Centre de afaceri pentru dezvoltarea Iaşului

default

Dimensiune font:

| 03-09-2014 05:45

Numai în municipiul Iaşi, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, au fost realizate cinci incubatoare destinate sprijinirii afacerilor, urmând ca în următorii doi ani să fie finalizate alte cinci. Incubatoarele pe bani europeni aduc facilităţi atât marilor companii interesate să intre pe piaţa ieşeană, cât şi start-up-urilor, care au o contribuţie esenţială în creşterea gradului de ocupare al acestor centre de sprijinire a afacerilor

Municipiul Iaşi poate fi trecut pe lista oraşelor cu un mediu de afaceri înfloritor. Cel puţin la prima vedere, dacă ar fi să ne luam după numărul mare de incubatoare de afaceri înfiinţate în ultimii ani. Apariţia acestor centre de business a fost încurajată de posibilitatea de finanţare europeană, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. În acest moment, în judeţul Iaşi există 10 astfel de centre, unele finalizate, altele în construcţie, care au ca rol sprijinirea mediului de afaceri. Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Iaşi, Paul Butnariu, numărul destul de mare al incubatoarelor de afaceri este un lucru îmbucurător pentru Iaşi. Acesta susţine că, pentru un oraş care vrea să intre în linia dreaptă a dezvoltării, mediul de afaceri este prioritar. „Din punctul nostru de vedere, orice investiţie de care beneficiază Iaşul este importantă, deoarece asigură locuri de muncă, atât pe perioada construirii, cât şi după aceea. Centrele de afaceri sunt folositoare, deoarece atunci când reuşesc să ofere condiţii, pot atrage investitori puternici”, a declarat Paul Butnariu.


Ce facilităţi aduc incubatoarele de afaceri
Un centru de afaceri, pentru a reuşi să îşi atingă scopul iniţial, acela de a atrage investitori, trebuie să creeze un echilibru între condiţiile pe care le oferă clienţilor şi preţul pe care îl solicită pentru serviciile furnizate. Cel puţin aşa reiese din declaraţia Lilianei Stroia, marketing manager la Centrul de afaceri „Ideo”, investiţie privată înfiinţată în noiembrie 2011. „La Ideo poţi să închiriezi spaţiul de birouri de care ai nevoie, la standarde înalte de calitate. Aici există posibilitatea de a-ţi găsi parteneri de afaceri, furnizori şi chiar clienţi în biroul alăturat, datorită numărului mare de oameni cu care colaborăm şi varietatea domeniilor în care aceştia îşi desfăşoară activităţile”, a declarat Liliana Stroia. Despre centrul de afaceri „Ideo” se poate spune că şi-a atins scopul, dat fiind că, încă de la deschidere, gradul de ocupare al acestuia era de 80 la sută, iar în mai puţin de un an a ajuns să fie ocupat la capacitate maximă. „Acest lucru a fost posibil deoarece, odată cu închirierea unui spaţiu, beneficiezi de numeroase servicii incluse, cum ar fi secretariat şi primire de oaspeţi, asigurarea pazei accesului în clădire, săli de meeting şi conferinţe”, explică managerul centrului. Printre serviciile pe care oamenii de afaceri le solicită se numără şi accesul la parcare, atât pentru angajaţii companiei găzduite, cât şi pentru cei care vin în vizită, accesul la un spaţiu comercial sau la restaurant, locuri unde pauzele de masă să poată fi petrecute
Într-un ambient lejer şi, nu în ultimul rând, asistenţa în permanenţă acordată investitorilor, prin personal calificat, cât timp între aceştia şi centrul de afaceri există un contract. Gradul de ocupare al unui incubator de afaceri poate fi uneori un criteriu de măsurare a eficacităţii şi necesităţii acestuia. Printre spaţiile destinate afacerilor finalizate mai amintim şi Parcului Logistic „SOLO”. La lansarea din luna februarie a acestuia an, acesta prezenta un grad de ocupare de 70 la sută, iar astăzi, la şapte luni distanţă, gradul de ocupare a crescut cu 15 procente. Şi centrul de afaceri aparţinând SC Sorana SRL, realizat pe fonduri europene, a depăşit pragul de ocupare de 80 la sută.


Facilităţi pentru start-up-uri
Pe lângă facilităţile „pentru toţi”, incubatoarele de afaceri pot atrage prin avantajele pe care le oferă în special start-up-urilor. „Pentru cei la început de drum, la Ideo oferim timp de şase luni propriul birou gratuit. Astfel, compania poate avea o adresă şi acces la toate utilităţile necesare, fiind inclusă aici indispensabila sală de întâlniri. De asemenea, oamenii de afaceri aflaţi la începutul carierei se vor bucura de serviciile standard, oferite de noi tuturor celor pe care îi găzduim”, a punctat managerul de la Ideo. Cu toate că, pe piaţa de business, avantajele oferite firmelor proaspăt înfiinţate sunt la mare căutare, există şi centre de afaceri care spun că, până în acest moment, nu au primit solicitări pentru astfel de „reduceri”. „Preţul de închiriere variază. Acesta poate fi în funcţie de suprafaţa solicitată, de perioada pe care se face contractul şi de seriozitatea clientului. Noi punem la dispoziţie multe facilităţi, însă până în acest moment nu am avut start-up-uri”, a declarat Sorin Airimiţoaiei, administratorul SC Sorana SRL. Potrivit acestuia, închirierea de spaţii destinate activităţilor mediului de afaceri are la bază un proces de negociere în urma căruia preţul „poate rămâne acelaşi sau poate scădea”.

„Multinaţionalele nu se mai uită la bani”
Calitatea condiţiilor oferite de centrele de afaceri reprezintă unul dintre criteriile care pare să influenţeze decisiv marile companii străine să intre pe piaţa românească. „Astăzi, multinaţionalele nu se mai uită la bani când închiriază spaţii pentru birouri. Economiile de odinioară au fost înlocuite cu cerinţe foarte ridicate de confort. Dacă înainte se căutau clădirile de birouri de la capătul oraşului, deoarece preţurile erau mult mai mici, astăzi oamenii au început să conştientizeze că în primul rând accesul la un centru de afaceri este de o importanţă maximă”, a declarat Paul Butnariu, preşedintele CCI Iaşi. Potrivit acestuia, un incubator de afaceri, pentru a putea fi ocupat la capacitate maximă, trebuie să fie poziţionat astfel încât clienţii să poată ajunge cu uşurinţă la acesta, angajaţii să îşi poată lasă copiii la o creşă sau o şcoală care este „în drumul lor”, iar condiţiile în materie de dotări să fie „în pas cu evoluţia tehnologică”.
„Privatul investeşte pentru a câştiga”
Când vorbim de centre de afaceri realizate prin cofinanţare europeană, trebuie avut însă în vedere şi beneficiarul acestor investiţii. În acest caz, se disting două categorii de beneficiari, prima fiind reprezentată de privaţi, iar cea de-a doua de instituţii ale statului. Este importantă această clasificare, deoarece s-a constatat că incubatoarele de afaceri care au beneficiari privaţi dau rezultate mai bune faţă de cele care sunt manageriate de entităţi aflate sub comanda administraţiei publice locale sau judeţene. „Trebuie remarcată discrepanţa mare dintre centrele de afaceri manageriate de instituţii şi cele private. Vom vedea că rezultatele nu sunt cele mai favorabile în primul caz, în timp ce privatul dă rezultate, deoarece el investeşte pentru a câştiga”, remarcă preşedintele CCI Iaşi. Prin urmare, chiar dacă un beneficiar privat trebuie să pună 40 la sută din valoarea unei astfel de lucrări, datorită unui management impecabil, rezultatele ajung până la urmă să fie bune. În cazul instituţiilor de stat, se remarcă însă că, deşi acestea au o cofinanţare doar de 10 la sută din valoarea proiectului, din cauza managementului deficitar, de cele mai multe ori, centrele proaspăt ridicate nu se dovedesc rentabile. „Cred că, uneori, instituţiile de stat accesează fonduri europene şi realizează proiecte mai mult cu gândul la binele populaţiei, decât cu speranţa de a câştiga. De cele mai multe ori, acest lucru se vede după o perioadă când, prin astfel de centre bate vântul a pustiu”, a punctat Paul Butnariu.
Primăria Iaşi, beneficiarul unui astfel de centru
Finanţare europeană a primit şi Primăria municipiului Iaşi, care manageriază în acest moment Centrul Tehnologic Regional din zona CUG. Cu o valoare de peste 18.280.915 de lei şi proaspăt inaugurat, centrul a fost scos la licitaţie pentru închiriere. Având o suprafaţă de peste 4.500 de metri pătraţi, pentru închirierea acestei clădiri s-a stabilit ca licitaţia să înceapă de la suma de 47.500 de lei pe lună. Autorităţile locale ieşene aşteaptă ca acest centru să stârnească interes atât în rândul agenţilor economici, dar şi printre universităţi, care ar putea închiria aici spaţii destinate cercetării. Cu toate că autorităţile sunt încrezătoare, există şi voci care spun că poziţionarea acestor centre la ieşirea din Iaşi, acolo unde Primăria deţine terenuri, nu este cel mai inspirat lucru. „Faptul că Primăria se concentrează pe zona CUG, unde deţine terenuri, nu este foarte potrivită. Iaşul nu a ieşit încă din criză, iar cei care aleg să învestească aici vor să fie vizibili, se gândesc la salariaţii lor şi, cu siguranţă, nu vor vrea să se ducă într-un colţ al oraşului”, a conchis preşedintele CCI Iaşi, Paul Butnariu.
În momentul actual, sunt în faza de contractare alte cinci incubatoare de afaceri, urmând să fie investiţi peste 128.366.184 de lei. Printre acestea se numără şi incubatorul ce are ca beneficiar direct firma SC Profile Business Consulting SRL, a „apropiaţilor” liberalului Relu Fenechiu.


* * *
128.366.184 LEI
Aceasta este suma la care se ridică investiţiile la cele cinci centre de sprijinire a afacerilor la care se lucrează în acest moment

* * *
Lista beneficiarilor direcţi ai centrelor de afaceri finalizate: SC SOLO SRL, SC Sorana SRL, SC Axa Plus SRL, Centrul de afaceri Ideo, Centrul Tehnologic Regional Iaşi

* * *

Lista beneficiarilor direcţi ai centrelor aflate în construcţie: SC ENVIRO CONSTRUCT SRL (investiţie de 12.196.932,44 lei), SC JAD GROUP SRL (64.306.285,36 de lei), SC TERRAMED BABY SRL (13.189.579,36 de lei), SC BURSA MOLDOVEI SA (20.253.396,28 de lei), SC CARTIERUL CAROL SRL (11.419.992,15 de lei)

* * *
Instituţiile de stat accesează fonduri europene şi realizează proiecte mai mult cu gândul la binele populaţiei, decât cu speranţa de a câştiga” - Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei