1 pensionari carp buhusi
1 pensionari Petruta Radu, sefa CARP Buhusi

Dimensiune font:

Acuzaţii incendiare şi prejudicii astronomice pe spatele pensionarilor

| 06-09-2017 06:00

O situaţie trasă la indigo după scandalurile de la Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Iaşi, relatată pe larg în paginile cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, se petrece în judeţul Bacău * pornind de la articolele publicate în luna martie, foşti angajaţi ai CARP Buhuşi reclamă acum abuzuri similare, cum ar fi angajările rudelor, salarii astronomice, achiziţii prin firme de casă şi dobânzi preferenţiale * oamenii sunt nemulţumiţi că nicio instituţie abilitată nu ia măsuri în privinţa escrocheriilor petrecute în ultimii zece ani în această asociaţie * astfel de cazuri s-au transformat într-o practică similară la casele de ajutor reciproc pentru pensionari din Iaşi, Suceava sau Bârlad

Sute de mii de lei îngropaţi în afaceri dubioase, angajări piloase şi lefuri ameţitoare, sunt doar câteva din acuzaţiile pe care un fost angajat al Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Buhuşi, judeţul Bacău, le aduce la adresa conducerii acestei instituţii. Fost secretar al primăriei Buhuşi şi fost consilier juridic şi consilier al CARP Buhuşi până în mai 2015, Ion Nistor descrie cu lux de amănunt toate escrocheriile petrecute în ultimii ani sub acoperişul instituţiei.

Este cunoscut faptul că organizarea şi funcţionarea asociaţiilor şi fundaţiilor se realizează în cadrul unui sistem legislativ închis, în sensul că activitatea Consiliului Director, ca organ executiv şi a Comisiei de Cenzori, ca organ de control financiar intern, nu este supusă unui control extern, aşa cum este cazul societăţilor şi instituţiilor publice. Ţinând cont de faptul că, în CARP Buhuşi, controlul legalităţii actelor financiar-contabile întocmite de factorii responsabili, preşedinte şi contabil-şef, revine în exclusivitate Comisiei de Cenzori, obiectivitatea acestui act se pune sub semnul întrebării.

„La CARP Buhuşi, factorii de conducere şi control au dispus şi dispun de venituri după bunul lor plac prin achiziţii netransparente la sumele exorbitante, efectuări de plăţi fără justificări legale, majorări de salarii şi indemnizaţii la persoanele alese fără grilă de performanţă, acordarea unor stimulente sub formă de premiere printr-un sistem unic, dobânzi preferenţiale la împrumuturi pentru salariaţi şi persoane alese, angajări fără concurs, pe criterii de rudenie”, a declarat fostul consilier juridic din cadrul CARP Buhuşi, Ion Nistor, pentru Evenimentul Regional al Moldovei.

Şirul acuzaţiilor nu se opreşte aici. Potrivit foştilor angajaţi, conducerea CARP Buhuşi ar fi achiziţionat două autoturisme de lux, destinate transportului de persoane, la preţul de 87.394 lei fiecare, printr-o firmă ieşeană apropiată fostului preşedinte al instituţiei, Neculai Vaman. Cele două autoturisme au fost aduse de la Bucureşti prin firma Cautiş JB 93 Prodcom Impex SRL, aparţinând lui Jănică Căutişaniu, fratele preşedintelui Comisiei de Cenzori, Gheorghe Căutişanu. „Acestea au fost transformate mai târziu în care mortuare, la preţul de 80.000 lei fiecare, în timp ce pe piaţa liberă, un car mortuar dotat din fabricaţie pentru aceste servicii costa circa 50.000 lei la data achiziţionării”, a mai explicat Ion Nistor.

Costuri exagerate pentru amenajarea sediului

Foştii angajaţi ai CARP Buhuşi spun că reparaţiile la sediul asociaţiei şi construcţia unei noi clădiri s-au realizat fără transparenţă, iar costurile au ajuns undeva la 600.000 lei. „Totul s-a realizat în lipsa unei licitaţii sau a unei selecţii de oferte. Când lucrările erau în toi, s-au trezit că nu au autorizaţie de construcţie, ISU nu dăduse aviz PSI. Deci factorii de conducere ai CARP au efectuat plăţi de circa 6 miliarde lei vechi firmei prestatoare, cu largul concurs al factorilor de control, fără existenţa unei autorizaţii de construcţie. Faţă de această situaţie, preşedintele asociaţiei, Petruţa Radu, avea o atitudine critică, pentru ca în prezent să paseze vinovăţia, aşa cum a făcut-o în cadrul şedinţei Adunării Generale din mai, 2016”, a mai spus fostul consilier juridic al CARP Buhuşi.

Acesta a adus în discuţie lefurile încasate de membrii conducerii şi apropiaţii acestora. „CARP Buhuşi operează un sistem unic de premiere şi anume, prima lunară, prima trimestrială, prima lunară specială, prima anuală, al 13-lea salariu, aşa încât în luna decembrie, la un salariu de 3.000 de lei, suma stimulentelor ajungea şi la peste 5.000 lei. În anul 2012, salariul contabilului şef era de 5.260 lei, la care se adaugă sporurile legale şi stimulentele. Salariile contabilului principal, administratorului şi a secretarei asociaţiei erau de 3.680 lei, la care se adăugau sporurile legale şi stimulente. Aceste salarii, corespunzătoare anului 2012, au fost comunicate la ITM, dar de la 15 mai 2014”, dezvălui fostul consilier, Ion Nistor.

Dosar penal pentru abuz în serviciu, fals şi delapidare

Într-un singur an, la CARP Buhuşi s-ar fi produs un prejudiciu de 150.000 de lei, motiv pentru care, mai multe nume grele din conducerea asociaţiei apar într-un dosar de fals, uz de fals, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare şi fals în declaraţii, la Judecătoria Buhuşi. Totul ar fi pornit de la solicitarea Consiliului Director şi a Comisiei de Cenzori de majorare a unor beneficii financiare, care au produs un prejudiciu însemnat în conturile asociaţiei. Pe lista celor care se află în acest dosar penal se află actualul preşedinte Petruţa Radu, fostul preşedinte Neculai Vaman, contabilul şef Carmen Răchită şi preşedintele Comisiei de Cenzori, Gheorghe Căutişanu. Scandalul s-a iscat pe fondul unor nereguli în completarea Declaraţiei 112, ceea ce ar fi dus la crearea prejudiciului. „Este vorba de declaraţii false care au condus la recalcularea pensiilor persoanelor alese şi la crearea unui prejudiciu de peste 150.000 lei adus asociaţiei. Casa de Pensii este obligată la revizuirea deciziilor ilegale de pensii şi Consiliul Director la începerea procedurilor de reîntregire a patrimoniului asociaţiei. Mai mult, fiind vorba de infracţiuni de fals şi uz de fals, fals în declaraţii, delapidare, etc, odată cunoscute astfel de fapte era obligatoriu să fie sesizate organele abilitate ale statului”, arată foştii angajaţi care care au reclamat faptele în dosarul menţionat.

Cazuri la indigo

La CARP Buhuşi, dobânda la împrumuturi pentru angajaţi şi aleşi este de 4%, fiind însă confidenţială, arată fostul consilier juridic al asociaţiei. Această dobândă nu este menţionată în regulamentul de împrumut. „Dacă un angajat cu salariu de circa 3.000 lei/lună ia un împrumut de 10.000 lei, el plăteşte o dobândă de 4%, adică 400 lei, iar un beneficiar al unei indemnizaţii sociale de 500 lei, adică pensie, la un împrumut de 5.000 lei, plăteşte o dobândă de 10%, adică 500 lei sau chiar mai mult, în funcţie de perioada de rambursare. Metoda, de-a dreptul seducătoare, face ca un salariat să contracteze mai multe împrumuturi cu restituire imediată, practică ce a devenit un fel de abonament”, mai arată fostul consilier juridic al CARP Buhuşi, Ion Nistor. Toate aceste situaţii sunt similare celor petrecute în ultimii ani la CARP Iaşi. Şi în acest caz, foşti angajaţi au povestit presei abuzurile conducerii asociaţiei pe banii pensionarilor, fiind mai apoi ameninţaţi de conducere pentru că au îndrăznit să scoată la suprafaţă lungul şir al neregulilor.

Andrei DASCĂLU

 

 

Dacă un angajat cu salariu de circa 3.000 lei/lună ia un împrumut de 10.000 lei, el plăteşte o dobândă de 4%, adică 400 lei, iar un beneficiar al unei indemnizaţii sociale de 500 lei, adică pensie, la un împrumut de 5.000 lei, plăteşte o dobândă de 10%, adică 500 lei sau chiar mai mult” - fost angajat al CARP Buhuşi

 

* * *

CARP Buhuşi operează un sistem unic de premiere şi anume, prima lunară, prima trimestrială, prima lunară specială, prima anuală, al 13-lea salariu, aşa încât în luna decembrie, la un salariu de 3.000 de lei, suma stimulentelor ajungea şi la peste 5.000 lei” - Ion Nistor, fost consilier juridic CARP Buhuşi

 

ULTIMA ORA

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
Publicaţie de vânzare a bunurilor mobile SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846, RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: - Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 9.900 lei; - Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 6.120 lei; - Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 35.730 lei; - Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 10.980 lei. Bunurile mobile se vând în bloc. Prețul nu conține TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 05 şi 20 iunie 2018, ora 13.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare bun imobil şi bun mobil SC Sanrotex SRL LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC SANROTEX SRL, Sat Hemeius, com. Hemeius, jud. Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publicã următoarele active: 1. Bun imobil situat în intravilanul com. Săuceşti, sat Săuceşti, jud Bacău, compus din teren categorie de folosinţă “curţi construcţii”, suprafaţă de 2.453mp, nr. cadastral 63728 pe care se află construcţia C7 - magazie, nr. cadastral 63728-C7, suprafaţă construită 948 mp. Preţ: 297.101 lei. 2. Bun mobil: Maşină de împachetat RVE 210 – preţ 8.882 lei. Preţurile nu conţin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 04 şi 18 iunie 2018, ora 13.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a. cerere de participare la licitaţie; b. dovada achitãrii cauţiunii - 10% din valoarea bunurilor licitate, fără TVA; c. dovada achitãrii taxei de participare – 1.500 lei pentru activul imobiliar şi 500 lei pentru bunurile mobile; d. dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e. documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO31BTRL00401202439798XX, cont deschis pe numele debitoarei SC Sanrotex SRL la Banca Transilvania SA. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei pentru bunul imobil şi 5 zile pentru bunurile mobile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Informaţii lichidator judiciar la numerele de telefon 0746153363, 0745630037. Lichidatator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
 
Patru din cinci adolescenţi români au fost ţinta hărţuirilor în mediul online
02/05/2018 04:30

O treime dintre părinţi limitează timpul petrecut de copii pe internet, pentru a-i proteja de pericole, in condiţiile in care riscurile asociate creşterii copiilor intr-o lume digitală le dau părinţilor ...

  Premieră la Teatrul Luceafărul -- „O Poveste Japoneză”
13/03/2018 06:39

    Spectacolul „O poveste japoneză: Marume şi Yoneyama”, a cărui premieră va avea loc peste cateva zile, a adus pe scena Teatrului Luceafărul o echipă redutabilă şi un regizor d ...

Comorile neştiute ale Iaşului
08/11/2017 12:15

 De la Iaşi la Moşna nu faci mai mult de o oră cu maşina, pe un drum asfaltat. Se vede că sunt oameni gospodari in zonă, după casele ingrijite. Cele bătraneşti se strecoară timid de după pomii i ...

Corupţia, flagelul care zguduie universităţile ieşene!
01/11/2017 04:30

În ultimul deceniu, invăţămantul superior ieşean pare a fi intrat in „zodia infracţionalităţii”. Astfel, nu a fost instituţie de profil care să nu fi fost cutreierată de oamenii legi ...

Cinematografele ieşene, transformate în săli de spectacole şi cafenele culturale
25/10/2017 05:45

Cozi intermidabile, public de toate varstele... Pe puştani ii vedeai incă de la ora 8.00, in timp ce maturii preferau spectacolele de la 19.00. Sălile erau neincăpătoare pentru că, in acele vremuri, l ...

Cine a luat primii bani europeni în Regiunea de Nord-Est
24/10/2017 13:15

Cele mai recente date publicate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est arată că doar 59 de proiecte au primit toate avizele necesare şi sunt in implementare prin Programul Operaţional Regional 20 ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

„Repetenţii” Sănătăţii ieşene
04/10/2017 12:49

În timp ce unii pacienţi stau pe liste de aşteptare in alte oraşe ori se roagă să scape cu bine sau să fie locuri in alte judeţe unde să fie primiţi, la Iaşi unele proiecte care ar schimba total ...

Moartea circulă cu viteză pe străzile din județ!
13/09/2017 06:00

Viteza constituie principala cauză generatoare de accidente rutiere grave in judeţul Iaşi, potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ). Acesta este şi motivul pentru care oamenii legi ...

Iadul copiilor abuzaţi de propriile rude
30/08/2017 05:45

Copiii au o serie de drepturi, cum ar fi cel la educaţie, iar părinţii care refuză să-i lase să meargă la şcoală pot ajunge la puşcărie. Astfel, potrivit legislaţiei, minorii nu pot fi supuşi la mu ...