29terom

Dimensiune font:

SENZAȚIONAL: Motivarea sentinţei din dosarul „Terom”!

| 29-12-2017 04:30

Magistrații din cadrul Tribunalului București au emis recent sentinţa în dosarul „Terom”. Pe lângă anchetatori, toţi inculpaţii au contestat decizia primei instanţe de judecată.

procesul a fost reluat la Curtea de Apel București, la ultimul termen al procesului fiind dispusă o amânare, până pe 12 decembrie. În acelaşi timp, judecătorii au făcut publică motivarea în acest caz. Amintim că Tribunalul Bucureşti a emis sentinţa în procesul în care au fost acuzaţi fraţii sirieni Ammar şi Hassan Nana'a, după ce au amânat luarea vreunei decizii de 11 ori. Așadar, pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional, înşelăciune, complicitate la înşelăciune sau participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, procesul penal a încetat. Judecătorii au decis condamnarea lui Ammar Nana'a la o pedeapsă rezultantă de 11 ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare şi spălare de bani. Asta în condiţiile în care „investitorul“ sirian mai avea o condamnare, într-un alt dosar.

În schimb, fratele acestuia a scăpat fără o pedeapsă, tocmai pentru că faptele de care fusese acuzat s-au prescris. Ali Nanah a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, pentru delapidare. Aceeaşi pedeapsă au primit-o Viorica Zlate, Ioan Viorel Vaidner, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru şi Mohamad Shawi, pentru complicitate la delapidare. Magistraţii au admis în parte acţiunea civilă formulată de către SC Terom SA, prin lichidatorul judiciar, în contradictoriu cu cei şapte inculpaţi condamnaţi şi au obligat, în solidar, inculpaţii respectivi să-i achite părţii civile SC Terom SA, prin lichidatorul judiciar, suma de 5.487.554 de lei. În martie 2010, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a celor opt inculpaţi. Procurorii DIICOT au precizat că aceştia ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, în scopul prejudicierii SC Terom SA.

Au considerat că au avut dreptul de a încălca legea”

Procurorii au menţionat că „dezvoltarea normală a unei economii moderne în România a fost permanent amenințată de calitatea actelor și faptelor ilicite și criminale care au fost comise”.

Infracțiunile cercetate și pentru care se va dispune trimiterea în judecată, reprezintă actele unor persoane cu un statut socio-economic ridicat, respectabile și respectate, acte care au încălcat reguli legale într-o manieră ingenioasă, care însă nu au exclus descoperirea ulterioară. Inculpații și învinuiții din acest dosar au comis fapte în legătură cu mediul lor profesional, conștienți de caracterul ilegal al conduitei lor, dar fără ca vreun moment să se considere infractori, convinși că rentabilitatea primează în fața legii. Se poate spune că aceștia au considerat că au avut un drept personal de a încălca legea, în virtutea poziției profesionale dobândite”, au afirmat anchetatorii.

Aceştia au adăugat că infracțiunile au fost comise în scopul maximizării ilegale a profitului, au implicat relații strânse între învinuiți și inculpați și forme complexe de organizare, s-au comis într-o perioadă mare de timp, iar acoperirea lor a fost ușurată de complexitatea operațiunilor financiare și de posibilitățile de disimulare a afacerilor frauduloase.

Folosindu-și inteligența mult peste medie, inculpatul Nana’a Ammar a reușit să dea fiecăruia dintre învinuiți și inculpați impresia că sunt de neînlocuit și să creioneze rolul pe care trebuiau să-l joace în activitatea infracțională. A oferit fiecăruia funcția dorită, delegând atâta putere cât era necesar. S-a înconjurat de conaționali devotați, dornici să-l urmeze la câștig și încrezători în puterea sa de a transforma infracțiunile în fapte comerciale. Învinuiții și inculpații au avut o încredere oarbă în puterea inculpatului Ammar Nana’a, putere care a făcut ca timp de un an SC Terom SA fie o cetate de nestrăpuns pentru organele de urmărire penală, ținute la poarta principală a fostului combinat indiferent de funcția sau nivelul de ierarhizare”, au adăugat oamenii legii.

Peste 30 de milioane de dolari

Anchetatorii au mai susţinut că Hassan şi Ammar Nana’a și-au îndeplinit funcțiile de coordonatori în municipiul București și județul Iaşi, „primul dintre inculpați ocupându-se și cu externalizarea a peste 30 de milioane de dolari americani în numele unor societăți comerciale de tip fantomă, ca Electra SRL, Tycoons SRL, Happy Way SRL, Rakel 2000 SRL, activitate pentru care s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor”.

Începând cu anii 1997 - 2000, inculpații Ammar şi Hassan Nana’a au pus bazele unei structuri infracționale, cu scopul de a obține importante sume de bani rezultate din comiterea unor infracțiuni de natură economică . Sumele rezultate din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, infracțiuni vamale sau infracțiuni la legea societăților comerciale au fost externalizate în special în țările arabe sau în alte state în care locuiau colaboratori ai inculpaților de origine arabă. Acest grup s-a creat și a ființat și pe fondul unei cunoașteri la nivel superior de către membrii săi a legislației românești și a lacunelor ei, în ceea ce privește cadrul economic, politic și legislativ”, au subliniat oamenii legii.

Lipsa unei legi de contracarare a fenomenului spălării banilor și ulterior apariția acesteia cu posibilitatea de cercetare a unui număr limitat de infracțiuni generatoare de bani murdari, neputința organelor fiscale de a constata la timp anumite fapte de evaziune fiscală și fraude vamale și de a sesiza operativ organele de urmărire penală, a făcut ca această structură criminală să se perfecționeze până la gradul de „investitor strategic”, la sfârșitul anului 2002, conform anchetatorilor.

Încă din perioada amintită, inculpații au dezvoltat adevărate rețele infracționale care să permită desfășurarea de activități comerciale, aparent legale, sub masca unor societăți comerciale cu reprezentanți fictivi, având ca scop sustragerea de la plata impozitelor și acumularea de capitaluri ilicite care să nu poată fi urmărite de organele fiscale. Inițial, structura creată de inculpați a avut un caracter familial, restrâns, pentru ca, în perioada decembrie 2002 – ianuarie 2005, inculpații să constituie un adevărat grup infracțional organizat, cu roluri clar stabilite pentru fiecare membru al grupării , dezvoltându-l progresiv atât prin atragerea de noi membri, cât și prin mărirea potențialului financiar și a capacității lui de a riposta la eventualele acțiuni represive ale instituțiilor statului”, au mai spus procurorii.

Mod de operare specific arabilor

Oamenii legii au mai menţionat că „modul de operare a fost caracteristic rețelelor arabe, bazat aproape în totalitate pe folosirea societăților comerciale de tip fantomă.

Mecanismele frauduloase utilizate au constat în determinarea unor persoane să înființeze firme la care să aibă calitatea de administrator și, ulterior, să părăsească teritoriul României, predând actele și ștampilele acestor societăți inculpaților, adoptarea unei strategii comune între membrii grupului în scopul eludării taxelor și impozitelor aferente operațiunilor comerciale efectuate în numele acestor societăți, efectuarea de operațiuni comerciale interne și externe (importuri) fără îndeplinirea obligațiilor fiscale față de bugetul de stat, folosirea facturilor fiscale aparținând societăților controlate de către membrii grupului în scopul decapitalizării Terom SA, virarea ori depunerea în contul societăților controlate a unor sume de bani care proveneau din conturile bancare sau casieria companiei ieşene, dar şi efectuarea de plăți către aceste firme de tip „fantomă” controlate de inculpați.

Legături cu Omar Hayssam

Începând cu anul 2002 dorința membrilor grupului a fost aceea de a prelua anumite societăți cu capital majoritar de stat, viabile, cu potențial economic și care să le ofere o posibilitate rapidă de câștig prin înstrăinări ilegale de active, dar și prin angrenarea acestor societăți mari în circuite comerciale și bancare fictive. „Principalul adversar pe piața internă era o companie preluată ulterior de Omar Haysam și distrusă prin procedee asemănătoare”, au susţinut anchetatorii.

Magistraţii au mai notat că, pe 2 februarie 2004 a fost emisă o adresă de către Terom prin care societatea oferea companiei coordonate de Omar Hayssam produse de pasmanterie și sortimente de fire (2-3 tone din fiecare sortiment), în condițiile în care firma avea în anul 2003 o cifră de afaceri de 76.407 lei, nu avea declarate puncte de lucru și avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al fructelor și legumelor proaspete.

Plăţi către conturi din străinătate

Oamenii legii au mai remarcat că, pe 12 noiembrie 2003, Terom a efectuat o plată de 40.000 de dolari americani către Ziad Wazzan Co – Franța, viramentul făcându-se către o adresă din Paris la care funcţiona un cabinet… stomatologic!

Din cercetările efectuate nu s-a putut stabili adresa exactă a firmei Ziad Wazzan Co - Franța, dar s-a constatat că atât persoana fizică Ziad Wazzan, cât și persoana juridică Ziad Wazzan Co au același cod IBAN, ceea ce este imposibil în lumea bancară. De asemenea, s-a constatat că adresa nu există în Paris, iar, la varianta similară, este un centru de practică dentară”, au subliniat procurorii.

Magistraţii au concluzionat că Ammar Nana’a s-a folosit de firme-paravan. „Constatăm că inculpatul s-a folosit de niște societăți comerciale fictive (firme-paravan) pentru a crea circuitele financiare prin care a externalizat suma de 1.555.171 de dolari americani, respectiv 1.381.936 de dolari americani și 69.196 de euro, pe baza unor relații comerciale inexistente cu societăţile nerezidente. Această acțiune a inculpatului a închis practic cercul infracțional care a început cu săvârșirea infracțiunilor de delapidare și înșelăciune, a continuat cu obținerea banilor murdari și s-a finalizat prin spălarea lor, prin utilizarea circuitelor financiar bancare”, au spus magistraţii. Ciprian NEDELCU

loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
A fost lansata aplicatia prin care poti obtine bani de la companiile aeriene, daca ai avut probleme cu zborul
21/01/2018 13:39

 AirHelp, cea mai mare companie din lume specializata in drepturile pasagerilor si in obtinerea de compensatii pentru zboruri intarziate, anulate sau suprarezervate, lanseaza prima aplicatie prin care pasa ...

Percheziţii MASIVE în Capitală: A fost găsită o fabrică de haine contrafăcute - prejudiciu URIAŞ
20/01/2018 11:26

O fabrică de haine contrafăcute, ce erau inscripţionate cu diverse mărci cunoscute, precum şi un depozit in care erau ţinute articolele vestimentare aduse din Turcia, au fost găsite de poliţiştii ilfov ...

Amnistia fiscala care ii vizeaza pe vanzatorii de imobile
19/01/2018 16:51

 Joi a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 29/2018, care se adreseaza persoanelor fizice ce au realizat vanzari de imobile in calitate de persoana fizica si care au achitat impozitul pe venitul d ...

Listă COMPLETĂ! Pentru aceste venituri NU plătești impozit în 2018
19/01/2018 12:07

 De la 1 ianuarie, impozitul pe venituri a scăzut de la 16 la 10%, atat in cazul persoanelor fizice, cat in cazul persoanelor juridice, conform modificărilor aduse Codului Fiscal. Totusi, in lege, sunt ...

LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE - 19 DECEMBRIE
19/01/2018 10:51

  Dacă reprezinţi o agenţie de recrutare, poţi obţine mai multe informaţii despre publicarea anunţurilor contactand Departamentul de Publicitate al Ziarului EVENIMENTUL REGIONAL ...

Guvernul ii scuteste de impozit pe programatorii cu studii medii. Nicio solutie oficiala pentru cei cu facultate
19/01/2018 07:00

 Programatorii cu studii medii care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior vor fi scutiti de impozitul pe salariu de la 1 februarie 2018. Cei care vor sa beneficieze de aceasta scutire ...

LISTA 2018: Principalele taxe și impozite modificate pentru firme, PFA, persoane fizice
04/01/2018 21:20

 Guvernul si Parlamentul au operat in anul 2017 o serie de modificări de taxe si impozite pentru firme, care se aplică in anul 2018. Unele au fost adoptate de Guvern si modificate de Parlament pe ultima ...

SUPER OFERTA PENSIUNE  DE VANZARE-INCHIRIERE
02/01/2018 20:03

  Ap 2/3 camere cu dotări şi finisaje de top, rate direct la dezvoltator incepand cu 25000 euro.  

Legea split TVA - descarcă forma finală și vezi cum se va aplica firmelor mici
01/01/2018 07:46

 Legea Split TVA, prin care anumite firme vor fi obligate la plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată, a ajuns la forma finală, presedintele Iohannis promulgand miercuri actul normativ in forma ado ...

Sfaturi de detoxifiere pentru trup şi pentru suflet oferite de către Băcănia Cu Dichis Iaşi
19/12/2017 13:38

Este perioada postului, un moment excelent de detoxifiere atat pentru trup cat şi pentru suflet. Pentru că multe persoane doresc să ţină acest post, vă propunem cateva variante de alimente sănătoase şi ...