„Când scriu, mă simt un titan”

default

Dimensiune font:

| 03-04-2014 06:05

Luminiţa Aldea este unul dintre scriitorii preferaţi ai sucevenilor * unul dintre romane, „Acasă”, a avut un succes răsunător * sucevenii fac liste de aşteptare la Biblioteca Bucovinei „I.G Sbiera” ca să-l citească

- Când v-aţi dat seama că îndrăgiţi scrisul?
- Mereu mi-am dorit să scriu. Mi se părea fantastic să ai numele pus pe o carte. Am o amintire extraordinar de frumoasă din copilărie. Eram elevă în clasa a V-a sau a VI-a, într-o vacanţă la părinţi. Mama m-a pus să mătur pe jos. Se întâmpla într-o sâmbătă dimineaţă. În timp ce măturam, televizorul era deschis şi l-am auzit pe Nichita Stănescu vorbind. Avea o voce hipnotică. Avea o voce ca o apă care curge, dar fără nicio învolburare. Avea un tricou cu dungi şi se afla lângă o salcie. Nu-mi amintesc despre ce vorbea, dar vocea mi-o amintesc. Nu era exagerat de frumos, era în ultima perioadă a vieţii, când şi boala îşi pusese amprenta pe chipul lui. Chiar şi aşa mi se părea fantastic. Părea un om rămas înger. Avea o inocenţă a lui. Stăteam cu mătura în mână şi mă uitam la el. Vă rog să nu credeţi că sunt îngâmfată, dar atunci asta ştiam: când o să fiu mare o să fiu ca el. Nu sunt ca el, trebuie să fiu Luminiţa Aldea, nu Nichita Stănescu. Acelaşi lucru simţeam şi când îi auzeam la radio vocea lui Mihai Sadoveanu.
- Când aţi scris prima carte care a văzut lumina tiparului?
- Aveam 24 de ani când am început. Cartea se numeşte „Nisipuri mişcătoare” şi este o frescă a vremurilor pe care le-am trăit imediat după Revoluţie. Poate de asta am şi intitulat-o aşa. Când o lume murea, alta se năştea greu. Trăiam nişte timpuri tulburi, dar în care exista speranţă mai mult decât acum. În carte, am pus faţă în faţă o învăţătoare cu o elevă de-a ei. Le fac să discute despre lume. Fata fuge la învăţătoare de câte ori vrea să lămurească o problemă şi de câte ori are nevoie de sprijin. De fapt, în această carte m-am jucat de-a Dumnezeu. Eu am pus faţă în faţă în carte tinereţea şi bătrâneţea dintr-un om. Acolo stă de vorbă un fluture cu o stâncă. De fapt, este acelaşi personaj. Pleci în viaţă ca fiind Adriana din cartea mea şi sfârşeşti a fi doamna Maria, care este o stâncă. N-o mai clinteşte nimic, n-o mai tulbură nimic. Cunoaşte nişte adevăruri esenţiale şi se bazează pe ele. Adriana încă visează, pluteşte.
- A avut succes romanul?
- Am terminat de scris cartea la vârsta de 28 de ani. Şapte ani am stat cu ea prin sertar. Oricui i-o arătam din rândul scriitorilor îmi spunea să nu am nicio treabă cu scrisul. Mi se spunea că eu nu reuşesc să trec dincolo de realitate şi că scriitorii adevăraţi asta fac. Este drept că cei care mi-au tăiat cel mai tare aripile s-au întors şi mi-au spus că au greşit. Atunci mi-a fost milă să le mai spun ceva.
- Cartea „Nisipuri mişcătoare” a fost tradusă şi în limba engleză. O putem găsi în librăriile de peste hotare?
- Înainte să vă răspund la întrebare vă spun că drumul acesta extraordinar de greu pe care l-am parcurs făcea parte din lecţia mea. Poate nu aş fi ştiut ce să fac cu un posibil succes cu mult timp înainte. Poate mă rătăceam. Eu trebuia să-mi învăţ lecţia până la capăt. Consider că acum am învăţat-o. Cartea a fost tradusă de un român stabilit în Australia. Pur şi simplu i-a plăcut foarte mult. A tradus-o şi a publicat-o. Am văzut că-i pusă la vânzare pe internet.
- Sunteţi autoarea romanului „Acasă”. Cartea a avut succes. Sucevenii fac liste de aşteptare la bibliotecă pentru a o putea citi.
- Este un roman-mamut. Ştiam că-l voi scrie înainte să termin de scris „Nisipuri mişcători”. Cărţile mele sunt în capul meu înainte să pun pe hârtie primul cuvânt. Este la fel ca atunci când eşti însărcinată. Aştepţi nouă luni. Nu-mi place că noi, ca popor, nu preţuim nimic. Nu preţuim valorile şi pământul. M-am rugat la Dumnezeu să mă ajute să scriu o carte, ca să le dau românilor o moştenire pierdută. Să le spun ce contează cu adevărat.
- Romanul este povestea de viaţă a unei orfane. În primul volum apar descrieri şocante despre traumele fizice şi psihice la care erau supuşi copiii din centrele de plasament, înainte de 1989. Ce anume v-a inspirat?
- Lumea din jurul meu, viaţa mea, părinţii mei de la Mălini. Să zicem că parte din cititorii care mă caută acasă au avut asemenea experienţe, îmi confirmă şi-mi spun că a fost mai mult decât am scris eu. O doamnă care a venit de la Bucureşti, după ce mi-a citit cartea, mi-a povestit că a stat într-o casă de copii. Făcea pregătire pentru că vroia să participe la olimpiada de franceză. A întârziat la masă şi când s-a întors de la ore masa era deja strânsă. S-a dus la bucătărie şi a cerut de mâncare. Bucătăreasa a luat din găleata cu resturi şi i-a pus în farfurie. I-a spus să mănânce. După ce am scris cartea, am donat 7 exemplare bibliotecii. Ştiu că se fac liste de aşteptare pentru acest roman. Cartea nu poate fi găsită pe piaţă. Am scos doar 200 de exemplare cu ajutorul fostului primar din comuna Cornu Luncii, domnul Petru Vodă. Nu i-am mulţumit niciodată. Îi mulţumesc pe această cale.

- Citeaţi mult în copilărie?
- Am avut profesori extraordinari. Radu Mihai este primul profesor căruia i-am spus că eu am să devin scriitoare. Pe atunci eram în clasa a VI-a. A predat până acum doi ani la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni. Era un profesor obsedat de munca lui. Îmi aducea toate cărţile pe care i le ceream. Prima compunere pe care am scris-o era despre meduze. A corectat totul cu roşu. Era singurul care încuraja visul acesta. Niciodată nu mi-a spus că-i nebunie. Am primit de la el o carte cu dedicaţie. Mi-a scris: „Dacă semenii te vor răni prin lipsă de încredere, nu uita că prietenul cel mai bun al tău este cartea. Adresează-te ei cu încredere şi sigur vei reuşi să-ţi realizezi idealul”. A contat imens că la vârsta aceea el credea în mine.
- Planuri de viitor?
- Am o carte pe care am terminat-o în 2011. Se cheamă „Ce dulci sunt fructele amare”. Este un roman alegoric. Am întruchipat România, aşa cum era la Revoluţie, într-o profesoară extraordinară pe nume Daria Irimescu. Am pus-o faţă în faţă cu occidentul, pe care l-am întruchipat într-un personaj malefic, diabolic, care distruge tot ce atinge. Mai este acolo un personaj, Ştefănica Cremene, întruchipează românii plecaţi la muncă în străinătate. România sacrificată, mai mult decât noi, cei rămaşi acasă. Am pus în ea poveştile tuturor româncelor care muncesc în străinătate şi care au stat de vorbă cu mine. Veţi afla din cartea mea, când va apărea, cum este pâinea mâncată între străini.
- Ce simţiţi când sunteţi în faţa colii de hârtie?
- Este un sentiment care poate fi descris în cuvinte, dar îmi este ruşine să vă spun. Am să vă spun totuşi, dar precizez că nu sunt îndrăgostită de mine, că nu mă privesc în oglindă şi-mi spun «Vai, ce grozavă sunt». Când scriu, mă simt un titan. Simt că mă joc de-a Dumnezeu. Pentru personajele mele asta sunt: Dumnezeu. La mine, inspiraţia vine clar de la Dumnezeu, ca să nu fie blasfemie ce v-am spus. În spaţiul în care mă mişc, eu sunt un mic demiurg, un mic titan. Eu creez personajele din cărţile mele, eu sunt toate personajele mele. Aşa simt.
Oana ŞLEMCO



„Sunt româncă din tot sufletul, iubesc copacii, pământul şi iarba. Asta trebuie să le transmitem copiilor noştri”


„În liceu am început două sau trei romane. Mai am caietele. Eu ştiam că roman trebuie să scriu”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei