Ce viitor mai au absolvenţii de Drept?

default

Dimensiune font:

| 17-06-2015 05:15

 Pentru a deveni avocaţi, dar mai ales judecători şi procurori, ei trebuie să treacă prin examene grele, cu o concurenţă acerrbă * fiecare profesie juridică are avantajele, dar şi dezavantajele ei

 

 Înainte de 1989, Dreptul era una dintre facultăţile vânate de aspiranţii la carnetul de student. Ai intrat, te-ai făcut om! Tendinţa s-a păstrat şi după Revoluţie, însă care sunt de fapt oportunităţile ce se deschid unui absolvent de Drept?
Numai la cea mai prestigioasă universitate ieşeană, Alexandru Ioan Cuza, anul trecut au fost scoase la concurs 200 de locuri la buget, la Drept. An de an, concurenţa este mare, cam 3-4 candidaţi luptându-se pentru un loc. Tinerii au vise roz despre viitorul în profesie, însă odată ce au diploma în mână, îşi dau seama că nu li se deschid doar drumuri uşoare. Absolvenţii fie trebuie să susţină examenul de admitere în Baroul de avocaţi, fie pe cel la Institutul Naţional al Magistraturii, ca să devină procurori sau judecători.
Războiul barourilor
Avocat, avocat, dar în care barou? Asta e prima întrebare care îi poate deruta serios pe tineri, din cauza unui război de uzură, derulat de ani întregi. Barourile paralele celor tradiţionale au fost înfiinţate după decembrie 1989, la iniţiativa orădeanului Pompiliu Bota. Ele au funcţionat în paralel cu cele tradiţionale şi a plouat cu acuzaţii de ambele părţi, până când un recurs în interesul legii a tranşat problema în favoarea structurilor tradiţionale.
Acest război a dus recent şi la condamnări în rândul constituţionalilor. Lucian Gabriel Miron şi Viorel Mihalache au fost trimişi în judecată după ce primul a fost angajat de Loredana Papafir pentru fratele ei, într-un dosar de trafic de persoane. Una dintre victimele traficanţilor a fost convinsă să semneze un act de renunţare la judecată, întocmit de Miron, acuzat astfel şi de favorizarea infractorilor. Procurorii au luat la puricat toată activitatea lui Miron, care îşi împărţea biroul cu Mihalache. ”Din probele administrate a rezultat că inculpaţii, deşi nu sunt avocaţi în cadrul UNBR Baroul Iaşi, barou recunoscut de Ministerul Justiţiei, au efectuat fără drept acte specifice profesiei în sensul reprezentării în instanţă”, au spus procurorii DIICOT. Judecătorii Tribunalului l-au condamnat pe Mihalache la 8 luni de închisoare cu suspendare, pe Miron – la un an şi 10 luni, tot cu suspendare, iar Papafir s-a ales cu 708 zile de puşcărie.
Acum, congresul Uniunii tradiţionale a mai dat un atac, printr-o decizie care trage clar limite între tabere. „Constatând că în ultima perioadă au fost semnalate cazuri ale unor avocați, membri ai barourilor care fac parte din Uniunea Națională a Barourilor din România, care au colaborat în activitatea de acordare a asistenței juridice cu persoane fizice care exercită fără drept profesia de avocat, Statutul profesiei de avocatse completează. Se introduce un nou articol, având următorul conținut: Este interzis avocatului ca în exercitarea oricărei activități din cele prevăzute la articolul 3 din Legea 51/1995 să colaboreze în orice mod cu persoane fizice sau juridice care exercită fără drept profesia de avocat”, se arată în decizie. Revoltaţii ar urma să fie sancţionaţi disciplinar.
Schimbări la examenul pentru avocaţi
Dincolo de bagajul de cunoştinţe, un prim hop pentru examenul în structura tradiţională îl constituie taxa de admitere la examen, care anul trecut a fost de 800 de lei. Apoi, s-a schimbat tot din 2014 şi sistemul de examinare, candidaţii susţinînd un singur test grilă, cu 100 de întrebări. Acestea sunt din cinci domenii - organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, drept civil şi procesual civil, drept penal şi procesual penal. Pentru fiecare întrebare la care răspund corect, candidaţii primesc un punct şi au nevoie de minim 70 ca să devină avocaţi.
În ultimii ani, indiferent de sistemul de examinare, numărul admişilor nu a depăşit câteva zeci pentru toată Moldova. Candidaţii nemulţumiţi au preferat să comenteze sub pavăza anonimatului. „Trebuie să răspunzi la 100 de întrebări sau cimilituri făcute într-adins ca să nu intre nimeni, mai şi schimbă baremul după susţinerea examenului!”, s-a plâns un tânăr. „Grilă interpretabilă, erori gramaticale, lipsa diacriticelor şi multe alte nereguli au existat. Am rămas cu un gust amar după un an de învăţat. Corect mi s-ar fi părut dacă s-ar fi dat sinteză trei subiecte la fiecare materie, chiar dacă aşa creştea taxa de examen. Nu înţeleg de ce nu lasă tinerii să intre pe piaţă. Probabil ar trebui instituit un examen anual de verificare a cunoştinţelor avocaţilor definitivi, tot la cele 5 materii”, a comentat un alt candidat. Au fost şi voci care au considerat examenul umilitor sau un test de anduranţă.
Cum e de fapt viaţa de apărător?
Cei care au lăsat în urmă studenţia cred că, pentru a începe cu dreptul să profesezi ca avocat, e nevoie de mult realism încă din timpul studiilor. ”Pentru mine nu a fost o mare diferenţă. Am fost printre puţinii care şi-au imaginat viaţa de avocat aşa cum am trăit-o. Nu am avut dezamăgiri, complexe că nu înveţi în facultate ceva care să aibă legătură cu realitatea. E una dintre cele mai frumoase meserii din lume. Ca şi la medici, salvezi vieţi, dar trebui să-ţi placă, să te implici. Mulţi cred că, dacă au intrat din prima, se şi îmbogăţesc. Banii vin odată cu experienţa”, ne-a spus Robert Amuntencei, un cunoscut avocat penalist ieşean.
Faptul că sute de avocaţi sunt zilnic în căutarea clienţilor poate fi o provocare. Care e soluţia pe care o întrevăd apărătorii? ”În penal mai e loc, dar ca număr suntem foarte mulţi. Cred că avocatul specializat e viitorul profesiei, fiindcă nu le poţi face bine pe toate. Tinerii ar trebui să se specializeze de pe băncile facultăţii. Eu sunt optimist. Cred că, după perioada de criză, piaţa şi-a mai revenit, onorariile au mai crescut. Relaţia cu maestrul e importantă, dar nu capitală. Poţi să ai cel mai buin maestru din lume, trebuie să-ţi placă şi să te implici”, a adăugat Robert Amuntencei
Totuşi, dincolo de cuvintele frumoase, să nu uităm că viaţa de avocat presupune ore lungi petrecute în sălile de judecată, dar şi contactul cu diverşi infractori periculoşi.
Multinaţionalele, visul ambiţioşilor
Marile firme bucureştene, eventual cele multinaţionale, sunt privite de tineri ca o mare şansă. Acestea caută însă în general avocaţi definitivi, adică avînd o vechime de cel puţin 3 ani şi experienţă în domenii precum litigiile comerciale, insolvenţa, executările silite, contenciosul administrativ, dreptul muncii. O altă condiţie importantă e cunoaşterea limbii engleze la un nivel superior. Ce se mai cere? Capacitate de a reacţiona rapid şi de a lua decizii corecte în momente critice, asumându-şi responsabilităţi, spiritul inovativ, abilităţile de comunicator şi jucător în echipă, cunoştinţe operare PC, după cum rezultă din unul dintre cele mai recente anunţuri de angajare. Salariile oferite începătorilor pot depăşi 1.000 de euro brut, însă şi regimul de lucru e infernal.
Ştii cum e să fii ninja, devii magistrat!
Marele premiu în materie de cariere juridice este, evident, accederea în magistratură. Examenul e şi mai dificil decât la avocaţi, iar numărul de locuri - mic. Anul trecut, au fost 160 pentru toată ţara, pe care s-au înscris 2.000 de candidaţi. Anul acesta sunt 140 de locuri, câte 70 pentru fiecare categorie. Pe lângă cunoştinţele juridice, tinerii trec şi printr-o probă mai ciudată.
Testul de raţionament logic a adus anul trecut în atenţie subiecte precum... programările la coafor, confecţionarea scaunelor, scrisul în Mesopotamia sau viaţa de ninja: ”Înşelând vigilenţa curajoşilor samurai din castel, o siluetă umană din fum îşi face apariţia în negura nopţii pentru a tâlhări şi asasina un mare senior japonez. Astfel este prezentat un ninja, spionul luptător din Japonia feudală în vechile legende, în literatură, în teatrul clasic, în benzile desenate manga şi în jocurile video”. Acesta este doar un fragment dintr-un text pe baza căruia tinerii răspundeau la întrebări diverse, de la aceea dacă un ninja poate lupta călare la rolul femeilor în organizaţia secretă.
Greul abia după examen începe
Magistraţii de azi spun că examenul e doar primul hop al unei cariere dificile. ”Accederea în magistratură e un deziderat tot mai des întâlnit în rândul absolvenţilor de studii juridice. Stabilitatea, misiunea, rolul şi locul judecătorilor şi procurorilor în societate sunt tentante mai ales pentru tinerii care îşi cristalizează opţiunile profesionale. Tot ei sunt însă datori să contientizeze responsabilitatea şi privaţiunile unui atare statut subsumat exclusiv înfăptuirii justiţiei şi apărării ordinii de drept. Concurenţa acerbă la examenul de admitere în magistratură reflectă atractivitatea profesiei de judecător şi procuror. Dificultatea şi complexitatea acestui examen, a celor doi ani de stagiu la INM reprezintă doar un preambul al activităţii pe care magistratul o va desfăşura pe parcursul întregii cariere în slujba legii şi adevărului”, ne-a declarat procurorul Iulian Iftodi. Deloc de neglijat sunt, desigur, şi salariile şi apoi pensiile judecătorilor şi procurorilor.
Una peste alta, absoventul de Drept are un drum greu înainte. El trebuie să facă alegeri înţelepte, să muncească mult şi, de ce nu, să spere şi în puţin noroc. Ştefana CZELLER

Anul trecut, din cei 4.476 absolvenţi înscrişi la examenul pentru avocaţi la nivel naţional, au promovat 420, cam 9%.

* * *
La INM s-au înscris, în 2006, 275 de absolveţi cuzişti, dintre care au promovat 36. În 2007, au fost 25 din 257, în 2008 – 32 din 256. În 2012, erau 23 de promovaţi din 388, iar în 2014, 22 din 442.

* * *
Viaţa de apărător are şi momente hazlii, după cum dovedesc perlele postate pe Facebook de avocata Oana Neda: „Între timp, în locul în care mă aflam a fost oprită o altă maşină, care să semneze ca martor pentru refuzul de a sufla în etilotest”

* * *
Ce spune Legea 51/1995
Folosirea fără drept a denumirilor Barou, Uniunea Naţională a Barourilor din România, UNBR ori Uniunea Avocaţilor din România sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de către orice persoană fizică sau juridică, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat se pedepsesc, potrivit Legii 51, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei