Iadul copiilor abuzaţi de propriile rude

default

Dimensiune font:

| 30-08-2017 05:45

Părinţii care îşi maltratează copiii pot ajunge la puşcărie * conform legislaţiei în vigoare, există mai multe fapte care pot duce la un astfel de deznodământ * din păcate, în judeţul Iaşi, astfel de cazuri au fost destul de des întâlnite în ultimul deceniu

Copiii au o serie de drepturi, cum ar fi cel la educaţie, iar părinţii care refuză să-i lase să meargă la şcoală pot ajunge la puşcărie. Astfel, potrivit legislaţiei, minorii nu pot fi supuşi la muncă forţată şi nu pot fi obligaţi nici să cerşească pe străzi.

Mai mult, chiar dacă părinţii sunt divorţaţi, copiii au dreptul la legături personale cu amândoi, dar şi cu celelalte rude, iar părintele care nu respectă acest drept poate fi aspru sancţionat de oamenii legii. Din păcate, în judeţul Iaşi, mulţi părinţi nu respectă nici cele mai elementare drepturi ale propriilor copii.

Lipsire de libertate sau rele tratamente

Specialiştii susţin că există numeroase moduri în care părinţii greşesc faţă de copiii lor, încât ar putea să ajungă la puşcărie din acest motiv. De multe ori, părinţii nici măcar nu conştientizează sau refuză să creadă că ceea ce le fac copiilor le-ar putea aduce o sancţiune atât de gravă.

Reglementarea specifică pentru drepturile copiilor se află în Legea nr. 272/2004 şi, deşi acest act normativ nu face trimiteri clare la pedepse cu închisoarea, drepturile pe care le prevede sunt apărate de alte acte, precum Codul Penal. Aşadar, părinţii care refuză să-şi lase copiii să meargă la şcoală pot fi pedepsiţi cu închisoare de la trei luni, până la un an. „Părintele sau tutorele care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace pe minor să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la trei luni, la un an sau cu amendă”, se menţionează în Codul Penal.

În eventualitatea în care, pe lângă interzicerea accesului la educaţie, părinţii îi mai şi lipsesc de libertate pe micuţi, ar putea fi luată în calcul şi infracţiunea de lipsire de libertate. În asemenea cazuri, pedeapsa poate fi de la trei, la zece ani de detenţie. „Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul se pedepseşte cu închisoarea de la trei, la şapte ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, se mai arată în Codul Penal.

Pedepsiţi pentru că îşi pun odraslele să cerşească

Părinţii care-şi pun copiii să cerşească riscă pedepse între unul şi cinci ani de închisoare, iar cei ce se folosesc de prezenţa copilului pentru a cere mila publicului pot primi o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni, la doi ani sau o amendă. În plus, „reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună, la trei luni sau cu amendă”, potrivit Codului Penal.

Pe de altă parte, abandonul de familie poate fi sancţionat cu închisoarea de la şase luni, la trei ani şi presupune părăsirea copilului de către cel obligat să-l întreţină, neplata, cu rea-credinţă, timp de trei luni, a pensiei de întreţinere sau neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere.

Totodată, actul sexual de orice natură comis în prezenţa unui copil care nu a împlinit vârsta de 13 ani se poate pedepsi cu închisoarea de la şase luni, la doi ani sau cu amendă.

Probleme şi din cauza vaccinării

La mijlocul lunii aprilie a acestui an a fost publicat în Monitorul Oficial şi proiectul Legii vaccinării. Potrivit acestui act, părintii care nu îşi vaccinează copiii pot fi acuzaţi de comiterea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului şi trimişi după gratii până la şase ani. Totodată, ei sunt obligaţi ca, în două luni de la înscrierea în colectivitate, să prezinte schema pentru recuperarea vaccinurilor dacă cei mici nu au fost imunizaţi la timp.

Aceste prevederi sunt cuprinse în Legea vaccinării, făcută publică recent şi inspirată din alte ţări europene, unde rata de vaccinare trece de 90%.

Aproape 5% dintre părinţi refuză vaccinarea, iar asta a dus, potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, la apariţia unei epidemii de rujeolă. Astfel, sunt 21 de morţi şi peste 4.000 de bolnavi înregistraţi în Rpmânia în ultimii doi ani. Medicii au precizat că, de cele mai multe ori, părinţii care refuză vaccinarea nu sunt bine informaţi.

Condamnat pentru corupere sexuală

Cel mai recent caz este cel al unui individ care a fost pedepsit de judecători, după ce a fost acuzat de comiterea unor fapte oribile. Astfel, în urmă cu câteva săptămâni, magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au dispus condamnarea lui Ionel S. la doi ani şi opt luni de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de coruperea sexuală a minorilor. Totodată, acesta a fost achitat pentru rele tratamente aplicate minorilor, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost comisă cu vinovăţia prevăzută de lege”. Totuşi, instanţa l-a obligat pe ieşean la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, în cadrul Consiliului Local Iaşi - Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat sau în cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Mai mult, judecătorii au admis în parte acţiunile civile ale minorelor şi l-au obligat pe individ la plata unor daune în valoare totală de 10.000 de euro. Decizia nu a fost una definitivă, ea putând fi atacată la instanţa superioară. Procesul individului a început pe 25 aprilie 2016. Conform anchetatorilor, în urmă cu mai bine de un an, acesta ar fi abuzat două copile.

Trei decenii de temniţă

Unul dintre cele mai şocante cazuri care a avut loc în judeţul Iaşi a fost scos la iveală în urmă cu mai bine de un deceniu. Un sătean din localitatea Deleni, Adrian Grancea, individul care le-a arătat copiilor săi că iadul este mai aproape decât şi-ar închipui, a fost condamnat la trei decenii de temniţă. Conform anchetatorilor, după ce le-a bătut cuie în cap propriilor copii, Grancea a început şi să întreţină raporturi sexuale cu aceştia şi s-a crezut invincibil în faţa legii. Totuşi, Tribunalul Iaşi a dispus condamnarea individului la 30 de ani de temniţă. De asemenea, acesta a fost obligat să achite despăgubiri morale în valoare de 25.000 de lei către băieţelul şi fetiţa pe care i-a batjocorit. Oamenii legii l-au acuzat atunci pe Grancea de comiterea a două infracţiuni de viol şi incest şi a patru infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului.

Adrian Grancea a susţinut atunci în faţa anchetatorilor că soacra lui i-ar fi înscenat povestea pentru a-l despărţi de soţie. „Soacra mea a vrut să mă despartă de soţie”, a spus Grancea.

Totuşi, potrivit anchetatorilor, după plecarea soţiei lui la muncă în străinătate, individul a început să-şi agreseze copiii. Procurorii au precizat că, începând cu luna iulie 2007, Adrian Grancea a întreţinut raporturi sexuale cu fiica sa, dar şi cu fiul lui de doar opt ani. Oamenii legii au mai spus că, în 2003, Adrian Grancea a mai fost condamnat pentru că a încercat să-i bată un cui în cap unui alt copil de-al său.

Ţinuţi legaţi în lanţuri

 

În urmă cu aproximativ opt ani, o femeie şi soţul ei au fost condamnaţi după ce autorităţile au descoperit că aceştia îşi lăsau copiii legaţi în lanţuri şi plecau de acasă. Astfel, judecătorii au decis ca Paula Lemnariu (fostă Grădinaru) şi fostul soţ al acesteia să fie condamnaţi la patru ani de închisoare, pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi rele tratamente aplicate minorilor.

Cei doi soţi din localitatea Miroslava au ajuns în atenţia anchetatorilor în anul 2007, după ce s-a descoperit că îşi maltratau copiii. Localnicii din comuna Miroslava au reclamat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului că fetiţa de şapte ani şi băiatul de şase ani ai familiei Grădinaru au fost legaţi de pat cu lanţuri. Pe lângă condamnări, judecătorii au dispus să le plătească şi celor doi copii pe care i-ar fi legat cu lanţuri 10.000 de lei daune morale. Ciprian NEDELCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei