„Acum nu poţi râde fără motiv şi nici nu te poţi înveseli dacă acasă nu ai ce mânca”

default

Dimensiune font:

| 30-05-2013 05:00

* interviu cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Corneliu Bichineţ

Este binecunoscut vasluienilor din mai multe perspective – cea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, om politic, profesor şi scriitor. Am lăsat la urmă calitatea de prieten pe care i-au apreciat-o toţi ce i-au trecut pragul şi cărora le-a acordat mereu sprijin necondiţionat. Am stat de vorbă cu omul Corneliu Bichineţ, cu care am abordat şi probleme administrative, dar şi lucruri din viaţa de zi cu zi.

„Acum e greu, e o etapă de regăsiri, dar eu cred în destinul României”

– Cum aţi creiona portretul vasluianului?
– În această perioadă, când viaţa nu e deloc simplă, vasluienii sunt tot mai îngrijoraţi. Şi mai încrâncenaţi. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă, incertitudinea, toate le creează o stare de disconfort şi confuzie şi omul se schimbă. Dar, dominanta lui este alta. Optimismul şi răbdarea, acestea îl caracterizează.
- Nu aţi spus nimic de umor, iar vasluienii erau renumiţi pentru aşa ceva, fiind doar urmaşii lui Constantin Tănase.
- E o perioadă mai dură, dar oamenii învaţă mereu să zâmbească. Acum nu poţi râde fără motiv şi nici nu te poţi înveseli dacă acasă nu ai ce mânca.
- Nu mai pot face nici haz de necaz?
- Nici gând. Nu şi-au pierdut umorul, dar sunt mai reţinuţi.
- Şi atunci la cine mai găsim umor?
- Dacă vrei să îl cauţi, îl găseşti oriunde. Şi la copii, în şcoală, şi la adolescenţi, atunci când nu sunt vulgari şi mai rar la maturi, care sunt prea preocupaţi de problemele cotidiene.
- V-aţi născut la Vladia, o aşezare rurală. Ştiu că aveţi o legătură specială cu satul românesc.
- Aşa este. Merg destul de des la mine acasă, la părinţi. Discut probleme personale, comentez şi întâmplări de prin sat. Ar trebui să ţinem mult mai mult legătura cu locurile în care avem rădăcinile. Să ne facem timp să ne vedem părinţii, rudele, prietenii fiindcă fac parte din fiinţa noastră.
- Sunt importante aceste legături?
- Esenţiale. Mă gândesc la cei care au plecat în străinătate şi au pierdut de mult orice contact cu locurile natale. Trebuie să le fie tare greu. În mediul rural sunt zeci de case cu lacăt la porţi. Părinţii au plecat la cele veşnice,iar copii nu au mai venit decât să îi conducă pe ultimul drum. Apoi s-au rătăcit prin lume. E foarte adevărat, cum adevărat e că lucrurile în timp se vor aşeza. Eu cred în rostul, în destinul şi în şansa României. Nu ştiu când se va întâmpla asta, dar cred. Sunt perioade istorice care presupun rupturi. S-ar părea că acesta perioadă este de acest tip.
- Ne vom mai regăsi?
- Ne vom regăsi dacă nu ne pierdem
- Ce ar trebui să facem?
- Avem nevoie să ne aplecăm mai mult spre natură, muncă, spre frumos şi spre raporturile fireşti între oameni. Este important să îl înţelegi mai bine pe cel de lângă tine.
- Iubiţi pământul, sunteţi un podgorean cunoscut. Mulţi îi cam critică pe vasluieni că beau. Aşa o fi?
- Mulţi oameni încearcă să găsească în vin alinare şi poate e adevărul lor. Numai că adevărul este complex şi nuanţat şi doar o parte din el poate fi surprins şi printr-o cantitate firească de vin. Dacă îl cauţi doar în vin, atunci ajungi la prăpastie. Sunt oameni care s-au scufundat în băutură şi sunt pierduţi. Totuşi, nu putem zugrăvi un tablou apocaliptic. Sunt realităţi, dar nu asta caracterizează ţăranul vasluian.
- Mai aveţi vinuri în cramă?
- Da. Cel mai vechi de 7 sau 8 ani. În butoaie de stejar şi frasin.

„În esenţă rămân un boem”

- Sunteţi un om de litere cunoscut. Ce aţi mai scris în ultima vreme?
- Nu prea am mai scris. Nu am avut timp. Scriitura presupune o anumită stare. Să ai timp, predispoziţie, o inspiraţie. Or, eu nu le-am găsit într-atât de mult ca să mă pot apleca asupra foii de hârtie.
-- Şi unde aţi putea găsi această stare?
-- Nu am un loc de suflet. Mă simt bine oriunde în ţara mea. Îmi place să visez, dar cine poate trăi din vise? Am devenit destul de realist. Mi-ar place să mă duc să ascult cum creşte iarba.
- Eraţi un boem şi un visător. Cum de v-aţi schimbat?
- M-am schimbat, simt şi eu că m-am schimbat. Dar dacă te întâlneşti cu zilnic cu 20 sau 30 de oameni necăjiţi, cu diverse probleme, vrei, nu vrei, îţi transferă o anumită stare. În esenţă rămân un boem, dar acum e mai greu să scot partea asta la iveală.
- Şi totuşi oamenii cred în scriitură, o apreciază.
- Da, scriu. Scot reviste, merg la cenacluri. Oamenii trebuie să creadă că prin ceea ce scriu ei pot înfrumuseţa lumea asta.
- Am ajuns într-un domeniu care vă place mult – cultura. Trăim o perioadă dificilă pentru acest domeniu.
- Aşa este, dar oamenii merg la teatru, la prezentări de carte, sunt lucruri fireşti. Sunt evenimente şi în căminele culturale, dar şi în şcoli, grădiniţe, biserici.

„Nu pot să spun că sunt extaziat de regionalizare”

- Aş schimba registrul şi aş aduce în atenţie un subiect mult discutat. Regionalizarea. Credeţi că unind patru sau şase judeţe sărace poţi obţine o regiune bogată?
- Discuţiile privind regionalizarea nu sunt noi. De câţiva ani se încearcă o modalitate de regionalizare. Eu am fost totdeauna de părere că judeţele, aşa cum au fost ele constituite, au dat rezultate. Văd, mai nou, că regionalizarea prinde contur şi sunt mai multe proiecte. Şi probabil că până la urmă planul va fi pus în aplicare. În toamnă vor fi mai multe regiuni. Opt, nou, nu se ştie. Dacă motivul este atragerea mai multor fonduri europene ar fi o justificare. În rest, nu. Nu cred ca trebuie însă să ne sperie. Nici eu nu am o opinie concretă. Poate lucrând în administraţie sunt mai conservator, dar nu pot acum să spun că sunt extaziat de regionalizare.
– Dacă ar fi să facem o comparaţie, cu cine ar trebui să semene viitorul şef al regiunii? Cu Ştefan cel Mare, Dimitrie Cantemir sau Cuza?
- Cred că ar trebui să aibă trăsături de la toţi, deoarece trăim alte vremuri. Oricum, viitorul guvernator trebuie să provină din administraţie, să fi condus vreodată o primărie mare, un judeţ. Este important să ştie despre ce este vorba, să aibă o echipă de oameni buni din fiecare judeţ, cu care să ştie să acceseze fonduri europene.
- Să fie înalt la stat, frumos la chip?
- E destul să fie un om normal sub aspect fizic şi mental
- La final, aş dori să ne spuneţi care este cea mai mare calitate a vasluienilor?
- Răbdarea.

Simona Pop

- Aţi ajutat mulţi copii să meargă la şcoală. Aţi primit şi răsplată?

- Da, meritau. Mai ajut şi acum, dar nu atât de mulţi. Oricum, nu am ţinut niciodată o evidenţă. Cum şi când am putut, am ajutat. Au venit şi mi-au mulţumit. De câte ori şi-au găsit rostul, mi-au dat telefon. Mă bucur pentru fiecare dintre ei. Mi s-a părut firesc ca atunci când pot să fac ceva, să fac. Foarte mult lume ajută oameni şi se implică în anumite cauze, dar îşi păstrează anonimatul.

* Născut pe 28 august 1956, la Vladia (judeţul Vaslui), Corneliu Bichineţ a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A intrat în politică, a fost senator de Vaslui, apoi preşedinte al Consiliul Judeţean, structură în care activează acum ca vicepreşedinte. Este un pasionat al tradiţiilor şi cochetează cu scrisul, trei volume de proză purtând semnătura sa.

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei