Feţele milosteniei

default

Dimensiune font:

| 22-04-2015 06:00

Smerenia şi dragostea faţă de cei din jur sunt doar două dintre atributele oamenilor cu suflet mare * fie că sunt bogaţi sau mai puţin înstăriţi, cei cărora le pasă de comunitatea în care trăiesc fac minuni din orice * preotul paroh din comuna Ipoteştei este cunoscut pentru pasiunea faţă de monumentele de cult pe care le restaurează * Constantin Bobu a renovat şi un etaj al şcolii din sat, oferă daruri sărmanilor şi îi hrăneşte pe cei flămânzi * a renunţat la salariu încă din 2008 şi nu ia bani la înmormântări sau botezuri * la Rădăuţi, stareţul Mănăstirii Bogdana are în grijă o sută de copii orfani * un preot din Suceava a construit un adăpost pentru oamenii străzii

Comuna Ipoteşti se află la o aruncătură de băţ de municipiul Suceava. Este cunoscută şi pentru oamenii harnici, dar şi prin faptele preotului Constantin Bobu, parohul bisericii din localitate. El nu şi-a mai ridicat leafa de la Arhiepiscopie din anul 2008. A donat banii comunităţii locale. Iarna le cumpără lemne văduvelor, de Paşte şi de Crăciun oferă daruri familiilor sărace, nu ia bani pentru înmormântări şi botezuri, iar atunci când nu slujeşte în biserică „pansează” rănile lăcaşurilor de cult care sunt monumente istorice.
Preotul Constantin Bobu are 42 de ani şi este din comuna Bosanci. A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ pentru că aşa i-a dictat inima. De mic, părinţii săi, oameni simpli, dar cu frică faţă de Dumnezeu, l-au dus la biserică. „La noi în casă, regula era foarte clară: Duminica toată lumea mergea la biserică”, ne-a spus părintele.
Veneticul acceptat de comunitatea conservatoare
În urmă cu 21 de ani, Constantin Bobu a ajuns preot paroh al Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Ipoteşti. Pe atunci lăcaşul de cult avea o cu totul altă imagine decât are astăzi. Pictura nu era terminată, geamurile erau şubrede, iar sub pardosea apăruse o ciupercă periculoasă. Încet, cu ajutorul comunităţii, preotul a reuşit să îndrepte toate aceste neajunsuri şi mai mult de atât. Anul acesta va înlocui crucile de pe biserică. A adus din Ucraina altele noi, suflate în aur. „Sunt cruci din titan suflate cu aur. Sunt cinci cruci, dintre care două sunt donaţia familiei mele”, a completat Constantin Bobu.
Când a păşit pragul bisericii sale, comunitatea era extrem de exigentă. „Acum 20 de ani, comunitatea nu accepta un preot care să nu fie din Ipoteşti”, a mai spus părintele, care, prin faptele sale, a reuşit să se apropie de comunitate.

Lemne pentru văduve, şcoală pentru elevi
În zilele de duminică se întâlneşte cu toţi copiii ortodocşilor la biserică, unde predă lecţii de ortodoxie. Îi învaţă pe cei mici ce înseamnă dragostea faţă de Dumnezeu şi dezbate cu ei pildele din Cărţile Sfinte. Şi asta nu este tot. În fiecare iarnă, Constantin Bobu le cumpără lemne văduvelor din parohia sa şi are grijă de cei bolnavi. De Paşte şi de Crăciun cumpără mâncare pentru săraci.
Mai mult, împreună cu reprezentanţii bisericilor penticostală şi baptistă a renovat cea mai mare şcoală din comună, spre bucuria elevilor şi a părinţilor. „Fiecare cult a renovat câte un etaj”, a mai spus preotul.
Promisiuni în faţa lui Dumnezeu
În anul 2000, Constantin Bobu a înţeles că banii din salariu nu-i ajung ca să ajute comunitatea şi să le asigure soţiei şi copiilor săi un trai decent. A mai căutat o sursă de venit şi s-a îndreptat către agricultură, însă a renunţat repede. Apoi şi-a deschis o firmă de construcţii. Vestea a ajuns la urechile lui IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. „În 2009, m-a chemat Înaltul Pimen la birou şi m-a întrebat dacă nu vreau să mă ocup de monumentele Arhiepiscopiei. Eu i-am spus că sunt mic, firmele concurente sunt puternice. Înaltul a spus că-s mic, «dar eşti cu Dumnezeu». Mi-a dat atunci pe mână trei proiecte - gardul şi turnul Mănăstirii «Sfântul Ioan» şi Biserica de la Bălineşti (o localitate de lângă oraşul Siret – n.r.)”, ne-a spus părintele Bobu. În 2010, s-a înscris la doctorat. A vrut să se specializeze în restaurarea monumentelor istorice şi a reuşit. Până acum a “pansat” rănile bisericilor din Sadova, Forăşti, Bosanci, Bălineşti şi ale multor monumente.
Nu de puţine ori s-a întâmplat ca preotul-constructor să doneze materiale pentru lăcaşul de cult pe care-l restaura. „Atunci când îi dai bisericii ceva sau unui sărac, Dumnezeu îţi dă împătrit. Ca preot şi ca restaurator am spus şi mă voi ţine de cuvânt - niciun monument la care lucrez nu va rămâne neterminat. Monumentele la care eu voi lucra le voi termina indiferent de finanţare”, a declarat Constantin Bobu.


Mai mult preot, mai puţin restaurator
Chiar dacă restaurarea monumentelor istorice îi ocupă foarte mult timp, Constantin Bobu este este mai mult preot decât constructor. Nu lipseşte de la slujbele religioase şi nu uită să-şi ajute enoriaşii. Nu este un om bogat, dar consideră că Dumnezeu i-a dat atâta cât are nevoie. Din acest motiv, din 2008 nu-şi mai ridică leafa de la biserică. Banii ajung la comunitate. Preotul susţine că nu percepe nici taxe de cununie sau de înmormântare. „Nu că nu am avut nevoie de bani, dar am vrut să aduc o mică ofrandă pentru ceea ce Dumnezeu mi-a dăruit. Un preot cu gradele mele, am două masterate şi un doctorat, recunoscute de biserică, câştigă un salariu de cel mult 1.200 de lei/lună”, a mai spus preotul. Slujitorul Domnului este bucuros că lasă ceva în urma sa – monumentele istorice ale căror răni le-a pansat şi care vor duce mai departe, în timp, povestea unui neam.

Citeşte şi: Oamenii care au schimbat destinul Sucevei

Oana ŞLEMCO

Stareţul, tată pentru 100 de copii
La Rădăuţi este o altă poveste de suflet scrisă de părintele arhimandrit Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana. El a construit Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” destinat orfanilor şi copiilor din familii dezorganizate. Astăzi, părintele are grijă de peste 100 de copii. Nu este singur, ci are sprijinit de la Direcţia de Asistenţă Socială. Între biserică şi instituţia publică există un parteneriat vechi care dă roade. În urma colaborării, aşezământul de la marginea Rădăuţiului a devenit casă, grădiniţă, şcoală, biserică, în care o mare familie trăieşte frumos. „Orice copil care primeşte un zâmbet trăieşte o clipă de fericire! Pentru copilul care călătoreşte în viaţă pe un drum pustiu, iubirea noastră este mângâierea şi iubirea lui. Puterea de a dărui mereu, fără răsplată, fără laudă, numai din iubire pentru oameni şi pentru faptele ce nu putrezesc precum lucrurile, este, de fapt, taina vieţii noastre”, aşa îşi justifică munca toţi cei care au grijă de micuţi într-un mesajul postat pe site-ul aşezământului.

Preotul care le-a făcut casă săracilor
La Suceava există un alt adăpost pentru oamenii fără de casă. Părintele Minu Mititelu, care slujeşte la biserica „Sfânta Vineri”, a construit un adăpost de noapte pentru cei care nu au un acoperiş deasupra capului. În judeţ nu mai există o astfel de unitate. Casa este populată mai ales pe timp de iarnă. Fiind singura din judeţ, uneori devine neîncăpătoare pentru cei care vor au nevoie de adăpost, de o masă caldă şi de o baie. Părintele este ajutat de Primăria Suceava, însă uneori municipalitatea mai uită să vireze banii promişi pentru plata utilităţilor, iar parohul este nevoie să se descurce aşa cum poate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei