SENZAȚIONAL: Motivarea sentinţei din dosarul „Terom”!

default

Dimensiune font:

| 29-12-2017 04:30

Magistrații din cadrul Tribunalului București au emis recent sentinţa în dosarul „Terom”. Pe lângă anchetatori, toţi inculpaţii au contestat decizia primei instanţe de judecată.

procesul a fost reluat la Curtea de Apel București, la ultimul termen al procesului fiind dispusă o amânare, până pe 12 decembrie. În acelaşi timp, judecătorii au făcut publică motivarea în acest caz. Amintim că Tribunalul Bucureşti a emis sentinţa în procesul în care au fost acuzaţi fraţii sirieni Ammar şi Hassan Nana'a, după ce au amânat luarea vreunei decizii de 11 ori. Așadar, pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional, înşelăciune, complicitate la înşelăciune sau participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, procesul penal a încetat. Judecătorii au decis condamnarea lui Ammar Nana'a la o pedeapsă rezultantă de 11 ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare şi spălare de bani. Asta în condiţiile în care „investitorul“ sirian mai avea o condamnare, într-un alt dosar.

În schimb, fratele acestuia a scăpat fără o pedeapsă, tocmai pentru că faptele de care fusese acuzat s-au prescris. Ali Nanah a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare. Aceeaşi pedeapsă au primit-o Viorica Zlate, Ioan Viorel Vaidner, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru şi Mohamad Shawi, pentru complicitate la delapidare. Magistraţii au admis în parte acţiunea civilă formulată de către SC Terom SA, prin lichidatorul judiciar, în contradictoriu cu cei şapte inculpaţi condamnaţi şi au obligat, în solidar, inculpaţii respectivi să-i achite părţii civile SC Terom SA, prin lichidatorul judiciar, suma de 5.487.554 de lei. În martie 2010, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a celor opt inculpaţi. Procurorii DIICOT au precizat că aceştia ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, în scopul prejudicierii SC Terom SA.

Au considerat că au avut dreptul de a încălca legea”

Procurorii au menţionat că „dezvoltarea normală a unei economii moderne în România a fost permanent amenințată de calitatea actelor și faptelor ilicite și criminale care au fost comise”.

Infracțiunile cercetate și pentru care se va dispune trimiterea în judecată, reprezintă actele unor persoane cu un statut socio-economic ridicat, respectabile și respectate, acte care au încălcat reguli legale într-o manieră ingenioasă, care însă nu au exclus descoperirea ulterioară. Inculpații și învinuiții din acest dosar au comis fapte în legătură cu mediul lor profesional, conștienți de caracterul ilegal al conduitei lor, dar fără ca vreun moment să se considere infractori, convinși că rentabilitatea primează în fața legii. Se poate spune că aceștia au considerat că au avut un drept personal de a încălca legea, în virtutea poziției profesionale dobândite”, au afirmat anchetatorii.

Aceştia au adăugat că infracțiunile au fost comise în scopul maximizării ilegale a profitului, au implicat relații strânse între învinuiți și inculpați și forme complexe de organizare, s-au comis într-o perioadă mare de timp, iar acoperirea lor a fost ușurată de complexitatea operațiunilor financiare și de posibilitățile de disimulare a afacerilor frauduloase.

Folosindu-și inteligența mult peste medie, inculpatul Nana’a Ammar a reușit să dea fiecăruia dintre învinuiți și inculpați impresia că sunt de neînlocuit și să creioneze rolul pe care trebuiau să-l joace în activitatea infracțională. A oferit fiecăruia funcția dorită, delegând atâta putere cât era necesar. S-a înconjurat de conaționali devotați, dornici să-l urmeze la câștig și încrezători în puterea sa de a transforma infracțiunile în fapte comerciale. Învinuiții și inculpații au avut o încredere oarbă în puterea inculpatului Ammar Nana’a, putere care a făcut ca timp de un an SC Terom SA fie o cetate de nestrăpuns pentru organele de urmărire penală, ținute la poarta principală a fostului combinat indiferent de funcția sau nivelul de ierarhizare”, au adăugat oamenii legii.

Peste 30 de milioane de dolari

Anchetatorii au mai susţinut că Hassan şi Ammar Nana’a și-au îndeplinit funcțiile de coordonatori în municipiul București și județul Iaşi, „primul dintre inculpați ocupându-se și cu externalizarea a peste 30 de milioane de dolari americani în numele unor societăți comerciale de tip fantomă, ca Electra SRL, Tycoons SRL, Happy Way SRL, Rakel 2000 SRL, activitate pentru care s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor”.

Începând cu anii 1997 - 2000, inculpații Ammar şi Hassan Nana’a au pus bazele unei structuri infracționale, cu scopul de a obține importante sume de bani rezultate din comiterea unor infracțiuni de natură economică . Sumele rezultate din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, infracțiuni vamale sau infracțiuni la legea societăților comerciale au fost externalizate în special în țările arabe sau în alte state în care locuiau colaboratori ai inculpaților de origine arabă. Acest grup s-a creat și a ființat și pe fondul unei cunoașteri la nivel superior de către membrii săi a legislației românești și a lacunelor ei, în ceea ce privește cadrul economic, politic și legislativ”, au subliniat oamenii legii.

Lipsa unei legi de contracarare a fenomenului spălării banilor și ulterior apariția acesteia cu posibilitatea de cercetare a unui număr limitat de infracțiuni generatoare de bani murdari, neputința organelor fiscale de a constata la timp anumite fapte de evaziune fiscală și fraude vamale și de a sesiza operativ organele de urmărire penală, a făcut ca această structură criminală să se perfecționeze până la gradul de „investitor strategic”, la sfârșitul anului 2002, conform anchetatorilor.

Încă din perioada amintită, inculpații au dezvoltat adevărate rețele infracționale care să permită desfășurarea de activități comerciale, aparent legale, sub masca unor societăți comerciale cu reprezentanți fictivi, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor și acumularea de capitaluri ilicite care să nu poată fi urmărite de organele fiscale. Inițial, structura creată de inculpați a avut un caracter familial, restrâns, pentru ca, în perioada decembrie 2002 – ianuarie 2005, inculpații să constituie un adevărat grup infracțional organizat, cu roluri clar stabilite pentru fiecare membru al grupării , dezvoltându-l progresiv atât prin atragerea de noi membri, cât și prin mărirea potențialului financiar și a capacității lui de a riposta la eventualele acțiuni represive ale instituțiilor statului”, au mai spus procurorii.

Mod de operare specific arabilor

Oamenii legii au mai menţionat că „modul de operare a fost caracteristic rețelelor arabe, bazat aproape în totalitate pe folosirea societăților comerciale de tip fantomă.

Mecanismele frauduloase utilizate au constat în determinarea unor persoane să înființeze firme la care să aibă calitatea de administrator și, ulterior, să părăsească teritoriul României, predând actele și ștampilele acestor societăți inculpaților, adoptarea unei strategii comune între membrii grupului în scopul eludării taxelor și impozitelor aferente operațiunilor comerciale efectuate în numele acestor societăți, efectuarea de operațiuni comerciale interne și externe (importuri) fără îndeplinirea obligațiilor fiscale față de bugetul de stat, folosirea facturilor fiscale aparținând societăților controlate de către membrii grupului în scopul decapitalizării Terom SA, virarea ori depunerea în contul societăților controlate a unor sume de bani care proveneau din conturile bancare sau casieria companiei ieşene, dar şi efectuarea de plăți către aceste firme de tip „fantomă” controlate de inculpați.

Legături cu Omar Hayssam

Începând cu anul 2002 dorința membrilor grupului a fost aceea de a prelua anumite societăți cu capital majoritar de stat, viabile, cu potențial economic și care să le ofere o posibilitate rapidă de câștig prin înstrăinări ilegale de active, dar și prin angrenarea acestor societăți mari în circuite comerciale și bancare fictive. „Principalul adversar pe piața internă era o companie preluată ulterior de Omar Haysam și distrusă prin procedee asemănătoare”, au susţinut anchetatorii.

Magistraţii au mai notat că, pe 2 februarie 2004 a fost emisă o adresă de către Terom prin care societatea oferea companiei coordonate de Omar Hayssam produse de pasmanterie și sortimente de fire (2-3 tone din fiecare sortiment), în condițiile în care firma avea în anul 2003 o cifră de afaceri de 76.407 lei, nu avea declarate puncte de lucru și avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al fructelor și legumelor proaspete.

Plăţi către conturi din străinătate

Oamenii legii au mai remarcat că, pe 12 noiembrie 2003, Terom a efectuat o plată de 40.000 de dolari americani către Ziad Wazzan Co – Franța, viramentul făcându-se către o adresă din Paris la care funcţiona un cabinet… stomatologic!

Din cercetările efectuate nu s-a putut stabili adresa exactă a firmei Ziad Wazzan Co - Franța, dar s-a constatat că atât persoana fizică Ziad Wazzan, cât și persoana juridică Ziad Wazzan Co au același cod IBAN, ceea ce este imposibil în lumea bancară. De asemenea, s-a constatat că adresa nu există în Paris, iar, la varianta similară, este un centru de practică dentară”, au subliniat procurorii.

Magistraţii au concluzionat că Ammar Nana’a s-a folosit de firme-paravan. „Constatăm că inculpatul s-a folosit de niște societăți comerciale fictive (firme-paravan) pentru a crea circuitele financiare prin care a externalizat suma de 1.555.171 de dolari americani, respectiv 1.381.936 de dolari americani și 69.196 de euro, pe baza unor relații comerciale inexistente cu societăţile nerezidente. Această acțiune a inculpatului a închis practic cercul infracțional care a început cu săvârșirea infracțiunilor de delapidare și înșelăciune, a continuat cu obținerea banilor murdari și s-a finalizat prin spălarea lor, prin utilizarea circuitelor financiar bancare”, au spus magistraţii. Ciprian NEDELCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei