Populaţia Moldovei este tot mai bolnavă EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 13-04-2016 17:08

Moldova a avut în ultimii trei ani o populaţie bolnavă de inimă, cu probleme digestive, osteoarticulare, dar şi cu boli care ţin de nutriţie * medicii spun că toate s-ar putea evita dacă ar exista o prevenţie a acestora * problemele cardiace sunt împărţite de Clinica de Cardiologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” cu Institutul de Boli Cardiovasculare, din cauza lipsei unui aparat vital pentru salvarea celor care au suferit un infarct miocardic acut

În ultimii trei ani, la Spitalul „Sf. Spiridon” au ajuns pe paturile de spital peste 140.000 de moldoveni, cu o medie de 47.000 de pacienţi în internare continuă şi alţi 41.000 în spitalizare de zi. Conform unei statistici oferite de Spitalul „Sf. Spiridon”, Moldova este o regiune vânată de boli ale sistemului digestiv, ale sistemului circulator, osteoarticular, dar şi cu boli de nutriţie şi metabolism, care ar putea fi evitate dacă le-am preveni. În medie, sunt peste 7.000 de internări anual pentru fiecare afecţiune în parte.

Cel mai rău stăm cu bolile digestive, unde doar anul trecut s-au înregistrat 11.240 de internări, dar şi cu bolile de inimă, care au internat în Clinica de Cardiologie 7.852 de cazuri. Analiza comparativă a repartiţiei cazurilor pe grupe de vârstă a arătat o incidenţă mare a afecţiunilor în grupa de vârstă 55 - 64 de ani, cu 50% femei şi 50% bărbaţi, situaţia fiind conform statisticilor una echilibrată din acest punct de vedere. „Afecţiunile din ultimii ani sunt aceleaşi, cu mici diferenţe. Fiind cel mai mare spital din toată regiunea Moldovei, există o cazuistică mai complexă, însă vârfurile în ceea ce priveşte anumite afecţiuni sunt acelaşi, adică boli cardiovasculare, digestive şi de nutriţie”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi.

Hăţişul birocratic blochează un tratament revoluţionar al hepatitei

Zilnic, victima unui infarct miocardic ajunge la Iaşi
În topul afecţiunilor internate în unitatea medicală se află bolile sistemului circulator, însă doar o parte dintre pacienţi ajung aici, majoritatea fiind redirecţionate din start către Institutul de Boli Cardiovasculare, din cauza faptului că Spitalul „Sf. Spiridon” nu le poate asigura tratamentul complet, ca urmare a lipsei angiografului, care ar distruge cheagul de sânge şi ar deschide artera afectată. „Acolo se face procedura medicală numită angioplastie, se montează stent şi apoi sunt externaţi pacienţii, urmând să intre pe program de recuperare. Controalele ulterioare se fac la noi în clinică. Cazurile internate la noi sunt numeroase oricum, peste 100 pe săptămână, în condiţiile în care clinica are o capacitate de 75 de paturi. Noi suntem clinica de cardiologie, care este zilnic de gardă. Dacă ar exista angiograf, am putea face alternativ gărzile cu cei de la institut”, a precizat conf. dr. Antoniu Petriş, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”. În 2013 au fost internate 7.977 de cazuri, dintre care 104 cu infarct miocardic acut, cu boli cerebro-vasculare 381, iar 119 cazuri de ischemii miocardic. Un an mai târziu, în 2014, dar şi în 2015, numărul internărilor s-a situat la 7.836, respectiv 7.852. „În fiecare zi, elicopterul SMURD este solicitat să intervină în astfel de cazuri, de infarct miocardic acut. Avem minimum unul sau două cazuri, zilnic. De obicei sunt cazuri grave, care au nevoie de tratament de specialitate cât mai repede”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Probleme la „Marele Ars” de la Iaşi


Medicii spun că angiograful este încă un deziderat şi că, dacă acesta ar exista, ar creşte şansele de salvare a pacienţilor, fără să mai fie necesar transferul acestora. Timpul în care se acţionează pentru infarctul miocardic acut este între şase şi 12 ore, ceea ce înseamnă că dacă se depăşeşte această perioadă nu se mai realizează angioplastia, pacientul rămânând pe tratament clasic, cu anticoagulant în Clinica de Cardiologie a spitalului. „Din această cauză ne-am restrâns activitatea şi primim doar infarctul care depăşeşte acele ore. Astfel, rămân cazurile mai grave la noi, care nu mai beneficiază de angioplastie. Dacă nu s-a reuşit câştigarea muşchiului, atunci începe insuficienţa cardiacă”, a completat conf. dr. Petriş. Adresabilitatea cea mai mare vine din partea judeţului Vaslui, din două motive: în primul rând, pentru că judeţul duce lipsă de medici, având un singur specializat în acest domeniu, dar şi pentru că elicopterul poate prelua cu mai mare uşurinţă cazurile din acea zonă.


Avem probleme de nutriţie
Bolile de nutriţie şi metabolism i-au transformat anual pe 3.600 de ieşeni în pacienţi ai Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice de la unitatea medicală. În 2013 au fost internate 3.343 de persoane, în 2014 numărul lor a ajuns la 3.610, iar anul trecut numărul a crescut la 3.780. Medicii sunt îngrijoraţi mai ales în ceea ce priveşte diabetul zaharat şi în ceea ce priveşte lipsa prevenţiei. „Diabetul este o problemă importantă şi, mai ales, una nerezolvată. Soluţiile de rezolvare ar fi multiple, începând de la alimentaţia sănătoasă pe care oamenii trebuie să o aibă, până la efectuarea exerciţiilor fizice sau testările preventive în acest sens”, a precizat prof. dr. Mariana Graur, şef al Clinicii de Diabet Zaharat şi Boli de Nutriţie de la Spitalul „Sf. Spiridon” şi preşedinte al Societăţii de Nutriţie din România.

De asemenea, medicul a specificat că evitarea acestor probleme de sănătate trebuie făcută încă din primele zile de viaţă şi că, de multe ori, problemele pornesc chiar din familie. „Încă din timpul sarcinii, mamele trebuie să mănânce sănătos, apoi să îl înveţe şi pe copil să aibă un stil de viaţă sănătos, să se testeze şi să continue în acest stil”, a completat prof. dr. Mariana Graur.

Prevenţia ar salva vieţi
Medicii susţin că au încercat în ultimii ani să încerce să lucreze în special în zona de prevenţie, ajung în continuare la spital pacienţi cu forme avansate ale bolii, ceea ce le scade şansele de vindecare sau duc la o calitate a vieţii îndoielnică. „Din ce am observat în ultimii ani, nu există prevenţie în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare sau diabetul, afecţiunile care sunt şi cele mai întâlnite la noi. Pe de altă parte, suntem ţara care descoperă ele mai multe cancere în urgenţă, ceea ce nu este deloc normal, căci pentru astfel de boli există prevenţie. De asemenea, la mai mulţi dintre pacienţi remarcăm că nu se duc la medicul de familie sau la cel din ambulatoriu şi ajung aici cu decompensări, ignoră sau întrerup terapia spunând că se simt mai bine sau nu respectă regimul de alimentaţie”, a completat prof. dr. Diana Cimpoeşu.

În acest sens, medicii cardiologi spun că vor susţine ieşirea din sedentarism a ieşenilor, încercând să acţioneze direct în zona de prevenţie şi să-i facă pe ieşeni să reconsidere efortul fizic. „Risipim ani întregi cu bolile cardiovasculare şi la sfârşit ajungem să cerşim câteva clipe. Decât să încercăm să salvăm câteva vieţi care vin la noi în ultimul moment, ar fi mai bine să facem cât mai mult efort fizic, pe care toată lumea îl declară, însă puţini îl practică. Adevărul este că vom ajunge o populaţie care va degenera, dacă nu facem efort fizic”, a adăugat conf. dr. Petriş. Mădălina OLARIU

* * *
142.478

Este numărul de persoane internate în perioada 2013-2015 la Spitalul „Sf. Spiridon”Iaşi

* * *
„Risipim ani întregi cu bolile cardiovasculare şi la sfârşit ajungem să cerşim câteva clipe” -
conf. dr. Antoniu Petriş, şeful Clinicii de Cardiologie

* * *
„Din ce am observat în ultimii ani, nu există prevenţie în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare sau diabetul, afecţiunile care sunt şi cele mai întâlnite la noi”
- prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei