Agentiile de turism: Proiectul prin care Protectia Consumatorului pregateste amenzi uriase va devasta industria

00000   media-145519

Dimensiune font:

| 30-01-2019 12:53

 Agentiile de turism anunta ca intentia Protectiei Consumatorului de a le amenda cu pana la 4% din cifra de afaceri risca sa aiba efecte dezastroase asupra industriei de profil din Romania, care este oricum abia la inceput de drum.
  
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a lansat pe 14 decembrie in dezbatare publica un proiect de ordonanta de urgenta care - daca ar fi adoptat in forma propusa - le-ar da inspectorilor puterea de a imparti amenzi de milioane de euro.

Mai exact, ceea ce isi doreste ANPC este sa poata aplica amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri atat pentru banci si supermarketuri, cat si pentru alte societati - cum ar fi agentiile de turism - care se fac vinovate de "practici comerciale incorecte".

In aceste conditii, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) sustine ca ANPC ar trebui sa puna accent mai degraba pe informare si preventie, in loc sa dea amenzi care sa puna pe butuci agentiile de turism.

Mai exact, ANAT sustine ca astfel de sanctiuni vor avea "efecte dezastroase pentru industria de calatorii si mediul de afaceri din Romania". In plus, mai sustine Asociatia, ANPC incearca, de fapt, periodic sa isi castige dreptul de a imparti amenzi uriase in industrie.

"Potrivit proiectului de OUG, inspectorii ANPC pot amenda cu 2-4% din cifra de afaceri a anului anterior acele societati comerciale vinovate de practici comerciale incorecte, inselatoare ori agresive la adresa consumatorilor.

Aceasta este a doua incercare a ANPC de a modifica nivelul amenzilor, dupa ce, in 2016, a trecut tacit de Camera Deputatilor un proiect similar, ce prevedea sanctiuni de pana la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior savarsirii faptei, cu intentie sau din neglijenta.

Proiectul, contestat si atunci de ANAT, fusese avizat negativ de Consiliul Economic si Social si de Comisia pentru Munca si Protectie Sociala a Camerei Deputatilor"
, se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com de catre ANAT.

Potrivit aceluiasi document, in conditiile in care cuantumul amenzilor ar creste asa cum propune ANPC, "agentiile de turism din Romania, care vand pachete ale unor turoperatori straini, sunt si mai vulnerabile. Potrivit OG 2/2018, care transpune Directiva 2302/2015 privind pachetele de servicii de calatorie si serviciile de calatorie asociate, acestea sunt responsabile pentru serviciile incluse in pachetele respective, desi nu au vreun control direct asupra prestarii acestor servicii".

In aceasta situatie, sustine presedintele ANAT, Nicolae Demetriade, in loc sa educe piata turismului, amenzile mari risca mai degraba sa o ingroape.

"E nevoie de prudenta in aplicarea noii legislatii, ca sa nu deschidem, cu aceasta ocazie, calea spre abuzuri. In domeniului turismului, unde agentiile de turism vand servicii si turistii cumpara relaxare, buna-dispozitie, subiectivismul poate aparea in orice moment.

Se poate ajunge la o reclamatie, in urma careia Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor sa amendeze firma care a vandut produsul. Nu acuzam turistii ca reclama orice, si nici pe ANPC de partinire in procesul verificarii plangerii ori stabilirii sanctiunii, dar nu putem sa nu luam in calcul astfel de situatii"
, a declarat Nicolae Demetriade.

Marile semne de intrebare legate de ordonanta ANPC

Ziare.com a incercat sa lamureasca problema perioadei in care proiectul de ordonanta de urgenta se afla in dezbatare publica.

Motivul nelamuririi: pe site-ul ANPC apar informatii contradictorii cu privire la acest aspect. Mai exact, in vreme ce un comunicat de presa al ANPC anunta ca proiectul va fi dezbatut 30 de zile, un alt material informeaza ca, de fapt, dezbaterea ar dura doar 10 zile.

La solicitarea noastra, responsabilul pentru relatia cu mass-media din cadrul Autoritatii a precizat ca perioada de dezbatare publica este de 30 de zile. Iar daca pe site apare si o alta perioada, atunci e vorba despre o simpla greseala, care urmeaza sa fie corectata. Pana la data aparitiei acestui text, insa - desi s-a scurs mai bine o saptamana de la precizarile ANPC - nu se remediase nimic.

In schimb, ANPC a anuntat ca pe data de 5 februarie, la ora 12:00, organizeaza la sediul sau o dezbatare publica pe tema proiectului de ordonanta.

In continuare, am vrut sa aflam de ce, de doua saptamani incoace, ANPC este singura institutie care promoveaza acest proiect de ordonanta de urgenta. In mod normal, in cazul unor acte normative cu asemenea impact asupra mediului de afaceri, de promovare se ocupa si Ministerul Economiei, caruia ANPC ii este subordonata institutional.

Despre aceasta ordonanta, insa, pe site-ul Ministerului Economiei nu se pomeneste, momentan, absolut nimic.

In aceste conditii, ne-am intrebat cine a scris ordonanta si de ce? Este ea menita sa il ajute pe consumator sau e doar o modalitate ca statul sa isi umple vistieria? Sau este, mai degraba, un instrument de presiune asupra comerciantilor sau chiar unul care sa permita scoaterea de pe piata a celor incomozi?

Ministerul Economiei nu a raspuns inca intrebarilor pe care Ziare.com i le-a adresat in scris, pe aceasta tema.

In schimb, ANPC a oferit cateva raspunsuri pe care Ziare.com le-a solicitat in scris. Mai exact, intrebata cine a scris textul ordonantei, ANPC a raspuns ca acesta a fost "realizat la initiativa presedintelui ANPC, Marius Pirvu, cu sprijinul compartimentelor de specialiate ddin cadrul ANPC".

In plus, ANPC sustine ca are tot dreptul sa lanseze in dezbatere publica proriectul de ordonanta, in baza HG 700/2012.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei