1 pensionari carp buhusi
1 pensionari Petruta Radu, sefa CARP Buhusi

Dimensiune font:

Acuzaţii incendiare şi prejudicii astronomice pe spatele pensionarilor

| 06-09-2017 06:00

O situaţie trasă la indigo după scandalurile de la Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Iaşi, relatată pe larg în paginile cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, se petrece în judeţul Bacău * pornind de la articolele publicate în luna martie, foşti angajaţi ai CARP Buhuşi reclamă acum abuzuri similare, cum ar fi angajările rudelor, salarii astronomice, achiziţii prin firme de casă şi dobânzi preferenţiale * oamenii sunt nemulţumiţi că nicio instituţie abilitată nu ia măsuri în privinţa escrocheriilor petrecute în ultimii zece ani în această asociaţie * astfel de cazuri s-au transformat într-o practică similară la casele de ajutor reciproc pentru pensionari din Iaşi, Suceava sau Bârlad

Sute de mii de lei îngropaţi în afaceri dubioase, angajări piloase şi lefuri ameţitoare, sunt doar câteva din acuzaţiile pe care un fost angajat al Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Buhuşi, judeţul Bacău, le aduce la adresa conducerii acestei instituţii. Fost secretar al primăriei Buhuşi şi fost consilier juridic şi consilier al CARP Buhuşi până în mai 2015, Ion Nistor descrie cu lux de amănunt toate escrocheriile petrecute în ultimii ani sub acoperişul instituţiei.

Este cunoscut faptul că organizarea şi funcţionarea asociaţiilor şi fundaţiilor se realizează în cadrul unui sistem legislativ închis, în sensul că activitatea Consiliului Director, ca organ executiv şi a Comisiei de Cenzori, ca organ de control financiar intern, nu este supusă unui control extern, aşa cum este cazul societăţilor şi instituţiilor publice. Ţinând cont de faptul că, în CARP Buhuşi, controlul legalităţii actelor financiar-contabile întocmite de factorii responsabili, preşedinte şi contabil-şef, revine în exclusivitate Comisiei de Cenzori, obiectivitatea acestui act se pune sub semnul întrebării.

„La CARP Buhuşi, factorii de conducere şi control au dispus şi dispun de venituri după bunul lor plac prin achiziţii netransparente la sumele exorbitante, efectuări de plăţi fără justificări legale, majorări de salarii şi indemnizaţii la persoanele alese fără grilă de performanţă, acordarea unor stimulente sub formă de premiere printr-un sistem unic, dobânzi preferenţiale la împrumuturi pentru salariaţi şi persoane alese, angajări fără concurs, pe criterii de rudenie”, a declarat fostul consilier juridic din cadrul CARP Buhuşi, Ion Nistor, pentru Evenimentul Regional al Moldovei.

Şirul acuzaţiilor nu se opreşte aici. Potrivit foştilor angajaţi, conducerea CARP Buhuşi ar fi achiziţionat două autoturisme de lux, destinate transportului de persoane, la preţul de 87.394 lei fiecare, printr-o firmă ieşeană apropiată fostului preşedinte al instituţiei, Neculai Vaman. Cele două autoturisme au fost aduse de la Bucureşti prin firma Cautiş JB 93 Prodcom Impex SRL, aparţinând lui Jănică Căutişaniu, fratele preşedintelui Comisiei de Cenzori, Gheorghe Căutişanu. „Acestea au fost transformate mai târziu în care mortuare, la preţul de 80.000 lei fiecare, în timp ce pe piaţa liberă, un car mortuar dotat din fabricaţie pentru aceste servicii costa circa 50.000 lei la data achiziţionării”, a mai explicat Ion Nistor.

Costuri exagerate pentru amenajarea sediului

Foştii angajaţi ai CARP Buhuşi spun că reparaţiile la sediul asociaţiei şi construcţia unei noi clădiri s-au realizat fără transparenţă, iar costurile au ajuns undeva la 600.000 lei. „Totul s-a realizat în lipsa unei licitaţii sau a unei selecţii de oferte. Când lucrările erau în toi, s-au trezit că nu au autorizaţie de construcţie, ISU nu dăduse aviz PSI. Deci factorii de conducere ai CARP au efectuat plăţi de circa 6 miliarde lei vechi firmei prestatoare, cu largul concurs al factorilor de control, fără existenţa unei autorizaţii de construcţie. Faţă de această situaţie, preşedintele asociaţiei, Petruţa Radu, avea o atitudine critică, pentru ca în prezent să paseze vinovăţia, aşa cum a făcut-o în cadrul şedinţei Adunării Generale din mai, 2016”, a mai spus fostul consilier juridic al CARP Buhuşi.

Acesta a adus în discuţie lefurile încasate de membrii conducerii şi apropiaţii acestora. „CARP Buhuşi operează un sistem unic de premiere şi anume, prima lunară, prima trimestrială, prima lunară specială, prima anuală, al 13-lea salariu, aşa încât în luna decembrie, la un salariu de 3.000 de lei, suma stimulentelor ajungea şi la peste 5.000 lei. În anul 2012, salariul contabilului şef era de 5.260 lei, la care se adaugă sporurile legale şi stimulentele. Salariile contabilului principal, administratorului şi a secretarei asociaţiei erau de 3.680 lei, la care se adăugau sporurile legale şi stimulente. Aceste salarii, corespunzătoare anului 2012, au fost comunicate la ITM, dar de la 15 mai 2014”, dezvălui fostul consilier, Ion Nistor.

Dosar penal pentru abuz în serviciu, fals şi delapidare

Într-un singur an, la CARP Buhuşi s-ar fi produs un prejudiciu de 150.000 de lei, motiv pentru care, mai multe nume grele din conducerea asociaţiei apar într-un dosar de fals, uz de fals, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare şi fals în declaraţii, la Judecătoria Buhuşi. Totul ar fi pornit de la solicitarea Consiliului Director şi a Comisiei de Cenzori de majorare a unor beneficii financiare, care au produs un prejudiciu însemnat în conturile asociaţiei. Pe lista celor care se află în acest dosar penal se află actualul preşedinte Petruţa Radu, fostul preşedinte Neculai Vaman, contabilul şef Carmen Răchită şi preşedintele Comisiei de Cenzori, Gheorghe Căutişanu. Scandalul s-a iscat pe fondul unor nereguli în completarea Declaraţiei 112, ceea ce ar fi dus la crearea prejudiciului. „Este vorba de declaraţii false care au condus la recalcularea pensiilor persoanelor alese şi la crearea unui prejudiciu de peste 150.000 lei adus asociaţiei. Casa de Pensii este obligată la revizuirea deciziilor ilegale de pensii şi Consiliul Director la începerea procedurilor de reîntregire a patrimoniului asociaţiei. Mai mult, fiind vorba de infracţiuni de fals şi uz de fals, fals în declaraţii, delapidare, etc, odată cunoscute astfel de fapte era obligatoriu să fie sesizate organele abilitate ale statului”, arată foştii angajaţi care care au reclamat faptele în dosarul menţionat.

Cazuri la indigo

La CARP Buhuşi, dobânda la împrumuturi pentru angajaţi şi aleşi este de 4%, fiind însă confidenţială, arată fostul consilier juridic al asociaţiei. Această dobândă nu este menţionată în regulamentul de împrumut. „Dacă un angajat cu salariu de circa 3.000 lei/lună ia un împrumut de 10.000 lei, el plăteşte o dobândă de 4%, adică 400 lei, iar un beneficiar al unei indemnizaţii sociale de 500 lei, adică pensie, la un împrumut de 5.000 lei, plăteşte o dobândă de 10%, adică 500 lei sau chiar mai mult, în funcţie de perioada de rambursare. Metoda, de-a dreptul seducătoare, face ca un salariat să contracteze mai multe împrumuturi cu restituire imediată, practică ce a devenit un fel de abonament”, mai arată fostul consilier juridic al CARP Buhuşi, Ion Nistor. Toate aceste situaţii sunt similare celor petrecute în ultimii ani la CARP Iaşi. Şi în acest caz, foşti angajaţi au povestit presei abuzurile conducerii asociaţiei pe banii pensionarilor, fiind mai apoi ameninţaţi de conducere pentru că au îndrăznit să scoată la suprafaţă lungul şir al neregulilor.

Andrei DASCĂLU

 

 

Dacă un angajat cu salariu de circa 3.000 lei/lună ia un împrumut de 10.000 lei, el plăteşte o dobândă de 4%, adică 400 lei, iar un beneficiar al unei indemnizaţii sociale de 500 lei, adică pensie, la un împrumut de 5.000 lei, plăteşte o dobândă de 10%, adică 500 lei sau chiar mai mult” - fost angajat al CARP Buhuşi

 

* * *

CARP Buhuşi operează un sistem unic de premiere şi anume, prima lunară, prima trimestrială, prima lunară specială, prima anuală, al 13-lea salariu, aşa încât în luna decembrie, la un salariu de 3.000 de lei, suma stimulentelor ajungea şi la peste 5.000 lei” - Ion Nistor, fost consilier juridic CARP Buhuşi

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Agdesy S.R.L. Suceava, cu sediul în sat Vicovu de Jos, nr.62, jud. Suceava, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului: J33/381/1998, CUI: RO 10722344, potrivit Sentinței nr. 1549 din data de 22.11.2013, pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 8678/86/2010*/a5*, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 06.10.2017, ora 13.00, a activului S.C. Agdesy S.R.L. Suceava: Nr. Crt. – Denumire activ – Preţ evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoarea de pornire la licitație (lei fără T.V.A.) Activ 1 – Proprietate imobiliară industrială - Fabrică producere încălțăminte, având în dotare echipamente, utilaje și mașini din industria ușoară – fabricarea încălțămintei, amplasată în com. Vicovu de Jos, jud. Suceava, compusă din: - teren intravilan, cu categoria de folosință curți construcții cu suprafața de 6.500,00 mp, înscris în Cartea Funciară 30019/Vicovu de Jos, cu nr. cad. 2702, pe care sunt edificate: - corp C1-clădire hală de producţie încălţăminte, regim înălţime P, cu suprafaţa construită de 1.470 mp, înscrisă în Cartea Funciară 30019/Vicovu de Jos, cu nr. cad. 2702; - corp C1-clădire hală producţie (sediu de birouri anexa halei de producţie) regim înălţime P+1E, cu suprafața construită de 282 mp și suprafața desfășurată de 564 mp, înscrisă în Cartea Funciară nr. 30019/Vicovu de Jos, cu nr. cad. 2702 și mobilierul comercial; - corp C2-clădire magazie, regim de înălțime P, cu suprafața construită de 363 mp și suprafața desfășurată de 363 mp, înscrisă în Cartea Funciară nr. 30019/Vicovu de Jos, cu nr. cad. 2702; - bunuri mobile: maşini pentru croirea pielor, pentru tălpuire, finisare şi asamblarea încălţămintei (46 buc), maşini de cusut (52 buc), aparatură birotică şi masini de cusut şi de croit (nefuncţionale). Proprietatea imobiliară dispune de reţea alimentare energie electrică, reţea apă, are deschidere frontală de cca. 40 ml la DN 2H- drum naţional auto asfaltat. – 3.262.450,00 lei – 1.957.470,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 05.10.2017, ora 15.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro și la numerele de telefon: 0232/243864, 0757545545.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L., cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 05.10.2017, ora 14.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (80% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea funcţională (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn şi Mijloace Transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp în oraș Comănești, str. Combinatului nr. 9, jud. Bacău (zona periferică, vis-a-vis a serele Comanesti şi de cartierul Vernesti). Fabrica este compusă din: Clădire administrativă, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E parţial şi Sc. 376mp; depozit cherestea P şi Sc. 660mp; şoproane de uscare şi aburire P şi Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinţă P+1E, sc. 90mp; hală banzic P si Sc. 252mp; seră cu centrală termică cu Sc. 119mp. Fabrica este dotată cu echipament prelucrare lemn (funcţional) şi mijloace de transport, dispune de utilităţi (energie electrică, apă) şi este pretabilă pentru activităţi industriale specifice prelucrării lemnului. Proprietatea are deschidere frontală la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) şi dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente şi Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupată de construcţii rezidenţiale şi terenuri virane). Fabrica este compusă din: hală producţie cu Sc. 2.296,89 mp având în dotare echipamente (platforme uscătoare 6 buc; uscator; cameră uscare; instalatie aer comprimat; instalaţie exhaustare; post trafo; pupitru comandă uscător; acţionare electrică; instalaţie electrică hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotată cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilităţi (energie electrică, apă, canalizare) şi este pretabilă pentru activităţi industriale specifice prelucrării lemnului. Proprietatea are deschidere frontală la DN 12A (cca. 500m) şi drum sătesc pe două laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 04.10.2017, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
 
Război total pe un pod din Autostrada Moldovei EXCLUSIV
21/09/2017 12:00

Parte integrată a proiectului Autostrăzii A8, Targu Mureş – Iaşi, podul rutier care face legătura cu raionul Ungheni ridică o problemă nemaiintalnită pentru autorităţile locale. Construcţia car ...

Moartea circulă cu viteză pe străzile din județ!
13/09/2017 06:00

Viteza constituie principala cauză generatoare de accidente rutiere grave in judeţul Iaşi, potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ). Acesta este şi motivul pentru care oamenii legi ...

Iadul copiilor abuzaţi de propriile rude
30/08/2017 05:45

Copiii au o serie de drepturi, cum ar fi cel la educaţie, iar părinţii care refuză să-i lase să meargă la şcoală pot ajunge la puşcărie. Astfel, potrivit legislaţiei, minorii nu pot fi supuşi la mu ...

Cum a ajuns inima Bucovinei pe primul loc la spaţii moderne de retail
23/08/2017 06:01

În municipiul Suceava, zonele industriale Burdujeni şi Şcheia mai păstrează doar in mică măsură vechile activităţi productive. Lucian Gheorghiu, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Sucea ...

Cum a ajuns Vasluiul polul sărăciei
16/08/2017 11:30

Este greu de crezut că in urmă cu 27 de ani industria municipiului Vaslui, reşedinţa unuia dintre cele mai sărace judeţe din ţară, dădea peste 20.000 de locuri de muncă, jumătate din populaţia local ...

S-a ales praful de obiectivele industriale ale Iaşului FOTO
09/08/2017 12:42

Combinate precum Fortus, Nicolina sau Terom au fost făramiţate prin privatizări defectuoase sau rău-intenţionate. Alte branduri comuniste ale oraşului, precum Lactis, Unirea, Avicola, Zimbru sau Ţigarete ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

Jongleriile mahărilor Moldovei în capitalismul de junglă
12/07/2017 06:00

„Evenimentul Regional al Moldovei” continuă prezentarea unui studiu de caz despre o societate din Slănic Moldova care a ajuns la instanţele de judecată, in diverse dosare. Pentru a elucida intre ...

Paradoxul din inima verde a Bucovinei
05/07/2017 05:50

Municipiul Suceava nu dispune de un parc sau o de grădină publică in adevăratele sensuri ale acestor funcţiuni, spaţiile verzi cărora li s-a dat această destinaţie fiind mai degrabă de natura scuaruri ...

Topul afacerilor prospere din Moldova
28/06/2017 16:00

De departe, compania care figurează cu cel mai mare număr de salariaţi din regiune este Dedeman. Potrivit analizei anuale realizare de ZF, „Cei mai mari jucători din economie”, Dedeman este cea ...