Caracatiţa care a decis sfârşitul RAFO Oneşti

default

Dimensiune font:

| 01-01-2017 12:30

La cunoscuta rafinărie va avea loc o concediere colectivă a sutelor de salariaţi * curând firma va intra în faliment * acesta este sfârşitul RAFO Oneşti - unul dintre cei doar câţiva de furnizori de combustibili lichizi din ţiţei din lume * zeci de personaje influente din mediul de business au făcut parte din „jocul fatal“ pentru rafinărie

Un actor important în economia Moldovei şi, implicit, a judeţului Bacău, rafinăria RAFO Oneşti a ajuns pe marginea prăpastiei. Plimbată printre tot felul de patroni, unul mai şiret decât altul, firma a tot decăzut, iar acum o paşte şi falimentul.

Rafinăria din Oneşti a fost construită în 1966 şi avea o capacitate de preluare de 3,5 milioane de tone. La începutul anilor 2000, a trecut prin mai multe probleme în urma procesului de privatizare, în care au fost implicaţi numeroşi oameni de afaceri români sau străini, precum Corneliu Iacobov, Ovidiu Tender, Marian Iancu şi alţii.

La începutul anului trecut, decizia acţionarului majoritar, de la acea dată, de a vinde rafinăria din Oneşti la fier vechi a luat prin surprindere opinia publică, având în vedere că în toamna anului 2014 RAFO anunţa că ar putea prelucra produse din rafinării ruseşti. Deşi a trecut cu bine printr-un proces de restructurare administrativă, în decursul căruia şi-a plătit datoriile istorice către bugetul de stat, rafinăria a fost oprită în anul 2008 şi a stopat programul de modernizare a instalaţiilor, estimat la 350 de milioane de euro, care implica, potrivit managementului firmei, resurse financiare „imposibil de recuperat prin funcţionarea societăţii“, atât timp cât proprietarul RAFO nu dispune de resurse proprii de materii prime şi de o piaţă garantată pentru distribuirea produselor petroliere.

Citeşte şi

Victorie a edililor în SCANDALUL izvoarelor din Slănic Moldova!

Cum a fost ucis un colos

Distrugerea rafinăriei din Oneşti, care a adus probleme mari economice în judeţ şi condamnarea la sărăcie pentru mii de muncitori care cu greu şi-au mai găsit de lucru sau au rămas şomeri, a început imediat după Revoluţie. Se pare că societatea, una dintre cele mai mari din Europa, ar fi fost distrusă cu ajutorul omul de afaceri Yoav Stern, care a reprezentat mai multe companii infiltrate în România imediat după 1990.

Interfaţa pentru aprovizionarea cu ţiţei la RAFO a fost mai tot timpul omul de afaceri evreu Yoav Stern - fie ca era vorba despre firma britanică Interlink Overseas, fie despre Glencore. Iar această dependenţă de traderi şi-a spus cuvântul. Glencore a fost fondat de Mark Rich, om de afaceri condamnat pentru trafic de arme şi evaziune fiscală în SUA, acum decedat. Companiile controlate de acesta făceau afaceri în România încă de dinainte de 1989”, aspect dezvăluit în cadrul unui reportaj „România, te iubesc” din toamna anului 2015.

Povestea a continuat cu implicarea altor investitori ruşi, reprezentaţi tot de către Yoav Stern. A intrat în ecuaţie o firmă „salvatoare”, Expanet, care fi aparţinut, culmea!, lui Mihail Ciornâi, oligarh rus căutat la acea oră în zece state pentru spălare de bani, şi a fost reprezentată în România de acelaşi Yoav Stern.

De probleme nu au fost străini nici acţionarii, dovadă că în 2005, Marian Iancu, aflat pe atunci în arest, ar fi început negocierea pentru vânzarea RAFO Oneşti: „Devin vizibili rechinii internaţionali cu state vechi în traficul de produse petroliere care se învârteau demult în jurului rafinăriei din Bacău. Marian Iancu vinde RAFO din arest pentru o sumă cu multe zerouri: peste 100 de milioane de euro. Cel cu care s-a perfectat întelegerea era directorul Calder A, un bulgar, Teodor Batkov, interfaţa lui Ciornai în multe afaceri dubioase”, după cum s-a mai arătat în reportaj.
„Statul” a închis ochii

Totul s-a făcut cu acordul statului român. Pentru a prelua afacerea de la Oneşti, Calder A avea nevoie şi de acordul statului român, prin AVAS. Fostul şef AVAS, Răzvan Orăşanu, a povestit: „Am fost informaţi de autorităţile americane că, în jurul RAFO, este o filieră de spălare de bani şi, în spatele acţionariatului-fantomă al lui Balkan Petroleum, se află o reţea de crimă organizată”.

În transferul acţiunilor RAFO către Calder A s-ar fi implicat şi vicecancelarul austriac de la acea oră, Hubert Gorbach. Americanii au „mirosit” toată afacerea, în care nu erau implicaţi. Într-o telegramă dezvăluită de WikiLeaks, reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite precizau: „Rafinăria de petrol RAFO este prinsă într-o încrengătură de corupţie, spălare de bani, fraudă şi fapte penale în care sunt implicate entităţi dubioase din România, Rusia, Ucraina şi Bulgaria. Se presupune că două persoane care aparţin crimei organizate ruso-israeliene, Mihail Ciornâi şi Iakov Goldovski, se află în spatele încercărilor de achiziţionare de către compania olandeză Calder-A. Guvernul României este subiectul unor presiuni puternice, care vin inclusiv din partea Guvernului austriac, pentru a aproba preluarea RAFO de către compania rusă. Aparenta lipsă de interes a preşedintelui Băsescu în ceea ce priveşte cazul RAFO este îngrijorătoare”. Telegrama era semnată de Nicholas Taubman, ambasadorul SUA în România.

A venit toamna lui 2016

În septembrie 2016, ajunşi la limita disperării, cei 385 de angajaţi de la RAFO Oneşti care mai lucrau au protestat pentru că li s-a refuzat concedierea colectivă şi plata drepturilor salariale de la începutul anului şi până în toamnă. Disponibilizarea colectivă şi intrarea în faliment a firmei le-ar permite salariaţilor să obţină plăţi compensatorii, dar şi restanţele salariale începând din ianuarie 2016, precum şi intrarea în şomaj.

În plus, bunurile RAFO sunt sub sechestru din luna februarie, iar firma a fost vândută de două ori pe parcursul acestui an. Iniţial, acţionarul principal, Petrochemical Industry Viena, aparţinând omului de afaceri Iacov Goldovsky, a cedat pachetul majoritar către un investitor din Republica Moldova, care a renunţat apoi la contract. Din luna iulie 2016, contractul îi aparţine omului de afaceri belgian Daniel Goldenberg, proprietarul firmei Result-4-You BVBA, fost membru în Consiliul de Administraţie al RAFO.

Noi ne întrebăm de ce astfel de acţionari, care nu achită nimic, pot face asemenea jocuri fără să fie întrebaţi nimic de autorităţile române. Cum de s-au făcut două tranzacţii în numai două luni? Andres Capital a trecut prin RAFO fără niciun interes?! şi mai interesant este că jumătate dintre acţiunile RAFO erau puse garanţie de Petrochemical Industry în contul unor credite în Rusia ale patronului Iakov Goldovsky, dar Andres Capital a preluat pachetul de acţiuni liber de orice sarcină. Deci Andres nu a trecut întâmplător pe la RAFO!”, a subliniat Ion Marian, liderul Sindicatului „Rafinorul”.

Diverşii patroni ai RAFO Oneşti au transformat în ultimii trei ani în bani lichizi aproape tot ce se putea vinde rapid din rafinărie. Vânzările cu pricina le-ar fi alimentat conturile cu aproximativ 35 de milioane de euro, potrivit Sindicatului „Rafinorul”. Asta în timp ce salariaţii nu luaseră niciun leu de la începutul anului, până la sfârşitul lunii septembrie.

Protestul: ultima soluţie

Singura soluţie a rămas protestul pentru salariaţii neplătiţi în acest an. „Angajaţii nu şi-au mai primit salariile din luna ianuarie, iar, din februarie, bunurile RAFO se află sub sechestru instituit de instanţă în urma unei cereri formulate de un acţionar minoritar. RAFO nu mai are nici curent electric, furnizarea fiind sistată pentru neplata de mai bine de trei luni a facturilor”, a declarat în acel moment Ion Marian.

Protestul s-a încheiat printr-un protocol semnat de Miroslav Dermendjiev, preşedintele Consiliului de Administraţie, şi liderii sindicatului. Protocolul prevede „începerea imediată a programului de concediere colectivă a tuturor salariaţilor”.

Salariaţii vor fi concediaţi în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă al RAFO. Vor primi un preaviz de 30 de zile lucrătoare, conform articolului 14, alineatul 1 din CCM, iar plăţile compensatorii vor fi calculate în funcţie de vechimea avută de fiecare salariat la data finalizării perioadei de preaviz”, se precizează în protocol. Petronela IANĂU

 

9 LUNI

Aceasta este perioada în care muncitorii rămaşi la RAFO nu şi-au primit lefurile.

 

* * *

 

De ce astfel de acţionari, care nu achită nimic, pot face asemenea jocuri fără să fie întrebaţi nimic de autorităţile române?!” - Ion Marian, liderul Sindicatului „Rafinorul”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei