SCHIMBĂRI care vor afecta toate FIRMELE din UE!

default

Dimensiune font:

| 06-10-2017 10:00

Regulile europene actuale în materie de taxă pe valoarea adăugată (TVA) ar putea suferi modificări majore în viitorul apropiat, conform unor propuneri oficiale de reformare anunțate miercuri de Comisia Europeană (CE). Mai exact, autoritățile europene intenționează taxarea comerțului transfrontalier între firmele din UE, simplificarea obligațiilor privind TVA și facturarea la comerțul transfrontalier, încasarea TVA-ului final în statul membru al consumatorului și introducerea statutului general valabil de persoană impozabilă certificată.

Regulile TVA referitoare la comerțul transfrontalier, adică între firmele din state diferite ale Uniunii Europene, ar putea fi schimbate în mod semnificativ în următorii ani. Anunțul a venit miercuri sub forma unei informări a CE în care au fost detaliate planurile autorităților europene de reformare a sistemului actual de TVA. Propunerea legislativă va merge la Parlamentul European pentru consultare și la Consiliul Uniunii Europene pentru a obține acordul tuturor statelor membre UE.

Conform informațiilor furnizate de CE, există cinci schimbări majore care vor apărea în privința comerțului transfrontalier al firmelor din Uniune. Le detaliem pe scurt în continuare.

1. Taxarea comerțului transfrontalier între firmele din UE

TVA va fi percepută pentru comerțul transfrontalier între companiile din cadrul Uniunii, în condițiile în care actualmente acesta este scutit de taxare. Practic, tocmai această scutire oferă o portiță ideală pentru firmele de rea-credință de a colecta TVA și de a dispărea apoi fără a da banii Guvernului.

2. Simplificarea obligațiilor privind TVA la comerțul transfrontalier

Va apărea un portal unic online cu ajutorul căruia comercianții vor putea să facă declarații și plăți în propria limbă, „în conformitate cu aceleași reguli și modele administrative ca în țara lor de origine”, atunci când vine vorba de TVA pentru comerțul transfrontalier, scrie în informarea de la CE. Practic, statele membre UE își vor plăti TVA direct, așa cum se întâmplă în prezent în cazul vânzărilor de servicii electronice (TVA colectată de statul în care se face vânzarea, care este transferată statului unde bunurile ajung la consumatori). În acest fel, comercianții nu vor mai trebui să se înregistreze în scopuri de TVA și să facă plăți în fiecare țară europeană în care au activitate.

3. Încasarea TVA-ului final în statul membru al consumatorului

O altă propunere importantă a Comisiei este trecerea la principiul destinației, ce ar presupune ca TVA-ul final să fie plătit mereu statului membru în care este consumatorul bunurilor achiziționate. Totodată, asta ar însemna să se aplice cota/ele de TVA aferentă/e statului destinatar. De asemenea, regula deja se aplică în cazul vânzării de servicii electronice.

4. Simplificarea regulilor de facturare

Simplificarea regulilor de facturare este un alt punct important pe agenda autorităților europene, care vor să permită comercianților să pregătească facturi conforme cu legislația statului propriu chiar și în cazurile în care este vorba de tranzacții transfrontaliere. Astfel, în informarea CE se punctează că ar fi eliminată obligația firmelor de a întocmi și transmite Fiscului declarații recapitulative.

5. Introducerea statutului de persoană impozabilă certificată

În fine, a cincea noutate identificată de redacția noastră implică introducerea statutului de persoană impozabilă certificată, ce va permite comercianților recunoscuți oficial ca fiind corecți să aplice proceduri simplificate de declarare și plată a TVA-ului. Mai precis, dacă firmele îndeplinesc anumite criterii, acestea vor obține un certificat în baza cărora vor fi considerate contribuabili de încredere în domeniul TVA pe întreg teritoriul UE. Cu alte cuvinte, statutul de persoană impozabilă certificată va fi recunoscut de toate țările Uniunii.

Noul sistem TVA va reduce fraudele

Reforma propusă miercuri de CE ar transforma sistemul într-unul mai simplu și mai rezistent la fraude, acesta fiind „bazat pe încrederea sporită și cooperarea dintre administrațiile fiscale”, conform informării oficiale a instituției europene.

Comisia dorește un sistem de TVA care să ajute companiile europene să concureze pe piețele globale. Costurile de conformitate pentru toate întreprinderile ar trebui, de asemenea, reduse prin simplificarea și modernizarea obligațiilor privind TVA și a procesului de colectare a TVA”, arată reprezentanții Comisiei.

În momentul de față, regulile aflate în vigoare expun statele membre ale Uniunii la fraude, atunci când vine vorba de comerțul transfrontalier.

Pierderile de venituri generate de acest tip de fraudă sunt estimate la aproximativ 50 de miliarde de euro anual în UE. Banii care ar fi putut fi folosiți pentru a construi școli, drumuri și spitale sunt folosiți în schimb de infractori pentru a finanța crima organizată și poate chiar organizațiile teroriste. Statele membre au identificat recent frauda în materie de TVA ca fiind una dintre cele zece priorități ale acestora în ceea ce privește lupta împotriva criminalității internaționale organizate și grave”, mai arată reprezentanții CE.

În altă ordine de idei, România a înregistrat în anul 2015 cea mai mare pierdere de TVA dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, conform unui raport recent al CE.

Atenție! Propunerile CE nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie să fie adoptate de autoritățile europene, să fie publicate în Jurnalul Oficial al UE și să fie transpuse în legislația română, potrivit avocatnet.ro. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei