umf

Dimensiune font:

Corupţia, flagelul care zguduie universităţile ieşene!

| 01-11-2017 04:30

Problemele din cadrul sistemului de învăţământ superior ieşean au trecut linia infracţionalităţii * în ultimii ani, tot mai multe cadre didactice s-au văzut obligate să dea ochii cu judecătorii * asta, după ce procurorii anticorupţie le-au trimis în faţa instanţei

În ultimul deceniu, învăţământul superior ieşean pare a fi intrat în „zodia infracţionalităţii”. Astfel, nu a fost instituţie de profil care să nu fi fost cutreierată de oamenii legii, iar, de cele mai multe ori, „vizitele inopinate“ s-au lăsat cu dosare penale, cercetări sau trimiteri în judecată.

Scandalurile din ultima perioadă au zguduit, practic, atât învăţământul universitar de stat, cât şi pe cel privat, generând, totodată, o scădere a încrederii ieşenilor în instituţiile din acest domeniu.

Cel mai recent dosar

În urmă cu câteva zile, ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Iași au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași a dispus trimiterea în judecată a lui Ş.V.P. și M.A., pentru trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, a lui A.C., pentru complicitate la trafic de influenţă Ş.R., G.C.E. și M.P.C., pentru cumpărare de influenţă, dar şi a lui P.E., pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

În perioada 17 – 27 iulie 2017, Ş.V.P. și M.A., individual sau împreună, uneori cu sprijinul şi îndrumarea inculpatului A.C., au cerut și primit sume de bani cuprinse între 150 și 450 de euro de la studenți din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi pentru a-şi trafica influența pe care pretindeau că o au asupra unor cadre universitare, în scopul promovării unor examene în sesiunea de restanțe şi reexaminări. Inculpații primeau banii în mod direct, prin remitere personală de către cumpărătorii de influență, ori indirect, prin intermediul unor rude ale acestora”, au precizat anchetatorii.

Alte necazuri, tot la UMF

După emiterea sentinței de către Tribunalul Suceava, reprezentanții DNA au decis să conteste hotărârea din dosarul „UMF” cu apel. Pe de altă parte, și unii dintre inculpați au contestat decizia instanței. Anchetatorii sunt nemulțumiți din cauza faptului că, în cazul unora dintre inculpați, au fost date achitări pentru diverse infracțiuni. La rândul lor, Corvin Pughin, Daniela Druguș sau SC Maguay Impex SRL București au contestat hotărârea, nemulțumiți de pedepsele aplicate.

Amintim că judecătorii din cadrul Tribunalului Suceava au pus punct, la prima instanţă, celui mai mare scandal din ultimii ani, în cadrul UMF „Gr.T. Popa”, din Iaşi. „Instanţa dispune condamnarea inculpatului Astărăstoae Vasile la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru tentativă de folosire sau prezentare de acte ori declaraţii false, ce are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene şi conflict de interese”, au menţionat magistraţii din cadrul Tribunalului Suceava.

Aceştia au adăugat că l-au achitat pe fostul rector al UMF Iaşi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Magistraţii au mai dispus condamnarea lui Ioan Adrian Ciureanu la trei ani de închisoare, cu suspendare, iar Daniela Druguş a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, cu suspendare. În plus, Corvin Gabriel Pughin a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, în schimb, fiica lui Vasile Astărăstoae, Daniela, a fost achitată pentru acuzaţia de complicitate la conflict de interese. Pe de altă parte, Dănuţ Muşat a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, în vreme ce un alt fost rector al UMF Iaşi, Dragoş Pieptu, a fost achitat de judecătorii suceveni pentru complicitate la conflict de interese.

În urmă cu aproximativ şase ani, rectorul de atunci al UMF Iaşi, prof.dr. Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Iaşi, alături de alte persoane cercetate în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru Platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene.

Probleme şi la „Petre Andrei”

În urmă cu câteva luni, procurorii DNA Iași au trimis în judecată mai multe cadre didactice universitare de la Universitatea „Petre Andrei“, acestea fiind acuzate de fapte de corupție. Sorin Bocancea, la data faptelor rector al universității, a fost acuzat de favorizarea făptuitorului, instigare la fals intelectual, în formă continuată și instigare la fals material în înscrisuri oficiale, Antonie Cristian Bocancea, la data faptelor profesor universitar doctor în cadrul aceleiași instituții, este acuzat de aceleași fapte, iar în sarcina lui Mark Bucuci, la data faptelor lector universitar doctor în cadrul universității, au fost reținute infracțiunile de favorizarea făptuitorului și fals intelectual, în formă continuată.

În același dosar au fost deferiți justiției Dan Florin Drugă, la data faptei avocat în cadrul Baroului Iași și prodecan al Facultății de Drept din cadrul universității, pentru luare de mită, și Dan Melinte, acuzat de complicitate la luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2015 - 3 iunie 2016, Drugă, prin intermediul lui Melinte, i-ar fi cerut unui student suma de 18.900 de lei, în vederea promovării în anul al III-lea de studii, la unitatea de învățământ amintită.

Oamenii legii au adăugat că Sorin Bocancea nu a predat anchetatorilor, la cererea acestora, cataloagele aferente anului I de studii al Facultății de Drept din cadrul aceleiași universități, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situația juridică a lui Drugă.

În ziua următoare, Sorin Bocancea i-ar fi determinat pe Bucuci și Antonie Bocancea să facă mențiuni false în „Catalogul pentru examene / verificări / colocvii“ pentru Anul I, prin care se atesta faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condițiile în care acesta nu a susținut, de fapt, acele examene.

Scandal cu tentă sexuală

Tot recent, magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au finalizat, la fond, judecata dosarului în care conferenţiarul Dumitru Păduraru, fost cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, a fost acuzat că a cerut unei studente să se culce cu el.

Profesorul ieşean fusese trimis în judecată pentru luare de mită, tentativă la viol şi şantaj, infracţiuni pentru care, de regulă, instanţele pronunţă condamnări cu executare. Pentru luare de mită, Păduraru a fost achitat, tentativa de viol a fost schimbată în folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, fiind condamnat pentru această infracţiune la un an de închisoare. Pentru şantaj, conferenţiarul a primit doi ani de închisoare.

Contopind pedepsele, judecătorii au stabilit o condamnare de doi ani şi patru luni de închisoare, cu suspendare. Păduraru a fost, de asemenea, obligat să plătească daune morale de 25.000 de lei studentei şi să facă muncă în folosul comunităţii.

Procurorii au precizat că Păduraru ar fi remarcat-o pe studenta care avea să-l denunţe, o tânără de 19 ani, din judeţul Vaslui, la orele pe care le-a predat în semestru I la UMF. După susţinerea probei de la Anatomie, materie la care preda Păduraru, studenta, la solicitarea conferenţiarului, ar fi mers în biroul acestuia, unde Păduraru ar fi încercat să obţină nişte favoruri sexuale, conform procurorilor.

Aceştia au mai arătat că Păduraru i-ar fi cerut tinerei să facă sex cu el, spunându-i că nu va putea promova la disciplina sa dacă nu se va conforma. După acea întâlnire, studenta a mers la DNA şi a fost sfătuită să îl înregistreze pe profesor.

Ceainicul buclucaş

La începutul acestui an, Tribunalul Iaşi a hotărât achitarea Doinei Azoicăi, la data faptelor decan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF, pentru acuzaţiile de fals intelectual şi abuz în serviciu. În schimb aceasta a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită. Pe de altă parte, magistraţii au dispus achitarea Ionelei Lăcrămioara Şerban, pentru acuzaţiile de fals intelectual şi abuz în serviciu.

În acelaşi timp, instanţa a dispus condamnarea lui El Houssine Haizoun la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită. Mai mult, Romeen Agha a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, pentru complicitate la dare de mită. Achitările emise de magistraţi au fost date pe motiv că faptele nu există sau că acestea nu sunt prevăzute de legea penală. „Instanţa dispune confiscarea, în folosul statului român, a celor două colete ridicate şi indisponibilizate de organul de urmărire penală de la inculpata Azoicăi Doina, respectiv o tavă confecţionată din cupru argintată (valoare minimă de piaţă de 800 de lei) şi un ceainic argintat, confecţionat din alamă, cupru şi zinc (valoare minimă de piaţă de 100 de lei)”, au spus magistrații.

Decanul Facultăţii de Medicină de la UMF Iaşi, Doina Azoicăi, a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a primit mită o tavă şi un ceainic argintat pentru a înscrie nelegal un student marocan direct în anul II de studii. În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Ionela Lăcrămioara Şerban, prodecan al Facultăţii de Medicină din Iaşi, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, medicul Ligia Nicoleta Buhuş, marocanul El Houssine Haizoun şi Romeen Agha.

Potrivit procurorilor DNA, pe 22 noiembrie 2014, Doina Azoicăi ar fi primit de la Haizoun, ajutat de Agha, o tavă şi un ceainic. Anchetatorii au menţionat că bunurile respective ar fi fost primite în schimbul înscrierii fiului lui Haizoun, în mod nelegal, direct în anul II de studii la Facultatea de Medicină Iaşi.

La 18 noiembrie 2014, în calitate de decan, respectiv prodecan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi şi membre ale al Biroului Consiliu al respectivei facultăţi, inculpatele Azoicăi Doina şi Şerban Ionela-Lăcrămioara, prin semnarea procesului-verbal prin care a fost analizată solicitarea de înscriere la studii a fiului lui Haizoun El Houssine, au atestat în fals că au verificat actele de studii (în original) prezentate de acesta“, au menţionat anchetatorii anticorupţie.

DNA a mai susţinut că Ligia Buhuş, în calitate de medic, ar fi emis pe 1 octombrie 2014 o adeverinţă prin care a atestat în fals că fiul lui Haizoun, care în acel moment nu se afla în România, este înscris în evidenţele cabinetului său medical individual, că a fost consultat şi că este clinic sănătos, actul fiind necesar pentru dosarul de înscriere la cursurile anului I la UMF Iaşi. Dosarul a fost disjuns pentru Ligia Buhuş, iar instanţa a decis renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de doctoriţă, pentru fals intelectual. Totuși, magistraţii au dispus acordarea unui avertisment. Ciprian NEDELCU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Hermes Top SRL - societate în faliment, dosar nr.272/99/2013 (10/2013) pe rolul Tribunalului Iaşi, în temeiul dispoziţiilor Legii nr 85/2006, vinde la licitaţie publică cu strigare, următoarele bunuri: - Teren S= 2.656,83 m2, NC 416/32, CF 1095 a com. Holboca şi Construcţia C11 cu Sc de 1.880,12 m2 şi Su de 1.805,89 m2 - Preţ - 895.856 lei. - Teren S= 2.653,19 m2, NC 416/33, CF 60063 a com. Holboca şi Construcţia C12 cu Sc de 1.735 m2 şi Su de 1.648,32 m2 - Preţ - 952.342 lei. - Teren S = 2.650,87m2, NC 416/34, CF 60056 a com. Holboca şi Construcţia C13 cu Sc de 1.880 m2 şi Su de 1.730,85 m2 - Preţ - 1.026.145 lei. Preţurile nu includ TVA. Licitaţiile vor avea loc în data de 04.05.2018, 18.05.2018, orele 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr.17, parter, ap.12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 3.000 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul de lichidare nr. RO09RNCB0175033587030030 – BCR Iaşi deschis pe numele debitoarei SC Hermes Top SRL la BCR Iaşi. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, cel târziu cu o zi înainte de ziua licitaţiei, orele 12.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 de zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0232/235508, 0745630037.
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, cu sediul social în mun. Iași, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, CUI 14413970, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/430/2003, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Sentinței civile nr. 566/30.03.2016, pronunţată de Tribunalul Iași – Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 3517/99/2015 (165/2015), anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 16.05.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 03 mai 2018, ora 14.00, a activelor S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, astfel: Nr. crt. - Denumire și descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 1. Teren intravilan, St. 9.045,39 mp și clădiri industriale, St. construită 2.568,68 mp, amplasate în mun. Iași, zona industrială Țuțora, şos. Iași - Tomești, km. 1 (zona periferică, fostă Calea Chișinăului, nr. 10), jud. Iași, dispune de utilități, proprietatea este învecinată la N - Sos. Iași-Tomești, E – Pieta SRL, S – CFR, are deschidere frontală la Sos. Iași-Tomești, proprietatea este pretabilă pentru activități industriale, compusă din: 1. Teren intravilan, St. 158 mp (categoria de folosință altele) și C1 clădire depozit, St. construită 158,17 mp, St. utilă 102,99 mp, parter. (CF. 130740/Iasi, nr. cad. 3129/2); 2. Teren intravilan, St. 14,24 mp (curți construcții) și C2 clădire birouri, St. construită 14,28 mp, St. utilă 9,90 mp, parter. (CF. 130757/Iași, nr. 3129/3) 3.Teren intravilan, St. 8.873 mp (curți construcții) și C6 clădire hală depozitare, St. construită 1.103,37 mp, St. utilă 1.054,12 mp; C7 clădire cabină poartă, St. construită 8,52 mp, St. utilă 7,37 mp, (CF. nr. 130756/Iași, nr. Cad. (5408/1-3129/1-3129/4)/2) 4.Platformă betonată pentru depozitare, st. 7.761,05 mp (extratabulară). - 3.872.000,00 lei - 1.742.400,00 lei Activ 3. Teren intravilan, St. 6.954 mp și clădiri industriale, St. construită 1.505,71 mp, amplasate în mun. Suceava, Calea Unirii, nr. 31 A, jud. Suceava (zona industrială Valea Sucevei, în spatele MES, vis-a-vis de Piața Angro), dispune de utilități, proprietatea este învecinată la NE – drum acces, SE – proprietate particulară, accesul se face pe Calea Unirii, pretabilă pentru activități industriale, compusă din: C1 – hală atelier St. utilă 1.428,71 mp, parter, 10 încăperi; C2 – centrală termică, St. utilă 77 mp; platformă betonată, St. 5.449 mp. (CF. ned. nr. 5776/Suceava, nr. cad. 1629/2) - 2.158.000,00 lei - 971.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 02.05.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 03 mai 2018, ora 14:00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenţei Și de insolvenȚă şi ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 16.05.2017. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro, intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0758049904, 0757545545, 0232/243864 Lichidator Judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
  Premieră la Teatrul Luceafărul -- „O Poveste Japoneză”
13/03/2018 06:39

    Spectacolul „O poveste japoneză: Marume şi Yoneyama”, a cărui premieră va avea loc peste cateva zile, a adus pe scena Teatrului Luceafărul o echipă redutabilă şi un regizor d ...

Comorile neştiute ale Iaşului
08/11/2017 12:15

 De la Iaşi la Moşna nu faci mai mult de o oră cu maşina, pe un drum asfaltat. Se vede că sunt oameni gospodari in zonă, după casele ingrijite. Cele bătraneşti se strecoară timid de după pomii i ...

Cinematografele ieşene, transformate în săli de spectacole şi cafenele culturale
25/10/2017 05:45

Cozi intermidabile, public de toate varstele... Pe puştani ii vedeai incă de la ora 8.00, in timp ce maturii preferau spectacolele de la 19.00. Sălile erau neincăpătoare pentru că, in acele vremuri, l ...

Cine a luat primii bani europeni în Regiunea de Nord-Est
24/10/2017 13:15

Cele mai recente date publicate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est arată că doar 59 de proiecte au primit toate avizele necesare şi sunt in implementare prin Programul Operaţional Regional 20 ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

„Repetenţii” Sănătăţii ieşene
04/10/2017 12:49

În timp ce unii pacienţi stau pe liste de aşteptare in alte oraşe ori se roagă să scape cu bine sau să fie locuri in alte judeţe unde să fie primiţi, la Iaşi unele proiecte care ar schimba total ...

Moartea circulă cu viteză pe străzile din județ!
13/09/2017 06:00

Viteza constituie principala cauză generatoare de accidente rutiere grave in judeţul Iaşi, potrivit statisticilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ). Acesta este şi motivul pentru care oamenii legi ...

Iadul copiilor abuzaţi de propriile rude
30/08/2017 05:45

Copiii au o serie de drepturi, cum ar fi cel la educaţie, iar părinţii care refuză să-i lase să meargă la şcoală pot ajunge la puşcărie. Astfel, potrivit legislaţiei, minorii nu pot fi supuşi la mu ...

Cum a ajuns inima Bucovinei pe primul loc la spaţii moderne de retail
23/08/2017 06:01

În municipiul Suceava, zonele industriale Burdujeni şi Şcheia mai păstrează doar in mică măsură vechile activităţi productive. Lucian Gheorghiu, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Sucea ...

Cum a ajuns Vasluiul polul sărăciei
16/08/2017 11:30

Este greu de crezut că in urmă cu 27 de ani industria municipiului Vaslui, reşedinţa unuia dintre cele mai sărace judeţe din ţară, dădea peste 20.000 de locuri de muncă, jumătate din populaţia local ...