Vinovaţii pentru dezastrul de la Mestecăniş FOTO

default

Dimensiune font:

| 17-08-2016 05:35

De mai bine de doi ani se vorbeşte despre groapa de gunoi ecologică din vârful Pasului Mestecăniş, care a sluţit Bucovina * este vorba despre o ditamai investiţia realizată cu bani europeni, în vârf de munte * s-au plâns localnicii din Pojorâta, s-au exprimat oficialităţi de la primari, la miniştri şi la comisari europeni * singurii care au trecut de la vorbe la fapte au fost oamenii locului, care şi-au luat soarta în mâini, au atacat în instanţă hotărârea Consiliului Local Pojorâta prin care comuna a dat în administrarea Consiliului Judeţean Suceava pământul de sub groapă, iar judecătorii le-au dat câştig de cauză * deşi învingători, localnicii sunt, de fapt, nişte învinşi pentru că investiţia a fost realizată în proporţie de 97% şi cât de curând acolo, în vârf de munte, vor fi aduse şi deşeurile


În luna martie a acestui an, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Mişcarea Populară, Corneliu Popovici, a dat publicităţii un document din care reiese că amplasamentul gropii de gunoi din vârful Pasului Mestecăniş a fost ales în anul 2007 de către o comisie a Consiliului Judeţean. Este vorba despre adresa numărul 2826 din 13.03.2007, pe care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gavril Mârza, a transmis-o Consiliului Local Pojorâta. În adresă se arată că membrii comisiei propun înfiinţarea depozitului în punctul numit Mestecăniş.

„Această ultimă locaţie s-a stabilit de către o comisie numită de Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava prin Dispoziţia nr. 30 din 29 ianuarie 2007, care a analizat împreună cu primăria Pojorâta oportunitatea locaţiei depozitului de deşeuri din zona Câmpulung Moldovenesc. În urma vizionării mai multor propuneri venite din partea consiliilor locale din bazinul Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc comisia a propus înfiinţarea acestui depozit zonal pe un teren situat în comuna Pojorâta, în punctul numit Mestecăniş, teren care îndeplineşte condiţiile legale, fiind localizat în centrul regiunii de vest de generare a deşeurilor, minimalizând eforturile de transport”, se arată în documentul semnat de Gavril Mârza.


Contre între foştii şefi de judeţ
Contactat telefonic, deputatul PSD Gavril Mârza, preşedinte al Consiliului Judeţean în perioada 2004-2008, neagă că actualul amplasament al gropii de gunoi din vârful pasului Mestecăniş ar fi fost ales în 2007. Mârza susţine că membri comisiei ar fi stabilit un alt amplasament situat la o distanţă mai mare de DN 17. Deputatul PSD este contrazis însă de primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu, aflat la al treilea mandat. Alesul local a explicat că în perioada 2007-2010, amplasamentul gropii de gunoi nu a fost schimbat, ci doar extins de la cinci la nouă hectare de teren. În perioada 2008-2012, Consiliul Judeţean Suceava a fost condus de preşedintele PNL Gheorghe Flutur, care, în urma scrutinului din 5 iunie 2016, a obţinut un nou mandat.

Actualul şef al judeţului a tot evitat să facă declaraţii pe marginea subiectului. În anumite cercuri a lăsat să se înţeleagă că nu este responsabil de amplasamentul gropii. Pe de altă parte, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean în mandatul 20012-2016, Cătălin Nechifor, cel în mandatul căruia a fost executat proiectul în cea mai mare parte, şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la amplasament abia după ce nu a mai ocupat scaunul din Palatul Administrativ. Fostul şef de judeţ consideră că decizia construirii gropii de gunoi în Pasul Mestecăniş „a fost cea mai proastă luată vreodată în judeţ”. El a declarat că hotărârea a fost adoptată în 2009, când la conducerea CJ se afla tot actualul şef al instituţiei, liderul PNL Gheorghe Flutur. Cătălin Nechifor a subliniat că-şi doreşte „din tot sufletul ca depozitul de deşeuri din Pasul Mestecăniş să nu devină funcţional vreodată”.


Investigaţiile au trecut, groapa a rămas

Revoltaţi de faptul că s-ar putea trezi cu gunoiul adunat lângă case, oamenii din Pojorâta au cerut, într-o primă fază, ajutorul presei locale şi centrale. După o lungă expunere mediatică, numeroase autorităţi au început să facă declaraţii, printre care şi comisarul european Corina Creţu. În vara anului trecut, oficialul român de la Bruxelles a cerut verificarea gropii de gunoi din vârful Pasului Mestecăniş. Voia să vadă dacă depozitul influenţează peisajul alpin. „V-aş fi recunoscătoare dacă aţi cere serviciilor dumneavoastră să analizeze modul în care acest proiect respectă legislaţia de mediu şi, în special, normele privind protecţia peisajelor şi dacă mă veţi informa cu privire la rezultatele acestei analize”, se arată în scrisoarea pe care Corina Creţu i-a transmis-o fostului ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu. Oficialul de la Bucureşti a făcut o serie de verificări şi a ajuns la concluzia că depozitul ecologic nu putea fi autorizat în baza legislaţiei din 2015 pentru că fusese construit la o distanţă mai mică de 1.000 de metri de casele oamenilor. Acum, autorităţile de la Mediu nu mai vorbesc despre acest neajuns.


Proces câştigat şi pierdut în acelaşi timp

Pe de altă parte, localnicii şi-au luat soarta în mâni şi au atacat în instanţă hotărârea Consiliului Local Pojorâta din 2010, prin care comuna a dat în administrarea Consiliului Judeţean cele 9 hectare de teren de sub groapa de gunoi. La începutul acestui an, Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în favoarea localnicilor pe motiv că nu au fost consultaţi înainte de debutul lucrărilor. Problema este că, în sentinţa dictată, judecătorii nu au cerut sistarea lucrărilor de construcţie sau aducerea terenului la starea iniţială. Cum ceea ce legea nu interzice, legea permite, Consiliul Judeţean a continuat lucrările de construcţie, iar acum depozitul este gata în proporţie de 97 la sută. Pe de altă parte, în calitate de beneficiar al investiţiei, Consiliul încearcă acum să pună depozitul de deşeuri în legalitate, iar săptămâna trecută a avut loc prima dezbatere publică pe tema terenului. A fost o discuţie în care localnicii au pus piciorul în prag şi au spus răspicat că nu vor să se depoziteze gunoi în vecinătatea caselor de pe Mestecăniş, chiar dacă investiţia este aproape gata.


7 milioane de euro în joc

Dacă situaţia terenului de sub depozitul ecologic de la Pojorâta nu se va clarifica, există riscul ca Uniunea Europeană să ceară înapoi banii alocaţi pentru construcţia obiectivului. Este vorba despre 7 milioane de euro. Mult mediatizata groapă de gunoi despre care ecologiştii spun că a sluţit Bucovina este construită printr-un mare program cu finanţare europeană numit Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Programul este gestionat de Consiliul Judeţean Suceava. Valoarea totală a SMID este de 51 de milioane de euro. Prin SMID sunt construite două depozite ecologice de gunoi, unul la Pojorâta şi celălalt la Moara, mai multe staţii de sortare şi depozitare temporară a deşeurilor. În plus au fost închise şi vechile gropi de gunoi din judeţ, care nu mai erai conforme. Construcţia SMID a început în 2009. Proiectul trebuia să fie gata la sfârşitul anului trecut, dar lucrările au fost întârziate.



„Vreau să-mi exprim îngrijorarea cu privire la posibila distrugere a peisajului alpin” - comisarul european Corina Creţu

Groapa de gunoi de la Pojorâta este construită printr-un mare program cu finanţare europeană numit Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), gestionat de Consiliul Judeţean.

7 milioane de euro
Aceasta este valoarea proiectului din Pasul Mestecăniş.

Oana ŞLEMCO

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei