Violată 25 de ani, în pădure, cu perversiuni forestiere

default

Dimensiune font:

| 24-05-2015 08:56

Toată lumea știe cine cioplește de la rădăcină pădurile din Secuime și cine rade codrii descântați de Eminescu. Numele lor sunt arhicunoscute. Până la austriecii de la Schweighofer am avut parte de ungurii noștri. Dar și de românii lor...



Nediscriminat, și în totalitate, reacția autorităților față de scandalul defrișărilor ilegale care a ieșit la suprafață în ultima lună e probă la ipocrizia Guvernului, a Statului în sine până la urmă, care-a stat pe-o molimă și-un cancer fără să facă nimic, mai puțin să capitalizeze pe venitul direct și indirect, din exploatarea forestieră. Aici nu este vorba, însă, despre amoralitatea întregii povești. E despre prostie. Și nu doar despre prostia administrativă. Nu! Despre prostia comunitară. Vă veți întreba ce-au de-a face un reporter și-un psihiatru cu subiectul deforestărilor. Păi au și încă bine! Miezul problemei este, de fapt, psihologia poporului pe care-l partajăm, laolaltă, scriitori și cititori. În chestiunea linșării munților de floră și - inevitabil – avem, cu toții, o contribuție.

Se taie pădurile din sărăcime nu numai din secuime

Se pleacă de la o sumă de dovezi. Cantitatea totală de lemn exploatată în România, potrivit unei anchete publicistice de acum doi ani, ce a folosit date oficiale de la Institutul Național de Statistică, a fost de peste 135 de milioane de metri cubi într-un interval de 10 ani (2002 – 2011). Contravaloarea a aproape 10 miliarde de Euro. Polul de intensitate a tăierilor de lemn a fost în Moldova, în județele Botoșani. Suceava, Neamț și Bacău. Al doilea pol de exploatare îl găsești în centrul țării, în aria care acoperă Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Din cele 10 zone menționate, de departe observi că – spre exemplu – Covasna e cel mai sărac județ din România. Vecinul – Harghita – e pe locul 29, din 42 de județe în total. Botoșani, de asemenea, este la coada clasamentului, potrivit unor date dintr-o analiză publicată anul trecut de Econtext.

 


Inutilitatea codrului pentru oamenii pădurilor

Ce înseamnă, de fapt, sărăcie, în toate aceste părți nu e doar o expresie a deprivării de bani. Nu e doar sărăcie administrativă. E o sărăcie ubicuu reprezentată, de la vlădică la opincă. Și sărăcia, oriunde pe planetă, înseamnă în cele din urmă două lucruri: prostie omenească prin îndobitocire, și apetitul satrapilor de oportunitate, care transformă zona într-un pașalîc pentru propriul interes.

Vei găsi, în aceeași zonă în care compania X face profit, și nu orice fel de profit ci un mare profit, și oameni pentru care 100 de lei fac diferența între crimă și pedeapsă. Oameni dispuși să-și vândă copilul pentru o bucată de vis, de pâine sau de carne. Nu rareori vie! Oameni pentru care codrul în care trăiesc e o inutilitate, o abjecție, acel loc primitiv din care visează să scape, preferabil într-o casă, preferabil într-o vilă, preferabil cu mașină la poartă.

Acei Strâmbă-Lemne din Secuime

Poveștile care vin dinspre Harghita și Covasna sunt înspăimântătoare. Legăturile, ițele dintre autorități, opulența unora care contrastează cu sărăcia celorlalți nu sunt vreodată suficient expuse, sau suficient privite, de autoritățile de la Centru. Nu de alta, dar ar ridica sprâncene să mergi pe firul legăturilor, al cumetriilor, al raporturilor de nume și prenume pe documente care duc, fir-ar să fie, tocmai la vârful obeliscului. Jos, în mocirla lăsată de tăiatul arborelui, se trăiește de pe azi pe mâine, în timp ce sute de mii de Euro sunt ascunși prin saltele, prin fântâni, pe după icoane și paturi.

Un călător în patria Topliței povestea că impresia lăsată după ce-a cutreierat un pic anticamerele sistemului e similară voiajului prin Congo, Somalia sau Rwanda. Legalitatea defrișărilor e corectată la metru, doi metri, trei metri mai la stânga sau la dreapta. Intră cine trebuie, nu cine vrea. Nu rămâne decât cine se poartă frumos cu gazdele. Și le omenește. Cât timp se practică această omenie cu titlu de peșcheș sacerdoții enclavei trăiesc, liniștiți și își lărgesc sfera de influență. La momentul când cineva comite „aroganța” de-a protesta, sau contesta, se intervine cu brațul militarizat. Braț militarizat înseamnă poliție, procuratură, justiție. Toți sunt prieteni în centrul țării. Toți stau la aceeași masă. Toți și-au botezat copii și și-au cununat finii. Ca într-o ceapă la saramură desfaci, foaie cu foaie, caracterul profund infect al României capitaliste deîndată ce ieși din drumul „european”!

Se taie păduri de un sfert de veac și abia azi ne întrebăm cine a luat banii

Retorta actualului președinte, a omni-prezentului premier, la Armageddon-ul lemnos din România pare, pentru cei care cât de cât mai umblă și prin afara propriilor palate, desprinsă dintr-o suavă snoavă de adormit copiii. Înainte de-a judeca vinovăția prin lege a unora, sau altora, poți propune, răspicat, că primordial culpa aparține celor care astăzi remarcă jaful!

Jaful nu l-am făcut noi, sau voi. Jaful l-au comis ei, l-au mascat și l-au fiscalizat cei care astăzi, sub presiunea găurii vizibilă din spațiu pe munții României nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le pute. Aceiași oameni care se uită, zâmbind, la inundațiile primăvăratice, la închiderea drumurilor iarna la primul viscol, la schimbările de climă locală, la tot ce urmează din tăierea deșănțată a pădurilor și-apoi mai pompează niște bani în facerea de autostrăzi sau praznicul unei noi biserici ori catedrale.

 

Cauza nesiguranței naționale este nesimțirea națională

Nu există cuvânt în limbă de om, fiară sau copac care să exprime sila deja cotidiană față de iresponsabilii frumoși ai țării. Aleșii. Acei aleși care sunt poftiți, cuviincios, astăzi, să înceapă un lung, prea lung amânat proces de reparație. Unde reparația nu înseamnă reîmpădurire. O pădure nu crește, ca electoratul, peste noapte. Și cu siguranță nu iese la socoteală, ca la referendum, dacă numeri și copacii morți, dispăruți sau pur și simplu plecați în străinătate.

Spre știința președintelui Johannis, tăierea vrăjmașă a pădurilor nu e parte a siguranței naționale. Este – psihologic – efectul nesiguranței naționale. Și, finalmente, o chestiune de nesimțire națională. Care nu e foarte sigur că s-ar putea vreodată dezbate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Știm, în schimb, că vocile ziariștilor, ONG-urilor și societății civile în general au fost ignorate, cu bună știință de politicieni. Unde dumneavoastră, domnule președinte reprezentați instituții, efemer, cât timp aveți mandat de la prostime să o faceți. Nepăsarea multora n-are voie să rămână un argument pentru permanența ei în fiecare structură, compartiment sau organizație. Am primit o țară, acum 25 de ani, în genunchi, de la un dictator. Lăsăm o țară în țărână copiilor noștri. Și, după voi, potopul.

Dr. Gabriel Diaconu este medic specialist psihiatru

Mihnea-Petru Pârvu este reporter 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei