Gazele de la Marea Neagră și trădătorii DIN ROMANIA / ANALIZĂ Autor: Sorin Rosca Stanescu, jurnalist

default

Dimensiune font:

| 16-07-2018 19:34

Au fost mulți cei care și-au manifestat satisfacția pentru felul în care, la Camera Deputaților, a fost finalizată faimoasa lege care permite exploatarea zăcămintelor de gaze de la Marea Neagră. S-a spus că, în fine, românii au obținut un succes, neacceptând pierderea în beneficiul unor companii din alte state a uriașei bogății pe care ne-a dat-o Dumnezeu. În scurt timp însă, unul dintre inițiatorii ofensivei mediatice împotriva acestei legi, astfel cum ieșise ea din Senat, avocatul Dan Chitic și-a exprimat dezamăgirea. Și a prezentat calculele, din care rezultă că totul a fost o cacealma. Și că, în realitate, ne vom alege cu mult mai puțin decât ar fi trebuit. Care este adevărul?

Încă din 1972, Institutul Român de Cercetări Marine din Constanța a identificat în platforma continentală a Mării Negre existența unor uriașe zăcăminte de gaze naturale. În 1973, cu ocazia vizitei oficiale a lui Nicolae Ceaușescu în Statele Unite, i s-au prezentat acestuia rezultatele unor cercetări realizate prin satelit, din care reieșea că zăcămintele aparținând României din Marea Neagră sunt mai valoroase decât cele deținute de Emiratele Arabe. În 1976, a început să funcționeze prima platformă de foraj marin realizată de români pentru România și cunoscută sub numele de Gloria. Dar să vedeți ce a urmat.



 

40 de ani mai târziu, conducătorii României au ajuns la concluzia că această țară este incapabilă să facă prospecțiile și estimările necesare în vederea stabilirii perimetrelor de pe fundul Marii Neagre, unde urmau să aibă loc exploatările, și pentru a estima valoarea zăcămintelor. Este o primă ciudățenie mare. Care sugerează că România ar fi o civilizație tehnică de tip regresiv.

S-a ajuns astfel în situația în care opt entități străine au primit în vederea explorării și, apoi, a exploatării, perimetre în subsolul românesc al Mării Negre. Acestea instalează opt platforme de foraj interconectate și se pun pe treabă, pentru a face cât mai mulți bani. În condiiile în care românii nu mai joacă niciun rol.

Cu excepția rolului legislativ. Nu se poate trece la exploatare, fără existența unei legi, care să stabilescă ce în condiții și în beneficiul cui se va face acest lucru. Și astfel se pun în mișcare Guvernul și Parlamentul. Dar, înainte de toate, încep să se producă în mod coordonat presiunile – la fel cum platformele urmează să fie interconectate – multinaționalelor, ale guvernelor pe care acestea le reprezintă, ale caselor de avocatură, care joacă rolul de consultanți și, firește, ale unei întregi armate de cozi de topor, de trădători români, pe care îi putem identifica în Guvern și în Parlament.

Interesul multiplu al altor guverne poate fi ușor de înțeles. În joc sunt uriașe mize politice, geostrategice și financiare. Toate converg într-o singură direcție. Aceea de a se trece de îndată la o expoatare masivă a acestei uriașe bogății și de a se obține de către alții, pe seama României, un beneficiu cât mai mare. Prima condiție ca să se întâmple asta a fost îndeplinită. Toate prospecțiunile au fost falsificate. În sensul diminuării semnificative a cantităților de gaze naturale raportate statului român, față de cantitățile reale identificate în subsolul Mării Negre. A doua condiție era de natură legislativă. A fost necesară o lege, care să stabilească, în dezavantajul statului român, cele mai bune condiții, în special de natură financiară, de care urmau să beneficieze multinaționalele. Și, de aici încolo, se poate face lista trădătorilor de țară. Iar lista este lungă. Pentru că miza e uriașă. De zeci de miliarde de euro.

 

Prima mișcare este făcută, evident cu binecuvântarea primului-ministru, de două personaje care au inițiat proiectul legislativ. Unul este Toma Petcu, care a fost ministru al Energiei, iar al doilea, un anume domn Mihai Busuioc, secretar general al Guvernului și reprezentant al statului român în Consiliul de Administrație a OMV Petrom. Aceștia au redactat un proiect de act normativ, la dictarea multinaționalelor, conectate prin intermediul consultanților, care, odată pus în operă, ar fi lăsat statul român cu buzele umflate, dar și cu litoralul Mării Negre dat peste cap pentru câteva decenii.

În pasul următor, acest proiect de lege a fost prezentat Senatului României, și nu numai că a trecut ca prin brânză, dar au fost eliminate și trei prevederi conform cărora – era singura precauție luată de Guvern – pentru câștiguri suplimentare față de cele preconizate, urmau să fie introduse suprataxări. Lista trădătorilor trebuie așadar completată cu numele acelor senatori care nu se pot prevala de faptul că nu ar fi fost în cunoștință de cauză și că li s-ar fi băgat pe gât un act normativ, pe care nu au avut nici timpul și nici posibilitatea să-l studieze. În mod cert, de o asemenea scuză nu pot beneficia membrii Comisiei economice din Senat, care sunt obligați prin regulamentul de desfășurare să analizeze și să dezbată punct cu punct prevederile legii.

Și a urmat bătălia finală din Camera Deputaților. Acolo, după ce mai multe voci au tras un semnal de alarmă, cel mult 15 de reprezentanți ai societății civile și oameni politici, și după ce Liviu Dragnea a reacționat, au avut loc negocieri dramatice, desfășurate sub o presiune uriașă și extrem de periculoasă în toxicitatea ei, s-a ajuns la un compromis. Multinaționalele nu vor lua chiar tot. Dar nici România nu va primi partea cuvenită. Practic vom câștiga, indiferent de cantitatea care urmează să fie extrasă, cam jumătate din cât ar fi fost corect să câștigăm conform standardelor la nivel mondial.

Aflăm abia acum că unul dintre motivele pentru care a zburat Mihai Tudose din fruntea Executivului României este tocmai modul în care acesta s-a implicat, făcând jocul multinaționalelor în pregătirea nelegiurii legislative.

Vreau să mă fac cât mai bine înțeles. Societățile care urmează să exploateze această uriașă bogăție din subsolul românesc al Mării Negre au informat eronat Guvernul acestei țări asupra mărimii zăcămintelor. Ca dovadă, toate conductele care urmează să transporte gazele sunt proiectate cu un diametru dublu față de cel care a fi corespuns debitelor anunțate. Această șmecherie are două dimensuni. Pe de-o parte, e clar că oră de oră va ieși o cantitate dublă de gaz față de cea anunțată inițial, iar pe de altă parte, durata exploatării va crește și va fi și ea probabil dublă față de cea anunțată. Desigur, în final, românii vor ști cu exactitate câți metri cubi s-au extras. Dar asta nu-i va ajuta decât să vadă câte miliarde sau zeci de miliarde de euro ar fi putut câștiga, dar nu i-au câștigat.

Culmea este că, după ce legea a fost votată în Parlament și în timp ce numeroși analiști, vectori de imagine și oameni politici și-au manifestat satisfacția pentru felul în care Camera Deputaților ar fi apărat interesele României, reprezentanții multinaționalelor, împreună cu un întreg cor de bocitoare de la USR – partid care ar trebui să-și schimbe numele în Uniunea Salvați Multinaționalele – dar și analiști de tip #rezist au făcut scandal, arătând că, vezi Doamne, societățile care urmează să efectueze exploatarea ar fi fost păcălite. Așa că lista trădătorilor poate fi completată.

Și astfel se încheie primul capitol al unei istorii, care a reprezentat cea mai mare provocare financiară din istoria Guvernului și Parlamentului României. Ce urmează, vom vedea. Dar în orice caz nu-l vom vedea pe președintele României, unde legea merge la promulgare, apărând interesul național.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei