Adriaan Van Dis (11)
Adriaan Van Dis și Alexa Stoicescu, traducătoarea romanului „Domnul și câinele”
Adriaan Van Dis (12)

Dimensiune font:

„Am mintea deschisă fiindcă sunt un om liber: sunt scriitor”

| 06-10-2017 10:00

 Adriaan van Dis este unul dintre numeroşii autori internaţionali prezenţi la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură (FILIT). Olandezul este cel care semnează romanul „Domnul şi câinele” („The walker”) şi care se asociază foarte mult cu personajul câinelui din carte, ba chiar îl consideră „cel mai autobiografic punct al cărţii”. În cadrul unui interviu acordat ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, scriitorul a vorbit despre diferenţele rasiale şi religioase resimţite în Europa zilelor noastre, puse în spatele fricii. Cu un umor echilibrat, Adriaan van Dis a intrat în povestea interviului şi cu sfaturi pentru scriitorii tineri.

- Vă rog, pentru început, să faceţi un scurt portret al lui Adriaan van Dis...

- Sunt născut din părinţi ce veneau din coloniile olandeze, aşa că am crescut printre refugiaţi. Oamenii trebuiau să fugă din vechea colonie, în Indonezia independentă de acum. A fost foarte important pentru mine, pentru că am fost crescut printre oameni de alte culori, de alte religii, care trăiau mai puţin izolaţi în comunitatea olandeză. Pentru mine a fost ca un fel de comoară, pentru că le ascultam poveştile despre palmieri, tigri şi alte lucruri tropicale. Acestea sunt foarte importante pentru mine în zilele noastre, fiindcă în Europa, trăim într-o lume schimbătoare. Europa este plină de refugiaţi, oameni de culori diferite şi cumva pot înţelege trecutul părinţilor mei şi prezentul din Europa asta schimbătoare.

- Cu ce au influenţat experienţele din copilărie viaţa dumneavoastră de scriitor?

- Au fost poveştile. Oamenii care au acest fel de experienţe spun poveşti... în timpul cinei. Este o foarte mare cultură a povestitorilor. Eram un copil şi auzeam poveşti... uneori auzeam aceleaşi poveşti în fiecare săptămână, dar de culori diferite. Exagerate uneori. „Aaa, ăsta e secretul în a spune o poveste! Să o faci mai mare!”. Chestia amuzantă este că deşi o schimbi, o faci mai mare, ea devine mai adevărată. Pentru că oamenii îşi ascund trăirile, probabil, în poveşti. Nu e necesar să spună adevărul, dar simt nevoia să se exprime prin poveşti. Şi în poveştile lor găseşti durerea, aventura, schimbarea... toate sunt ascunse în poveşti.

„Am mintea deschisă fiindcă sunt un om liber: sunt scriitor”

- Ce aşteptări aveţi de la cititorii din România?

- Este mereu interesant să vizitezi o nouă ţară, să adulmeci şi să citeşti o altă cultură şi sper de asemenea că povestea mea („Domnul şi câinele” - n.r.) va fi citită de oameni. Pentru că este o poveste mai mare decât scriitorul. Este o poveste despre schimbările din Europa, despre refugiaţii din Paris. Este un roman în vârstă de zece ani care devine din ce în ce mai actual. Este un roman despre schimbare, dar este şi despre frică, pentru că am creat o persoană căruia îi este teamă de schimbări, care are nevoie de o viaţă confortabilă, dar cumva această viaţă confortabilă se schimbă. Este un câine ce scapă dintr-o casă în flăcări, în care locuiau refugiaţi. Sunt multe case de astea şi în Franţa, şi în Germania, şi în Olanda. Oameni prinşi în birocraţie, care este peste tot. Ştampile, ştampile, ştampile... „cine eşti tu?!”. Şi ei aşteaptă să fie acceptaţi, să aibă un nou paşaport, însă tot ce vor este să aibă o viaţă diferită. Toţi vin din ţări sărace, ori cu război, ori fără posibilităţi de muncă, aşa că toţi oamenii ăştia luptă pentru o viaţă mai bună. Doar că noi nu-i vedem ca fiinţe umane, ci mai degrabă ca cerşetori, ca hoţi.

Acest câine... Este un lucru interesant la animale, la câini: ei nu văd rase, nu văd femei sau bărbaţi, ei doar văd oameni. Ei adulmecă pantaloni murdari, nici măcar nu-s interesaţi de portofel sau de unele atitudini snoabe. Odată cu venirea câinelui acesta, fiind ca un înger blănos, că el îl alege pe omul ăsta, care încearcă să-i găsească familia, intrând astfel în contact cu toţi refugiaţii ăştia, cu „noii europeni” ce-şi caută o viaţă mai bună. Cu toţii ne temem de asta, de schimbări, fiindcă este şi dificil: avem propria tradiţie. Această frică este pusă în om, curajul în câine, iar câinele stă între frică şi om.

- Faptul că o carte este tradusă într-o altă limbă nu schimbă savoarea cărţii creată în limba nativă?

- Traducerea este foarte aproape de original. Povestea nu este legată neapărat de trecutul meu neerlandez, tocmai pentru că am şi trăit şapte ani în Paris, iar Parisul este oraşul în care diferenţele sunt ridicate la un nivel înalt. Parisul este un laborator social.

- Percepţia receptorului asupra unei opere literare diferă, în funcţie de foarte mulţi factori. Care ar fi elementul ce uneşte cititorii în faţa aceleiaşi cărţi?

- Societatea schimbătoare, frica de schimbare şi realitatea. Vechea Europă nu mai există. Ne întoarcem la naţionalism, la biserică, la vechile obiceiuri, dar ele sunt trecute; trecem printr-o mare schimbare. Tehnologia mai ales! Ştim totul acum... avem tsunami la micul dejun, pe telefoane, dar seara vrem să ştim cine suntem. Spre exemplu, de ce este domnul Trump un om puternic? Pentru că încearcă să recreeze o America ce nu mai există. Sunt oameni conservatori care sunt temători faţă de toate schimbările astea, fiindcă trebuie să fii, probabil, educat sau bine informat. Pentru mine este uşor să spun că Europa se schimbă, dar nu trebuie să îmi împart strada sau apartamentul cu refugiaţii. Privind în istoria Europei, ea a fost mereu în schimbare... Pot spune că am mintea deschisă fiindcă sunt un om liber: sunt scriitor.

„Domnul Mulder este o invenţie. Cea mai autobiografică parte din roman este câinele, eu sunt câinele”

- Au trecut zece ani de când a apărut cartea „Domnul şi câinele”. Ce i-aţi spune domnului Mulder, personajul principal din roman, dacă l-aţi întâlni pe stradă?

 

- „Nu-ţi fie frică! Eşti foarte bogat, dacă te compari cu oamenii care n-au nimic. Dacă vrei să fii pregătit pentru viitor, deschide-ţi mintea. Şi nu gândi pe termen scurt. A gândi pe termen scurt este o bucurie că eşti privilegiat, dar dacă împarţi cu ceilalţi, asta înseamnă bucuria pe termen lung. Dacă nu împarţi, o să-ţi fie luat.”

- În cărţile dumneavoastră se regăsesc numeroase elemente autobiografice. Ce asemănări sunt între Adriaan van Dis şi domnul Mulder?

- De fapt, domnul Mulder este o invenţie. Câinele... eu sunt câinele. Eu sunt cel care a fost un pod între oameni. Am fost crescut între oameni diferiţi. Am trei surori care sunt maro... primul soţ al mamei mele era indonezian. Şi pot să stau între diferenţe, să stau între oamenii din afară. Cea mai autobiografică parte din roman este câinele. WOF! WOF! (Lătrat). Acum să văd cum scrii asta! (râde)

- O să încerc să o transcriu...

- „Lătratul autorului”.

- Cartea „Domnul şi câinele” a fost tradusă în opt limbi. Ce simte un autor când un volum îi este tradus în încă o limbă?

- Îţi faci lumea mai mare, şi mai mare, şi mai mare! Îţi doreşti mereu să ai cititori, să-ţi fie auzită povestea. Sunt recunoscători. „Lăsaţi-l pe domnul Mulder să cucerească lumea!”. Ceea ce sper este ca oamenii să o lectureze ca într-o oglindă. Poate este puţin şi despre mine; este de asemenea şi lumea mea, care se schimbă şi ea. Sunt mulţi români în Europa, iar oamenii îi văd ca pe furăcioşi, infractori şi este doar o prostie, sunt doar etichete puse oamenilor. Etichete de frică. Ai impresia că îi înţelegi, dar este complicat, la fel ca literatura. Viaţa este complicată.

- Oamenii sunt complicaţi...

- Absolut...

- Aţi scris numeroase jurnale de călătorie. Ce loc v-a rămas pe retina sufletului, în care vă întoarceţi constant?

- Mă simt foarte fericit în deşert. Este un lucru ciudat, dar când sunt singur mă simt bine; mă tem şi eu de oameni. Mă simt mai bine unde sunt dune, deşert... Ador orizonturile, găsesc consolare în aceste peisaje goale.

- De ce vă temeţi de oameni?

- V-am spus: pentru că sunt complicaţi. Scriu despre asta. Câteodată, ochii şi sufletul meu au nevoie de odihnă. Poţi merge la biserică, închizi ochii şi te simţi bine. Eu îmi găsesc biserica în deşert.

„Tinerii scriitori să nu îşi ia o slujbă, fiindcă slujba lor este să scrie”

- Cum vedeţi locul ideal pentru dumneavoastră pentru a scrie? Ce vă inspiră?

- Ei bine, iubesc disciplina. Nici vorbă de tipologia scriitorului care bea. Scriitorul este şi el un angajat. Mă trezesc dimineaţa, mă pun la birou şi dacă vine inspiraţia mă opresc, dacă nu, continui să lucrez. Văd asta ca pe un mic magazin: dacă ai clienţi, închizi mai devreme, iar dacă nu ai clienţi, mai ţii deschis. Îmi trăiesc viaţa foarte liniştit, ca să pot da viaţă personajelor. Am făcut toate păcatele, dar ăsta este rezultatul final: disciplina. Am nevoie de ea când scriu, iar când termin mă plimb, dar oricum ar fi mă întorc la birou. Locul se poate schimba, dar biroul este necesar.

- Cred că lucraţi destul de mult la o carte. În ce constă pregătirea artistică a scriitorului Adriaan van Dis?

- Când încep să scriu am o idee vagă, apoi lucrez şi lucrez, iar după 50 de pagini, cartea începe să se scrie singură, chiar dacă la început este foarte vagă. La volumul de faţă a început cu ideile „case înflăcărate în Paris, oameni pe acoperişuri, refugiaţi”. Câinele a venit mai târziu.

- Aţi făcut numeroase interviuri televizate. Ce aţi recomanda unui tânăr intervievator pentru a putea trece de barierele culturale şi lingvistice?

- Pune cele mai simple întrebări: „De ce? De când? Vorbeşti serios? Interesant! Continuă!”. Şi citeşte cartea, este un lucru foarte important. Dacă o citeşti, întrebările sunt foarte simple, scriitorul spune „ah, mi-a citit cartea!”.

- Vă propun un ultimul exerciţiu de imaginaţie: îl întâlniţi pe tânărul Adriaan van Dis, ce sfaturi i-aţi da despre scris şi despre viaţă?

- „Omorâţi-l! Este încă în viaţă bătrânogul ăsta?!” (râde). Eu sunt un tânăr într-un corp tare. Dacă m-aş vedea pe mine când aveam 18 ani... ei bine, atunci oamenii bătrâni purtau haine închise la culoare, erau încruntaţi, dar acum şi bătrânii se schimbă. Facem mişcare de trei ori pe săptămână, bem mai puţin, fiindcă nu e sănătos. Secretul este să continue să lucreze, iar sfatul meu pentru tinerii scriitori este să nu îşi ia o slujbă, fiindcă slujba lor este să scrie, trebuie să scrie. Să continui să scrii. Cu disperare! Şi atunci se găsesc cititori! Dacă şopteşti numai unei singure persoane, această şoaptă s-ar putea transforma într-o strigare. Imaginează-ţi că un politician mi-ar citi cartea... ar schimba ceva!

A consemnat Larisa GHERASIM 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

Licitaţie publică 22.10.2018 1.Informaţii generale privind locatorul: Comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 2. Obiectul concesionării: Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului privat al comunei Bivolari: T16 p50/16 Tabara 582,70 mp. Proprietăţi imobiliare aparţinând domeniului public al comunei Bivolari: T26 1133/1 Bivolari 210,0 mp. 2.1 Procedura aplicată - Licitaţie publică cu ofertă în plic; 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire; comuna Bivolari, cu sediul în Bivolari, CIF 4540682 Adresa poştală: localitatea Bivolari, judeţul Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.1. Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: documentaţia se obţine de la sediul locatorului; 3.2. Denumirea şi adresa compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Bivolari, jud. Iaşi, Telefon: 0232/298555, Fax: 0232/298508 3.3. Preţul documentaţiei de atribure este de 50 lei. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor 18.10.2018, ora 14.00; 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor 19.10.2018, ora 14.00 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Bivolari, cu sediul în Bivolari, jud. Iaşi; 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 ex. (plic închis şi sigilat); 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor 22.10.2018, ora 9.00;
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Mun. Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ARCA S.R.L., desemnat prin Sentința Civilă nr. 748/12.05.2017, pronunțată de Tribunalul Iaşi, secţia a-II-a Civilă-Faliment, în dosarul nr. 3199/99/2016 (nr. format vechi 227/2016), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilităţii, organizează în data de 08.10.2018, ora 14:00, licitaţie publică competitivă, cu strigare, pentru valorificarea următotoarelor bunuri mobile: DENUMIRE ACTIV – PREȚ DE PORNIRE a LICITAȚIEI (EUR, fără TVA) Pompă hidraulică dublă – 126, 60 Pompă hidraulică dublă – 157, 20 Tablou electric – 2.223, 00 Compresor – 71, 40 Sudeză BM68 – 658, 20 Extruder Q25 – 113, 40 Extruder Q70 – 9.031, 20 Extruder MEP090 – 2.443, 20 Extruder MEP160 – 1.975, 20 Sudeză 680 mm – 1.798, 80 Presă decupaj – 339, 60 Moară poliolefine – 1.954, 20 Tocător folie tip condor – 886, 80 Compresor – 232, 80 Extruder – 1.098, 00 Sudeză – 2.195, 40 Instalaţie tăiere granule – 292, 20 Catedră – 3, 00 Dulap – 8, 40 Dulap – 8, 40 Dulap – 8, 40 Dulap – 34, 80 Masă de consultare documente – 31, 20 Imprimantă laser color Lexmark – 49, 80 Copiator Toshiba – 31, 20 Autoturism M1 Toyota T25/ZT/T250(E) Avensis negru – 1.860, 00 Autoutilitară N1 FANCY EXPAC Transit alb – 900, 00 Prețurile nu includ TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 29.11.2018, nu se va reuși valorificarea bunurilor mobile aparţinând debitoarei, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii în data de 05.11.2018, respectiv 12.11.2018, ora 14:00, la sediul lichidatorului judiciar. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor mobile ce urmează a fi scoase la vânzare, au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 28.11.2018, 04.11.2018, respectiv 11.11.2018, ora 12:00, la sediul lichidatorului judiciar. În conformitate cu prevederile art. 91, aln. (1), din Legea nr. 85/2014, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii. Modalitatea de valorificare a bunurilor mobile este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârilor adoptate în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.09.2018. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, conform hotărârilor adoptate în cadrul Adunării Creditorilor din data de 05.09.2018. Înscrierea la licitaţie se face cel târziu cu o zi înainte de data fixată pentru începerea licitaţiei prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al licitaţiei. Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 10% din preţul de pornire a licitatiei, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei, nr.: RO31BUCU1032235340664RON, deschis la Alpha Bank, suc. Iași. Garanţia de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plăţii.În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitaţie publică. Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea bunurilor mobile supuse procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul lichidatorului judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 357, 00 lei, TVA inclus, plătibili în contul lichidatorului judiciar, nr.: RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul lichidatorului judiciar. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar, pe www.lrj.ro, la tel./fax: 0232/220777, 0733683702, mail: vanzari@lrj.ro.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Mun. Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei AMELINA COM S.R.L., desemnat prin Sentința 416/09.07.2015, pronunțată de Tribunalul Botoșani, Secţia a-II-a, Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul nr. 2718/40/2014, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, organizează licitaţie publică competitivă, cu strigare, în data de 29.10.2018, ora 14:00, pentru valorificarea următoarelor active mobile: DENUMIRE ACTIV – PREȚ DE PORNIRE a LICITAȚIEI (EUR, fără TVA) 1.Utilaje destinate prelucrării lemnului: – 65.984, 10 Circular pendular – 321, 75 Gater superprofi – 9.113, 00 Maşină de finisat PAUL tip KM750 – 3.363, 10 Instalaţie automată pentru exhaustare, filtrare şi transport pneumatic rumeguş şi praf de lemn – 31.799, 30 Instalaţie de captare şi neutralizare noxe – 10.741, 90 Cazan abur complet echipat – 10.645, 05 2.Autovehicule: – 23.741, 25 Autoturism VOLKSWAGEN GOLF – 585, 00 Autoturism MERCEDES BENZ C200 CDI – 1.852, 50 Autoutilitară MAN TGA 33430 – 6.974, 50 Autoutilitară MERCEDES BENZ ACTROS 2653 – 8.203, 00 Semiremorcă SAMRO – 2.528, 50 Semiremorcă BOFA – 3.597, 75 În cazul în care la licitația din 29.10.2018, nu se va reuși valorificarea bunurilor mobile, aparţinând debitoarei, se vor organiza noi licitații, în aceleaşi condiţii pe 12.11.2018, 26.11.2018, respectiv 10.12.2018, la sediul lichidatorului judiciar. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare, au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 28.10.2018, 11.11.2018, 25.11.2018, respectiv 09.12.2018, ora 12:00 la sediul lichidatorului judiciar.În conformitate cu prevederile art. 53, din Legea nr. 85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii. Modalitatea de valorificare a activelor este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârilor adoptate în cadrul Adunării Creditorilor din data de 18.10.2018. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, conform hotărârilor adoptate în cadrul Adunării Creditorilor din data de 18.10.2018. Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 10% din preţul de pornire a licitatiei, pentru fiecare activ în parte, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei, nr: RO95PIRB3500737372001000, deschis la Piraeus Bank, suc. Suceava. Garanţia de participare va fi depusă în lei la cursul BNR din data plăţii. În cazul câştigării licitaţiei, garanţia se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitaţie publică. Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea bunurilor mobile supuse procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul lichidatorului judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 595, 00 lei, TVA inclus, plătibili în contul lichidatorului judiciar, nr.: RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank, suc. Iaşi sau în numerar la sediul lichidatorului judiciar.Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar, pe www.lrj.ro, la tel./fax: 0232/220777, mobil: 0733683702, mail: vanzari@lrj.ro.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Mun. Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei PETROMOLD S.R.L., astfel desemnat prin Sentința Civilă nr. 283/F/29.09.2015, pronunțată de Tribunalul Vaslui-Secţia Civilă, în dosarul nr. 497/89/2010, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilităţii, aducem la cunoştinţă că în data de 05.11.2018, ora 15:00, organizează licitaţie publică competitivă, cu strigare, pentru valorificarea următorului activ mobil: NR.CRT. – DENUMIRE ACTIV – PREȚ DE PORNIRE a LICITAȚIEI (EUR, fără TVA) 1. – Semiremorcă O4, cisternă de tip SLP-88 – 5.505, 00 În cazul în care la licitația din 05.11.2018, nu se va reuși valorificarea bunului mobil, se va proceda la organizarea unor noi licitații, în aceleaşi condiţii, pe 19.11.2018, 03.12.2018 și 17.12.2018, ora 15:00, la sediul lichidatorului judiciar. Persoanele care pretind vreun drept asupra activului ce urmează a fi scos la vânzare, au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 04.11.2018, 18.11.2018, 02.12.2018, respectiv 16.12.2018, ora 12:00, la sediul lichidatorului judiciar.În conformitate cu prevederile art. 53, din Legea nr. 85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii. Modalitatea de valorificare a activului este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform Regulamentului de valorificare aprobat în cadrul ședinței Adunării Creditorilor din data de 29.08.2018. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, conform Regulamentului de valorificare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 29.08.2018. Înscrierea la licitaţie, se face cel târziu cu o zi înainte de data fixată pentru începerea licitaţiei, prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al licitaţiei. Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 10% din preţul de pornire a licitatiei, pentru fiecare activ în parte, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei, nr.: RO85BUCU1032235337512RON, deschis la Alpha Bank S.A., în lei, la cursul BNR din data plăţii. În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitaţie publică. Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea bunului mobil supus procedurii de valorificare, sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul lichidatorului judiciar.Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 595, 00 lei, TVA inclus, plătibili în contul lichidatorului judiciar, nr.: RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi sau în numerar la sediul lichidatorului judiciar.Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar, pe www.lrj.ro, la tel./fax: 0232/220777, mobil: 0733683702, mail: vanzari@lrj.ro.
„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”
08/10/2018 00:00

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună” Catherine Lovey este o scriitoare de limbă franceză, născută in 1967 in Elveţia. A studiat relaţiile internaţionale şi mai ...

Silviu Gheţie: „Fotograful nu trebuie să aibă un ego foarte puternic”
06/10/2018 00:00

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se află la cea de-a XI-a ediţie şi reuneşte la Iaşi, in perioada 3-7 octombrie 2018, profesionişti din domeniul cărţii, atat din ţ ...

„Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza”
25/09/2018 00:00

Procesul de primenire a oamenilor politici este un fenomen firesc, rostul tineretului in politică fiind astăzi, dacă nu mai mare ca in trecut, cel puţin tot atat de mare cat a existat dorinţa de a face din ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Fără fonduri europene, Iaşul ar fi fost un oraş anost”
23/09/2018 09:10

  Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, prezintă ieşenilor viziunea sa legată de fondurile europene, de viitorul oraşului pe care il administrează   *Trebuia să fim cel puţin cu jumă ...

 

„Noi, românii, suferim de sindromul drobului de sare”
18/08/2018 00:00

Potrivit unei analize realizate de REGnet, companie specializată in infiinţări şi modificări de SRL şi PFA, suspendarea activităţii economice a afacerilor din Romania, la inceputul anului 2018, se află ...

Românii privesc știrile politice ţinându-se de nas
15/08/2018 00:00

* dialog cu Alexandru Muraru, cercetător in Ştiinţe Politice, profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi prim-vicepreşedinte PNL Iaşi   - Domnule Muraru, ati spus la un ...

VIDEO -Mihai Chirica  „Nu a fost uşor să repunem Iaşul pe harta României şi a Europei”
03/08/2018 17:11

Mihai Chirica s-a născut la data de 1 septembrie 1971, in municipiul Iaşi. A urmat cursurile Colegiului Naţional din Iaşi, specializarea „Matematică – Fizică”, apoi Universitatea „ ...

„Este mult mai pasionant să scrii despre Ceauşescu, decât despre Brătianu sau Maniu”
18/07/2018 00:00

* dialog cu prof. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, de la catedra de Istorie contemporană a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi - Domnule Buruiană, in ...

„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
26/05/2018 10:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...