Radiografia dezastrului din spitalele vasluiene

default

Dimensiune font:

| 01-06-2016 05:35

 

Reformele repetate din sistemul sanitar au avut efecte contrare celor aşteptate în multe unităţi medicale din ţară * în locul condiţiilor foarte bune au apărut grave problemele legate de personal, de aprovizionarea cu medicamente şi, mai nou, recentul scandal al dezinfectantelor * medicii se plâng de salarii, şefii spitalelor spun că găsesc greu personal, iar bolnavii se tem să fie daţi în grija asistentelor, ce abia au absolvit şcoala, de teamă că nu sunt suficient de bine pregătite

 

Dacă în marile centre urbane soluţii se găsesc mai uşor, dat fiind numărul mult mai mare al spitalelor şi alternativa clinicilor private, în aşezările mai mici ale Moldovei, şi nu doar în această zonă, situaţia este foarte gravă. Personalul medical este mai mult decât subdimensionat, locuitorii aşezărilor sunt tot mai bolnavi, iar banii mereu pe sponci. Aşa s-a ajuns ca unele secţii să nu aibă niciun medic, altele să fie deservite de specialişti care fac naveta, iar în alte locuri să se lucreze la foc automat, aproape fără pauză. În aceste condiţii este foarte clar că şi calitatea actului medical scade, că oamenii haletelor albe sunt demotivaţi, obosiţi şi fac greşeli care, din păcate, costă vieţi. De departe, situaţia cea mai dificilă din Moldova este în spitalele judeţului Vaslui, unde oamenii mor cu zile.

Goana după lefuri grase

Atraşi de salariile mari şi de condiţiile foarte bune, mulţi medici şi asistente au plecat să lucreze peste hotare şi nu s-au mai întors. Unii au lăsat în urmă demisii, alţii doar o cerere de concediu fără plată, blocând astfel postul. Ministerul Sănătăţii nu s-a grăbit să facă angajări, dar totuşi atunci când a căutat personal nu a găsit pe cine să treacă pe statele de plată. La Vaslui specialiştii nu vor să vină din cauza condiţiilor inclusiv oferite de zonă, una dintre cele mai sărace din ţară. Iar dacă adăugăm şi lipsa dotărilor din unităţile medicale avem un tablou complet al cauzelor pentru care judeţul nu este un loc atractiv pentru angajaţii sistemului medical.

La Spitalul Judeţean sunt cu 110 medici mai puţini decât ar trebui conform normativelor. Numărul asistentelor este cu o treime mai mic, iar cel al infirmierelor este la jumătate. „Este un caz nefericit, şi nu numai pentru judeţul nostru, ci pentru întreaga ţară, pentru că noi pregătim doctorii, muncim cu ei, dar nu le dăm salarii. E şi normal să plece în străinătate! Aceşti medici au viaţa unor bolnavi în mâinile lor. La Spitalul Judeţean, dacă nu ar fi medicii care vin de la Iaşi să ajute, situaţia ar fi dezastruoasă. Deocamdată, este numai încurcată rău de tot, iar managerul se chinuie să facă faţă cu ce are”, a spus Vasile Mihalachi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, instituţia care coordonează spitalul.

De ce pleacă medicii

La Vaslui, spitalul funcţionează la cota de avarie. Deficitul de personal se adânceşte, iar managerii nu mai fac faţă situaţiei. Recent reabilitată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană de 14 milioane de euro, unitatea are dotări şi aparatură performantă, dar nu are medici. Paradoxul e cu atât mai mare cu cât secţii întregi au ajuns să stea închise din cauza lipsei cadrelor medicale. Este cazul Secţiei de Oncologie, care nemaiavând medic s-a închis. Sute de bolnavi de cancer merg la Iaşi pentru tratamente, străbătând odată la câteva zile un drum al umilinţei spre un loc unde alţi medici, poate cu gând că ar putea pleca şi mâine din ţară, le prescriu tratamentul vital. Acesta este rezultatul unui sistem bolnav, care nu a găsit sau nu vrea să găsească soluţiile potrivite. „Judeţul Vaslui nu este unul atractiv pentru medici. Noi încercăm să le creăm cele mai bune condiţii, să le oferim anumite facilităţi, transport, locuinţe de serviciu, dar nu putem să-i obligăm să vină în spitalul nostru”, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

Nevoie mare de medici nu este numai la Oncologie. Spitalul scoate la concurs în mod sistematic posturi pentru urgentişti, ginecologi sau diabetologi, dar nimeni nu este interesat. Dacă la capitolul specialişti bătălia este demult pierdută, spitalul nu ei stă mai bine nici la asistenţi medicali. Zeci de asistente medicale au plecat la muncă în străinătate, pe salarii la care în ţară nici nu-şi permit să viseze. În urma lor e dezastru. Şcolile postliceale scot pe bandă rulantă asistenţi medicali, care nu reuşesc însă să promoveze examenele pentru posturile scoase la concurs. „Este un lucru foarte bine ştiut, dar despre care nimeni nu vrea să vorbească pe faţă. Asistentele tinere, abia ieşite de pe băncile şcolii sunt foarte slabe din punct de vedere profesional. Este păcat de anii pe care îi pierd degeaba prin şcoală. Nu mi-aş dori şi nu doresc la nimeni să ajungă în spital pe mana vreunei astfel de persoane”, mărturiseşte o absolventă de liceu sanitar.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă s-a ajuns ca o asistentă să supravegheze şi 50 de bolnavi în tura de noapte, volumul de muncă fiind de trei ori mai mare decât cel avizat de normativele legale. Între timp, autorităţile centrale au găsit «soluţia» pentru deficitul de personal: an de an, reduc numărul de paturi din spitale!

Daniela Clătinici, liderul SANITAS Vaslui, este de părere că atâta vreme cât guvernanţii nu iau măsuri pentru stoparea fenomenul migraţiei cadrelor medicale, lucrurile în sistemul sanitar vor merge din ce în ce mai rău, iar de suferit vor avea atât pacienţii, cât şi cadrele medicale rămase în ţară, care vor fi nevoite să facă faţă unui volum mult mai mare de lucru. „Şi acum asistentele medicale au cu mult depăşită norma de lucru faţă de cât ar fi normal. Au în grijă şi câte 30 de pacienţi pe tură. Salariile nu sunt mulţumitoare, iar doleanţele noastre nu au fost luate în considerare. Trebuie să se schimbe ceva, deoarece direcţia spre care ne îndreptăm nu este deloc una bună”, a declarat Daniela Clătinici.

Autorităţile s-au străduit să ofere condiţii, să atragă specialişti, dar degeaba. Au cumpărat apartamente de serviciu, dar nu au cui să le ofere spre închiriere. La concursul din aprilie doar 10 medici au venit şi cine ştie câţi vor rămâne.

Cum poţi să mori cu zile

Probleme nu sunt doar la Vaslui, ci şi la Bârlad şi Huşi, fără a mai aminti de Negreşti unde spital nu mai există de ani buni, fiind închis la ultima reformă. De la Bârlad nu este lună în care să nu vină veşti proaste legate de moartea pacienţilor. S-a ajuns până într-acolo încât oamenii îşi dau suflarea pe holul spitalului ori la câteva ore de la externare, cum a fost cazul bătrânului de 83 de ani care a închis ochii la scurt timp după ce i-a fost semnat biletul de ieşire din spital. Nu mai amintim de cazurile de copii care au murit la naştere fiindcă sunt foarte dureroase. Problemele sunt aceleaşi – nu sunt bani, nu sunt specialişti şi, ceea ce este cel mai grav, nu există interes. La Huşi este deja celebrul cazul Compartimentului de Primire a Urgenţelor de la Pediatrie, unde toată lumea se juca de-a închisul şi deschisul secţiei, în funcţie de cum decidea medicul detaşat sau angajat pentru scurt timp – să rămână ori să demisioneze. De pierdut au doar bolnavii care vin la spital doar când nu mai pot răbda durerile. Intră cu teamă pe poarta spitalului şi se roagă ca Dumnezeu să le dea zile fiindcă doar El îi mai poate ajuta.

Maura ANGHEL

 

 

Medicii nu vin la noi pentru că sunt salarii mici. Şi nu numai la noi, ci în toată ţara. Soluţiile ar fi să fie pregătiţi mai mulţi specialişti şi să fie salarii mai mari ca să nu mai plece în străinătate” - Ana Rinder, managerul SJU Vaslui

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei