Interese externe pentru falimentarea industriei sării

default

Dimensiune font:

| 27-03-2013 05:06

* în ciuda rezervelor imense, care pot asigura consumul României pentru 120 de ani, importăm sare * salinele din Moldova sunt cunoscute mai mult ca atracţie turistică decât ca zăcăminte * în joc sunt interesele economice ale celor care fac importuri masive de sare marină * în judeţul Suceava, de exemplu, există o singură salină * una şi bună, ar spune directorul minei, Corneliu Zup, care ne-a explicat că în momentul de faţă, sarea exploatată de la Cacica este cea mai bună din România

 În judeţul Suceava există o singură salină. Una şi bună, ar spune directorul minei, Corneliu Zup, care ne-a explicat că în momentul de faţă, sarea exploatată de la Cacica este cea mai bună din România. Zăcământul este suficient pentru a satisface nevoile de consum la nivelul întregii ţări pentru următorii 120 de ani.

Deşi sarea este de o foarte bună calitate, Corneliu Zup a explicat că salina din judeţul Suceava nu mai face exporturi de şase ani, pentru că tarifele de transport sunt extrem de mari. Toată producţia este distribuită în ţară. Piaţa de desfacere este o problemă pentru salinele din toată ţara pentru că românii au început să cumpere din magazine sare de mare importată din Grecia. Corneliu Zup a explicat că sarea de la Cacica este mult mai bună decât cea de mare. „Cei care vând sare de mare fac publicitate agresivă”, a spus directorul, în încercarea de a explica de ce românii preferă sarea de mare. Criza economică şi-a pus serios amprenta pe activitatea de exploatare de la mina Cacica. Vânzările au scăzut cu 20% în 2012 faţă de 2008. Directorul salinei a spus că, din fericire, nici unul dintre 95 de angajaţi nu au fost disponibilizat.

Drumul sării din subteran

Începând cu anul 1956 exploatarea sării de la Cacica se face prin sonde amplasate în subteran. Apa este pompată în subteran, se scoate saramura, apoi se evaporă apa şi se cristalizează sarea. Transportul producţiei din subteran s-a făcut la început cu burduf din piele de bivol pentru sarea gemă şi din piele de căprioară pentru saramura din infiltraţii, trase la suprafaţă cu crivacul. Ulterior s-a amenajat puţul de extracţie cu o pompă acţionată cu aburi. S-a amenajat instalaţia de extracţie cu colivii pentru transport cu vagoneţi ai sării gemă şi pompe amplasate în subteran pentru transportul saramurii. În anul 2003, printr-un program de „Închidere şi ecologizare a minei Cacica”, aprobat şi subvenţionat de Guvernul României, s-a trecut la demolarea, curăţarea şi ecologizarea vechii platforme de preparare a sării recristalizate. Exploatarea continuă însă pe o altă platformă.

În mină, sănătate curată

Spăturile de la Cacica sunt vechi de sute de ani, iar galeriile au căpătat forme greu de imaginat. În adâncuri este o capelă ecumenică, un lac sărat, un muzeu al utilajelor şi un teren de sport. Micul oraş din subteran este vizitat anual de zeci de mii de turişti, cu o uşoară în ultimii ani. În 2011, prin galerii au trecut 96.000 de oaspeţi, în 2012 -- 88.000. „Am pus scăderea pe seama crizei economice”, a spus directorul minei. Totuşi, ştrandul descoperit cu apă sărată de la Cacica este neîncăpător vara. Oamenii cred în proprietăţile terapeutice ale sării. De altfel, mulţi dintre turiştii care coboară în mină o fac cu scop terapeutic, salina fiind recomandată celor care au boli cronice respiratorii. O vizită în mină vă poate scăpa de oboseala cronică, depresie sau rezistenţă scăzută la stres.

Turism în mijlocul pământului, la Târgu Ocna

În judeţul Bacău este deschisă pentru exploatare Salina Târgu Ocna. Situată în inima Moldovei, pe Valea Trotuşului, în oraşul Târgu Ocna, este accesibilă din drumul naţional 12A, care duce către staţiunea Slănic Moldova. Principalul domeniu de activitate îl reprezintă extracţia sării, dar şi prepararea şi comercializarea ei sub diferite forme. Zilnic, de la Târgu Ocna, sau din depozitul de sare, pleacă tiruri încărcate cu sare iodată de masă gemă fină, sare de bucătărie fină, sare măruntă neiodată, sare bulgări pentru industrie sau zootehnie, tablete de sare pentru dedurizarea apei, sare brichete tot pentru animale, sare de baie, sare pentru drumuri sau sare lichidă pentru foraj.

Din anul 2005, Salina Târgu Ocna are şi o bază balneară. Temperatura constantă de 12 grade C, umiditatea de circa 50%, lipsa curenţilor de aer şi prezenţa aerosolilor salini, au făcut din marile goluri rezultate în urma excavaţiei sării, locuri de neuitat pentru relaxare, agrement şi sănătate. Amplasată la 240 de metri adâncime, pe o suprafaţă de 13.000 de mp s-au amenajat aici terenuri de baschet, de fotbal, de tenis de câmp, spaţii de joacă, dar se găsesc şi mese de biliard sau de tenis. S-a realizat şi o bază pentru gimnastică dar şi un cabinet medical acolo unde cei care caută leacul sărat al afecţiunilor respiratorii primesc sfaturi de la personal avizat.

Curse în muntele de sare

S-au făcut toate aceste lucruri, iar turiştii nu au întârziat să apară. Vin din toate colţurile ţării, pentru o singură zi sau pentru mai multe, în funcţie de cât de gravă este afecţiunea de care suferă. Găsesc aici cam tot ce le trebuie. Se coboară în subteran cu autobuze sau microbuze puse la dispoziţie de salină şi care, spre bucuria administratorilor, sunt mai tot timpul pline. Prima cursă este la ora 7.00 dimineaţa, iar ultima la ora 14.00, ieşirea finală făcându-se face la ora 15.00. Un bilet în muntele de sare costă 18 lei pentru adulţi şi 9 lei pentru copii, oferindu-se reduceri pentru grupuri. Odată ajunşi în subteran, timpul trece foarte repede. Pe lângă spaţiile de distracţie, turiştii pot merge la bazinul cu apă sărată, la cascada din sare, la magazinele de suveniruri, la muzeul de sare, pot lenevi la o terasă în faţa televizorului sau a calculatorului sau se pot ruga în Biserica Sf. Varvara, ocrotitoarea minerilor. A fost realizată de mâna minerilor în anul 1992, fiind prima biserică ortodoxă subterană din Europa. Iconostasele, scaunul împărătesc sau candelabrul au fost conturate tot de mâinile minerilor, care au lucrat la acest obiectiv aproape opt luni de zile.

Ştrand cu apă sărată

Turismul de la Salina Tg. Ocna nu s-a limitat doar la ce s-a realizat în cei câţiva ani după ce au dat sfoară în ţară că aşteaptă turişti. Mai exact nu s-au limitat doar la cei care căutau distracţia sau sănătatea sub pământ ci şi la cei care, pe timp de vară, căutau cu disperare o piscină sau un lac cu apă sărată unde să-şi trateze bolile de oase şi nu numai. Astfel, în vara anului 2010 a fost inaugurat un ştrand cu apă sărată care dispune de toate condiţiile unei locaţii cu pretenţii. Amplasat la suprafaţă, în incinta salinei, a pus la dispoziţia clienţilor de o zi sau a turiştilor de termen lung un bazin generos cu apă sărată, duşuri, cabinet medical, şezlonguri, o terasă, punct de alimentare şi internet la discreţie. În zilele toride de vară, mai ales la sfârşit de săptămână, locul este un furnicar.

Grupaj coordonat de Maura Anghel


 

* Zăcămintele de sare de la Cacica au fost descoperite în jurul anului 1780. Exploatarea a fost dată în folosinţă în anul 1798, când au fost aduşi muncitori şi tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic, mai ales din Galiția, cei mai mulţi fiind de etnie polonă şi de religie romano-catolică. Intrarea în mină se face pe trepte de brad vechi de peste 200 de ani, mineralizate de saramura ce a pătruns în lemn.

În salină există Capela romano-catolică „Sf. Varvara”, construită în anul 1806 la iniţiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz, o capelă ortodoxă cu icoana Sfântului Daniil Sihastrul, Lacul Sărat (artificial, săpat manual de mineri) şi Sala de dans „Ing. Agripa Popescu”, după numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului.


 

Istoria Salinei de la Târgu Ocna începe la 1380, când zăcământul este amintit într-un hrisov domnesc, din care rezultă plata a 2.000 de ocale de sare pentru construirea unui pot la Gârbovana, lângă Căiuţi. Primele exploatări au fost situate pe Valea Oituzului, pe lângă care trecea drumul ce lega Moldova de Transilvania.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei