Razboiul petrolului: Barilul ar putea ajunge 30 de dolari

default

Dimensiune font:

| 30-01-2015 13:33

Cat de jos poate cobori pretul petrolului? Aceasta este intrebarea care framanta de cateva luni analisti economici, investitori si sefi de guverne, care privesc siderati cum pretul barilului coboara de parca ar aluneca pe o pata de ulei.

In toamna, cand toata lumea astepta o reducere a productiei de petrol in tarile OPEC care sa regleze piata, Shawn Driscoll, managerul fondului mutual T. Rowe Price New Era, a prezis un plafon minim de 50 de dolari/baril atins in urmatorii 10 ani.

In doar doua luni si jumatate, barilul a atins pretul de 48 de dolari, iar Driscol se vede nevoit sa-si revizuiasca predictia, intr-un nou intrerviu acordat Market Watch.

Forte opuse

Shawn Driscoll recunoaste ca s-a inselat amarnic mizand pe interventia OPEC pentru stabilizarea pietei.

"Sincer, ma asteptam ca Arabia Saudita sa reduca productia. Din momentul in care nu a facut acest lucru era clar ca vor fi probleme", admite Driscoll.

In opinia sa, piata petrolului este sfasiata in clipa de fata de forte care actioneaza in mod contrar: oferta este in continua crestere, dar cererea scade pe zi ce trece.

"Cererea de baza este tot mai firava in fata cantitatilor de petrol pompat in piata. Libia si-a revenit, iar Irakul a avut o productie destul de buna in ultima perioada", apreciaza Driscoll.

Chiar si cu ultimele evenimente din Orientul Mijlociu, caderea guvernului pro-american din Yemen si moartea regelui Abdullah al Arabiei Saudite, Driscoll isi atinteste privirea sub plafonul minim de 50 de dolari pentru baril.

Insa, cat de mult poate cobori pretul petrolului?

40 de dolari, limita tehnica

Pentru extractori, pretul de 40 de dolari/baril reprezinta limita tehnica a exploatarii unui zacamant.

Orice nivel sub acest pret inseamna pierdere in fata costurilor de extractie si va duce la inchiderea acelor campuri.

Cu toate acestea, Driscoll este convins ca in urmatoare perioada petrolul ar putea cobori chiar si la 30 de dolari/baril. Convingerea sa izvoraste nu atat din puterea de a intui ce sta in spatele excesului productiv al sauditilor, cat in simpla constatare ca piata este inundata de petrol in acest moment.

Stephen Schork, presedintele Schork Group, impartaseste aceeasi convingere: "Exista o imensa cantiate in surplus in acest moment pe piata", a declarat acesta in fata reporterilor Bloomberg.

Pe Wall Street, nimeni nu pare sa fie in stare sa dea un pret corect. Cel mai des intalnite predictii vizeaza o limita inferioara de 40 de dolari la petrolul Brent si 31 de dolari pentru petrolul crude tranzactionat pe piata futures in primul trimestru al acestui an.

"Piata va reusi sa se corecteze abia cand cantitatile excedentare vor gasi un pret care sa distruga supraoferta", crede Shawn Driscoll. Si acest razboi al infuziei de petrol este in plina derulare.

Petrolistii americani, devastati de prabusirea pietei

Efectele se vad cel mai bine in America de Nord. Compania Baker Hughes a ajuns la doar 1.663 de puturi de exploatare de petrol si gaze de sist in Statele Unite, fiind la cel mai scazut nivel din 2010 si pana in prezent.

Firma si-a redus bugetul de cheltuieli pentru anul in curs cu 20% si a trimis in somaj peste 7.000 de angajati, urmand exemplul BP, Conoco Phillips, Schlumberger sau pe cel al canadienilor de la Suncor Energy.

Toate aceste firme si-a ajustat bugetul si au trimis angajatii in somaj. "Industria petroliera se afla intr-unul din ciclurile intalnite odata la un deceniu sau doua, in care preturile coboara primejdios de mult", a explicat directorul Baker Hughes, intr-o conferinta de presa.

Altii se tem ca ar putea fi mai mult decat un seism ciclic al pietei. Un eveniment similar s-a petrecut la inceputul anilor '80, cand, in doar sase luni, pretul petrolului a scazut cu 60%. I-au trebuit doua decenii sa mai revina la cotatia de dinainte.

Driscoll crede ca un pret de 30 de dolari pe baril va fi folosit anul acesta pentru eliminarea oricarei alte supraoferte din piata. Cat timp va ramane asa nimeni nu poate spune, dar e posibil ca reculul sa duca ulterior cotatia petrolului spre valoarea de 70 de dolari/baril.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei