cinema republica (3)
cinema republica (2)
cinema republica-ploua in cladirea cinema Republica  (5)
cinema republica (1)
cinema tineretului (1)
cinema tineretului (3)
cinema tineretului (4)
cinema victoria (1)
cinema victoria (2)
cinema victoria (3)
cinema dacia (1)
cinema dacia (2)
cinema dacia (3)

Dimensiune font:

Cinematografele ieşene, transformate în săli de spectacole şi cafenele culturale

| 25-10-2017 05:45

O mână de oameni încearcă să rescrie o istorie veche de câteva decenii, redând Victoriei, Republicii şi Daciei – singurele funcţionale în acest moment – utilitatea, dar mai ales farmecul de odinioară. Echipa care lucrează la transformarea spaţiilor de proiecţie a vorbit pe larg despre planurile de viitor

Cozi intermidabile, public de toate vârstele... Pe puştani îi vedeai încă de la ora 8.00, în timp ce maturii preferau spectacolele de la 19.00. Sălile erau neîncăpătoare pentru că, în acele vremuri, la Televiziunea Naţională, nu se difuzau drame indiene sau filme din seria Piedone ori Războiul Stelelor. Pentru preţuri variind între 2 şi 4 lei – cu excepţia filmelor în două serii, ori pe ecran panoramic, care puteau ajunge şi la 8 lei – ieşenii evadau dintr-un cotidian anost şi propagandistic. Cinematografele deveneau astfel locurile cele mai îndrăgite din ”dulcele târg”, situaţie care s-a perpetuat şi după Revoluţie, când Iaşul s-a umplut de videoteci. Însă odată cu trecerea anilor, cele cinci cinematografe din Iaşi s-au degradat, publicul migrând spre cele private, unde filmele de peste Ocean nu erau prezentate cu întârzieri de luni bune. Acum, o mână de oameni încearcă să rescrie o istorie veche de câteva decenii, redând Victoriei, Republicii şi Daciei – singurele funcţionale în acest moment – utilitatea, dar mai ales farmecul de odinioară

***

Cu aproape trei decenii în urmă, vizionarea unui film în Iaşi era cel mai simplu lucru cu putinţă. Cinci cinematografe funcţionau cu o medie de şase spectacole pe zi, iar spectatorii dădeau buzna pentru a viziona western-uri, comedii, pelicule indiene, filme de acţiune sau ecranizări după romane celebre. Trei dintre ele – Victoria, Republica şi Tineretului  - erau grupate în zona centrală a oraşului, în timp ce Copou şi, ulterior, Dacia, erau considerate cinematografe de cartier, aici fiind prezentate o parte din filmele care rulaseră la Republica sau Victoria. Declinul cinematografelor ieşene, aflate sub administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF) începe să se producă în perioada 1994-1995. Era perioada în care Iaşul fusese împânzit cu videoteci, unele dintre ele ajungând să funcţioneze în locuri improprii cum ar fi, de exemplu, Clubul Panificaţiei. „Erau filme mult mai noi, pe casete video. Din lipsă de fonduri, cinematografele nu s-au putut moderniza. Era nevoie de aparatură digitală, ori noi continuam să difuzăm filme pe peliculă de 35 mm, care se găseau din ce în ce mai greu”, îşi aminteşte un angajat al acelor vremuri. Nici starea clădirilor în care funcţionau cinematografele nu-i mai tentau pe ieşeni să cumpere bilete, cei mai mulţi incriminând frigul din săli, scaunele distruse, ba chiar prezenţa rozătoarelor. S-a ajuns în situaţia ca statul să-şi ia mâna de pe aceste edificii, emiţând o lege în acest sens, 303/2008 – încredinţarea cinematografelor autorităţilor publice locale, dar pe care încă RADEF nu a pus-o în aplicare.

Cinema Tineretului a fost incendiat de aurolaci!

Lupta pentru preluarea cinematografelor păstorite de RADEF s-a extins în mai multe direcţii, Cinematograful Tineretului a fost, ani buni, motiv de zâzanie între Biserica Banu şi RADEF, prelaţii susţinând că clădirea este, de fapt, un acaret al bisericii, omiţând, cu bună ştiinţă, că aici a funcţionat în trecut Coloseul Bragadiru, loc de întâlnire a lumii mondene ieşene, a scriitorilor şi artiştilor. După 1944, în clădire a fost instalat cinematograful Tineretului care a funcţionat timp de 50 de ani. Din 1994, imobilul a fost abandonat, devastat de oamenii străzii şi incendiat tot de aceştia în 2014, ajungând o ruină.

Cinema Copou, vândut pe nimic

Atracţia studenţilor, cinematograful Copou a dispărut din peisaj după ce şefii RADEF au încercat să obţină profit închiriindu-l unor moldoveni cu 2.000 de euro pe lună. Aceştia urmau să modernizeze clădirea, menţinându-i funcţiunea zece ore pe zi, numai că spaţiul a fost transformat în bar. De altfel, tranzacţia încă face face obiectul unui dosar la Parchet.

O soartă asemănătoare ar fi putut avea şi cinematograful Dacia, închiriat de acelaşi RADEF fostului deputat PP-DD, Daniel Oajdea. 2.000 de metri pătraţi au fost amenajaţi pentru a servi acţiunilor politice, fiind transformat  ulterior în depozit pentru materiale de curăţenie.

„E stilul celor care şi-au bătut joc de RAFEF. Vreau să ştiu cine răspunde de faptul că Cinematograful Tineretului a luat foc, dispărând prin neglijenţă în serviciu. Acolo trebuie să răspundă cineva. Nu poţi să distrugi un bun al românilor, cu atâta neglijenţă. Vreau să ştiu de ce Cinema Copou nu mai este deloc în Copou, cine a vrut să distrugă cultura cinematografică românească. Mai vreau să ştiu de ce nu au fost îndeplinite prevederile legii până în momentul de faţă, şi cele 3 cinematografice care au mai rămas în picioare, Republica, Victoria şi Dacia, nu sunt predate până în momentul de faţă către noi. Dacă aşteaptă cineva să le vadă prăbuşite, o să aibă şi surpriza asta neplăcută”, a spus primarul Mihai Chirica (noiembrie 2016).

Funcţiuni vechi, dar şi noi...

Anul 2017 avea, însă, să consfinţească victoria Primăriei Iaşi în demersul acesteia de a prelua cinematografele din oraş. Dacă în aprilie 2016 Curtea de Apel Iaşi dăduse câştig de cauză Primăriei Municipiului Iaşi, înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins pe 29 martie 2017, recursurile declarate de (Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film) RADEF şi SC Alba ca Zăpada SRL, firma fostului deputat Daniel Oajdea. Practic, municipalitatea ieşeană câştiga definitiv dreptul de proprietate asupra cinematografelor Victoria, Republica, Dacia şi Tineretului, anunţând proiecte ambiţioase pentru toate cele patru clădiri. Astfel, cinematograful Victoria, cu o capacitate de peste 900 de locuri, ar putea deveni un spaţiu multifuncţional, capabil să găzduiască manifestări culturale diverse, în special concertele Filarmonicii „Moldova” sau ale Operei ieşene. Pe de altă parte, cinematograful Republica ar putea fi rezervat proiecţiei de filme de artă. La rândul său, cinematograful Dacia, cu o capacitate de 250 de locuri, va fi dedicat spectacolelor şi proiecţiilor de film pentru copii, urmând a găzdui şi o şcoală de balet pentru cei mici. Cât priveşte  cinematograful Tineretului, acesta urmează a fi reconstruit, redându-i-se astfel forma care l-a consacrat în peisajul istoric al străzii Lăpuşneanu.

Experţii decid cât costă reabilitarea celor trei clădiri

în luna august 2017, cinematografele din oraş au fost preluate în administrare de Ateneul Tătăraşi, directorul instituţiei,  Andrei Apreotesei anunţând faptul că în mod sigur acestea vor fi redate circuitului cultural-artistic, însă după expertizarea lor de către specialişti. ”Este greu de estimat costurile cu reabilitarea clădirilor cinematografelor Republica, Victoria şi Dacia, îi vom lăsa pe experţi să se pronunţe. Avem, însă, sprijinul Primăriei Iaşi şi sperăm să le putem redeschide în aprilie 2018. în schimb, cinematograful Tineretului se mulează pe axa fondurilor europene. Faptul că 2.000 de oameni au plătit bilete de când Ateneul a preluat cinematografele ne obligă să le modernizăm pentru le reda ieşenilor. Vă asigur că toate vor dispune de echipamente de ultimă generaţie, aşa cum am făcut cu cinematograful de la Ateneu”, afirmă acesta. Tudor DAMASCHIN

Vinerea acestea ar urma să fie cunoscută firma care va ocupa cu expertizarea cinematografelor.  Republica, sau Trianon, cum a fost rebotezat cinematograful, va fi prima clădire expertizată, după care va urma cinematograful Victoria. La Dacia, însă, ar fi nevoie de 500.000 de euro întrucât şi Ateneul Iaşi va veni cu partea sa.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Hermes Top SRL - societate în faliment, dosar nr.272/99/2013 (10/2013) pe rolul Tribunalului Iaşi, în temeiul dispoziţiilor Legii nr 85/2006, vinde la licitaţie publică cu strigare, următoarele bunuri: - Teren S= 2.656,83 m2, NC 416/32, CF 1095 a com. Holboca şi Construcţia C11 cu Sc de 1.880,12 m2 şi Su de 1.805,89 m2 - Preţ - 895.856 lei. - Teren S= 2.653,19 m2, NC 416/33, CF 60063 a com. Holboca şi Construcţia C12 cu Sc de 1.735 m2 şi Su de 1.648,32 m2 - Preţ - 952.342 lei. - Teren S = 2.650,87m2, NC 416/34, CF 60056 a com. Holboca şi Construcţia C13 cu Sc de 1.880 m2 şi Su de 1.730,85 m2 - Preţ - 1.026.145 lei. Preţurile nu includ TVA. Licitaţiile vor avea loc în data de 04.05.2018, 18.05.2018, orele 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr.17, parter, ap.12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 3.000 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul de lichidare nr. RO09RNCB0175033587030030 – BCR Iaşi deschis pe numele debitoarei SC Hermes Top SRL la BCR Iaşi. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, cel târziu cu o zi înainte de ziua licitaţiei, orele 12.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 de zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0232/235508, 0745630037.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, cu sediul social în mun. Iași, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, CUI 14413970, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/430/2003, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței civile nr. 566/30.03.2016, pronunţată de Tribunalul Iași – Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 3517/99/2015 (165/2015), anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 16.05.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 03 mai 2018, ora 14.00, a activelor S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, astfel: Nr. crt. - Denumire și descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 1. Teren intravilan, St. 9.045,39 mp și clădiri industriale, St. construită 2.568,68 mp, amplasate în mun. Iași, zona industrială Țuțora, şos. Iași - Tomești, km. 1 (zona periferică, fostă Calea Chișinăului, nr. 10), jud. Iași, dispune de utilități, proprietatea este învecinată la N - Sos. Iași-Tomești, E – Pieta SRL, S – CFR, are deschidere frontală la Sos. Iași-Tomești, proprietatea este pretabilă pentru activități industriale, compusă din: 1. Teren intravilan, St. 158 mp (categoria de folosință altele) și C1 clădire depozit, St. construită 158,17 mp, St. utilă 102,99 mp, parter. (CF. 130740/Iasi, nr. cad. 3129/2); 2. Teren intravilan, St. 14,24 mp (curți construcții) și C2 clădire birouri, St. construită 14,28 mp, St. utilă 9,90 mp, parter. (CF. 130757/Iași, nr. 3129/3) 3.Teren intravilan, St. 8.873 mp (curți construcții) și C6 clădire hală depozitare, St. construită 1.103,37 mp, St. utilă 1.054,12 mp; C7 clădire cabină poartă, St. construită 8,52 mp, St. utilă 7,37 mp, (CF. nr. 130756/Iași, nr. Cad. (5408/1-3129/1-3129/4)/2) 4.Platformă betonată pentru depozitare, st. 7.761,05 mp (extratabulară). - 3.872.000,00 lei - 1.742.400,00 lei Activ 3. Teren intravilan, St. 6.954 mp și clădiri industriale, St. construită 1.505,71 mp, amplasate în mun. Suceava, Calea Unirii, nr. 31 A, jud. Suceava (zona industrială Valea Sucevei, în spatele MES, vis-a-vis de Piața Angro), dispune de utilități, proprietatea este învecinată la NE – drum acces, SE – proprietate particulară, accesul se face pe Calea Unirii, pretabilă pentru activități industriale, compusă din: C1 – hală atelier St. utilă 1.428,71 mp, parter, 10 încăperi; C2 – centrală termică, St. utilă 77 mp; platformă betonată, St. 5.449 mp. (CF. ned. nr. 5776/Suceava, nr. cad. 1629/2) - 2.158.000,00 lei - 971.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 02.05.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 03 mai 2018, ora 14:00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei Și de insolvenȚă şi ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 16.05.2017. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro, intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0758049904, 0757545545, 0232/243864 Lichidator Judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
 Premieră la Teatrul Luceafărul -- „O Poveste Japoneză”
13/03/2018 06:39

    Spectacolul „O poveste japoneză: Marume şi Yoneyama”, a cărui premieră va avea loc peste cateva zile, a adus pe scena Teatrului Luceafărul o echipă redutabilă şi un regizor d ...

Comorile neştiute ale Iaşului
08/11/2017 12:15

 De la Iaşi la Moşna nu faci mai mult de o oră cu maşina, pe un drum asfaltat. Se vede că sunt oameni gospodari in zonă, după casele ingrijite. Cele bătraneşti se strecoară timid de după pomii i ...

Corupţia, flagelul care zguduie universităţile ieşene!
01/11/2017 04:30

În ultimul deceniu, invăţămantul superior ieşean pare a fi intrat in „zodia infracţionalităţii”. Astfel, nu a fost instituţie de profil care să nu fi fost cutreierată de oamenii legi ...

Cine a luat primii bani europeni în Regiunea de Nord-Est
24/10/2017 13:15

Cele mai recente date publicate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est arată că doar 59 de proiecte au primit toate avizele necesare şi sunt in implementare prin Programul Operaţional Regional 20 ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

„Repetenţii” Sănătăţii ieşene
04/10/2017 12:49

În timp ce unii pacienţi stau pe liste de aşteptare in alte oraşe ori se roagă să scape cu bine sau să fie locuri in alte judeţe unde să fie primiţi, la Iaşi unele proiecte care ar schimba total ...

Moartea circulă cu viteză pe străzile din județ!
13/09/2017 06:00

Viteza constituie principala cauză generatoare de accidente rutiere grave in judeţul Iaşi, potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ). Acesta este şi motivul pentru care oamenii legi ...

Iadul copiilor abuzaţi de propriile rude
30/08/2017 05:45

Copiii au o serie de drepturi, cum ar fi cel la educaţie, iar părinţii care refuză să-i lase să meargă la şcoală pot ajunge la puşcărie. Astfel, potrivit legislaţiei, minorii nu pot fi supuşi la mu ...

Cum a ajuns inima Bucovinei pe primul loc la spaţii moderne de retail
23/08/2017 06:01

În municipiul Suceava, zonele industriale Burdujeni şi Şcheia mai păstrează doar in mică măsură vechile activităţi productive. Lucian Gheorghiu, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Sucea ...

Cum a ajuns Vasluiul polul sărăciei
16/08/2017 11:30

Este greu de crezut că in urmă cu 27 de ani industria municipiului Vaslui, reşedinţa unuia dintre cele mai sărace judeţe din ţară, dădea peste 20.000 de locuri de muncă, jumătate din populaţia local ...