„Când te cunoşti pe tine, devii liber”

default

Dimensiune font:

| 17-04-2014 15:00

 Interviu cu Andy Szekely, unul dintre cei mai apreciaţi traineri din România 

A ajutat oamenii să se descopere, a creat modele de succes în afaceri şi s-a redefinit cu fiecare persoană pe care a sprijinit-o în calea ascensiunii proprii. A lansat proiecte inedite de dezvoltare personală şi s-a impus ca o autoritate în formarea liderilor. Am discutat cu Andy Szekely despre performanţă, studiu, pasiune şi am aflat cum putem ieşi din propriile labirinturi.

- Ce-i blochează pe oameni?
- Lipsa de inspiraţie sau disperarea. Un om nu înaintează fiindcă nu este suficient de inspirat sau de disperat. Nu i-a ajuns cuţitul la os. Nu simte că zona lui de confort este un mare disconfort şi stă pe loc. Stagnează. Orice acţiune este mai bună decât non-acţiunea. Chiar şi o acţiune greşită este mai bună decât să stai pe loc. Omul este făcut să evolueze.
- Cum ştim că suntem în zona de confort? Uneori ne este bine, avem de toate şi ni se pare că nimic nu ne-ar mai trebui.
- Nu ai un foc în tine, îţi lipseşte acea pasiune cu care să te trezeşti dimineaţa şi să spui – «Aaah! Vreau mai mult, vreau să fac tot felul de lucruri, să învăţ». Părinţii mei au o vorbă din bătrâni – «Tot mai înveţi, maică?». Da, tot mai învăţ. Eu fug ca dracul de tămâie de rutină. Oamenii mei din echipă ştiu acest lucru. Ei au nevoie uneori să se stabilizeze, să aibă câteva repere, dar eu vreau ceva mereu nou. Să fii viu înseamnă să am mereu bucuria conştientizării faptului că evoluez. Să ma bucur că urc, cresc, că mi se întâmplă lucruri în viaţă, că lucrurile nu se repetă, nu sunt cum au fost, ci mai mult decât atât.
- Aveţi o scară de evoluţie personală?
-
Eu gândesc ca un alpinist – vreau să ajung mereu pe un pisc. El face alpinism pentru bucuria din timpul urcuşului. Dacă nu ai o Stea a Nordului, dacă nu-ţi clarifici încotro vrei să mergi, dacă nu ai o acţiune provocatoare pentru tine, la un moment dat te blazezi. Ai mereu nevoie de planuri. Am observat la mulţi oameni că au o minte dihotomică, mulţi gândesc în alb sau negru, întuneric sau lumină. Nu există nuanţe, care sunt foarte importante pentru evoluţie.
- Cum ieşim din mintea asta?
-
Ducându-ne în corp. Când ai o problemă, dacă răspunsul nu e în cap, este în corp. Eu caut răspunsuri în orice acţiune. Asta îi sfătuiesc pe participanţii la seminariile mele – să caute răspunsurile nu în concepte, ci în practică, în ceea ce fac. Teoriile sunt bune în procent de 25 la sută. Mai este un 25 la sută alocat celor cu care te însoţeşti, cu performeri, cu mentori, iar restul este acţiunea. Acesta este un cocteil complet, pe care îl numesc formula măiestriei.
- Aţi format foarte mulţi oameni. Vă consideraţi un mentor?
-
- Cred că am înspre 100 de traineri facilitatori. Nu ştiu ce sunt pentru ei, depinde cine aleg ei să mă considere, dar mă bucur că îmi sunt prieteni şi că lucrăm împreună de multe ori.
- Cine sunt mentorii dvs?
-
Toţi oamenii de la care am ceva de învăţat în domeniul pe care aleg să-l parcurg. Mentor îmi poate fi orice om care este cu un pas înaintea mea. Sunt multe persoane care mi-au influenţat viaţa, dar nu sunt neapărat celebrităţi. Cel mai important mentor din viaţa mea este bunicul meu. A fost preot în Rădăuţi şi a plecat dintre noi în urmă cu aproape 10 ani, la 85 de ani. El m-a învăţat noţiunea de bun simţ. Asta este ceea ce lipseşte cel mai mult în prezent, dar nu bunul simţ în sensul de politeţe. E vorba despre înţelepciune, de acea grijă de viaţă care ne face să fim oameni adevăraţi. Văd oameni trăind în extreme şi nu este bine. Nu au acea flexibilitate care să le asigure liniştea.
- Ce este o extremă?
-
O extremă este polul opus locului unde te afli. Disperarea faţă de încredere este o extremă. Sau politeţea extremă, să nu-ţi dai voie să spui un cuvânt mai altfel pentru că «Vaii, se supără cei din jur». Flexibilitatea este importantă pentru fiecare dintre noi. Dacă tu nu poţi să ajungi în extrema respectivă, nu vei putea să comunici cu oamenii din jurul tău. Un om este sănătos la cap direct proporţional cu numărul de oameni cu care se poate înţelege. Dacă mă înţeleg bine doar cu un singur om, am o problemă. Ar trebui să mă înţeleg bine şi cu puşcăriaşi, şi cu domni, şi cu academicieni, şi cu experţi, şi cu antreprenori, şi cu mama, şi cu tata şi cu mine. Aşa ajung să fiu flexibil. Avem potenţialitatea de a fi flexibili, dar din cauza condiţionărilor venite prin educaţie ne cimentăm emoţiile, comportamentele, ne rigidizăm.
- Poate fi vorba şi despre stimă de sine scăzută?
-
Stima de sine scăzută este o consecinţă a unei educaţii precare. Eu cred că 80 la sută din educaţie vine de la părinţi. Ca un părinte să-i dea încredere în sine copilului trebuie el însuşi să aibă încredere în el. Dacă nu, copilul, oricât de înzestrat de la natură ar fi, va munci probabil jumătate din viaţă ca să ajungă la o stimă de sine ridicată. După părerea mea, aceasta este o boală planetară, lipsa de sine este cel mai mare flagel psihologic cu care ne confruntăm. Este şi cauza principală a stresului
- Unii spun că frica...
- Frică ne este la toţi, este un lucru natural şi este bun până la un punct. Dacă ai încredere în tine transcezi frica, o depăşeşti. Dacă nu ai încredere în tine, laşi frica să te domine.
- Amintiţi mereu de potenţialităţi. Asta spune multe despre inteligenţele multiple. Le folosiţi?
-
Da, lucrez cu ele. Crezul meu este că adevărata evoluţie a unui om nu este dezvoltarea inteligenţei native, ci armonizarea inteligenţelor multiple astfel încât să ajungă un om perfect împlinit. Din cele şapte inteligenţe, eu lucrez cu patru – academică, emoţională, corporală şi spirituală. Acestea sunt şi cele pe care le foloseşte Steven Covey. Am expandat acest model în sensul că am legat aceste patru tipuri de inteligenţă cu sectoarele vieţii. Problemele care apar în viaţa mea necesită, de regulă, un anumit tip de inteligenţă sau altul pentru rezolvare. E firesc, cunoscându-le, să le folosesc, reuşind astfel să îndeplinesc obiectivele şi trec peste eventualele obstacole.
- Multă lume nu cunoaşte noţiunea inteligenţelor multiple. Cum îi învăţaţi?
-
Prin exemple. Le sugerez tuturor să fie atenţi la gândurile lor, la corpul lor, la posturile lor. Se întâmplă uneori să nu găsim răspunsul la o anumită întrebare, iar după un timp de repaos ori o plimbare să ştim exact ce avem de făcut. Practic, noi n-am făcut decât să schimbăm postura corpului, să ne angajăm într-o plimbare, să mutăm atenţia în altă parte. Mişcându-ţi corpul ai accesat inteligenţa somatică, iar ea a conlucrat cu cea mentală, ceea ce a adus la rezultat. Când stabilim o relaţie de mare încredere cu cineva, când ne respectăm foarte mult folosim inteligenţa emoţională relaţională. Uneori folosim inteligenţa intuitivă, când ne vin ideile de nicăieri parcă. Nu sunt lucruri imposibil de înţeles, dar lipsa educaţiei şi condiţionarea pragmatică pot împiedica recunoaşterea şi folosirea. De aceea am vorbit despre flexibilitate fiindcă menţinând o atitudine rigidă noi înşine împiedicăm soluţiile să apară în viaţa noastră.
- Până acum am vorbit cu trainerul Andy Szekely, am primit sfaturi preţioase care ne ajută să fim performanţi. Dar cine este omul din spatele trainerului? Ce pasiuni aveţi?
-
Îmi place tot ceea ce fac, îmi place să învăţ şi să împărtăşesc din ceea ce ştiu. Iubesc călătoriile. Îmi place foarte mult să merg în Elveţia. Îmi place Spania pentru oamenii ei, Viena pentru arhitectură, Parisul. Îmi place sportul. De curând mi-am găsit o nou pasiune – gastronomia. Am constatat că-mi place să gătesc, mă ajută să-mi pun corpul în mişcare. Îmi plac salatele, am un regim de viaţă sănătos. Îmi place mult să aflu lucruri noi şi să le experimentez în primul rând pe mine. Când te cunoşti pe tine, devii liber. Când îi cunoşti pe ceilalţi, devii lider.
Maura Anghel
Casetă 1
Este antreprenor, autor şi speaker profesionist cu o experienţă de peste 15 ani în educaţia oamenilor maturi. A publicat 4 cărţi, a produs 34 de CD-uri şi DVD-uri pentru educaţia adulţilor şi editează un newsletter on-line cu peste 25.000 de abonaţi. Ca vorbitor public şi trainer a lucrat cu peste 50 de companii în 5 ţări europene şi a susţinut prezentări în SUA, Canada şi China.
Ca antreprenor a fondat două companii (o editură şi o firmă de training şi consultanţă) şi a iniţiat o fundaţie pentru educaţia viitorilor lideri ai României.

Casetă 2
- Atrageţi atenţia deseori asupra condiţionărilor. Ce efect au asupra noastră?
- Ne ţin pe loc. Sunt câteva condiţionări pe care le-am văzut la mulţi oameni. Una este «Bărbatul furios». Este acea persoană care a învăţat din copilărie că a fi furios e o treabă naturală. Altfel eşti slab, te râde lumea. Nu am o problemă cu această condiţionare, dar acel om nu este flexibil, nu poate fi tandru, spre exemplu. Asta aduce foarte multă nefericire în relaţia lui profesională, în viaţa de zi cu zi. O altă condiţionare tipică este «Femeia tristă». Ea se supără, se victimizează. Ia personal orice replică. Acestea sunt lucruri care merită spuse de-a dreptul, merită puse pe masă fiindcă atunci oamenii au posibilitatea de a alege. Şi pot spune – «Eu nu sunt aşa» sau «Eu sunt aşa şi vreau să mă schimb». O altă condiţionare este cea a «Inteligentului». Sunt acele persoane care ştiu tot şi sunt sceptice în relaţiile cu ceilalţi. În realitate, el nu este sceptic, ci doar cinic. Faptul că neagă evidenţa îl ţine într-o carapace prin care el se protejează. O alta condiţionare este «Ajutita», care este aproape un sindrom. Îi ajutăm pe toţi, mai puţin pe noi înşine. Ne pasă mereu de ce-i în curtea celuilalt şi nu suntem atenţi la noi. Avem prea mulţi oameni care sunt condiţionaţi să-i ajute pe ceilalţi fără să se ajute mai întâi pe ei. Asta vine din educaţie – educaţia socială, de la părinţi, familie, din anturaj. Acestea sunt câteva condiţionări care împiedică progresul. Şi cel personal, şi cel general.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei