15

Cele mai recente date publicate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est arată că doar 59 de proiecte au primit toate avizele necesare şi sunt in implementare prin Programul Operaţional Regional 20 ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

„Repetenţii” Sănătăţii ieşene
04/10/2017 12:49

În timp ce unii pacienţi stau pe liste de aşteptare in alte oraşe ori se roagă să scape cu bine sau să fie locuri in alte judeţe unde să fie primiţi, la Iaşi unele proiecte care ar schimba total ...

Moartea circulă cu viteză pe străzile din județ!
13/09/2017 06:00

Viteza constituie principala cauză generatoare de accidente rutiere grave in judeţul Iaşi, potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ). Acesta este şi motivul pentru care oamenii legi ...

Iadul copiilor abuzaţi de propriile rude
30/08/2017 05:45

Copiii au o serie de drepturi, cum ar fi cel la educaţie, iar părinţii care refuză să-i lase să meargă la şcoală pot ajunge la puşcărie. Astfel, potrivit legislaţiei, minorii nu pot fi supuşi la mu ...

Cum a ajuns inima Bucovinei pe primul loc la spaţii moderne de retail
23/08/2017 06:01

În municipiul Suceava, zonele industriale Burdujeni şi Şcheia mai păstrează doar in mică măsură vechile activităţi productive. Lucian Gheorghiu, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Sucea ...

Cum a ajuns Vasluiul polul sărăciei
16/08/2017 11:30

Este greu de crezut că in urmă cu 27 de ani industria municipiului Vaslui, reşedinţa unuia dintre cele mai sărace judeţe din ţară, dădea peste 20.000 de locuri de muncă, jumătate din populaţia local ...