Perla Moldovei, vaca de muls a băieţilor deştepţi

default

Dimensiune font:

| 24-05-2017 05:45

Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” prezintă povestea unei staţiuni turistice emblematice, adusă în pragul falimentului, după ce băieţii deştepţi ai zonei au privatizat tot ce se putea, în goana după bani. Chiar dacă legea prevede că terenurile pe care sunt identificare resurse minerale nu pot fi înstrăinate, la Slănic Moldova fiecare a făcut ce a vrut, consolidându-şi imperiile pe avuţia statului, luând deopotrivă în derâdere cuvântul legiuitorului

La poalele Nemirei, ascunsă de falnice păduri, îşi aşteaptă astăzi turiştii staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova, cunoscută înaintea anilor '90 atât în ţară, cât şi peste hotare drept Perla Moldovei. Din păcate însă, din emblema turistică a Regiunii de Nord-Est nu a mai rămas decât faima de altă dată şi o întreagă epopee a privatizării unei inestimabile bogăţii, fiind vorba despre izvoarele cu ape minerale.
Povestea unei afaceri cusute cu aţă albă la Slănic Moldova începe la scurt timp după căderea comunismului, când tot ce era de valoare şi putea aduce profit s-a privatizat. „La începuturi, atât terenurile aferente izvoarelor, cât şi licenţa de exploatare a acestora aparţineau de Întreprinderea Balneoclimaterică, acestea fiind ale statului, gestionate cum era pe acea vreme de primar. După Revoluţie, mai exact în '92, pe vremea ministrului PSD Dan Matei Agaton, a intrat în vigoare legea prin care se puteau face privatizări, moment în care Întreprinderea Balneoclimaterică de la Slănic Moldova s-a transformat în SC Perla Moldovei S A, printre acţionarii acesteia numărându-se şi Corneliu Iacobov”, povesteşte actualul primar al staţiunii, Gheorghe Baciu.
După o bună bucată de timp, în care se dovedeşte că apa minerală este mană cerească pentru patronii de hoteluri din staţiune, aducând lunar zeci de mii de euro profit, SC Perla Moldovei SA ajunge să fie executată de SC Flora SRL, societate care avea în locaţie de gestiune un hotel (Hotelul Flora, fiind doar o coincidenţă de nume - n.r.) evacuat silit, gest pentru care acţionarii de la Perla vor fi traşi la răspundere printr-o hotărâre judecătorească. În cuantumul pagubelor cauzate de evacuarea cu cântec, SC Flora intră în posesia a zece terenuri pe care se aflau şi izvoarele cu ape minerale, o sursă inepuizabilă de bani. Continuând declinul turismului balnear din staţiune, doi ani mai târziu Perla Moldovei intră în faliment, ajungând să piardă totodată şi licenţa de exploatare a apei minerale, lucru consimţit printr-o Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial în luna mai 2016. Din acel moment practic SC Flora rămâne cu terenurile, iar licenţa de exploatare devine doar o amintire, resursele minerale ale ţării fiind pasate astfel de la revoluţie până anul trecut de la un privat la altul, toţi aceştia având însă un numitor comun... setea de bani!
De remarcat însă că ipocrizia şi tupeul au fost la ele acasă, dat fiind că SC Flora, la scurt timp după ce a pus mâna pe terenuri, a oprit apele minerale, în încercarea de a constrânge Perla Moldovei să-i dea o parte din banii încasaţi în trecut de pe urma izvoarelor. Acela a fost momentul în care fostul primar pesedist Andrei Şerban, intrat „la butoanele” comunităţii încă din anul 2006, a obţinut o ordonanţă prezidenţială prin care îi obliga pe patronii de la SC Flora să pornească izvoarele.
Epopeea izvoarelor cu ape tămăduitoarea nu se termină aici, patronul societăţii Flora, Gheorghe Dascălu, pe atunci duşman declarat al edilului Andrei Şerban, îşi caută dreptatea mai departe şi câştigă în instanţă procesul cu Primăria: „Concret, atunci se stabileşte că autorităţile locale nu au competenţe să intre în bătălia aceasta pentru a folosi izvoarele, neavând în posesie nici terenurile, nici licenţa de exploatare”, explică actualul primar al oraşului Slănic Moldova. Mai exact, acesta a fost momentul în care instanţele au dat la o parte autorităţile, transformând izvoarele minerale într-un trofeu al războiului dus de „băieţii deştepţi” din Slănic Moldova, care de mai bine de 26 de ani au muls din avuţia acestor locuri, clădindu-şi astfel imperii. În cifre, Flora rămăsese cu zece izvoare, Perla Moldovei cu unul singur, fiind vorba despre Sonda 3, iar statul cu praful de pe tobă!


Izvoarele comunităţii, un moft pentru şmecherii cu bani
În mai 2016 se vinde primul teren aferent Izvorului Sonda 3, care a fost cumpărat de o persoană privată de la Perla Moldovei. „Noi când am venit am găsit trei izvoare scoase la licitaţie şi chiar dacă am avut conturile blocate am făcut o campanie de strângere de fonduri astfel încât să putem răscumpăra practic aceste terenuri. Am participat la licitaţie, am dat 79.000 de lei pe cele trei terenuri. Ca o poveste, la licitaţie a venit un întreprinzător tânăr care a zis că are trei copii şi că vrea să le lase moştenire câte un izvor. Nu cred că este normal ca un izvor cu apă minerală, pe care s-a clădit dezvoltarea unei comunităţi şi care poate fi sursă de sănătate pentru oameni, prin apele minerale, să se transforme într-un moft al oamenilor cu bani”, a punctat Gheorghe Baciu, primarul staţiunii balneare Slănic Moldova.
După ce au reuşit să intre în posesia celor trei terenuri scoase la licitaţie, autorităţile locale au demarat şi procedurile de redobândire a licenţei de exploatare, fiind înaintată către Agenţia Naţională de Resurse Minerale o solicitare pe acestă speţă. „La momentul acela, pe aceeaşi speţă, exista o solicitare depusă de Institutul de Balneologie pentru a obţine licenţa de exploatare. În octombrie anul trecut am convenit că după ce vom face dovada că suntem proprietarii celor trei terenuri cumpărate la licitaţie, vom obţine noi licenţa. În luna decembrie ne-am prezentat la Agenţia Naţională de Resurse Minerale cu toate documentele, am aprobat în Consiliul Local hotărârea prin care ne angajăm să dăm Institutului Balneoclimateric apă gratis şi, ne-am trezit în ianuarie (luna ianuarie a acestui an- n.r.), că nu se poate transfera documentaţia de la Institut către noi, astfel încât Primăria să ducă la bun sfârşit procedura de obţinere a licenţei de exploatare”, punctează edilul.
Fiind limpede ca lumina zilei faptul că izvoarele trebuie să deservească atât comunitatea, cât şi pe turiştii care aleg să poposească la poalele Nemirei, autorităţile s-au întâlnit cu antreprenorii din zonă în încercarea de a creiona o petiţie care să reliefeze necesitatea elaborării unei noi licenţe de exploatare. „Până la urmă, pe 10 aprilie, am reuşit să semnăm un document la Bucureşti prin care s-a stabilit că Primăria va lua licenţa pentru toate apele minerale la Slănic Moldova, mai puţin pentru Izvorul 3 şi Mofeta, pentru care va fi emisă licenţă de exploatare pentru Institutul de Balneologie”, susţine primarul Gheorghe Baciu.
Între timp, SC Flora a intrat şi ea în reorganizare judiciară, iar autorităţile locale discută în prezent cu administratorul judiciar, către acesta fiind înaintată o adresă prin care se cere să se estimeze valoarea chiriei pe terenurile pe care Primăria urmează să le folosească pentru a da drumul izvoarelor.
Dat fiind însă că băieţii deştepţi nu se lasă cu una cu două şi vor să mulgă cât se poate de mult de pe urma resurselor minerale ale statului, suma pe care aceştia vor să o primească este colosală peste autorităţi, cerându-se nici mai mult nici mai puţin de 7.000 de euro pe lună” „Suma acesta colosală confirmă cam pe unde se joacă preţul pentru aceste izvoare... trebuie precizat însă că Primăria nu poate plăti niciun bănuţ din această sumă, autoritatea locală nu are ca obiect de activitatea exploatarea resurselor minerale, motiv pentru care noi am convocat o întâlnire cu întreprinzătorii şi administratorul de la Flora, în urma acestei întrevederi convenind să aducem un evaluator care să stabilească, corect, valoarea chiriei pentru aceste terenuri. Propunerea noastră era de 512 euro, sumă ce ar fi fost suportată de întreprinzători, deoarece toată comunitatea doreşte ca aceste izvoare să fie redate circuitului turistic, fără a mai exista riscul închiderii”, conchide primarul Baciu.
Concret, în acest moment sunt luate în calcul două variante pentru strângerea sumei aferente închirierii terenurilor pe care se află izvoarele, prima vizând organizarea lunară a unei chete de la toţi agenţii economici care beneficiază de apele minerale, cea de-a doua soluţie fiind alocarea de la bugetul local.
Totuşi, trebuie înţeles faptul că timp de 26 de ani nişte băieţi şmecheri au tranzacţionat terenurile aferente izvoarelor cu ape minerale de la Slănic Moldova după bunul plac, deşi legea spune clar că zonele în care se găsesc zăcăminte sau resurse minerale nu pot fi vândute, ci rămân în patrimoniul statului, iar întreprinzătorii interesaţi de exploatare plătesc redevenţe. În situaţia de faţă însă putem spune că staţiunea s-a dovedit a fi „o perlă” numai pentru băieţii deştepţi, care s-au îmbogăţit de pe urma izvoarelor, în timp ce autorităţile locale fac chete publice pentru a recupera bogăţia pe care statul român a hotărât să o privatizeze.
Eva TRANDAFIR

Oare organele de anchetă, atât de preocupate de eradicarea corupţiei în România, nu au nimic de spus în privinţa „băieţilor deştepţi” de la Slănic Moldova?

* * *
Noi ne dorim să lăsăm izvoarele libere şi ne asumăm să modernizăm aleile şi spaţiile de la bugetul local, dar astăzi avem nevoie şi de sprijinul antreprenorilor locali. Mai mult, suntem şi în faza în care încercăm să obţinem licenţa de exploatare a apelor minerale, iar dacă acest lucru se întâmplă, pe Legea Minei suntem titulari”- Gheorghe Baciu, primarul staţiunii Slănic Moldova
* * *
Izvoarele sunt o emblemă ale acestor locuri. Am venit aici în tabără, când eram copil, am venit mai târziu la tratament, pe vremea când încă se mai dădeau bilete... Astăzi vin şi mă uit cu tristeţe cum lucrurile stagnează din cauza hoţiei şi a nepăsării. Alta era viaţa pe vremea când statul mai avea câte ceva în proprietate şi se îngrijează de aceste locuri!”- Mărioara Acatrinei, turistă în vârstă de 62 de ani.
* * *
În acest moment conturile Primăriei sunt blocate din cauza datoriilor istorice rămase de pe urma primarului Andrei Şerban, cel care a fost de-a lungul timpului un actant important al privatizării izvoarelor cu ape minerale
* * *
Andrei Şerban este finul lui Viorel Hrebenciuc şi al lui Corneliu Iacobov. Fiica lui Andrei Şerban a fost botezată de Dumitru Sechelariu!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei