Noul Cod Fiscal: Impozitarea veniturilor din contractele civile realizate de persoane fizice

default

Dimensiune font:

| 05-10-2015 07:18

 Veniturile realizate de persoanele fizice, ne referim la veniturilor unor cetatenii romani, in baza unor contracte civile, sunt ultimele proceduri usoare de realizare a veniturilor ce nu necesita autorizatii excesive.

Acestea se adreseaza persoanelor ce detin un CNP romanesc si nu sunt salariate sau nu sunt inregistrate intr-o forma profesionala de desfasurare a activitatii. Practic, in baza unor contracte civile, persoanele fizice pot realiza venituri, iar impozitarea se realizeaza prin faptul ca detin un cod numeric personal.

Aceste persoane fizice nu detin nici un fel de autorizatie, nu sunt inregistrate fiscal ca PFA sau profesii independente, respectiv sunt simple persoane fizice ce realizeaza la un moment dat venituri.

Din perspectiva legalitatii acestor contracte civile, orice persoana fizica majora ce nu este declarata incapabila prin lege are dreptul de a contracta si de a semna un contract civil conform art. 1180 din noul Cod civil. Se prezuma ca obiectul contractului este unul licit si moral.

Cum se realizeaza impozitarea in anul 2015?

In anul 2015, impozitarea contractelor civile este reglementata de actualul articol 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:

" (1) Pentru urmatoarele venituri, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite: (...)

b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent. Fac exceptie veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie".

In principiu, asupra acestor contracte se datoreaza la data prezentului raspuns urmatoarele impozite si taxe:

a. impozitul pe venit de 16%, iar procedura platii acestuia trebuie stabilita prin contractul civil in sensul ca fie se impoziteaza contractul integral cu 16% la momentul platii venitului prin stopaj la sursa, fie se efectueaza un stopaj la sursa de 10% la momentul platii venitului, iar persoana fizica isi va depune declaratia anuala de venit formular 200 pana pe data de 25 mai a anului urmator, ocazie cu care regularizeaza si diferenta de 6% de impozit;

b. contributia individuala la sanatate de 5,5% calculata tot la venitul brut;

c. daca persoana fizica nu este salariata, nu este pensionara, nu este deja asigurata in sistemul public de pensii ca PFA atunci se retine din venitul brut contractual si contravaloarea contributiei individuale la pensii de 10,5%.

Aceste sume aferente contributiilor se retin prin stopaj la sursa la data platii venitului, se achita la buget pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

Ce aduce viitorul Cod Fiscal?

Noul Cod Fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015, aduce pe alocuri o imbunatatire a calitatii actului normativ. Cu toate acestea, in opinia mea, sunt cateva prevederi normative ce reprezinta o involutie a legislatiei, iar pentru aplicarea acesteia se impune detinerea unor cunostiinte supraspecializate de fiscalitate sau abilitati de ghicitoare.

Pentru a analiza modificarile fiscale ale anului 2016, aplicabile contractelor civile, trebuie sa identificam mai intai temeiul normativ ce reglementeaza impozitarea.

Desigur, cu buna credinta, am analizat cele peste 500 de articole ale noului Cod fiscal si nu am identificat nicaieri o procedura aplicabila in mod distinct veniturilor realizate de persoanele fizice din contractele civile. Nu veti regasi o procedura similara celei existente in Codul Fiscal actual, asa cum am prezentat-o in prima parte a articolului de fata.

Cu siguranta, pentru a determina totusi impozitarea contractelor civile, am solicitat opinia mai multor persoane ce practica activitati in domeniul fiscal contabil, iar acestea mi-au indicat ca intr-o anumita masura, impozitarea contractelor civile este reglementata din anul 2016 de art. 114 alin. (2) lit. g) din noul Cod Fiscal, opinie transmisa pe cai informale direct sau indirect de persoanele din Ministerul Finantelor Publice, ce au participat la redactarea noului Cod fiscal.

Sa analizam aceasta prevedere:

"Art. 114. - Definirea veniturilor din alte surse
(2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri: (...)

g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura."

Chiar daca suntem indulgenti cu calitatea acestui temei normativ, exprimarile de stilul "nu sunt limitate" sau "venituri din activitati, altele decat...", presupun din partea celui ce aplica legea cunostiinte deosebite ale atitudinilor psihedelice, deoarece temeiuri normative mult mai clare decat cel prezentat in articolul mai sus amintit au fost declarate neconstitutionale pentru lipsa de claritate a legii.

In caz concret, cel mai des intalnit contract civil este contractul de prestari de servicii, cunoscut ca si contractul de antrepriza, reglementat de art. 1851 din Codul civil. Desigur, contractul de antreprinza de constructii montaj este cel pregnat in memoria colectiva, insa Codul civil clasifica in aceasta categorie de antrepriza toate contractele civile de prestari servicii.

Cu siguranta, pentru acesta nu pot fi aplicate prevederile acestui articol din Codul Fiscal, pentru ca le exclude chiar legea.

In plus, identificam iarasi o eroare de formulare a textului in noul Cod fiscal, cu privire la veniturile din alte surse, respectiv notiunea de "venituri comerciale".

Veniturile comerciale nu mai exista din 1 octombrie 2013, de cand a fost abrogat vechiul Cod civil, iar spre exemplificare, va reamintim faptul ca nici macar notiunea de "societate comerciala" nu mai este corecta, exista doar notiunea de "societate", conform Legii nr. 31/1990 privind societatile, cu modificari ulterioare.

Cum se impoziteaza contractele civile in anul 2016?

Am plecat de la ipoteza de buna cuviinta ca discutam de veniturile realizate de o persoana fizica, fara a detine o autorizatie speciala.

In acest caz, lasand la o parte erorile de exprimare legislativa, cu siguranta venitul este supus impozitului pe venit de 16%, din perspectiva generala de impozitare, cat si din faptul ca aceste tipuri de venituri nu le regasim scutite de impozit in mod expres.

Agream procedura impozitarii veniturilor din alte surse prin aplicarea impozitului pe venit de 16% in momentul platii venitului catre persoana fizica. Impozitul se va achita la buget pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

Se datoreaza contributia la sanatate?

Ca si regula generala, veniturile din alte surse sunt supuse contributiei la asigurarile de sanatate de 5,5%, conform art. 155 alin. (1) lit. h) din Codul Fiscal. Acest lucru este aplicabil cu caracter general si ne referim mai exact la aplicarea din anul 2017, deoarece pentru anul 2016, exista o derogare.

Daca in anul 2016 persoana fizica realizeaza venituri din contracte civile, si in acelasi timp este salariata sau realizeaza venituri din activitati independente, nu mai datoreaza aceasta contributie la plata asigurarii de sanatate, conform art. 177 alin. (3) din noul Cod fiscal.

Se datoreaza contributia la pensii?

Pentru aceste venituri nu se datoreaza contributia la pensii, conform noului Cod Fiscal.

Pot face optimizare fiscala platind persoanele fizice in baza unor contracte civile?

Contractele civile nu presupun activitati repetitive, ci presupun realizarea unor activitati reale, dar nu intr-un mod profesional, doar ocazional. Daca presupun existenta unor activitati repetitive, atunci persoana fizica trebuie sa se inmatriculeze la Registrul comertului, fie ca persoana fizica autorizata, fie ca intreprindere individuala.

Procedura de impozitare prezentata de noi este valabila daca nu se realizeaza o activitate dependenta de natura salariala. Atat actualul Cod Fiscal, cat si noul Cod Fiscal, enumera sapte criterii aplicabile unui contract indeplinit de persoana fizica.

Daca sunt indeplinite patru criterii, atunci activitatea nu este reclasificata in activitate salariata, cu calcul de impozite si asigurari sociale. Daca se indeplinesc numai trei criterii din cele sapte, autoritatea fiscala poate reincadra acest contract la activitate de natura salariala, aplicand o impozitare de circa 55%, cat sunt procentele de impozite pentru veniturile din salarii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei