29terom

Dimensiune font:

SENZAȚIONAL: Motivarea sentinţei din dosarul „Terom”!

| 29-12-2017 04:30

Magistrații din cadrul Tribunalului București au emis recent sentinţa în dosarul „Terom”. Pe lângă anchetatori, toţi inculpaţii au contestat decizia primei instanţe de judecată.

procesul a fost reluat la Curtea de Apel București, la ultimul termen al procesului fiind dispusă o amânare, până pe 12 decembrie. În acelaşi timp, judecătorii au făcut publică motivarea în acest caz. Amintim că Tribunalul Bucureşti a emis sentinţa în procesul în care au fost acuzaţi fraţii sirieni Ammar şi Hassan Nana'a, după ce au amânat luarea vreunei decizii de 11 ori. Așadar, pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional, înşelăciune, complicitate la înşelăciune sau participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, procesul penal a încetat. Judecătorii au decis condamnarea lui Ammar Nana'a la o pedeapsă rezultantă de 11 ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare şi spălare de bani. Asta în condiţiile în care „investitorul“ sirian mai avea o condamnare, într-un alt dosar.

În schimb, fratele acestuia a scăpat fără o pedeapsă, tocmai pentru că faptele de care fusese acuzat s-au prescris. Ali Nanah a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare. Aceeaşi pedeapsă au primit-o Viorica Zlate, Ioan Viorel Vaidner, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru şi Mohamad Shawi, pentru complicitate la delapidare. Magistraţii au admis în parte acţiunea civilă formulată de către SC Terom SA, prin lichidatorul judiciar, în contradictoriu cu cei şapte inculpaţi condamnaţi şi au obligat, în solidar, inculpaţii respectivi să-i achite părţii civile SC Terom SA, prin lichidatorul judiciar, suma de 5.487.554 de lei. În martie 2010, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a celor opt inculpaţi. Procurorii DIICOT au precizat că aceştia ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, în scopul prejudicierii SC Terom SA.

Au considerat că au avut dreptul de a încălca legea”

Procurorii au menţionat că „dezvoltarea normală a unei economii moderne în România a fost permanent amenințată de calitatea actelor și faptelor ilicite și criminale care au fost comise”.

Infracțiunile cercetate și pentru care se va dispune trimiterea în judecată, reprezintă actele unor persoane cu un statut socio-economic ridicat, respectabile și respectate, acte care au încălcat reguli legale într-o manieră ingenioasă, care însă nu au exclus descoperirea ulterioară. Inculpații și învinuiții din acest dosar au comis fapte în legătură cu mediul lor profesional, conștienți de caracterul ilegal al conduitei lor, dar fără ca vreun moment să se considere infractori, convinși că rentabilitatea primează în fața legii. Se poate spune că aceștia au considerat că au avut un drept personal de a încălca legea, în virtutea poziției profesionale dobândite”, au afirmat anchetatorii.

Aceştia au adăugat că infracțiunile au fost comise în scopul maximizării ilegale a profitului, au implicat relații strânse între învinuiți și inculpați și forme complexe de organizare, s-au comis într-o perioadă mare de timp, iar acoperirea lor a fost ușurată de complexitatea operațiunilor financiare și de posibilitățile de disimulare a afacerilor frauduloase.

Folosindu-și inteligența mult peste medie, inculpatul Nana’a Ammar a reușit să dea fiecăruia dintre învinuiți și inculpați impresia că sunt de neînlocuit și să creioneze rolul pe care trebuiau să-l joace în activitatea infracțională. A oferit fiecăruia funcția dorită, delegând atâta putere cât era necesar. S-a înconjurat de conaționali devotați, dornici să-l urmeze la câștig și încrezători în puterea sa de a transforma infracțiunile în fapte comerciale. Învinuiții și inculpații au avut o încredere oarbă în puterea inculpatului Ammar Nana’a, putere care a făcut ca timp de un an SC Terom SA fie o cetate de nestrăpuns pentru organele de urmărire penală, ținute la poarta principală a fostului combinat indiferent de funcția sau nivelul de ierarhizare”, au adăugat oamenii legii.

Peste 30 de milioane de dolari

Anchetatorii au mai susţinut că Hassan şi Ammar Nana’a și-au îndeplinit funcțiile de coordonatori în municipiul București și județul Iaşi, „primul dintre inculpați ocupându-se și cu externalizarea a peste 30 de milioane de dolari americani în numele unor societăți comerciale de tip fantomă, ca Electra SRL, Tycoons SRL, Happy Way SRL, Rakel 2000 SRL, activitate pentru care s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor”.

Începând cu anii 1997 - 2000, inculpații Ammar şi Hassan Nana’a au pus bazele unei structuri infracționale, cu scopul de a obține importante sume de bani rezultate din comiterea unor infracțiuni de natură economică . Sumele rezultate din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, infracțiuni vamale sau infracțiuni la legea societăților comerciale au fost externalizate în special în țările arabe sau în alte state în care locuiau colaboratori ai inculpaților de origine arabă. Acest grup s-a creat și a ființat și pe fondul unei cunoașteri la nivel superior de către membrii săi a legislației românești și a lacunelor ei, în ceea ce privește cadrul economic, politic și legislativ”, au subliniat oamenii legii.

Lipsa unei legi de contracarare a fenomenului spălării banilor și ulterior apariția acesteia cu posibilitatea de cercetare a unui număr limitat de infracțiuni generatoare de bani murdari, neputința organelor fiscale de a constata la timp anumite fapte de evaziune fiscală și fraude vamale și de a sesiza operativ organele de urmărire penală, a făcut ca această structură criminală să se perfecționeze până la gradul de „investitor strategic”, la sfârșitul anului 2002, conform anchetatorilor.

Încă din perioada amintită, inculpații au dezvoltat adevărate rețele infracționale care să permită desfășurarea de activități comerciale, aparent legale, sub masca unor societăți comerciale cu reprezentanți fictivi, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor și acumularea de capitaluri ilicite care să nu poată fi urmărite de organele fiscale. Inițial, structura creată de inculpați a avut un caracter familial, restrâns, pentru ca, în perioada decembrie 2002 – ianuarie 2005, inculpații să constituie un adevărat grup infracțional organizat, cu roluri clar stabilite pentru fiecare membru al grupării , dezvoltându-l progresiv atât prin atragerea de noi membri, cât și prin mărirea potențialului financiar și a capacității lui de a riposta la eventualele acțiuni represive ale instituțiilor statului”, au mai spus procurorii.

Mod de operare specific arabilor

Oamenii legii au mai menţionat că „modul de operare a fost caracteristic rețelelor arabe, bazat aproape în totalitate pe folosirea societăților comerciale de tip fantomă.

Mecanismele frauduloase utilizate au constat în determinarea unor persoane să înființeze firme la care să aibă calitatea de administrator și, ulterior, să părăsească teritoriul României, predând actele și ștampilele acestor societăți inculpaților, adoptarea unei strategii comune între membrii grupului în scopul eludării taxelor și impozitelor aferente operațiunilor comerciale efectuate în numele acestor societăți, efectuarea de operațiuni comerciale interne și externe (importuri) fără îndeplinirea obligațiilor fiscale față de bugetul de stat, folosirea facturilor fiscale aparținând societăților controlate de către membrii grupului în scopul decapitalizării Terom SA, virarea ori depunerea în contul societăților controlate a unor sume de bani care proveneau din conturile bancare sau casieria companiei ieşene, dar şi efectuarea de plăți către aceste firme de tip „fantomă” controlate de inculpați.

Legături cu Omar Hayssam

Începând cu anul 2002 dorința membrilor grupului a fost aceea de a prelua anumite societăți cu capital majoritar de stat, viabile, cu potențial economic și care să le ofere o posibilitate rapidă de câștig prin înstrăinări ilegale de active, dar și prin angrenarea acestor societăți mari în circuite comerciale și bancare fictive. „Principalul adversar pe piața internă era o companie preluată ulterior de Omar Haysam și distrusă prin procedee asemănătoare”, au susţinut anchetatorii.

Magistraţii au mai notat că, pe 2 februarie 2004 a fost emisă o adresă de către Terom prin care societatea oferea companiei coordonate de Omar Hayssam produse de pasmanterie și sortimente de fire (2-3 tone din fiecare sortiment), în condițiile în care firma avea în anul 2003 o cifră de afaceri de 76.407 lei, nu avea declarate puncte de lucru și avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al fructelor și legumelor proaspete.

Plăţi către conturi din străinătate

Oamenii legii au mai remarcat că, pe 12 noiembrie 2003, Terom a efectuat o plată de 40.000 de dolari americani către Ziad Wazzan Co – Franța, viramentul făcându-se către o adresă din Paris la care funcţiona un cabinet… stomatologic!

Din cercetările efectuate nu s-a putut stabili adresa exactă a firmei Ziad Wazzan Co - Franța, dar s-a constatat că atât persoana fizică Ziad Wazzan, cât și persoana juridică Ziad Wazzan Co au același cod IBAN, ceea ce este imposibil în lumea bancară. De asemenea, s-a constatat că adresa nu există în Paris, iar, la varianta similară, este un centru de practică dentară”, au subliniat procurorii.

Magistraţii au concluzionat că Ammar Nana’a s-a folosit de firme-paravan. „Constatăm că inculpatul s-a folosit de niște societăți comerciale fictive (firme-paravan) pentru a crea circuitele financiare prin care a externalizat suma de 1.555.171 de dolari americani, respectiv 1.381.936 de dolari americani și 69.196 de euro, pe baza unor relații comerciale inexistente cu societăţile nerezidente. Această acțiune a inculpatului a închis practic cercul infracțional care a început cu săvârșirea infracțiunilor de delapidare și înșelăciune, a continuat cu obținerea banilor murdari și s-a finalizat prin spălarea lor, prin utilizarea circuitelor financiar bancare”, au spus magistraţii. Ciprian NEDELCU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 26.10.2018, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (preţ fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (preţ fără T.V.A.*) Activ 1 – ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114 COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109 RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097 – 2.424.500,00 lei - 2.182.050,00 lei Activ 2 – ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117 – 134.910,00 lei – 121.419,00 lei Activ 3 – ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecventa 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112 – 63.600,00 lei – 57.240,00 lei Activ 4 – APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR Analizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6 Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricarii 2008 Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96% Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricarii 03/2011, fabricat in Korea MOBILIER ŞI APARATURĂ BIROTICĂ Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3 Acvariu cu filtre TETRATEC si FLUVIAL FX5 Aer condiţionat - 3 buc Calculator Dualcore Casă marcat Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217 Mobilier farmacie (demontat) Sistem Dualcore + monitor 19' Sistem Intel Sistem supraveghere (aferent spaţiului închiriat) Tâmplărie PVC (montată) – 52.470,00 lei – 47.223,00 lei Activ 5 – MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINĂ CU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMĂ POLUARE EURO 4, AN FABRICAŢIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMĂR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică - turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart – 31.470,00 lei – 28.323,00 lei Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 25.10.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 25.10.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049904, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L
Moldova, împânzită cu agenţi de asigurare a locuinţelor
16/10/2018 00:00

Iaşi, Targu Frumos, Botoşani, Roman, Barlad, Brăila, Galaţi şi Tecuci sunt oraşele unde se desfăşoară, incepand de ieri, campania de conştientizare a importanţei asigurării obligatorii a locuinţelo ...

Start Activ - Participă la prima sesiune de selecţie a planurilor de afaceri!
15/10/2018 11:17

  Vino la cursurile de competente antreprenoriale pentru a putea participa la concursul de planuri de afaceri  si obtine 35.000 Euro!    

 Incepând de luni, tinerii între 16 şi 26 de ani pot lua credite de cel mult 40.000 de lei,dobânda fiind suportată de stat
15/10/2018 09:45

 Începand cu luni, tinerii intre 16 şi 26 de ani pot contracta credite de cel mult 40.000 de lei cu dobandă suportată de la bugetul de stat, iar cei cu varsta de 26 - 55 de ani pot obtine un impru ...

 

LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE - 15 octombrie 2018 
15/10/2018 09:34

                                          Dacă reprezinţi o agenţie de recrutare, poţi obţine ...

Interviu. Cui i-e frică de IFN?  ”Un credit la Smile Credit se obține foarte simplu și foarte rapid”
12/10/2018 14:03

Cristian Lungoci este director executiv Smile Credit IFN, una din institutiile financiare cele mai apreciate pe piata creditelor rapide. Într-o perioadă in care se vorbeste mult despre IFN-uri si despr ...