Efectele perverse ale caderea rublei: pierderi in turismul din Franta si Elvetia, chinezii invadeaza Rusia, un om de afaceri s-a sinucis

default

Dimensiune font:

| 22-12-2014 07:42

 Un om de afaceri s-a sinucis din cauza caderii rublei, casele de schimb moscovite afiseaza modificarile cursului de schimb de mai multe ori pe zi, iar populatia isi scoate banii din banci ca sa-si cumpere televizoare si telefoane scumpe ca sa nu stea cu banii cash expusi devalorizarii- acestea sunt primele semne ale panicii care s-a instalat in Rusia si care poate avea efecte perverse periculoase la nivel international. Revenireaturismului egiptean este pusa in dificultate dupa ce 4 rusi din 10 (rusii fiind cei care asigurau 60% din veniturile din turismul local) au renuntat la vacantele planuite. Franta si Elvetia- destinatiile preferate de rusi pentru schi- se plang si ele de scaderea veniturilor din turism In schimb, Rusia s-a umplut de vizitatori chinezi, atrasi de cursul de schimb avantajos pentru ei. Exportatorii pe pietele rusesti isi refac in scadere toate calculele, iar liderii mondiali se intreaba care va fi urmatoarea miscare a lui Putin: va incepe sa vanda masiv titluri de stat americane pentru a pune in pericol economia dusmanului sau traditional, va manipula piata cerealelor sau se va aseza la masa negocierilor?


Mai jos, o istorie a crizelor din Rusia ultimilor 150 de ani. (sursa: Business Insider, citand un raport al Goldman Sachs)





Daca tinem cont de faptul ca Rusia detine obligatiuni de stat americane in valoare de 100 de miliarde de dolari, o vanzare masiva pe piata ar putea produce pagube economiei americane, riscand sa puna Trezoreria in pozitia de a creste ratele de dobanda. 

Nu mai tarziu de duminica, autoritatile din Belarus au blocat magazinele online si site-urile de informatii, masura destinata impiedicarii unui asalt al populatiei in banci si magazine, in incercarea de a-si proteja economiile de devalorizarea abrupta a rublei belaruse din cauza prabusirii rublei rusesti. 

Aceste masuri sunt aplicate incepand de vineri, in timp ce guvernul a anuntat ca achizitiile de valuta vor fi taxate cu 30%, iar exportatorii au primit ordin sa isi converteasca jumatate din incasari in moneda locala.

Magazinele online au fost la randul lor blocate in masa, iar guvernul a anuntat un moratoriu asupra cresterii preturilor pentru bunurile de consum, fortand producatorii locali de aparatura electronica sa creasca livrarile si sa mentina preturile, cu riscul de a da faliment.

Belarusii au stat la coada ore in sir pentru a-si goli conturile bancare si au devalizat magazinele pentru a-si proteja economiile, aprovizionandu-se cu aparatura electronica fabricata in strainatate si cu articole menajere.

Valoarea rublei statului belarus s-a redus la aproape jumatate de la inceputul acestui an, lovita in plin de prabusirea rublei, economia tarii fiind puternic dependenta de cea a Rusiei.

Intre timp, 
China a anuntat ca va sprijini, daca va fi necesar, economia Rusiei, fara a detalia in ce anume va consta acest sprijin.

Vineri, intr-o sedinta fulger, Camera Inferioara a Parlamentului rus a aprobat o lege prin care sectorul bancar va primi de anul viitor echivalentul a aproximativ 13 miliarde si jumatate de euro, 
scrie Digi24. Legea e menita sa contracareze efectul sanctiunilor occidentale asupra sistemului bancar rus.

Situatia devine tot mai dificila pentru miliardarii rusi. Alisher Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, a pierdut 700 de milioane de euro in doar doua zile. De altfel, cei mai bogati 20 de oameni din Rusia au pierdut peste opt miliarde de euro, in ultimele 48 de ore, din cauza devalorizarii rublei. Cu toate acestea expertii atrag atentia ca o reactie dura a Rusiei la sanctiuni ar putea afecta piata mondiala.

Din punct de vedere al exporturilor in Rusia, Romania nu este un jucator foarte important; de la 1 miliard de euro incasari din exporturile spre Rusia in 2012, in 2013 acestea au urcat la 1,3 miliarde  euro, potrivit datelor Statisticii.

Pentru a avea o imagine globala a efectelor, caderea rublei trebuie conexata cu scaderea pretului la petrol, se arata intr-o analiza a Oaktree Capital Management.

  • Preturi mai mici la petrol inseamna venituri mai mici ale principalelor natiuni producatoare de petrol: arabii, rusii, sultanatul Bruneiului sau costuri mai mici ale principalelor state importatoare de petrol: SUA, China, Japonia si Marea Britanie.
  • Firmele producatoare isi vad si ele castigurile amenintate (cheltuiesc la fel de mult cu un produs care valoreaza tot mai putin pe piata), iar piata muncii in acest sector este perturbata
  • Veniturile companiilor de transport aerian ar putea creste din cauza volumului mai mare al calatorilor si al costului mai redus cu combustibilul
  • Teoretic, consumatorii finali au la dispozitie mai multi bani de cheltuit pe  alte bunuri decat energia, de acest lucru beneficiind retailerii si producatorii de bunuri de consum.
  • Un declin in pretul benzinei induce oamenilor de a calatori cu masina mai mult decat de obicei, acest lucru ducand la cresterea cererii de benzina.
  • E drept, scaderea pretului petrolului determina marii producatori sa isi reduca productia si sa o stocheze
pentru a fi vanduta ulterior la preturi mai mari.
 
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei