Black Friday în mallurile bucureştene, între "contează, acolo, orice reducere" şi "e păcăleală"

default

Dimensiune font:

| 27-11-2012 00:00

Black Friday în mallurile bucureştene, între "contează, acolo, orice reducere" şi "e păcăleală"

 

Bucureştenii au mers vineri în marile centre comerciale să vadă care-i treaba cu reducerile de Black Friday, însă, cu puţine excepţii, le-au găsit numai în magazinele de electronice şi electrocasnice, unde au stat la coadă şi două ore să cumpere ceva sau au plecat spunând că "nu se merită".

Într-un mall din Capitală, vineri dimineaţă, nu e mai multă lume decât de obicei în cursul săptămânii. La intrare, două fete împart pliante ale unui magazin cu reduceri de Black Friday. "Intră oamenii şi ne întreabă unde sunt reducerile".

Marea masă a celor care mişună - adolescenţi şi tineri, vârstnici, mame cu copii mici. Majoritatea se înghesuie, în cozi de zeci de oameni, într-un magazin de electronice şi electrocasnice. "Mizele" sunt domestice: storcătoare de fructe, prăjitoare de pâine, televizoare mari cu ecran plat şi alte aparate, mai mari sau mai mici.

Angajaţii magazinului poartă tricouri negre cu inscripţiile "Black Friday" şi "20%", "40%" ori "60%". La ieşire, mulţi agenţi de pază, care verifică toate bonurile, pentru că sistemele de alarmă contra furtului piuie de cele mai multe ori când iese cineva cu un produs. "Totuşi, nu au fost probleme", spune unul dintre agenţi.

Coada abia se mişcă, sunt probleme cu calculatoarele, cu facturile, oamenii se agită că aşteaptă de un sfert de ceas în faţa casei de marcat, după ce au stat o oră-două să ajungă acolo. La capătul unei cozi pentru telefoane mobile, oamenii află că nu pot cumpăra şi pe credit. Nemulţumire, vociferări, casiera abia face faţă situaţiei. "Vai de capul meu!", exclamă un alt angajat, în timp ce încearcă să remedieze situaţia şi să-i îndrume pe cumpărători.

În rest, oamenii se uită după ce-i interesează sau...se uită şi-atât. "Am venit să plătesc o factură şi-am zis să mă uit şi-aici. Am auzit de Black Friday - Vinerea Neagră, nu? Am fost şi anul trecut şi mi-am luat hotă şi încă ceva", spune o doamnă în vârstă, cercetând nişte cutii.

Un cuplu de pensionari se uită, şi ei, de la una la alta. "Am venit să vedem ce-i cu Friday ăsta", râde femeia. "Dar cred că i-o păcăleală", spune bărbatul, considerând că preţurile sunt "umflate", iar apoi, cu reducerea, "se ajunge tot acolo".

Un alt cumpărător intră în mintea comercianţilor şi analizează: "Unele reduceri sunt bune, altele prea mici. Cred că fac reducere la ce nu se vinde".

Lângă el, o doamnă urăşte aglomeraţia. "Nebunie, ca de fiecare dată", spune ea, promiţând să nu mai vină când sunt astfel de reduceri. "Trebuia să se organizeze, să se poată plăti repede", adaugă femeia, nemulţumită de cât a stat la coadă pentru un storcător de fructe. Iar asta nu e singura nemulţumire, pentru că, spune ea, nici nu şi-a luat marca pe care şi-o dorea, pentru că acel aparat costa, joi, 330 de lei, iar vineri preţul vechi era trecut 430 de lei, reducerea reală fiind de 10-20 de lei.

Doi tineri caută un router pentru internet. De cumpărat, însă, nu cumpără, convinşi fiind că mai bine îl iau "tot de pe net", unde ar găsi, zic ei, oferte mai avantajoase.

Nici alţii nu sunt impresionaţi de reduceri. "Nu e mare diferenţă, cel puţin la produsele de calitate", spune un alt vizitator de Black Friday, în timp ce un altul spune că nu merită să se împrumute pentru a cumpăra.

Există, însă, şi fani ai reducerilor, indiferent de procentul acestora. "Cât de puţin, acolo, e mulţumitor. La pensiile mici, o diferenţă, acolo, contează", spune o doamnă, după cumpărături.

Doi tineri, soţ şi soţie, au venit în pauză de la serviciu să-şi asorteze bucătăria cu un frigider nou. Era redus la preţ cu 400 de lei, dar nu l-au mai găsit. Dimensiunile "dramei" sunt însă minime. "Nu facem parte din categoria disperată să cumpere astăzi neapărat", spun ei.

  O doamnă pe la 35-40 de ani şi-a luat televizor, să aibă unul şi în dormitor. Reducerea - de 300 de lei, o adevărată încântare, zice ea, pentru că aceşti bani "se pot duce la masa de Crăciun". "O să mă duc să mă uit şi la tablete", mai spune femeia.

Tabletă sau televizor caută şi alţii. Cei mai mulţi, dacă nu găsesc, o lasă pe altă dată. "Mai mergem în zilele următoare. Astăzi, în niciun caz, cred că-i teroare după 16.00", spune unul dintre cei ieşiţi cu portofelul neatins.

Acelaşi mall, alt magazin, cu reduceri de până la 50% la camere foto. Înăuntru, însă, spaţiul rămâne aerisit. Nu se înghesuie nimeni, nici măcar la ce e gratis, adică...la privit.

Câteva magazine de haine şi încălţăminte au, şi ele, reduceri. Însă nu de Black Friday, ci pentru sărbători, pe perioade mai mari - până la sfârşitul lui noiembrie sau chiar al anului.

O mamă cu copilul în cărucior a venit în căutare de hăinuţe, jucării şi decoraţiuni de Crăciun. Oferta, însă, n-a fost pe placul ei. "Ştiam că, «afară», Black Friday e Black Friday, adică chiar se simte". Tot ea vine şi cu soluţia: "Îl pregătim pe Moş Crăciun. Merg mâine la Târgul Bebeluşilor şi la Gaudeamus, că acolo găsesc tot timpul să iau pentru cel mic".

Într-un alt centru comercial, chiar în buricul târgului, nici nu se simte că e Black Friday. Opinie separată fac vreo două magazine de haine, cu reduceri speciale pentru această zi, în timp ce un magazin de jucării are promoţii până la sfârşitul anului şi...cam atât.

"Toate sunt scumpe. E o geacă cât un salariu", spune o femeie de vârstă mijlocie. Cât despre ce ofertă avantajoasă ar fi găsit de Vinerea Neagră, ea spune, râzând: "La şireturi".

Altfel, oamenii îşi văd de cumpărăturile obişnuite, de strictă necesitate. O pensionară, de pildă, vine de la hipermarket, cu carne la caserolă în sacoşă. "Mi-am făcut cumpărăturile obişnuite. Am văzut şi sistemul din America, dar îmi dau seama că la vârsta mea...E pentru cei mai tineri, mai rezistenţi. Mai merg la haine, când sunt reduceri, dar nici nu mai facem aşa multe cumpărături", spune ea.

Alţi pensionari, soţ şi soţie, se aşează puţin după ce ies de la hipermarket, cu marfă în jumătate de plasă. "Ne-am dus la alimente, acolo nu-i nicio reducere. Văd că e coadă la electrocasnice, dar nu-i pentru banii noştri. Şi mai e şi înghesuială", explică femeia.

Aproape goale sau doldora, buzunarele bucureştenilor n-au fost foarte solicitate de Black Friday, cel puţin în prima parte a zilei. S-au odihnit, aşa cum se cuvine în zi de sărbătoare, vorba unui bătrân gură-cască la mall. "De, ce să-i faci dacă, în Vinerea asta Neagră, au ţinut post şi n-au vrut să dea dezlegare la reduceri...".

 

 

http://www.mediafax.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei