Născuţi în zodia sărăciei

default

Dimensiune font:

| 24-04-2013 13:01

* au deschis ochii într-o bojdeucă şi încearcă să supravieţuiască în condiţii la care mulţi nici nu se gândesc * trăiesc cu speranţa că se va îndura Dumnezeu de ei şi o vor duce mai bine * ei sunt copiii din centrele de plasament, pentru care statul este şi mamă, şi tată

S-au obişnuit să se trezească flămânzi şi să se culce la fel. Să meargă dezbrăcaţi şi desculţi prin noroiul din jurul casei. Să înveţe atât cât pot la lumina palidă a unei lumânări. Este povestea a sute de copii născuţi în zodia sărăciei. O parte dintre ei au fost uitaţi de părinţi prin centrele de plasament şi spun mamă şi tată unor străini care îi îngrijesc.
În judeţul Vaslui, centrele de plasament au fost mereu pline. De-a lungul anilor, aici au ajuns mii de micuţi care nu au ştiut niciodată ce înseamnă cuvântul familie. Mulţi dintre ei au dus în spate necazuri cât alţi oameni într-o viaţă, de la cele mai fragede vârste. S-au născut în sărăcie, au crescut cu te miri ce, apoi au fost abandonaţi de cei care le-au dat viaţă. Unii au fost victime ale violenţei şi abuzurilor, au trecut prin chinuri cumplite, pe care mulţi nu le vor uita niciodată.

Tată violator, copile traumatizate

Din păcate, au fost multe situaţii când în spatele uşilor s-au consumat drame greu de descris de care s-a aflat foarte târziu. Ultimul caz este cel al tatălui incestuos de la Băcani, judeţul Vaslui. Luni la rând, trei surori cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani au fost supuse la chinuri greu de imaginat chiar de către tatăl biologic, Ion Balan, văcarul din sat. Potrivit expertizelor medico-legale, mezina şi fata de 16 ani au fost violate în mod repetat de individ. Cealaltă fată a scăpat cu fuga de fiecare dată şi chiar şi-a confruntat agresorul cu un curaj greu de imaginat pentru un copil. „Cei care au pus capăt calvarului fetelor au fost cadrele didactice de la scoală, întrucât totul se petrecea, cel mai probabil, cu acceptul mamei minorelor. Bărbatul este acum după gratii, iar cele trei copile au fost internate la Centrul de Primire în Regim de Urgentă pentru Copilul Abuzat, Neglijat şi Exploatat Bârlad”, a adăugat şeful DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu.
Sunt multe astfel de cazuri dramatice care au oripilat opinia publică. Probabil cel mai grav este cel al lui Petrică Topală, de 51 ani, din Bogdăneşti, Vaslui. El este după gratii pentru că a întreţinut relaţii incestuoase cu fiica sa. În urma lor, au venit pe lume doi copii.

Ionel Armeanu Ştefănică

Cerşetoria, un alt mod de exploatare a celor mici


La fiecare colţ de stradă, în piaţă, în uşa bisericilor şi a restaurantelor, în parcările supermarket-urilor, peste tot vasluienii sunt luaţi cu asalt de cerşetori. Autorităţile îi privesc cu indulgenţă, deşi unii devin agresivi atunci când oamenii îi ignoră. Pentru o parte dintre ei, cerşetoria e o necesitate, un mijloc de subzistenţă. Alţii trăiesc mai mult decât îndestulător din mila publică.
În mod frecvent chiar părinţii sunt cei care îi pun să întindă mâna. Şi lucru foarte grav, unii dintre copii cred că acesta este singurul mod de viaţă care li se potriveşte şi cu toate eforturile specialiştilor nu se schimbă şi nu renunţă. „Copiii profită din plin de naivitatea oamenilor. Ei o fac pe necăjiţii pentru a inspira milă, dar în acelaşi timp refuză orice ajutor pe care noi îl putem oferi. Sunt caracterizaţi de spiritul de aventură şi ignoră toate regulile societăţii. Oamenii care le dau bani nu fac decât să le încurajeze această atitudine. Ar trebui să se gândească doar la faptul că aceşti copii renunţă la şcoală pentru a sta pe străzi şi, dându-le bani, îi condamnă la ignoranţă şi le refuză şansa unui viitor în care să-şi poată câştiga singuri o pâine cinstit“, a spus Mihaela Stângaciu, şeful Centrului de Primire în Regim de Urgentă a Copilului Abuzat Neglijat şi Exploatat.


„Salvatorii” nu au ajuns la timp


În ultima vreme în judeţ se înregistrează tot felul de evenimente ale căror victime sunt cei mici. Un copil a murit după ce s-a înecat cu lapte, un bebeluş şi-a dat ultima suflare în timp ce părinţii petreceau la botez, un băiat de 9 ani a ajuns la spital în comă alcoolică, un altul şi-a produs leziuni extrem de grave după ce a băut o soluţie chimică de curăţat aragazul, iar o fetiţă de cinci ani a fost ucisă de tată. Sunt doar câteva din secvenţele ce conturează un context care tinde să devină fenomen. „Toate aceste cazuri s-au petrecut în mediul rural şi au la bază un cumul de factori. Aş pune pe primul loc consumul de alcool şi muncile gospodăreşti, care îi fac pe părinţi să îşi neglijeze copiii. Lipsa de educaţie ar fi un alt factor şi toate sunt potenţate de sărăcie, de nivelul scăzut de trai. Grija zilei de mâine şi nevoile de tot fel duc la dezumanizare, întâlnită tot mai frecvent în mediile sărace”, a atras atenţia psihologul Ana Rinder.


Pe fondul sărăciei şi plecării părinţilor în străinătate se înregistrează şi situaţiile de abandon, o fugă de responsabilitatea manifestată de părinţi.


„Am întâlnit situaţii în care mama este plecată în străinătate, iar copilul, cu debut de schizofrenie, este lăsat în îngrijirea tatălui alcoolic, cu accese de violenţă. Am avut un alt caz, o adolescentă consumatoare de etnobotanice, ai cărei părinţi plecaţi în străinătate îi trimiteau câte 1.000 de euro pe lună. Fetiţa fusese lăsată în grija bunicii, dar nu locuia cu aceasta. Şi aici am ajuns la o altă cauză a acestor situaţii: destrămarea familiilor. În cele mai multe situaţii, sunt plecate mamele. Copiii rămân în grija tatălui care nu face fată tuturor responsabilităţilor şi începe să bea. Ca rezultat, copiii sunt neglijaţi sau chiar agresaţi, dacă tatăl este violent”, a mai spus Ana Rinder.

Grup de Intervenţie Rapidă!


O întâmplare şocantă petrecută toamnă trecută în localitatea Satu Nou a pus autorităţile la treabă. Un bărbat şi-a ucis cu sânge rece fetiţa de numai cinci ani, lovind-o cu o sapă în cap. Se pare că agresorul a vrut să se răzbune pe soţie, care era plecată la muncă în străinătate şi nu venise acasă de un an şi jumătate. Înainte de a-i curma viaţa copilei, i-a aplicat acelaşi tratament tatălui său, în vârstă de 66 de ani.
Cazul care a zdruncinat autorităţile judeţului şi le-a pus pe jar. Aşa a luat fiinţă Grupul de Intervenţie Rapidă.
Prefectura a luat primele măsuri în vederea salvării copiilor de agresiunile şi neglijenţa părinţilor. Prefectul Radu Renga a precizat că se doreşte înfiinţarea unui sistem de comunicare rapidă între autorităţile locale şi judeţene, în vederea depistării cazurilor de abuzuri din familii.
Din reţeaua de „informatori” de la nivelul comunelor vor face parte poliţistul, medicul, directorul şcolii, preotul, asistenţii sociali din cadrul primăriilor. Pentru a pune la punct sistemul de intervenţie, Prefectura Vaslui a semnat un protocol cu toate instituţiile chemate să intervină pentru prevenirea violenţei în familie. S-au organizat cursuri de formare a persoanelor din mediul local care vor culege informaţiile necesare, la instruire fiind chemaţi reprezentanţii a câte 10 localităţi. „Dorim să punem la punct o procedură cât se poate de simplă, ca fiecare să anunţe cât mai rapid eşaloanele superioare. Dacă reuşim să culegem o informaţie cu o zi înainte, este foarte bine! Echipa care va lucra se va numi sugestiv «Grup de Intervenţie Rapidă»”, a subliniat Renga.


Copilărie pe întuneric


Sunt copii normali, părinţii îi iubesc şi încearcă să îi crească într-un climat adecvat. Numai că pentru ei sărăcia e cel mai mare duşman. Casele în care locuiesc nu sunt racordate la energie electrică, iar părinţii lor sunt prea săraci pentru a-şi permite astfel de investiţii. Astfel, într-o lume a computerelor, sute de copii îşi scriu încă temele la lumânare, iar televizor nu au văzut decât la rude. Visul lor este să vadă în camere lumină de la un bec.
În judeţul Vaslui, peste 3.000 de locuinţe nu sunt racordate la reţeaua electrică. Micuţii din aceste case aşteaptă o minune care să le lumineze vieţile!

La Vaslui, Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat (CPRUCANE) este ocupat la capacitate maximă. Micuţii din centru au o soartă comună: nu-şi găsesc locul în familiile din care provin. Unii sunt abuzaţi, alţii abandonaţi. Tot mai frecvent, dacă mama e plecată, tatăl îşi îneacă amarul în băutură, iar cei mici rămân să se descurce cum pot.

„Până la modificarea legislaţiei, nu putem sta cu mâinile în sân. Dorim ca tot mai multe instituţii să culeagă informaţii din comunităţi care să ajungă rapid la Protecţia Copilului, pentru a se interveni chiar şi temporar. Chiar dacă va fi o alarmă falsă, e bine să mergem la faţa locului, să nu ne mai confruntăm cu ceea ce s-a întâmplat la Soleşti. Acolo, o fetiţă a spus bunicii că tatăl o ameninţă că o omoară, însă nimeni nu a intervenit, iar nenorocirea s-a întâmplat” --Radu Renga, prefect Vaslui

Degradarea familiei este mai nocivă pentru copil decât sărăcia în sine. Sunt multe familii sărace, dar acolo unde există o scară de valori bine definită şi fiecare îşi asumă rolul pe care îl are, nu se întâmplă drame decât accidental” – Ana Rinder, psiholog


Alcoolul, inamicul public nr. 1
Îşi beau minţile şi cei care au de suferit sunt proprii copii. Asta spun despre mulţi părinţi specialiştii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vaslui. Au văzut sute de astfel de situaţii. Consumul de alcool a devenit principalul inamic cu care au de luptat unii copii. Părinţii lor au alunecat pe această pantă şi îi neglijează complet. Au fost zeci de cazuri când cei mici trăiau din mila vecinilor deoarece toţi banii familiei şi alocaţiile lor se duceau la cârciumile din sat. „Am avut situaţii când cei mici munceau ca să aducă părinţilor bani de băutură, iar lor li se părea absolut normal acest lucru. Din păcate, pe lângă neglijenţă apar cazurile de abuz. Psihic sau fizic. Situaţii care lasă urme adânci în mintea şi sufletul celui mic ce va rămâne de multe ori marcat pe viaţă cu toate lecţiile de consiliere pe care le acordă specialiştii noştri”, a spus Ionel Armeanu Ştefănică, director general DGASPC Vaslui.
Comunităţile locale au avut un rol deosebit în a salva aceşti copii. Au făcut sesizări, iar cei de la DGASPC i-au luat din familii.

Simona Pop

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei