Statueta de 23.000 de ani, descoperita recent de arheologi damboviteni la un sit din Neamt (Video)

default

Dimensiune font:

| 04-09-2015 17:52

 O statueta de 23.000 de ani vechime a fost descoperita recent de arheologi damboviteni la situl paleolitic de la Poiana Ciresului, judetul Neamt.

Descoperirea este considerata a fi una extrem de importanta, este prima de acest tip din tara noastra si este caracterizata de specialisti drept unica pentru patrimoniul cultural al Romaniei.

"Este prima statueta stilizata, abstractizata, din Sud Estul Europei, descoperita la noi in situl de la Poiana Ciresului. Probabil ca o sa poarte denumirea sitului, o sa fie un Venus de Poiana Ciresului. Este realizata dintr-o roca, iar contextul in care a fost descoperita este putin mai special, pentru ca ea a fost gasita pe marginea unei vetre, unei zone cu arsuri destul de puternice si in concordanta cu alte artefacte mai speciale.

La fel ca la majoritatea statuetelor abstractizate din Europa, ii lipseste partea superioara. La noi partea superioara a statuetei mai are ceva special, pentru ca de-a lungul timpului s-a presupus ca erau fragmentate ritualic si mai ales aruncate in foc pentru fragmentare ritualica. Partea superioara a statuetei noastre prezinta urme de ardere si de exfoliere datorate acestui procedeu. Probabil ca este una dintre dovezile solide care o sa sustina teoriile cercetatorilor europeni de acum incolo", a declarat responsabilul santierului arheologic de la Poiana Ciresului, Elena-Cristina Nitu, la o conferinta de presa.

 
 
 
 
 
 
 

Ea a subliniat importanta descoperirii.

"Trebuie sa va mai spun ca aceste statuete se descopera foarte rar, majoritatea au fost descoperite in anii '80. Ultima statueta europeana care s-a descoperit a fost intr-un sit din Franta, anul trecut, este intr-o stare destul de fragmentara. Urmatoarea este a noastra", a mai spus cercetatorul stiintific Elena-Cristina Nitu.

O descoperire senzationala

Coordonatorul echipei de arheologi, profesorul universitar Marin Carciumaru (foto), a afirmat ca descoperirea este "senzationala", si trebuie conservata si expusa corespunzator.

"Eu nu stiu cat este Romania pregatita pentru o astfel de descoperire! Este o descoperire senzationala. O astfel de descoperire oriunde in lume este centrul atentiei tuturor. Vreau sa va spun ca ma uitam pe un site acum cateva zile, o descoperire similara din Cehia urma sa se duca la o altaexpozitie. Era ambalata intr-o cutie militara, transportata de doi militari, care erau flancati de alti patru militari cu armele in pozitie de tragere. Spun toate aceste lucruri pentru ca eu, descoperitorul ei, nu voi fi de acord sa fie expusa decat in momentul cand i se va asigura vizibilitate, siguranta si modurile de conservare totale, care sa nu ne faca de ras in fata lumii", a spus profesorul Carciumaru.

El a adaugat ca este prima astfel de descoperire din Romania. Statueta este realizata dintr-un material deschis la culoare, este destul de grea pentru volumul sau si nu are cap.

"Este o descoperire senzationala in primul rand ca este prima din Romania, este prima de acest fel din Sud Estul Europei (...). Majoritatea statuetelor de acest tip descoperite sunt fara cap. Deci sa nu ne surprinda ca partea superioara a corpului nu exista. Dar in acelasi timp noi avem speranta ca adesea jumatatea cealalta a unei statuete era gasita la 10-20 de metri. Deci putem sa speram ca vom gasi si partea cealalta datorita modului de sapatura pe care il practicam. Suntem singura echipa care facem sapaturi arheologice si in stratele de cultura sapam din doi in doi milimetri", a mai spus coordonatorul echipei de arheologi, profesorul universitar Marin Carciumaru.

Despre materialul din care este realizata statueta, profesorul spune ca se vor face analize pentru a fi stabilit tipul acestuia.

"Sunt multe de spus despre aceasta descoperire. Si noi suntem la inceput. Nu suntem siguri nici materialul din care a fost realizata. Noi acum, microscopic, spunem ca este un argilit. Statueta este foarte grea pentru volumul ei. Este un argilit care probabil are ceva deosebit, nu suntem convinsi ca nu este dintr-o argila preparata intr-un anumit fel cu ingredienti pe care nu ii cunoastem si care a fost arsa superficial. Sunt lucruri care ne asteapta sa le vedem. Ar fi extraordinar daca ar fi arsa, pentru ca asta ne-ar permite o datare directa a statuetei, nu a stratului respectiv. Din strat noi avem suficiente datari care peste 20.000 de ani, calibrate asa cum se folosesc in momentul de fata sunt in jur de 23.000 de ani vechime", a afirmat Carciumaru.

Potrivit acestuia, forma statuetei este cea care da importanta descoperirii.

"Noi speram ca ea sa nu fie inca o statueta descoperita pe teritoriul Europei, ci ca ea sa reprezinte din punct de vedere al evolutiei artei statuetelor un plus fata de ceea ce se stie in momentul de fata. Trebuie sa fim mandri pentru ca in mod cert este indubitabil se vad urmele de prelucrare. Ceea ce este foarte rar pe multe statuete pentru ca au fost distruse. Materialul din care este facut, nu stim sigur ce, a facut conservarea mai buna, chiar decat pe fildes", a mai spus profesorul universitar Marin Carciumaru.

Statueta urmeaza sa fi expusa la Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic din Targoviste.

"Statueta nu este conservata si nici nu s-a intervenit deloc asupra ei. A fost lasata cu depunerile originale cu carbonat de calciu din sit. Trebuie aflat intai natura rocii si apoi gasite substantele care se potrivesc nondestructive, probabil va trebui o baie de ultrasunete sau altceva si, probabil, va trebui sa o trimitem la marile laboratoare din strainatate", a precizat cercetatorul stiintific Elena-Cristina Nitu.

Echipa de arheologi damboviteni a explicat ca a dorit sa prezinte mai intai in tara descoperirea, iar ulterior va fi prezentata si in revistele internationale de specialitate.

"Noi am tinut neaparat, inainte de a intra in studiu in randul revistelor mari din lume, sa facem aceasta conferinta de prezentare cu mass media din Romania. Descoperirea este atat de mare incat ar fi fost necinstit din partea noastra sa preluati din literatura de specialitate din strainatate inainte de a o vedea dumneavoastra primii", a spus coordonatorul echipei de arheologi, profesorul universitar Marin Carciumaru.

Descoperirea a fost facuta pe 22 august si prezentata, vineri, intr-o conferinta de presa la Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic din Targoviste.

Cercetarile de la Poiana Ciresului se desfasoara sub egida Complexului National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste, prin responsabilul de santier Elena-Cristina Nitu si directorul complexului muzeal Ovidiu Cirstina, cu participarea studentilor Universitatii Valahia din Targoviste, sub coordonarea profesorului universitar Marin Carciumaru.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei