Perfomanţă la 15 ani! O ieşeancă a umplut de admiraţie virtuozii viorii!

default

Dimensiune font:

| 24-04-2014 06:02

Interviu cu Mălina Ciobanu, un violonist cu mâini de aur

Cântă la vioară, ridică săli în picioare, zâmbeşte, merge la şcoală, are prieteni şi multă ambiţie. Visează să cânte pe marile scene ale lumii, alături de virtuozi ai arcuşului. Am discutat cu ea despre artă, valoare, pasiune, despre viitor şi planuri.

- Când ai cântat prima oară, Mălina? Care a fost prima ta piesă?
- Prima oară când am cântat la vârsta de 7 ani. A fost şi prima oară când am pus vioara în mână. Nu a fost tocmai ceea ce s-ar putea numi o piesă, ci mai degrabă nişte zgomote, dar tot era ceva. Dacă este să vorbim despre prima piesa propriu-zisă, cred că se numea Nani Nani şi Allegretto de Mozart. Eram destul de mândră când am reuşit să o interpretez.
- Cum ai ales vioara? Ce ai simţit când ai ţinut prima oară mâna pe un arcuş?
- Nu mai ţin minte exact cum s-a întâmplat. La vârsta la care m-am apucat de vioară era pentru mine mai degrabă o jucărie specială. Petreceam ore în şir descoperind-o, iar încet-încet lucrurile au devenit serioase. Curând şi-a dat seama şi profesorul meu de la acea vreme, Catargiu Calistrat, că „prietenia” mea cu vioara era mult mai mult decât o pasiune copilărească.
- Ce model ai mână acum? Care ţi-ar plăcea să-ţi fie partener?
- Acum cânt pe o vioară Macarie din anul 1919 donată de BCR. Mi-a trebuit ceva timp, cam un an, ca să pot să mă împrietenesc cu ea şi să-i înţeleg toate calităţile, cu toate că nu îmi răspunde întotdeauna. Din decembrie 2013 „mângâi” vioara cu un arcuş deosebit, marca Tourte, dăruit de „Fundaţia Culturală pentru România, Ars XXI”, după concertul pe care l-am susţinut la Ateneul Român, sub bagheta maestrului Sabin Păutza. Nu îmi displace gândul de a cânta pe o vioară Stradivarius, Guarneri sau Amati.
- Cum a evoluat pregătirea ta? Cine ţi-au fost maeştrii?
- Pregătirea de bază a fost la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. Domnul profesor Catargiu Calistrat a fost cel care m-a îndrumat şi a fost alături de mine din clasa întâi până în clasa a VIII-a. Împreună cu dumnealui m-am bucurat de premiile câştigate la olimpiade şi diferite concursuri. A fost alături de mine la multe recitaluri, la concertele pe care le-am susţinut, ca solistă, cu diverse orchestre. Chiar la sugestia dumnealui, nu am scăpat nicio ocazie de-a face pregătire şi cu mari violonişti, din ţară şi străinătate, în cadrul unor masterclassuri. Am lucrat cu maeştrii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Bujor Prelipceanu, Anton Diaconu, Luminiţa Burcă, Igor Oistrack. Pierre Amoyal, Ida Haendel, Mihaela Martin. În prezent, studiez sub îndrumarea doamnei profesoare Raluca Dobre.


- Care a fost cel mai frumos concert? Unde a avut loc, de ce ţi-a rămas în suflet?
- Ahh, e ca şi cum i-ai cere unui copil mic să aleagă între jucării şi dulciuri. E foarte greu de spus… Fiecare concert are importanţa lui. Am urcat pentru prima oară pe scenă pe când aveam doar 8 ani, într-un recital ce a avut loc la Palatul Culturii din Iaşi. După numai câteva luni, a urmat un alt debut, de această dată cu orchestra, ce a avut loc la un Festival de Muzică din Grecia. Fiecare concert are importanţa lui. Dacă e să fiu subiectivă, aş menţiona concertul ce l-am susţinut la sfârşitul anului trecut în Sala Mare a Ateneului Român împreună cu Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Sabin Păutza. Nu doar faptul că în seara concertului sala a fost plină cu un public entuziast, dar şi colaborarea minunată pe care am avut-o cu dirijorul şi orchestra au făcut ca acel concert să fie unul memorabil.
- Cât munceşti într-o zi, Mălina? Cum îţi pregăteşti concertele? Ai un impresar?
- Mă pregătesc zilnic, în funcţie de cât consider că este necesar să studiez o partitură. Mai puţin în timpul şcolii, mai mult în timpul vacanţelor, dar este exclusă noţiunea de a nu studia. Pregătesc concertele cu mare seriozitate fiindcă vreau să fiu mulţumită de felul în care mă prezint pe scenă, iar publicului să-i placă tot ceea ce ascultă şi vede. Pregătirea o fac atât cu profesorul îndrumător, cât şi singură, acasă. În cazul unui concert mai dificil, pregătirea poate dura şi câteva luni. „Impresarul” meu este mama, ea îmi organizează de obicei agendă şi mă ajută.
- Care sunt compozitorii tăi preferaţi?
- Până de curând eram „îndrăgostită” de Nicolo Paganini, probabil şi pentru că eram la vârsta la care salturile, acrobaţiile şi săriturile pe vioară reprezentau o mare atracţie pentru mine. Apoi a venit pasiunea pentru Piotr Ilici Ceaikovski. Cel mai mult m-a impresionat pasiunea cu care a compus, care se simte în partiturile sale. Sunt un fan al romanticilor, dar îndrăgesc şi capodoperele mozartiene sau beethoveniene.
- Am vorbit despre muncă, dar a venit şi timpul răsplatei. Care a fost primul premiu?
- Primul premiu pe care l-am obţinut şi care a „spart” gheaţa pentru celelalte ce vor urma a fost locul întâi la Olimpiada Naţională de la Cluj, în anul 2008. Am muncit foarte foarte mult. Am studiat foarte mult. Pasiunea cu care studiez şi abordez fiecare piesă şi proiect este evidentă şi asta mă face să merg mi departe. Cea mai mare răsplată pentru un artist este o sală plină de oameni care se află acolo pentru a-i asculta muzica, arătându-şi aprecierile prin aplauze. Numărul diplomelor obţinute este destul de mare şi mi-ar lua ceva timp să le număr. 80% din succes se datorează muncii mele. Este adevărat că există o serie de persoane care m-au ajutat, mi-au dat informaţiile necesare, dar responsabilitatea gestionării talentului îmi aparţine. Sunt mulţi oameni care mă ajută şi îşi dau sfaturi, dar eu a trebuit să descopăr oportunităţile şi să mă folosesc de ele pentru a-mi construi o carieră.


- Ai susţinut şi cauze umanitare, ai cântat în concerte caritabile. Ce înseamnă pentru tine acest lucru?
- Am susţinut multe concerte caritabile atât pentru copiii sau tinerii defavorizaţi sau bolnavi, cât şi pentru tineri talentaţi, dar fără posibilităţi materiale, ca şi mine. Cu mare drag am răspuns de fiecare dată invitaţiei de a susţine un concert caritabil. Ca muzician ce se adresează sufletului omului, nu poţi rămâne indiferent la suferinţa altuia. A-l ajuta pe cel de lângă tine este o datorie, dar şi o bucurie, mai ales că şi eu am fost ajutată de multe ori.
- Vrei să vorbim despre viaţa de elev în România? Ce lucruri bune vezi la sistemul educaţional? Ce ai schimba?
- După mine, sunt două categorii distincte de elevi, deci două tipuri de „vieţi”... O primă categorie, cea mai numeroasă şi cea mai gălăgioasă, este formată din elevi care nu au un ţel bine definit în viaţă, trec prin şcoală ca gâsca prin apă, distracţia fiind pe primul plan. Ei nu-i pot înţelege pe cei din a doua categorie, cei care ştiu ce vor, sunt serioşi şi muncitori, ei fiind consideraţi o curiozitate, mai ales dacă sunt supradotaţi. Sistemul educaţional din România are multe lucruri bune, disciplinează copiii, îi obişnuieşte cu munca, le oferă multe cunoştinţe utile dar, din păcate, produce o „nivelare” a tinerilor, mai ales în domeniul artistic. Cel mai mult mi-aş dori ca tinerii dotaţi să fie sprijiniţi suplimentar, să li se ofere burse speciale, în funcţie de nivelul la care au ajuns şi de premiile obţinute, cum se întâmplă cu sportivii sau în alte domenii, în afară de cel artistic. Aş mai schimba programa şcolară, să li se ofere mai mult timp de studiu de specialitate celor de la liceele cu profil artistic.
- Ştiu că eşti studentă la conservator din clasa a IV-a, dar fără diplomă. Cum se poate?
- Am început să studiez la conservator după masterclassul susţinut de maestrul Sherban Lupu (profesor la Universitatea de Muzica din Illinois – n.m.). Dumnealui mi-a recomandat să urmez cursuri sub îndrumarea violonistului Anton Diaconu. Aveam 9 ani şi un nivel ridicat de execuţie, depăşisem programa şcolară pentru clasele VIII-IX.
- A urmat episodul Koln. Ţi-ai dorit să ajungi la universitatea din celebrul oraş german.
- Totul a început în vara anului 2012, când violonista Mihaela Martin m-a ascultat în cadrul unor masterclass-uri susţinute la Sinaia. Fiind impresionată (cred) de nivelul la care mă aflam, m-a invitat să susţin examenul de admitere la Conservatorul din Koln, examen ce urma să aibă loc în vara anului 2013. A intervenit şi de această dată problema situaţiei mele financiare care m-a împiedicat să onorez invitaţia. Propuneri similare am mai primit şi din partea unor mari violonişti precum Igor Oistrakh (Royal Conservatory of Brussels) sau Pierre Amoyal (Laussane Music Academy).
- Cum este să fii vedetă în lumea muzicii? Lângă ce titani ai dori să cânţi?
- Nu aş merge atât de departe încât să mă numesc vedetă. Ca sa ajungi vedetă în lumea muzicii, trebuie să munceşti cu seriozitate fiindcă doar talentul nu este suficient. Statutul de vedetă este o răsplată a muncii depuse, o recunoaştere a meritelor tale de moment, care vor fi repede uitate dacă nu perseverezi, dacă nu vii mereu cu ceva nou, care să captiveze publicul, să-l uimească. Este o muncă titanică depusă până ajungi vedetă, dar şi ca să te menţii. Mi-aş dori enorm să cânt alături de Janine Jansen, Joshua Bell, Maxim Vengerov, dar lista poate continua. Atunci chiar m-aş simţi realizată. Totuşi, never say never.
Maura ANGHEL

 

 


- Aş schimba registrul şi aş trece în cel personal. Cine eşti tu, Mălina Ciobanu?
- Am 15 ani, sunt elevă la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi sunt considerata fata ciudată cu vioara. Sunt genul de persoană care preferă să citească o carte bună decât să iasă la Mall. Am câţiva prieteni cu care îmi mai petrec timpul, atunci când nu sunt pe scenă, în drum spre orele de vioară sau când nu comunic pe reţelele de socializare. Când am timp, merg la sală. Pentru un artist este foarte important şi aspectul fizic şi mă preocupă destul de mult acest lucru. Îmi place să joc tenis, să mă plimb cu bicicleta şi să ascult muzică, nu neapărat clasică.

 


- La ce lucrezi acum? Ce ai în pregătire?
- În acest week-end voi susţine un scurt moment artistic în cadrul Balului Rotary Rotaract Bucureşti, unde am înţeles că mi se va acorda şi un premiu pentru rezultatele obţinute. Pe 11 mai mă veţi putea asculta pe scena Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea, pe 14 mai voi susţine un recital la Palatul Elisabeta, în prezenţa Alteţelor Sale Regale Principesa Margareta şi Principele Radu, eu fiind, de la începutul anului, şi bursiera Fundaţiei Principesa Margareta a României. Pe 16 mai voi susţine un recital pentru Ambasada Franţei, iar în perioada 22-25 mai voi participa la Concursul Internaţional „George Georgescu” din Tulcea. Mai urmează şi alte două proiecte pe care sper să le îndeplinesc, dar nu depinde numai de mine. În luna februarie, am câştigat Premiul Special în cadrul concursului „Români Pentru O Lume”, ce constă doar în acoperirea costurilor taxei pentru două masterclass-uri ce vor avea loc în luna iulie în Elveţia, respectiv august în Austria, pe lângă aceste taxe fiind nevoie de încă 2.000 de euro pentru a onora aceste cursuri.


„ Idealul meu a fost întotdeauna să perfecţionez muzica pe care o interpretez până la cel mai înalt nivel şi să concertez cât mai mult. Cel mai bine mă simt pe scenă, împărtăşind din universul minunat al sunetelor cu cei din public. Doresc să am o viaţă muzicală echilibrată, cu multe colaborări cu diferiţi dirijori, orchestre"

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei