Evaziunea fiscală sufocă economia locală

default

Dimensiune font:

| 18-01-2017 06:00

Infracțiunile economice au fost tot mai des descoperite de anchetatori în județul Iași, în ultimii ani * totuși, acum, afaceriștilor le vine mai ușor să scape, de exemplu, de acuzația de evaziune fiscală, odată cu ultimele modificări aduse Codului Penal * în ultimul an, zeci de dosare de evaziune fiscală au ajuns pe rolul instanțelor ieșene

În ultimii ani, tot mai mulți afaceriști sau administratori de firme sunt acuzați de comiterea unor infracțiuni de ordin economic, care nu fac altceva decât să îngreuneze dezvoltarea și să prejudicieze bugetul de stat.

Scuza principală a afaceriștilor este că recurg la astfel de infracțiuni deoarece autoritățile îi împovărează cu diverse biruri. Chiar și așa, nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, iar dorința de înavuțire ar trebui înfrânată tocmai de acest gând.

Zeci de dosare

Numai în cursul anului trecut, la instanțele de judecată ieșene au ajuns 47 de dosare ce aveau drept obiect comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. De asemenea, în ultimul deceniu au fost înregistrate sute de cauze similare, în care afaceriști mai mici sau mai cunoscuți au fost obligați să dea ochii cu magistrații.

Mai mult, pe mesele procurorilor se află alte câteva sute de dosare în care diverși ieșeni sunt cercetați deocamdată pentru comiterea unor infracțiuni economice.

Clanul” Stănescu pare... „abonat”!

În fiecare an, cel puțin o persoană cu numele Stănescu ajunge în fața instanței de judecată, sub acuzația de evaziune fiscală. Anchetatorii susțin că, în general, unii dintre membrii acestui clan” își deschid firme, după care ori refuză să prezinte actele organelor de control, ori „măsluiesc” acte referitoare la tranzacții fictive, pentru a solicita de la statul român returnarea de TVA, ori pur și simplu încearcă să se sustragă de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

Un caz similar s-a încheiat recent la Tribunalul Iași, unde Sorinel Stănescu a fost condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, în formă continuată.

Conform procurorilor, Sorinel Stănescu ar fi comis faptele de care a fost acuzat în perioada 23 noiembrie 2007 26 octombrie 2009.

Instanța admite în parte acţiunea civilă formulată în cauză şi, în consecinţă, obligă inculpatul Stănescu Sorinel să-i achite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală suma de 2.115.651 de lei (echivalentul a 501.118 euro), cu titlu de diferenţă de prejudiciu nerecuperat”, au precizat judecătorii ieșeni.

Afacerist pedepsit din nou

Tot recent, un afacerist s-a ales din nou cu o pedeapsă din partea magistraţilor. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi l-au condamnat pe Paul H. la o pedeapsă rezultantă de doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală. Instanţa a contopit o pedeapsă anterioară primită de ieşean, pentru acelaşi gen de infracţiune. În plus, magistraţii ieşeni au admis acţiunea civilă promovată în cauză de Ministerul Finanţelor Publice şi l-a obligat pe afacerist la plata unor despăgubiri în valoare totală de 99.047 de lei. Bărbatul a fost trimis în judecată pe data de 24 mai 2016, după ce procurorii au menţionat că au descoperit că acesta a încercat să păcălească statul.

Evidențe contabile duble

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au precizat recent că efectuează urmărirea penală într-un dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, constând în executarea, începând cu anul 2009, de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Procurorii, însoţiţi de ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi cu sprijinul lucrătorilor operativi din cadrul IPJ Galaţi, au făcut cinci percheziţii domiciliare la un cabinet de avocatură din muncipiul Iaşi, dar și la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice din municipiile Iaşi şi Tecuci”, au spus anchetatorii.

Percheziții masive la păcănele”

În urmă cu câteva săptămâni, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Casație și Justiție au făcut, de asemenea, cercetări în două dosare penale având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Astfel, pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor, polițiștii au făcut 313 percheziţii domiciliare la sediile a 16 societăţi comerciale, la punctele de lucru ale acestora, precum şi la domiciliile / reşedinţele persoanelor implicate în comiterea infracţiunilor economice amintite. Atunci au fost efectuate cinci percheziţii în județul Iași, patru în Bacău și două în Vaslui.

În perioada 2013 – prezent, a fost creat un mecanism infracțional în scopul fraudării bugetului de stat prin neînregistrarea în evidenţele contabile a tuturor veniturilor obţinute din exploatarea de aparate de jocuri electronice de noroc în săli deschise pe raza mai multor localități. Veniturile obţinute din exploatarea aparatelor de jocuri electronice de noroc sunt diminuate prin intervenţii directe asupra mecanismelor/sistemelor de contorizare ale acestora”, au afirmat oamenii legii.

Statistici îngrijorătoare

Numărul firmelor care nu plătesc la timp banii pentru contribuţiile de sănătate, pensie ori şomaj ale salariaţilor a crescut cu peste 60% în ultimul an şi jumătate, iar sumele datorate sunt de până la 12 ori mai mari. Restanţele au crescut, însă, destul de mult după ce aceste fapte nu mai sunt încadrate ca evaziune fiscală, astfel că patronii nu mai merg la închisoare, ci plătesc doar o amendă.

Dacă angajatorul nu achită la timp şi corect contribuţiile către bugetul de sănătate, pensie şi şomaj, salariaţii sunt cei care au de suferit. A;adar, ei se pot trezi că li se calculează o pensie mai mică sau că nu pot beneficia de servicii medicale la stat.

Contribuţiile de asigurări nu erau plătite, societăţile respective poate funcţionau un an sau doi, generau profit, apoi intrau în insolvenţă, iar persoanele care au lucrat în acele instituţii pur şi simplu nu aveau niciun drept, nu le era recunoscut niciun drept de asigurări sociale, de şomaj, fiindcă firma angajatoare nu plătea”, a declarat recent avocatul Adrian Cuculiș pentru presa centrală.

Datorii impresionante

Concluzia este că numărul cazurilor în care firmele şi-au încalcat obligaţiile de virare a contribuţiilor sociale este în creştere rapidă. Asta după ce, de la jumătatea anului 2015, reţinerea impozitelor şi contribuţiilor şi neplata acestora în termen de 30 de zile de la scadenţă nu se mai pedepseşte cu închisoarea.

La bugetul pentru pensii, la nivel național, restanţele au ajuns la peste 14 miliarde şi jumătate de lei în septembrie anul trecut, faţă de două miliarde de lei, cât erau în septembrie 2015. Şi numărul datornicilor a crescut la 116.000, faţă de puţin peste 70.000 de datornici, în 2015.

Mai mult, la bugetul pentru asigurările de sănătate, restanţele au crescut de peste șase ori, la aproape patru miliarde de lei, în condiţiile în care numărul datornicilor a crescut cu peste 48.000. De asemenea, s-a mărit şi numărul firmelor care au restanţe la plata contribuţiilor pentru şomaj. Cele mai recente date ale ANAF arată că peste 112.000 de societăți sunt în această situaţie, cu datorii totale de peste un miliard de lei. Ciprian NEDELCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei