EXCLUSIV Un orăşel de munte predă Iaşului lecţii de administraţie

default

Dimensiune font:

| 08-07-2015 06:00

Bazinul olimpic rămâne în continuare un vis pentru ieşeni, şantierul din Tudor Vladimirescu fiind într-o continuă degradare. Cu toate acestea, municipalitatea susţine că are situaţia sub control, chiar dacă acest proiect este tărăgănat de două decenii şi jumătate. Ca o ironie a sorţii însă, în timp ce Primăria Iaşi încearcă să identifice, după 25 de ani de la începerea construcţiei, un mod de finanţare pentru acest bazin, un orăşel cu doar 4.198 de persoane are deja un bazin de înot similar cu cel de la Iaşi. Mai mult, autorităţile de aici vor să obţină finanţare pe POR pentru un Aqualand

Ca un simbol al neputinţei autorităţilor locale ieşene, ruinele bazinul olimpic din zona Tudor aşteaptă ca cineva să-şi întoarcă faţă către un proiect demarat cu 25 de ani în urmă, de care se alege praful încetul cu încetul. Obiectiv ce a intrat în atenţia parlamentarilor doar în perioada campaniilor electorale, deoarece „a dat bine” să promiţi electoratului că vei finaliza acele investiţii pe care „incompetenţii” dinaintea ta nu le-au încheiat, pentru mausoleul dintre blocuri nu s-a găsit nici astăzi o soluţie care să resusciteze lucrările.
O poveste tristă cu iz de nepăsare
Povestea bazinului olimpic pentru studenţii ieşeni a început în anul 1990, după ce Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (UTI) a primit de la municipalitate un teren pentru realizarea acestui obiectiv. Estimată la o valoarea 15 milioane de lei, investiţia din campusul universitar Tudor Vladimirescu urma să fie finanţată integral din banii Ministerul Educaţiei. Într-un val de entuziasm venit din partea conducerii UTI şi susţinut în permanenţă prin discursuri motivaţionale ţinute de reprezentaţii ministerului care ajungeau în capitala Moldovei, construcţia bazinului olimpic a fost demarată şi tărăgănată timp de 16 ani, în funcţie de sumele care erau alocate de Bucureşti. Astfel, până a finele anului 2006, suma venită de Ministerul Educaţiei a fost de numai 613.000 lei, echivalentul a 4% din totalul necesar pentru această investiţie. Alocările au început să crească treptat, în anul 2009 ajungându-se la 3,6 milioane de lei, ceea ce le-a dat aripi şefilor de la Universitatea Tehnică, făcându-i pe aceştia să declare că lucrările ar putea fi recepţionate la finalul aceluiaşi an. Scenariul, mult prea optimist a eşuat cu brio, abia în data de 5 decembrie 2011 Comisiile de Învăţământ din Senatul României şi Camera Deputaţilor aprobând pentru finalizarea bazinului de înot suma de 12,8 milioane lei. Nici de această dată lucrările nu au fost reluate, deoarece proiectul a picat la votul în Plen, iar banii promişi nu au mai ajuns la Iaşi. Deşi finalizarea bazinului olimpic a fost temă de campanie pentru rectorul UTI Ion Giurma, senatorul Mihaela Popa, deputatul Sorin Iacoban, dar şi pentru autorităţile locale, singurele modificări vizibile în ultimii ani sunt date de starea de degradare în care se află puţinul construit.


La omul sărac nici boii nu trag!
Dacă proiectul bazinului olimpic a fost blocat iniţial din cauza sărăciei lucii în care s-a scăldat Moldova în ultimii douăzeci de ani, odată cu trecerea timpului autorităţile au dat piept cu un alt obstacol, de natură juridică, ce a diminuat şi mai mult şansele de finalizare a investiţiei demarate în urmă cu două decenii şi jumătate. În anul 2010, după ce autorizaţia de construcţie a expirat, în momentul în care s-a dorit eliberarea unui alt act care să permită reluarea posibilelor lucrări, s-a constatat că o parte din suprafaţa unde se ridica bazinul de înot a fost retrocedată către Ovidiu Roşu, printr-o hotărâre judecătorească. Ieşeanul, primise în perioada 1997 – 1998 un teren, de peste 1.200 metri pătraţi, dintre care aproximativ 700 erau situaţi chiar pe amprenta bazinului, la aceştia adăugându-se şi o bucată de stradă. Astfel, de cinci ani de zile autorităţile au dus nenumărate tratative... eşuate cu Ovidiu Roşu, singura modificare apărută fiind practic capitularea Universităţii Tehnice, care a predat ştafeta eşecului către autorităţile locale, proiectul bazinului olimpic fiind trecut în gestiunea Primăriei Iaşi printr-o hotărâre de Consiliu Local (CL).


Autorităţile au... o idee pentru finanţare
Deşi discuţiile cu Ovidiu Roşu, în ceea ce priveşte terenul pe care s-a ridicat bazinul olimpic, au fost începute încă de acum cinci ani, aflăm cu stupoare că şi în acest moment reprezentanţii Primăriei Iaşi au rămas paralizaţi la acelaşi stadiu. „Lucrăm pentru soluţionarea problemei de natură juridică ce priveşte terenul, proprietate privată, pe care este construit bazinul. Ieşeanul (Ovidiu Roşu – n.r.) a înaintat o listă cu şapte propuneri care vizează zonele în care acesta este de acord să fie reîmproprietărit, astfel încât să se încheie litigiul apărut”, a declarat viceprimarul cu prerogative de primar Mihai Chirica (PSD). Întrebat însă şi despre modul în care municipalitatea doreşte să finanţeze proiectul, cât şi despre suma de care este nevoie pentru a resuscita bătrâna ruină a bazinului olimpic, viceprimarul Chirica a considerat că este mai simplu să fugă de responsabilităţi, întrerupând brusc conversaţia cu reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”.
În condiţiile în care răspunsurile municipalităţii sunt de-a dreptul evazive, există totuşi voci în Primărie care susţin că toată încrederea pentru finanţarea acestui proiect stă în banii europeni, care urmează să fie alocaţi prin programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Chiar dacă se va merge pe acest scenariu, trebuie precizat faptul că va trebui să se reproiecteze bazinul şi să se refacă studiile de fezabilitate, deoarece socoteala de acum 25 de ani nu coincide cu cea din zilele noastre, urmând ca după aceea să se identificate şi posibilele axe de finanţare. Pentru moment însă, proiectul bazinului olimpic din campusul studenţesc Tudor Vladimirescu este învăluit în incertitudini.

Citeşte şi 25 de ani de neputinţă şi promisiuni deşarte


Un vis peste care se aşterne uitarea
Construcţia bazinului se află în agonie, asemenea copiilor bolnavi care nu au unde practica înotul, un sport cu efecte curative. Început în urmă cu două decenii şi jumătate, proiectul şi-a pierdut valoarea aşa cum zidurile ridicate s-au degradat în faţa intemperiilor. „Îmi aduc aminte că atunci când au început lucrările am fost încântat de idee, deoarece fiica mea Teodora, în vârstă de opt ani, fusese diagnosticată cu o formă severă de scolioză, iar ortopedul i-a recomandat să facă înot o oră pe zi. Am crezut că-mi voi putea duce copilul la noul bazin de la Universitatea Tehnică, dar treptat am realizat că era încă un proiect menit să ne ia ochii, să ne amăgească”, ne povesteşte domnul Vlas, indignat de modul în care sunt realizate investiţiile la Iaşi. Pentru a înţelege şi mai bine tragicul situaţiei, trebuie să ştiţi că „micuţa Teodora” are astăzi 33 de ani, este plecată de 7 ani din Iaşi şi nu a avut posibilitatea să înoate niciun minut în aşa-zisul bazin. Dacă ieşenii îşi mai amintesc de promisiunile făcute la începutul anilor ’90, studenţii însă ridică din umeri atunci când sunt întrebaţi dacă ştiu despre ce investiţie este vorba. „Pare a fi un bazin olimpic, însă nu am auzit vorbindu-se despre el, deşi sunt în Iaşi de doi ani”, ne spune Elena, actualmente studentă la UTI. Nici Bogdan, masterand la Universitatea Cuza, nu ştie ce-i cu mausoleul nepăsării de la marginea oraşului. „Cred că-i vreo construcţie de pe vremea lui Ceaşcă (Nicolae Ceauşescu-n.r.) rămasă nefinalizată după ce l-au împuşcat!”, presupune studentul.


Şi, totuşi, alţii au reuşit!

Există totuşi locuri în ţară unde autorităţile au reuşit să ducă la bun sfârşit proiecte similare cu cel al bazinului olimpic de la Iaşi. Este şi cazul staţiunii turistice Slănic Moldova, o localitate băcăuană cu o populaţie de doar 4.198 de locuitori. Aici, autorităţile locale au inaugurat la sfârşitul lunii trecute un bazin acoperit menit „să asigure copiilor de pe Valea Slănicului posibilitatea de a învăţa să înoate la orele de sport”, aşa cum se mândreşte edilul Andrei Şerban (PSD). Investiţia începută în anul 2010, a întâmpinat şi aici blocaje de natură financiară. „Şi la noi, din lipsă de fonduri, proiectul a fost sistat timp de trei ani, după care, prin Compania Naţională de Investiţii s-a obţinut şi acea diferenţă de bani care ne-a permis să finalizăm construcţia. Recepţia lucrărilor s-a făcut pe data de 29 iunie, urmând ca în scurt să fie efectuare şi racordurile la toate utilităţile, iar în august bazinul să fie deschis pentru elevii din Cerdac, Slănic Moldova şi Cireşoaia, care vor face orele de sport aici”, explică reporterilor Gabriel Oprea, administrator public al localităţii Slănic Moldova.


Unii fac politică, alţii fac investiţii
În timp ce autorităţile ieşene dau clasă la demagogie politică, alţi primari lucrează de zor la proiecte ambiţioase care să dea culoare localităţilor pe care le cârmuiesc. Astfel, aflăm de la edilul staţiunii Slănic Moldova că pune la punct un nou proiect menit să atragă turişti. „Ne dorim să realizăm un Aqualand acoperit, care a obţinut punctajul necesar, fiind declarat eligibil. Aştept deschiderea finanţărilor pentru perioada 2014-2020, deoarece am încredere că se va demara şi această lucrare. Mai exact este vorba despre un patinoar, o pistă de role, două terenuri de tenis, o parcare etajată subterană şi un amfiteatru cu scenă, pentru spectacol în aer liber, valoarea acestuia fiind de aproximativ 10 milioane de euro”, ne explică încrezător edilul Andrei Şerban. Dat fiind că Primăria nu are în bugetul propriu cei 50% din bani, pentru cofinanţarea proiectului, s-a încheiat deja un parteneriat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Bacău, prin care şefii judeţului vor finanţa jumătate din acest proiect, restul de bani urmând să vină de la Uniunea Europeană, în noul exerciţiu financiar 2014-2020. „Situaţia va fi similară cu cea a pârtiei de schi, unde investiţia a fost realizată în colaborare cu CJ Bacău”, a conchis Şerban.
Între timp, la Iaşi autorităţile „caută” de zor posibilităţi de finanţare pentru un proiect devenit de-acum fantomă! Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei