Fiscul si ITM-ul nu te vor mai amenda fara sa te avertizeze mai intai. Cum va functiona legea preventiei

default

Dimensiune font:

| 17-02-2017 13:05

 Autoritatile nu vor mai putea amenda o firma, fara ca mai inainte sa o avertizeze si sa o indrume pentru a intra in legalitate. Acesta este principiul care sta la baza legii preventiei, aflata in dezbatere publica.

Noile prevederi ale legii preventiei, aflata acum in dezbatere publica, se vor aplica pentru sanctiunile prevazute de Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala, Legea securitatii si sanatatii in munca, Codul Muncii, Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj, Legea contabilitatii, Legea dialogului social, Legea privind ucenicia in munca.

In plus, masurile vor fi valabile si pentru sanctiunile prevazute de alte acte normative, precum HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, OG 21/1992 privind protectia consumatorului sau Legea nr. 52/2011 privind activitatile zilierilor.

Ce inseamna preventia

Un operator economic va putea fi sanctionat doar dupa ce va fi avertizat si indrumat de organele de control, acesta fiind de altfel si principiul care va sta la baza noilor prevederi:

"Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri, iar o masura de preventie inaintea unei masuri punitive inseamna timp pretios oferit intreprinzatorului pentru a se conforma. Sunt sigur ca, pe termen lung, aceasta lege atat de asteptata de mediul de afaceri va contribui semnificativ la imbunatatirea modului in care acesta functioneaza", spunea in ianuarie fostul ministru Florin Jianu, in cadrul sedintei de guvern in care au fost prezentate prevederile propuse.

Care va fi mecanismul de functionare

Asa cum am precizat deja, in momentul in care vor descoperi o neregula la firme, de natura contraventionala, inspectorii Fiscului ori cei ai Inspectiei Muncii nu vor mai aplica sanctiunea la prima constatare a unei fapte.

Potrivit informatiilor furnizate de Liviu Rogojinaru, presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), mecanismul de functionare a preventiei va fi urmatorul:

- inspectorul va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta;

- termenul de conformare nu va fi mai mic de 7 zile lucratoare;

- dupa expirarea termenului de conformare, organul de control va avea dreptul sa reia controlul;

- in cazul in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control va aplica sanctiunile prevazute de actele normative.

Totodata, este important sa precizam ca un contribuabil va putea beneficia de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de trei ani.

Exemple de aplicare

Reprezentantii CNIPMMR au oferit si cateva exemple concrete de aplicare a noului mecanism, de indata ce proiectul de lege isi va incheia parcursul legislativ si se va aplica.

Iata cateva astfel de exemple, in care inspectorii nu vor trece direct la aplicarea sanctiunilor, ci vor oferi entitatilor acel ragaz de minimum 7 zile lucratoare:

- neafisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare - abatere sanctionata, conform normelor in vigoare, cu amenda de la 1.000 la 10.000 de lei;

- nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, sanctionata in prezent cu amenda cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei;

- neanuntarea in termen de trei zile a agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu privire la incadrarea in munca, conform legii, a persoanelor din randul beneficiarilor de indemnizatii de somaj - abatere pentru care autoritatile de control aplica amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei;

- necomunicarea agentilor pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au sediul, a tuturor locurilor de munca vacante, in termen de cinci zile lucratoare de la vacantarea acestora, sanctionata tot cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Cand nu se va aplica legea preventiei.

In anumite cazuri, vor fi prevazute exceptii pentru evitarea aplicarii legii preventiei.

Practic, este vorba despre situatiile in care autoritatile nu vor acorda acel termen de conformare, iar angajatorii verificati nu vor putea invoca necunoasterea legii, urmand sa fie direct sanctionati. Mai exact, este vorba despre urmatoarele cazuri:

- este utilizata munca nedeclarata ("munca la negru") ;

- angajarea unui salariat se face sub nivelul salariului minim garant in piata;

- este pusa in pericol sanatatea si viata consumatorilor;

- intarzierea in luarea deciziei de impunere ce determina un pericol pentru constatarea situatiei fiscale reale privind executarea obligatiilor contribuabilului/platitorului sau pentru luarea altor masuri prevazute de lege;

- urmeaza sa se ia masuri de executare silita.

Spre exemplu, pentru "munca la negru", respectiv pentru primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca, organele de control nu vor mai fi indulgente si nu vor aplica legea preventiei, urmand sa aplice direct amenzile prevazute de lege (intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata).

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei