Adrian Porumboiu frauda de 12 milioane de euro ? Va interveni DNA ?

default

Dimensiune font:

| 21-05-2015 10:15

Comcereal Vaslui, compania deţinută de omul de afaceri Adrian Porumboiu şi care exploatează a doua cea mai mare suprafaţă de teren arabil a ţării are de două săptâmâni conturile blocate, ANAF instituind poprire pentru recuperarea unei sume de aproximativ 3 milioane de euro.

Suma este parte a unei amenzi estimată de Comcereal la 12 milioane de euro pe care a primit-o de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) la începutul acestui an, pe motiv că societatea nu ar fi declarat decesul a 106 de capete de bovine, subvenţia cuvenită fiind astfel mai mică decât reieşea din calculul iniţial.. "Comcereal are poprire pe conturi de acum două săptămâni pentru 3 milioane de euro.

Ne este foarte greu şi facem eforturi disperate pentru a ne plăti furnizorii şi ratele bancare. A trebuit să întârziem cu salariile, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Avem în total 2900 de angajaţi, din care 800 la Comcereal", a declarat pentru ECONOMICA.NET Adrian Porumboiu. Acesta susţine că nu va face concedieri şi nici nu va apela la insolvenţa pentru a-şi rezolva problemele financiare. " În mod normal ar trebui să cer insolvenţa, dar nu pot face asta. Nu ne vom cere insolvenţa, ne vom strădui să ieşim la liman. De asemenea, nu vom da oamenii afara pentru că nu am mai avea cu cine lucra. Am reuşit să cultivăm toată suprafaţa de teren pe care o avem. Dar este destul de greu pentru că după acest scandal piaţa este reticentă şi băncile la fel" povesteşte Porumboiu, potrivit căruia este victima unei "lovituri de tip mafiot".

Subvenţii în lispa

În afară de amenda estimată de omul de afaceri la aproximativ 12 milioane de euro, Comcereal a fost grav decapitalizată şi prin faptul că nu a beneficiat de subvenţiile pe suprafaţă aferente anului trecut. Este vorba despre aproximativ 4,8 milioane de euro pe care Porumboiu ar fi trebuit să îi încaseze ca subvenţie unică pentru cele peste 27.400 de hectare pe care le exploatează.

Totuşi, Comcereal a încasat în contul campaniei agricole 2014 aproximativ 531.000 de lei, subvenţie pentru 463 de vaci, deşi inadvertenţele pentru care a primit amendă sunt legate de 106 bovine decedate pe care compania, dintr-o eroare, nu le-a înregistrat la timp în registrul național SNIIA. "Consider că este un atac de tip mafiot împotriva firmelor mele. Nu pot să înţeleg de ce APIA nu mi-a dat niciun leu pentru subvenţiile pe suprafaţă, în condiţiile în care terenurile arată impecabil. La fel, fermele mele arată excelent. Vitele au muzică şi scărpinători automate. Nu pot să înţeleg cum, de la o greşeală umană care a existat cu SMR 7 ( Identificarea şi înregistrarea bovinelor n.red ), APIA a putut să dea o amendă de 12 milioane de euro", explică Adrian Porumboiu care a solicitat atât Ministerului Agriculturii cât şi prim-ministrului Victor Ponta să trimită o echipă a Corpului de Control la Comcereal. "Dacă eu fraudez cu un euro statul, mă arestează, dar ei (APIA şi Ministerul Agriculturii n.red) pentru că m-au fraudat pe mine, prin firmele mele, nu peţesc nimic. Normal ar fi să fie arestaţi. Este vorba despre o fraudă aici", consideră omul de afaceri.

Porumboiu vs APIA în instanţă

De altfel, Comcereal Vaslui a contestat în instanţă amenda APIA. Astfel, pe rolul Curţii de Apel Iaşi există două procese împotriva APIA Vaslui având ca obiect "suspendare executare act administrativ" şi "anulare act administrativ". "Vom câştiga în mod sigur aceste procese. Problema este că aceste procese vor dura un an, timp în care suntem deposedaţi de aceşti bani. Mai mult, statul român ne va rambursa suma de la bugetul de stat, iar fondurile europene (din care sunt acordate subvenţiile n.red) se vor reîntoarce la UE", crede omul de afaceri.

Povestea unei amenzi de 12 milioane de euro

La începutul acestui an, APIA Vaslui a sancţionat Comcereal Vaslui pe motiv că nu ar fi înregistrat în registrul național SNIIA decesul unui număr de 106 bovine aferente anilor 2012-2013 şi începutul anului 2014. Sancţiunile includ reduceri retroactive a plăţilor pentru anii 2012 şi 2013, cu obligaţia de a returna suma totală de aproximativ 12,6 milioane lei, anularea integrală a plăţii cuvenite pentru anul 2014 în sumă de aproximativ 18,9 milioane lei şi posibilitatea excluderii de la schema de sprijin pentru suprafaţă şi pentru anul 2015. În total, amenda estimată de Comcereal se cifrează la aproximativ 12 milioane de euro.

"În urma unor controale repetate efectuate la ferma Târzii de către reprezentanţii ECA (European Court of Auditors) şi ANSVSA incepand cu luna martie 2014 şi care s-au prelungit pe parcursul întregului an 2014, APIA Vaslui invoca în mod gresit încălcarea repetată şi intenţionată de către Comcereal SA Vaslui a unui caz de neconformitate privind neînregistrarea în registrul național SNIIA a decesului unui număr de 106 bovine aferente anilor 2012-2013 si inceputul anului 2014 (conditie de ecoconditionalitate SMR7 - Identificarea și înregistrarea bovinelor), deşi Comcereal SA Vaslui a întocmit dintotdeauna în mod corect toate registrele și evidențele interne privind identificarea și înregistrarea animalelor (i.e. registrul exploatatiei). În realitate, fiind o obligaţie administrativă nou impusa şi pentru care nu a fost în mod efectiv instructată, Comcereal SA Vaslui a considerat că obligaţia de înregistrare a deceselor revine PROTAN, operatorul naţional acreditat pentru colectarea şi anihilarea deseurilor de origine animala, existând toate documentele de trasabilitate", explică Porumboiu.

Acesta atrage atenţia asupra faptului că "APIA nu a facut niciun control pe teren ori control direct al registrelor ţinute la fermă, bazandu-se doar pe verificări administrative ale registrelor electronice specifice sectorului de activitate şi a rapoartelor redactate de către alte autorităti, din care doar o mica parte ne-au fost puse la dispoziţie".

În 2013, cifra de afaceri a Comcereal s-a cifrat la 320,5 milioane de lei, iar profitul net a fost de 4,8 milioane de lei.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei