Adriaan Van Dis (11)
Adriaan Van Dis și Alexa Stoicescu, traducătoarea romanului „Domnul și câinele”
Adriaan Van Dis (12)

Dimensiune font:

„Am mintea deschisă fiindcă sunt un om liber: sunt scriitor”

| 06-10-2017 10:00

 Adriaan van Dis este unul dintre numeroşii autori internaţionali prezenţi la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură (FILIT). Olandezul este cel care semnează romanul „Domnul şi câinele” („The walker”) şi care se asociază foarte mult cu personajul câinelui din carte, ba chiar îl consideră „cel mai autobiografic punct al cărţii”. În cadrul unui interviu acordat ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, scriitorul a vorbit despre diferenţele rasiale şi religioase resimţite în Europa zilelor noastre, puse în spatele fricii. Cu un umor echilibrat, Adriaan van Dis a intrat în povestea interviului şi cu sfaturi pentru scriitorii tineri.

- Vă rog, pentru început, să faceţi un scurt portret al lui Adriaan van Dis...

- Sunt născut din părinţi ce veneau din coloniile olandeze, aşa că am crescut printre refugiaţi. Oamenii trebuiau să fugă din vechea colonie, în Indonezia independentă de acum. A fost foarte important pentru mine, pentru că am fost crescut printre oameni de alte culori, de alte religii, care trăiau mai puţin izolaţi în comunitatea olandeză. Pentru mine a fost ca un fel de comoară, pentru că le ascultam poveştile despre palmieri, tigri şi alte lucruri tropicale. Acestea sunt foarte importante pentru mine în zilele noastre, fiindcă în Europa, trăim într-o lume schimbătoare. Europa este plină de refugiaţi, oameni de culori diferite şi cumva pot înţelege trecutul părinţilor mei şi prezentul din Europa asta schimbătoare.

- Cu ce au influenţat experienţele din copilărie viaţa dumneavoastră de scriitor?

- Au fost poveştile. Oamenii care au acest fel de experienţe spun poveşti... în timpul cinei. Este o foarte mare cultură a povestitorilor. Eram un copil şi auzeam poveşti... uneori auzeam aceleaşi poveşti în fiecare săptămână, dar de culori diferite. Exagerate uneori. „Aaa, ăsta e secretul în a spune o poveste! Să o faci mai mare!”. Chestia amuzantă este că deşi o schimbi, o faci mai mare, ea devine mai adevărată. Pentru că oamenii îşi ascund trăirile, probabil, în poveşti. Nu e necesar să spună adevărul, dar simt nevoia să se exprime prin poveşti. Şi în poveştile lor găseşti durerea, aventura, schimbarea... toate sunt ascunse în poveşti.

„Am mintea deschisă fiindcă sunt un om liber: sunt scriitor”

- Ce aşteptări aveţi de la cititorii din România?

- Este mereu interesant să vizitezi o nouă ţară, să adulmeci şi să citeşti o altă cultură şi sper de asemenea că povestea mea („Domnul şi câinele” - n.r.) va fi citită de oameni. Pentru că este o poveste mai mare decât scriitorul. Este o poveste despre schimbările din Europa, despre refugiaţii din Paris. Este un roman în vârstă de zece ani care devine din ce în ce mai actual. Este un roman despre schimbare, dar este şi despre frică, pentru că am creat o persoană căruia îi este teamă de schimbări, care are nevoie de o viaţă confortabilă, dar cumva această viaţă confortabilă se schimbă. Este un câine ce scapă dintr-o casă în flăcări, în care locuiau refugiaţi. Sunt multe case de astea şi în Franţa, şi în Germania, şi în Olanda. Oameni prinşi în birocraţie, care este peste tot. Ştampile, ştampile, ştampile... „cine eşti tu?!”. Şi ei aşteaptă să fie acceptaţi, să aibă un nou paşaport, însă tot ce vor este să aibă o viaţă diferită. Toţi vin din ţări sărace, ori cu război, ori fără posibilităţi de muncă, aşa că toţi oamenii ăştia luptă pentru o viaţă mai bună. Doar că noi nu-i vedem ca fiinţe umane, ci mai degrabă ca cerşetori, ca hoţi.

Acest câine... Este un lucru interesant la animale, la câini: ei nu văd rase, nu văd femei sau bărbaţi, ei doar văd oameni. Ei adulmecă pantaloni murdari, nici măcar nu-s interesaţi de portofel sau de unele atitudini snoabe. Odată cu venirea câinelui acesta, fiind ca un înger blănos, că el îl alege pe omul ăsta, care încearcă să-i găsească familia, intrând astfel în contact cu toţi refugiaţii ăştia, cu „noii europeni” ce-şi caută o viaţă mai bună. Cu toţii ne temem de asta, de schimbări, fiindcă este şi dificil: avem propria tradiţie. Această frică este pusă în om, curajul în câine, iar câinele stă între frică şi om.

- Faptul că o carte este tradusă într-o altă limbă nu schimbă savoarea cărţii creată în limba nativă?

- Traducerea este foarte aproape de original. Povestea nu este legată neapărat de trecutul meu neerlandez, tocmai pentru că am şi trăit şapte ani în Paris, iar Parisul este oraşul în care diferenţele sunt ridicate la un nivel înalt. Parisul este un laborator social.

- Percepţia receptorului asupra unei opere literare diferă, în funcţie de foarte mulţi factori. Care ar fi elementul ce uneşte cititorii în faţa aceleiaşi cărţi?

- Societatea schimbătoare, frica de schimbare şi realitatea. Vechea Europă nu mai există. Ne întoarcem la naţionalism, la biserică, la vechile obiceiuri, dar ele sunt trecute; trecem printr-o mare schimbare. Tehnologia mai ales! Ştim totul acum... avem tsunami la micul dejun, pe telefoane, dar seara vrem să ştim cine suntem. Spre exemplu, de ce este domnul Trump un om puternic? Pentru că încearcă să recreeze o America ce nu mai există. Sunt oameni conservatori care sunt temători faţă de toate schimbările astea, fiindcă trebuie să fii, probabil, educat sau bine informat. Pentru mine este uşor să spun că Europa se schimbă, dar nu trebuie să îmi împart strada sau apartamentul cu refugiaţii. Privind în istoria Europei, ea a fost mereu în schimbare... Pot spune că am mintea deschisă fiindcă sunt un om liber: sunt scriitor.

„Domnul Mulder este o invenţie. Cea mai autobiografică parte din roman este câinele, eu sunt câinele”

- Au trecut zece ani de când a apărut cartea „Domnul şi câinele”. Ce i-aţi spune domnului Mulder, personajul principal din roman, dacă l-aţi întâlni pe stradă?

 

- „Nu-ţi fie frică! Eşti foarte bogat, dacă te compari cu oamenii care n-au nimic. Dacă vrei să fii pregătit pentru viitor, deschide-ţi mintea. Şi nu gândi pe termen scurt. A gândi pe termen scurt este o bucurie că eşti privilegiat, dar dacă împarţi cu ceilalţi, asta înseamnă bucuria pe termen lung. Dacă nu împarţi, o să-ţi fie luat.”

- În cărţile dumneavoastră se regăsesc numeroase elemente autobiografice. Ce asemănări sunt între Adriaan van Dis şi domnul Mulder?

- De fapt, domnul Mulder este o invenţie. Câinele... eu sunt câinele. Eu sunt cel care a fost un pod între oameni. Am fost crescut între oameni diferiţi. Am trei surori care sunt maro... primul soţ al mamei mele era indonezian. Şi pot să stau între diferenţe, să stau între oamenii din afară. Cea mai autobiografică parte din roman este câinele. WOF! WOF! (Lătrat). Acum să văd cum scrii asta! (râde)

- O să încerc să o transcriu...

- „Lătratul autorului”.

- Cartea „Domnul şi câinele” a fost tradusă în opt limbi. Ce simte un autor când un volum îi este tradus în încă o limbă?

- Îţi faci lumea mai mare, şi mai mare, şi mai mare! Îţi doreşti mereu să ai cititori, să-ţi fie auzită povestea. Sunt recunoscători. „Lăsaţi-l pe domnul Mulder să cucerească lumea!”. Ceea ce sper este ca oamenii să o lectureze ca într-o oglindă. Poate este puţin şi despre mine; este de asemenea şi lumea mea, care se schimbă şi ea. Sunt mulţi români în Europa, iar oamenii îi văd ca pe furăcioşi, infractori şi este doar o prostie, sunt doar etichete puse oamenilor. Etichete de frică. Ai impresia că îi înţelegi, dar este complicat, la fel ca literatura. Viaţa este complicată.

- Oamenii sunt complicaţi...

- Absolut...

- Aţi scris numeroase jurnale de călătorie. Ce loc v-a rămas pe retina sufletului, în care vă întoarceţi constant?

- Mă simt foarte fericit în deşert. Este un lucru ciudat, dar când sunt singur mă simt bine; mă tem şi eu de oameni. Mă simt mai bine unde sunt dune, deşert... Ador orizonturile, găsesc consolare în aceste peisaje goale.

- De ce vă temeţi de oameni?

- V-am spus: pentru că sunt complicaţi. Scriu despre asta. Câteodată, ochii şi sufletul meu au nevoie de odihnă. Poţi merge la biserică, închizi ochii şi te simţi bine. Eu îmi găsesc biserica în deşert.

„Tinerii scriitori să nu îşi ia o slujbă, fiindcă slujba lor este să scrie”

- Cum vedeţi locul ideal pentru dumneavoastră pentru a scrie? Ce vă inspiră?

- Ei bine, iubesc disciplina. Nici vorbă de tipologia scriitorului care bea. Scriitorul este şi el un angajat. Mă trezesc dimineaţa, mă pun la birou şi dacă vine inspiraţia mă opresc, dacă nu, continui să lucrez. Văd asta ca pe un mic magazin: dacă ai clienţi, închizi mai devreme, iar dacă nu ai clienţi, mai ţii deschis. Îmi trăiesc viaţa foarte liniştit, ca să pot da viaţă personajelor. Am făcut toate păcatele, dar ăsta este rezultatul final: disciplina. Am nevoie de ea când scriu, iar când termin mă plimb, dar oricum ar fi mă întorc la birou. Locul se poate schimba, dar biroul este necesar.

- Cred că lucraţi destul de mult la o carte. În ce constă pregătirea artistică a scriitorului Adriaan van Dis?

- Când încep să scriu am o idee vagă, apoi lucrez şi lucrez, iar după 50 de pagini, cartea începe să se scrie singură, chiar dacă la început este foarte vagă. La volumul de faţă a început cu ideile „case înflăcărate în Paris, oameni pe acoperişuri, refugiaţi”. Câinele a venit mai târziu.

- Aţi făcut numeroase interviuri televizate. Ce aţi recomanda unui tânăr intervievator pentru a putea trece de barierele culturale şi lingvistice?

- Pune cele mai simple întrebări: „De ce? De când? Vorbeşti serios? Interesant! Continuă!”. Şi citeşte cartea, este un lucru foarte important. Dacă o citeşti, întrebările sunt foarte simple, scriitorul spune „ah, mi-a citit cartea!”.

- Vă propun un ultimul exerciţiu de imaginaţie: îl întâlniţi pe tânărul Adriaan van Dis, ce sfaturi i-aţi da despre scris şi despre viaţă?

- „Omorâţi-l! Este încă în viaţă bătrânogul ăsta?!” (râde). Eu sunt un tânăr într-un corp tare. Dacă m-aş vedea pe mine când aveam 18 ani... ei bine, atunci oamenii bătrâni purtau haine închise la culoare, erau încruntaţi, dar acum şi bătrânii se schimbă. Facem mişcare de trei ori pe săptămână, bem mai puţin, fiindcă nu e sănătos. Secretul este să continue să lucreze, iar sfatul meu pentru tinerii scriitori este să nu îşi ia o slujbă, fiindcă slujba lor este să scrie, trebuie să scrie. Să continui să scrii. Cu disperare! Şi atunci se găsesc cititori! Dacă şopteşti numai unei singure persoane, această şoaptă s-ar putea transforma într-o strigare. Imaginează-ţi că un politician mi-ar citi cartea... ar schimba ceva!

A consemnat Larisa GHERASIM 

loading...
Loading...

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
„Incultura îi face pe foarte mulţi oameni politici să fie ineficienţi”
20/01/2018 05:15

Impresionant, acesta ar fi cuvantul cu care aş putea descrie dialogul purtat cu prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, membru al Academiei Romane. Revenit la Iaşi, unde a vernisaj o expoziţie dedicată arhitec ...

„38 la sută dintre elevii români de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţional”
13/01/2018 06:24

  Problemele din educaţie sunt cunoscute. Se vorbeşte despre necesitatea schimbării atitudinii cadrelor didactice, despre programe de formare, despre rezultatele slabe ale elevilor, dar măsurile care ...

 „Când leul şi tigrul ies la vânătoare, e bine ca animalele mici să rămână în vizuine”
30/12/2017 07:00

- Domnule profesor, lumea se intreabă din ce in ce mai des despre locul in care ar trebui să ne poziţionăm, in actualul context politic internaţional, marcat de tensiuni de tot felul. Ce ar fi de reţinut, ...

Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi
24/11/2017 05:15

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns intr-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou in Moldova acest proiect? - Liceul Varlaam vine să complet ...

 „Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”
09/11/2017 04:45

  De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea romană. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia incă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Ni ...

„Offroad-ul este un balet pe patru roţi, prin hârtoape şi noroaie”
02/11/2017 05:15

- După o perioadă in care offroad-ul sportiv a lipsit de pe colinele Iaşului, Asociaţia Club Sportiv „Adventure 4x4” reinvie acestă competiţie... - Iaşul s-a numărat, in trecut, printre pri ...

Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman FOTO
26/10/2017 16:40

Cu cateva luni in urmă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpu ...

„Spania a acceptat monarhia din comoditate, nu din convingere”
19/10/2017 13:00

„Catalonia este impărţită in două” - Stimate domnule profesor, se vorbeşte, cu insistenţă, in intreaga lume, că statul liberal se află in stadiul său terminal. Trebuie să inţelegem că ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Filip Florian: „A fi foarte rău, foarte critic cu tine, e un lucru bun în scris”
09/10/2017 06:00

- Sunteţi cunoscut publicului ca jurnalist şi scriitor. V-aţi remarcat in primul rand din prisma perioadei in care aţi fost implicat in mass-media. Cum aţi ajuns să „schimbaţi macazul” şi s ...