29terom

Dimensiune font:

SENZAȚIONAL: Motivarea sentinţei din dosarul „Terom”!

| 29-12-2017 04:30

Magistrații din cadrul Tribunalului București au emis recent sentinţa în dosarul „Terom”. Pe lângă anchetatori, toţi inculpaţii au contestat decizia primei instanţe de judecată.

procesul a fost reluat la Curtea de Apel București, la ultimul termen al procesului fiind dispusă o amânare, până pe 12 decembrie. În acelaşi timp, judecătorii au făcut publică motivarea în acest caz. Amintim că Tribunalul Bucureşti a emis sentinţa în procesul în care au fost acuzaţi fraţii sirieni Ammar şi Hassan Nana'a, după ce au amânat luarea vreunei decizii de 11 ori. Așadar, pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional, înşelăciune, complicitate la înşelăciune sau participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, procesul penal a încetat. Judecătorii au decis condamnarea lui Ammar Nana'a la o pedeapsă rezultantă de 11 ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare şi spălare de bani. Asta în condiţiile în care „investitorul“ sirian mai avea o condamnare, într-un alt dosar.

În schimb, fratele acestuia a scăpat fără o pedeapsă, tocmai pentru că faptele de care fusese acuzat s-au prescris. Ali Nanah a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare. Aceeaşi pedeapsă au primit-o Viorica Zlate, Ioan Viorel Vaidner, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru şi Mohamad Shawi, pentru complicitate la delapidare. Magistraţii au admis în parte acţiunea civilă formulată de către SC Terom SA, prin lichidatorul judiciar, în contradictoriu cu cei şapte inculpaţi condamnaţi şi au obligat, în solidar, inculpaţii respectivi să-i achite părţii civile SC Terom SA, prin lichidatorul judiciar, suma de 5.487.554 de lei. În martie 2010, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a celor opt inculpaţi. Procurorii DIICOT au precizat că aceştia ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, în scopul prejudicierii SC Terom SA.

Au considerat că au avut dreptul de a încălca legea”

Procurorii au menţionat că „dezvoltarea normală a unei economii moderne în România a fost permanent amenințată de calitatea actelor și faptelor ilicite și criminale care au fost comise”.

Infracțiunile cercetate și pentru care se va dispune trimiterea în judecată, reprezintă actele unor persoane cu un statut socio-economic ridicat, respectabile și respectate, acte care au încălcat reguli legale într-o manieră ingenioasă, care însă nu au exclus descoperirea ulterioară. Inculpații și învinuiții din acest dosar au comis fapte în legătură cu mediul lor profesional, conștienți de caracterul ilegal al conduitei lor, dar fără ca vreun moment să se considere infractori, convinși că rentabilitatea primează în fața legii. Se poate spune că aceștia au considerat că au avut un drept personal de a încălca legea, în virtutea poziției profesionale dobândite”, au afirmat anchetatorii.

Aceştia au adăugat că infracțiunile au fost comise în scopul maximizării ilegale a profitului, au implicat relații strânse între învinuiți și inculpați și forme complexe de organizare, s-au comis într-o perioadă mare de timp, iar acoperirea lor a fost ușurată de complexitatea operațiunilor financiare și de posibilitățile de disimulare a afacerilor frauduloase.

Folosindu-și inteligența mult peste medie, inculpatul Nana’a Ammar a reușit să dea fiecăruia dintre învinuiți și inculpați impresia că sunt de neînlocuit și să creioneze rolul pe care trebuiau să-l joace în activitatea infracțională. A oferit fiecăruia funcția dorită, delegând atâta putere cât era necesar. S-a înconjurat de conaționali devotați, dornici să-l urmeze la câștig și încrezători în puterea sa de a transforma infracțiunile în fapte comerciale. Învinuiții și inculpații au avut o încredere oarbă în puterea inculpatului Ammar Nana’a, putere care a făcut ca timp de un an SC Terom SA fie o cetate de nestrăpuns pentru organele de urmărire penală, ținute la poarta principală a fostului combinat indiferent de funcția sau nivelul de ierarhizare”, au adăugat oamenii legii.

Peste 30 de milioane de dolari

Anchetatorii au mai susţinut că Hassan şi Ammar Nana’a și-au îndeplinit funcțiile de coordonatori în municipiul București și județul Iaşi, „primul dintre inculpați ocupându-se și cu externalizarea a peste 30 de milioane de dolari americani în numele unor societăți comerciale de tip fantomă, ca Electra SRL, Tycoons SRL, Happy Way SRL, Rakel 2000 SRL, activitate pentru care s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor”.

Începând cu anii 1997 - 2000, inculpații Ammar şi Hassan Nana’a au pus bazele unei structuri infracționale, cu scopul de a obține importante sume de bani rezultate din comiterea unor infracțiuni de natură economică . Sumele rezultate din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, infracțiuni vamale sau infracțiuni la legea societăților comerciale au fost externalizate în special în țările arabe sau în alte state în care locuiau colaboratori ai inculpaților de origine arabă. Acest grup s-a creat și a ființat și pe fondul unei cunoașteri la nivel superior de către membrii săi a legislației românești și a lacunelor ei, în ceea ce privește cadrul economic, politic și legislativ”, au subliniat oamenii legii.

Lipsa unei legi de contracarare a fenomenului spălării banilor și ulterior apariția acesteia cu posibilitatea de cercetare a unui număr limitat de infracțiuni generatoare de bani murdari, neputința organelor fiscale de a constata la timp anumite fapte de evaziune fiscală și fraude vamale și de a sesiza operativ organele de urmărire penală, a făcut ca această structură criminală să se perfecționeze până la gradul de „investitor strategic”, la sfârșitul anului 2002, conform anchetatorilor.

Încă din perioada amintită, inculpații au dezvoltat adevărate rețele infracționale care să permită desfășurarea de activități comerciale, aparent legale, sub masca unor societăți comerciale cu reprezentanți fictivi, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor și acumularea de capitaluri ilicite care să nu poată fi urmărite de organele fiscale. Inițial, structura creată de inculpați a avut un caracter familial, restrâns, pentru ca, în perioada decembrie 2002 – ianuarie 2005, inculpații să constituie un adevărat grup infracțional organizat, cu roluri clar stabilite pentru fiecare membru al grupării , dezvoltându-l progresiv atât prin atragerea de noi membri, cât și prin mărirea potențialului financiar și a capacității lui de a riposta la eventualele acțiuni represive ale instituțiilor statului”, au mai spus procurorii.

Mod de operare specific arabilor

Oamenii legii au mai menţionat că „modul de operare a fost caracteristic rețelelor arabe, bazat aproape în totalitate pe folosirea societăților comerciale de tip fantomă.

Mecanismele frauduloase utilizate au constat în determinarea unor persoane să înființeze firme la care să aibă calitatea de administrator și, ulterior, să părăsească teritoriul României, predând actele și ștampilele acestor societăți inculpaților, adoptarea unei strategii comune între membrii grupului în scopul eludării taxelor și impozitelor aferente operațiunilor comerciale efectuate în numele acestor societăți, efectuarea de operațiuni comerciale interne și externe (importuri) fără îndeplinirea obligațiilor fiscale față de bugetul de stat, folosirea facturilor fiscale aparținând societăților controlate de către membrii grupului în scopul decapitalizării Terom SA, virarea ori depunerea în contul societăților controlate a unor sume de bani care proveneau din conturile bancare sau casieria companiei ieşene, dar şi efectuarea de plăți către aceste firme de tip „fantomă” controlate de inculpați.

Legături cu Omar Hayssam

Începând cu anul 2002 dorința membrilor grupului a fost aceea de a prelua anumite societăți cu capital majoritar de stat, viabile, cu potențial economic și care să le ofere o posibilitate rapidă de câștig prin înstrăinări ilegale de active, dar și prin angrenarea acestor societăți mari în circuite comerciale și bancare fictive. „Principalul adversar pe piața internă era o companie preluată ulterior de Omar Haysam și distrusă prin procedee asemănătoare”, au susţinut anchetatorii.

Magistraţii au mai notat că, pe 2 februarie 2004 a fost emisă o adresă de către Terom prin care societatea oferea companiei coordonate de Omar Hayssam produse de pasmanterie și sortimente de fire (2-3 tone din fiecare sortiment), în condițiile în care firma avea în anul 2003 o cifră de afaceri de 76.407 lei, nu avea declarate puncte de lucru și avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al fructelor și legumelor proaspete.

Plăţi către conturi din străinătate

Oamenii legii au mai remarcat că, pe 12 noiembrie 2003, Terom a efectuat o plată de 40.000 de dolari americani către Ziad Wazzan Co – Franța, viramentul făcându-se către o adresă din Paris la care funcţiona un cabinet… stomatologic!

Din cercetările efectuate nu s-a putut stabili adresa exactă a firmei Ziad Wazzan Co - Franța, dar s-a constatat că atât persoana fizică Ziad Wazzan, cât și persoana juridică Ziad Wazzan Co au același cod IBAN, ceea ce este imposibil în lumea bancară. De asemenea, s-a constatat că adresa nu există în Paris, iar, la varianta similară, este un centru de practică dentară”, au subliniat procurorii.

Magistraţii au concluzionat că Ammar Nana’a s-a folosit de firme-paravan. „Constatăm că inculpatul s-a folosit de niște societăți comerciale fictive (firme-paravan) pentru a crea circuitele financiare prin care a externalizat suma de 1.555.171 de dolari americani, respectiv 1.381.936 de dolari americani și 69.196 de euro, pe baza unor relații comerciale inexistente cu societăţile nerezidente. Această acțiune a inculpatului a închis practic cercul infracțional care a început cu săvârșirea infracțiunilor de delapidare și înșelăciune, a continuat cu obținerea banilor murdari și s-a finalizat prin spălarea lor, prin utilizarea circuitelor financiar bancare”, au spus magistraţii. Ciprian NEDELCU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcția C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerțului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de ședință nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 18.07.2018, ora 13.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, a următoarelor active: Nr. crt. – Bunuri mobile – Mijloace de transport – Valoare pornire la licitaţie (lei fără TVA) BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA IAŞI: – TRACTOR UTB, TIP U825, NR. IDENTIFICARE ROPHCCM3790004, MASA PROPRIE 4.310 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 5.860 KG, NR. LOCURI 1, CAPACITATE CILINDRICĂ 4400 CMC, PUTERE/TURAŢIE 55/2200 (75 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, NR. AXE 2, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ROŞU-NEGRU, AN FABRICAŢIE 2012, nr. inv. 3550. Stare tehnica - funcţional – 37.760,00 3. – AUTOUTILITARĂ CATEGORIA BA SUPRASTRUCTURĂ DESCHISĂ, MARCA RENAULT VI, TIP 42AEA1/UV9A69/MIDLUM 180DCI, AN FABRICAŢIE 2006, NR. IDENTIFICARE VF642AEA000023396, MASA PROPRIE 4664 KG, MASA TOTAL AUTORIZATĂ 11990 KG, DIMENSIUNILE DE GABARIT 9545X 2500 X 3330 MM, NR, LOCURI 2, CILINDREE 4116 CMC, PUTERE 128 KW, TIP MOTOR DCI 4CJO1, SERIA MOTOR NU POATE FI POANSONATĂ, SURSA ENEGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE SPATE, CULOARE ALB-GRI, NR. ÎNMATRCULARE VS-05-AYG (în lista inventar este identificată ca AUTOUTILITARĂ RENAULT VI cu nr. înmatriculare IS-49-ARR), nr. inv. 4-0021. Stare tehnica - nefuncţională (defecţiuni motor, injectoarele necesită înlocuire fiind defecte, defecţiuni la sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 14.640,00 8. – AUTOUTILITARĂ VOLKSWAGEN, CAROSERIA FURGON 21 UŞI, TIP CADDY, NR. IDENTIFICARE WV1ZZZ9KZ1R525805, AN FABRICAŢIE 2001, NORMA DE POLUARE EURO 3, MASA PROPRIE 1.180 KG, NR. LOCURI 2, CAPACITATE CILINDRICĂ 1,896 CMC, PUTERE/TURAŢIE 47/4200 (64 CP), SURSA DE ENERGIE MOTORINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE ALBASTRU, NR. ÎNMATRICULARE IS-05-HBD. Stare tehnică - nefuncţională (defecţiuni motor, sistem suspensii, ITP expirat, anvelope uzate, caroseria prezintă urme de corozie, acumulator descărcat şi nu poate fi citit kilometrajul în bord) – 1.760,00 BUNURI MOBILE – MIJLOACE DE TRANSPORT - GESTIUNEA MOINEȘTI: 11. – AUTOÎNCĂRCĂTOR TIH, nr. inv. 400040. Stare tehnică - funcţional – 5.584,00 13. – REMORCĂ COMPA, CAROSERIE CAMION, TIP SELECT 300 AE, NR. IDENTIFICARE UVP103SUCXNAE0068, MASA PROPRIE 150 KG, TOTAL MAX. AUTORIZATĂ 500 KG, DIMENSIUNI DE GABARIT 2860*1538*1426 (L*l*h), TRACŢIUNE FĂRĂ, CULOARE ROŞIE, AN FABRICAŢIE 1999, NR. DE IDENTIFICARE BC-80-EKR – 1.200,00 Pentru bunurile mobile se aplică TVA. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.07.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro; intenţia de vizitare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 16.07.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea site-ul-ui www.insolventa.ro si la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0751083082, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Schimbări importante în materia contenciosului administrativ
16/07/2018 11:42

 Săptămana trecută, Senatul Romaniei (cameră decizională) a adoptat un proiect de lege de modificare a Legii contenciosului administrativ care contine atat măsuri menite să reducă durata ...

Gazele de la Marea Neagră și trădătorii DIN ROMANIA / ANALIZĂ Autor: Sorin Rosca Stanescu, jurnalist
16/07/2018 10:34

Au fost multi cei care si-au manifestat satisfactia pentru felul in care, la Camera Deputatilor, a fost finalizată faimoasa lege care permite exploatarea zăcămintelor de gaze de la Marea Neagră. S-a spus c ...

 LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE - 16 iulie 2018
16/07/2018 10:02

                             Dacă reprezinţi o agenţie de recrutare, poţi obţine mai multe informaţii despre publicarea anunţur ...

 

Leul răsuflă uşurat
16/07/2018 00:00

Calmarea tensiunilor politice locale, prin demiterea şefei DNA, a oferit leului posibilitatea să işi stabilizeze poziţia faţă de euro, care a atins in 21 iunie maximul său istoric de 4,669 lei. Posibili ...

LA ȘCOALĂ CU BUCURIE!
16/07/2018 00:00
Cum se face in Romania evaziune fiscala cu ajutorul firmelor fantoma. Cazul Nelu Iordache
15/07/2018 23:09

 Un cetatean sirian din Alep a infiintat mai multe firme fantoma in Romania si ar fi emis mai multe facturi fictive unor firme in schimbul unui comision, potrivit procurorilor DNA. Detaliile apar in dosaru ...

Loto. Loto 6/49, numerele câștigătoare de duminică, 15 iulie, 2018
15/07/2018 21:05

 LOTO, LOTO 6/49. Numerele castigătoare de duminică, 15  iulie, 2018 Loto 6/49  3 29  46  32  23  27 Joker 41  23  3  18  2 + 18 Loto 5 din 40 ...