De la corupţie la favoruri sexuale, scandalurile din învăţământ

default

Dimensiune font:

| 01-02-2017 05:45

Problemele din sistemul de învăţământ ieşean au trecut linia infracţionalităţii * în ultimii ani, tot mai multe cadre didactice s-au văzut obligate să dea ochii cu magistraţii * acuzele au fost multiple, de la corupţie, până la solicitarea unor favoruri sexuale

Pe lângă problemele de ordin economic, logistic sau administrativ, învăţământul ieşean pare a fi intrat în „zodia infracţionalităţii”. În ultimii ani, nu a fost instituţia de profil care să nu fi fost cutreierată de oamenii legii, iar, de cele mai multe ori, vizitele inopinates-au lăsat cu dosare penale, cercetări sau trimiteri în judecată.

Scandalurile din ultima perioadă au zguduit, practic, atât învăţământul de stat, cât şi pe cel privat, atât cel preuniversitar, cât şi pe cel universitar, generând, totodată, o scădere a încrederii ieşenilor în instituţiile din acest domeniu.

Cel mai recnt dosar

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus recent trimiterea în judecată a Gabrielei Dobrea, la data faptei director al Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, din oraşul Podu Iloaiei, şi ordonator de credite al acestei unităţi şcolare, pentru abuz în serviciu, dar şi a Mariei Gabor, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu. Printr-o hotărâre de guvern a fost aprobată repartizarea sumei de 151.206.000 de lei de la bugetul de stat către bugetele locale. Suma fusese prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei pe 2007 pentru finanţarea unor lucrări de edificare şi construire de campusuri şcolare la unităţile de învăţământ preuniversitar. Astfel, în perioada 2007-2008, Liceului Tehnologic „Haralamb Vasiliu”, prin mai multe hotărâri de guvern, i-a fost aprobată repartizarea sumei totale de 4.530.000 de lei. În acest context, pe 10 decembrie 2007, prin procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică prin licitaţie deschisă având ca obiect „Reabilitarea şi modernizarea campusului de la Grupul Şcolar Haralamb Vasiliu”, a fost desemnată câştigătoare societatea administrată de Maria Gabor.

Oamenii legii au adăugat că, începând cu data de 21 decembrie 2007 (a doua zi de la încheierea contractului) şi până pe 19 decembrie 2008, ca administrator al firmei, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, Gabriela Dobrea a confirmat centralizatoarele valorilor realizate şi situaţiile de lucrări aferente facturilor emise de societate, în condiţiile în care o parte din lucrări nu erau efectuate, dar a şi semnat, în calitate de ordonator de credite, ordonanţările de plată prin care a dispus efectuarea plăţilor către societatea respectivă.

Documentele respective au fost aprobate şi semnate în prealabil şi de către Melania Liliana Botez, în calitate de contabil-şef al liceului, şi de Georgeta Cataramă, în calitate de diriginte de şantier. „Prin acest demers, inculpatele au cauzat un prejudiciu bugetului unităţii şcolare în cuantum total de 2.025.844 de lei, din care 1.934.232 de lei reprezintă contravaloarea lucrărilor recepţionate şi achitate, dar neexecutate, şi de 91.611 lei, reprezentând sumele de bani plătite în contul societăţii administrate de inculpata Gabor Maria drept garanţie de bună execuţie pentru lucrările efectuate (cont deschis la dispoziţia executantului - şi nu la dispoziţia autorităţii contractante). Pe de altă parte, a fost creat şi un folos necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru firma respectivă”, au spus procurorii anticorupţie.

Probleme la „Petre Andrei

Recent, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iași au decis ieri condamnarea lui Dan Melinte, în „Dosarul UPA”, la doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită. De asemenea, instanţa a disjuns cauza pentru ceilalţi inculpaţi din acest dosar. Prima condamnare în acest dosar a fost dată de Tribunalul Iaşi. „Instanța admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procurorul DNA şi inculpata Zaharia Ana Liliana, pentru săvârșirea infracţiunii de fals informatic, și stabileşte pedeapsa de un an de închisoare. Instanța amână aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani“, au precizat magistrații ieșeni.

În urmă cu câteva luni, procurorii DNA Iași au trimis în judecată mai multe cadre didactice universitare de la Universitatea „Petre Andrei“, acestea fiind acuzate de fapte de corupție. Sorin Bocancea, la data faptelor rector al universității, a fost acuzat de favorizarea făptuitorului, instigare la fals intelectual, în formă continuată și instigare la fals material în înscrisuri oficiale, Antonie Cristian Bocancea, la data faptelor profesor universitar doctor în cadrul aceleiași instituții, este acuzat de aceleași fapte, iar în sarcina lui Mark Bucuci, la data faptelor lector universitar doctor în cadrul universității, au fost reținute infracțiunile de favorizarea făptuitorului și fals intelectual, în formă continuată.

În același dosar au fost deferiți justiției Dan Florin Drugă, la data faptei avocat în cadrul Baroului Iași și prodecan al Facultății de Drept din cadrul universității, pentru luare de mită, și Dan Melinte, acuzat de complicitate la luare de mită.

Conform anchetatorilor, în perioada decembrie 2015 - 3 iunie 2016, Drugă, prin intermediul lui Melinte, i-ar fi cerut unui student suma de 18.900 de lei, în vederea promovării în anul al III-lea de studii, la unitatea de învățământ amintită.

Oamenii legii au adăugat că Sorin Bocancea nu a predat anchetatorilor, la cererea acestora, cataloagele aferente anului I de studii al Facultății de Drept din cadrul aceleiași universități, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situația juridică a lui Drugă.

În ziua următoare, Sorin Bocancea i-ar fi determinat pe Bucuci și Antonie Bocancea să facă mențiuni false în „Catalogul pentru examene / verificări / colocvii“ pentru Anul I, prin care se atesta faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condițiile în care acesta nu a susținut, de fapt, acele examene.

Necazuri şi la UMF

Dosarul UMF a fost amânat recent de judecătorii suceveni. Rectorul de atunci al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, prof.dr. Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Iaşi la finele lunii decembrie 2011, alături de alte 18 persoane cercetate în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru Platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene. Printre persoanele trimise în judecată atunci de DNA Iaşi se numără doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniel Druguş, precum şi reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin. Astfel, în total, 18 persoane, printre care trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, au fost vizate de ancheta DNA Iaşi.

Pedeapsă pentru un cadru didactic

Tot recent, magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi au finalizat, la fond, judecata dosarului în care conferenţiarul Dumitru Păduraru, fost cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, a fost acuzat că a cerut unei studente să se culce cu el.

Profesorul ieşean fusese trimis în judecată pentru luare de mită, tentativă la viol şi şantaj, infracţiuni pentru care, de regulă, instanţele pronunţă condamnări cu executare. Pentru luare de mită, Păduraru a fost achitat, tentativa de viol a fost schimbată în folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, fiind condamnat pentru această infracţiune la un an de închisoare. Pentru şantaj, conferenţiarul a primit doi ani de închisoare.

Contopind pedepsele, judecătorii au stabilit o pedeapsă finală de doi ani şi patru luni de închisoare, cu suspendare. Păduraru a fost, de asemenea, obligat să plătească daune morale de 25.000 de lei studentei şi să facă muncă în folosul comunităţii.

Procurorii au precizat că Păduraru ar fi remarcat-o pe studenta care avea să-l denunţe, o tânără de 19 ani, din judeţul Vaslui, la orele pe care le-a predat în semestru I la UMF. După susţinerea probei de la Anatomie, materie la care preda Păduraru, studenta, la solicitarea conferenţiarului, a mers în biroul acestuia, unde Păduraru ar fi încercat să obţină nişte favoruri sexuale, conform procurorilor.

Aceştia au mai arătat că Păduraru i-ar fi cerut tinerei să facă sex cu el, spunându-i că nu va putea promova la disciplina sa dacă nu se va conforma. După acea întâlnire, studenta a mers la DNA şi a fost sfătuită să îl înregistreze pe profesor. Ciprian NEDELCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei