Război total pe un pod din Autostrada Moldovei EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 21-09-2017 12:00

Ieşenii vor autostradă, în timp ce autorităţile se ceartă pe un banal pod * proiectul Autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni se loveşte de o nouă problemă, de data aceasta chiar în sânul judeţului Iaşi * parte a autostrăzii şi cel mai important nod de legătură cu Republica Moldova, respectiv podul rutier peste Prut de la Ungheni, nu va putea fi construit dintr-un motiv halucinant * în urmă cu o lună, Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi a dat aviz negativ pentru că proiecţia podului traversează nişte bancuri de peşti aflaţi într-o arie protejată * conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi spune că nu s-a mai confruntat cu aşa ceva, iar soluţii de compromis între cele două părţi nu prea există * niciuna din cele două instituţii nu vor trata problema în favoarea celeilalte, iar bancurile de peşti ar putea întârzia cea mai aşteptată legătură rutieră între estul şi vestul ţării


Parte integrată a proiectului Autostrăzii A8, Târgu Mureş – Iaşi, podul rutier care face legătura cu raionul Ungheni ridică o problemă nemaiîntâlnită pentru autorităţile locale. Construcţia care va traversa Prutul nu va putea fi construită conform proiectului iniţial dintr-un motiv surprinzător. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi a refuzat să emită avizul, întrucât amplasamentul stabilit de reprezentanţii Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldovei traversează o arie naturală protejată, unicat pentru regiunea de Nord-Est. Conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi spune că este siderată de felul în care cea mai mare investiţie de infrastructură rutieră naţională din regiunea Moldovei este tratată de APM Iaşi.

„Ce se întâmplă cu podul peste Prut, parte a proiectului autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş, este greu de înţeles. Acolo este o investiţie foarte importantă, blocată de refuzul unei instituţii, doar pentru că sunt nişte bancuri de peşti în zonă. În data de 25 iulie a avut loc o întâlnire bilaterală cu reprezentanţii Republicii Moldova cu privire la obţinerea Acordului de mediu, la care au participat din partea română secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Maria Magdalena Grigore, reprezentanţii ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, ai Ministerului Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Iaşi. APM Iaşi nu a fost de acord cu amplasamentul stabilit de reprezentanţii celor două guverne, acesta aflându-se într-o arie protejată”, a declarat Ovidiu Laicu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.

Şeful DRDP Iaşi susţine cu tărie faptul că amplasamentul proiectat nu poate fi schimbat. Acesta consideră că traseul ar putea fi modificat pe suprafaţa administrativ teritorială a judeţului, ocolind aria protejată însă autorităţile moldovene exclud posibilitatea unui alt amplasament pentru podul rutier.

Conducerea APM Iaşi: „Nu putem distruge o rezervaţie unică”

La rândul său, directorul APM Iaşi, Bogdan Davideanu, arată că are toată susţinerea Ministerului Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului în decizia pe care a luat-o cu privire la amplasamentul podului. Ba mai mult, şeful APM Iaşi a oferit alte variante, astfel încât aria protejată să nu fie betonată. „Pe lângă rezervaţia Prut acolo este şi Cotul Bran, care este o arie protejată. Aici este o situaţie mai deosebită, pentru că este o zonă de liniştire pentru înmulţirea peştelui. De altfel, este una din puţinele zone sau chiar singura care a mai rămas pe Prut în aria noastră. E posibil să mai fie spre Galaţi ceva asemănător. Agenţia nu este de acord cu construirea podului în varianta pe care au analizat-o dânşii cel mai mult. Ar fi şi alte variante, printre care şi o ocolire cu 200 de metri în aval, cu care am fi de acord. Problema este să se înţeleagă şi cu partea moldovenească, care ar trebui să-şi lungească şi ei şoseaua de centură. Probabil că nu sunt de acord nici ei, dar nici noi nu putem distruge o rezervaţie naturală aproape unică pentru 200 de metri de autostradă. Noi facem autostradă pentru România sau pentru Republica Moldova?”, a declarat Bogdan Davideanu, directorul APM Iaşi. Ocolirea rezervaţiei s-ar lovi însă de alte demersuri administrative, cum ar fi exproprierile.

Se aşteaptă soluţii la nivel central

Reprezentanţii drumurilor naţionale susţin că au găsit o soluţie prin care să poată efectua lucrări în zona de arie protejată, iar aceasta va fi la îndemâna lor până la finele acestui an. „CNAIR înaintat o scrisoare către APM Iaşi, care a dat acordul pentru prelungirea termenului de depunere a documentelor în vederea continuării demersurilor pentru etapa de încadrare a procedurii referitoare la emiterea acordului de mediu, pentru decembrie 2017. În prezent, la nivelul Ministerului Transporturilor se întreprind demersuri pentru emiterea unei hotărâri de guvern, ca obiectivul Podul de peste Prut la Ungheni să fie declarat obiectiv strategic. Astfel, nu ar mai fi nevoie de aprobarea de mediu. În paralel, s-a demarat procedura necesară în vederea încheierii acordului între Guvernul României şi Guvernului Republicii Moldova privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la podul rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, a subliniat Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iaşi. Şefii APM Iaşi nu au întârziat să vină cu replica, având în vedere că drumarii insistă cu lucrările pe amplasamentul stabilit. „Se pot face lucrări într-o rezervaţie naturală, doar dacă este obiectiv de interes pentru siguranţa naţională. Poate să fie obiectiv strategic, dar nu justifică distrugerea unei rezervaţii. Dacă ei consideră că pentru 200 metri de autostradă merită să distrugem singura zonă de liniştire de pe Prutul mijlociu, atunci măcar să ajungă cu autostrada până acolo şi mai vedem”, a replicat Bogdan Davideanu.

Ce presupune proiectul

Valoare estimată a construcţiei podului peste Prut se ridică la 147.632.540 lei, iar proiectantul este SC Expert Proiect 2002 SRL. Conform studiului de fezabilitate intrat în posesia redactorilor cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, lungimea podului va fi de 261,20 metri, suprafaţa ocupată de pod a fost calculată la 85.397 metri pătraţi. Exproprierile propuse au o suprafaţă de 79.000 metri pătraţi. Amplasamentul, conform proiecţiei, va pe raza comunei Golăeşti, judeţul Iaşi, şi a comunei Zagarancea, Raionul Ungheni (Republica moldova). „Obiectivul general este îmbunătăţirea competivităţii economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în UE. Pe lângă importanţa sa naţională, proiectul Podului peste Prut la Ungheni va deservi, în condiţii bune, traficul de tranzit internaţional de mărfuri şi persoane de pe teritoriul României. Proiectul are ca scop crearea unei căi de comunicare modernă cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, a fluidizării traficului, creşterii siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelele în zonele tranzitate în prezent, scurtează legăturile rutiere cu Republica Moldova, Ucraina şi Rusia”, se arată în studiul de fezabilitate a podului.

Marile asociaţii se agită în jurul autostrăzii

În timp ce instituţiile publice responsabile nu ajung la un acord comun privind un simplu pod, asociaţiile care urmăresc evoluţia autostrăzii A8 Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni trag un semnal de alarmă privitor la studiile de fezabilitate. Într-un comunicat remis de Asociaţia Moldova Vrea Autostradă, membrii acesteia solicită prudenţă din partea CNAIR şi alocarea de resurse financiare suplimentare la rectificarea din septembrie pentru organizarea unei licitaţii necesare reactualizării studiilor de fezabilitate aferente celor trei tronsoane.Asociaţia Moldova Vrea Autostradă reiterează faptul că studiul de fezabilitate elaborat în perioada 2009-2011 este unul depăşit şi că actualele normative în vigoare şi standarde impun reactualizarea acestuia. Din acest motiv facem apel la instituţia CNAIR să nu grăbească licitarea proiectării şi a execuţiei proiectului de infrastructura majoră Autostrada A8, spun reprezentanţii asociaţiei. Aceştia subliniază o serie de paşi pe care CNAIR ar trebui să-i urmeze, începând cu stabilirea unei calendar clar pentru materializarea autostrăzii, alocarea de fonduri pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate şi terminând cu includerea organismului de consultanţă Jaspers în monitorizarea proiectului pe toată durata acestuia. 

32.544.750 EURO

Este valoarea podului peste Prut de la Ungheni

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei