Catalin Lupu

Dimensiune font:

„CFR ne-a făcut plângeri penale pentru asfaltarea drumurilor”

| 22-06-2017 05:15

În cadrul unui interviu acordat cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu, a vorbit despre recentele dificultăţi în asfaltarea drumurilor din zona administrată de CFR, un conflict care se dispută prin instanţele de judecată * anul acesta, majoritatea investiţiilor în Ciurea se apleacă în direcţia infrastructurii şcolare * primarul spune că poartă discuţii cu mai mulţi investitori, dar se confruntă cu o mare problemă


- Ce investiţii aţi finalizat anul acesta şi la ce trebuie să se aştepte locuitorii comunei în perioada următoare?

- Anul acesta am făcut recepţia la două centre de zi, unul la Dumbrava şi încă unul la Piciorul Lupului. Anul acesta lucrăm şi la extinderea centrului de zi de la Lunca Cetăţuii, pentru că numărul crescut de copii crescut impune realizarea unui spaţiu mai mare. Acestea le vom deschide pentru funcţionare în luna septembrie. Anul acesta ne aplecăm foarte mult pe infrastructura şcolară şi vrem să continuăm pe această direcţie. Săptămâna trecută am făcut recepţia finală la Şcoala Ciurea, reabilitată prin Programul Operaţional Regional cu sprijinul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, fiind o investiţie realizată cu 100.000 de euro. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1 avem semnate trei contracte de finanţare pentru şcoli: unul fiind pentru extinderea Şcolii Zanea, în Slobozia construim o şcoală nouă, iar în Curături şcoala nu poate fi reabilitată şi va fi construită una nouă.

- Au existat dificultăţi la lucrările pe drumurile comunale în zona administrată de CFR? Înţelegem că disputa s-a mutat recent în instanţă...

- La drumuri am avut în PNDL 1 proiecte însumând 22 kilometri de asfalt, dar la doi kilometri am renunţat datorită unor plângeri penale pe care mi le-a făcut CFR pentru zona fabricii de cărămidă. E vorba de drumul paralel cu calea ferată care duce la Hlincea. Ne-am trezit că au o carte funciară făcută de CFR în baza unor procese verbale de vecinătate de prin în 2003-2004. Probabil la vremea aceea nu se punea atât de mult accentul pe limitele de proprietate, iar CFR încă mai era cine era. Din păcate, nu au nicio viziune asupra zonei, la nivel naţional, pentru că la nivel local nu se ia nicio decizie. Am făcut cunoscută Prefecturii Iaşi situaţia neclară cu terenul din zona aceea, iar ei au trimis o adresă la Ministerul Transporturilor să li se comunice numărul de inventar în vederea iniţierii unui proiect de hotărâre de Guvern pentru transfer, dar au răspuns cu totul altceva. Apoi au trimis angajaţi de la CFR să dărâme gardul şi să facă modificări. Totodată, au văzut că zona este plină de gunoaie. Este o stare conflictuală generată de faptul că nu se doreşte o comunicare şi rezolvare a problemelor.

- Ce se întâmplă cu lucrările de canalizare la Lunca Cetăţuii?

- Aici am intrat cu canalizarea, unde până acum am avut două etape de lucrări. În prima etapă am intrat pe străzile principale, unde am făcut şi asfaltarea. La etapa a doua, am legat zona de la şoseaua de centură până la Lunca Cetăţuii, a fost extrem de greu, ca urmare a procedurilor de licitaţii şi găsirea sumelor. Acum, în etapa a treia, am depus separat la PNDL, însă prioritate aveau proiectele de apă şi canal la pachet, doar că noi aveam deja apa rezolvată. Aici am cerut canalizare pe 18 kilometri, însemnând 53 de străzi din Lunca Cetăţuii, iar etapa a patra este pentru canalizare la Ciurea. Aşteptăm să vedem însă ce răspuns primim.

- În urma controalelor Curţii de Conturi s-au făcut o serie de modificări în ceea ce priveşte reţeaua de alimentarea cu apă. Cum aţi gestionat acest lucru?

- Cu apa nu am rezolvat tot. Noi avem o colaborare foarte bună cu ApaVital, în schimb s-au modificat regulile privind extinderile, în sensul că cei de la Curtea de Conturi au considerat că aceste protocoale de colaborare prin care ApaVital pune toată reţeaua la dispoziţie, iar noi, ca unitate administrativ-teritorială suporţi lucrările de excavare, întinderea ţevii şi branşare, le crează nişte reţele în inventarul ApaVital unde nu se înscriu cu cheltuieli. E o situaţie la nivel de judeţ, nu s-a ajuns la nicio înţelegere şi ar trebui găsită o soluţie astfel încât să nu frâneze investiţiile. În rest, în Lunca Cetăţuii cetăţenii au apă, în Dumbrava s-au făcut lucrări anul trecut. În Hlincea este o situaţie aparte, mai sunt câteva străzi, dar aici s-au făcut lucrări de creştere a presiunii apei pe zona Bucium şi zona Vişan.

- Are primăria un plan de atragere a investitorilor în comună?

- Noi ne dorim asta, dar, din păcate, comuna are doar 4.772 hectare ca suprafaţă totală, ceea ce este foarte puţin, la o populaţie de 15.000 de locuitori. Dacă ar veni un investitor mare, ar fi dificil. Sunt discuţii despre Lidl, că ar dori să ridice un punct la Lunca Cetăţuii, pentru că ar fi studiat piaţa şi au constatat că sunt peste 40-50.000 clienţi potenţial care tranzitează zona. Intenţia ar fi să cumpere de la privat, dar la nivelul primăriei am purtat o discuţie acum cinci-şase luni, dar ce putem oferi este undeva în zona Dumbrava, dar acolo nu e putere de cumpărare. De la OMV au căutat să cumpere teren de la privaţi, dar nu au găsit vânzători, iar acum două luni de zile au venit de la Lukoil, tot pentru a cumpăra din mediul privat, dar deocamdată suntem la stadiul de discuţii.

- Ce părere aveţi despre recentele ieşiri publice ale lui Mihai Chirica şi cum vedeţi rezolvarea conflictelor din PSD?

- Noi am avut la începutul săptămânii o întâlnire la primărie pe tema procedurilor de lucru cu Salubris şi sigur, am discutat şi despre aspectul politic al momentului. Ideea e că nici el nu-l agrează în mod special pe Sorin Grindeanu, dar din perspectiva unor principii enunţate de el şi din cauza conflictului deschis cu domnul Dragnea, are puncte de vedere diferite de ale celorlalţi primari. Noi am avut o relaţie bună, suntem limitrofi şi cred că nu ar trebui să afecteze relaţia administrativă, iar cei din teritoriu pot suferi din cauza unor schimbări la nivel central. Nu cred în excluderea lui Mihai Chirica din partid, în niciun caz. Nu sunt de părere că politica se face după şabloane. Fiecare face politică şi administraţie într-un anumit fel. După ce se aşează lucrurile, cred că ar trebui să facem un congres.

- Mai credeţi în Asociaţia Zona Metropolitană?

- Atât timp cât partener principal este primarul Iaşului, nou credem. El este cel care ne poate coagula şi care ne poate da perspectiva implementării unor proiecte în zona metropolitană. A rămas în aer problema transportului şi nu e bine, pentru că trebuia deja rezolvat. Cred că trebuie rezolvată neapărat problema cu şoseaua de centură, care descarcă toate camioanele şi trec prin Lunca Cetăţuii, dar drumul este prea îngust. E un coşmar mersul cu maşina. Dacă am treabă la o instituţie din Iaşi dimineaţa, fac cel puţin 50 de minute de la Lunca Cetăţuii până la Prefectură. E o distanţă de 7 kilometri, pe care ar trebui să o parcurg în 15 minute.

- În acest moment are loc Tabăra de creaţie de la Curături. Ce activităţi desfăşuraţi săptămâna aceasta?

- Este vorba de o tabără de creaţie artistică, pictură, sculptură, artă decorativă şi creaţie literară, care se află la a patra ediţie. Iniţiatorul ei este Asociaţia cultural-umanitară „Fii Satelor” din Comuna Ciurea împreună cu Fundaţia „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”. Aici participă copii din comuna noastră, sunt aproape 40 de elevi care lucrează pe ateliere, noi le asigurăm transportul şi alimentaţia, participă cadre didactice pe diferite specialităţi. Joi (azi – nr), în cadrul cercului de creaţie literară avem o întâlnire cu Cenaclul literar din Luncă, la care vor participa scriitori şi critici literari. Tabăra se va încheia sâmbătă când vom vedea ce lucrări s-au realizat în cursul acestei săptămâni. 

loading...
Loading...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

PUBLICAŢIE DE VANZARE SC Avrasop SRL, cu sediul social în mun. Iaşi, bd. Independenţei, nr. 4-6, ap.cam 8, înregistrată la ORC Iaşi sub nr. J22/284/2005, CUI 17192970, prin lichidator judiciar Rodafis IPURL cu sediul în mun. Iaşi, str. Străpungere Silvestru, nr. 48 A, anunţă vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a bunurile mobile: Plug cu brazde PP3 – 701 lei; Grapa cu discuri – 1696 lei; Tăvălugi - 841 lei; Cisternă 3,6 to –1682 lei (prţturi fără TVA). Preţurile de pornire reprezintă 35% din preţurile de evaluare. Valorificarea activelor prin licitaţie publică deschisă cu strigare va avea loc la data de 23.01.2018, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar. Pentru bunurile neadjudecate, licitaţia se va repeta în ziua de 30.01.2018, aceeaşi locaţie şi oră, aceleaşi preţuri de pornire. Condiţiile de participare la licitaţie sunt conţinute în Caietul de sarcini. Caietul de sarcini, în valoare de 50 lei, se achiziţionează de la sediul lichidatorului, unde se depune şi documentaţia de participare la licitaţie, în original, până în preziua licitaţiei, orele 13.00. Garanţia de participare este de 30% din suma reprezentând preţul de pornire şi va putea fi plătită în contul nr. RO80BUCU1032235332633RON deschis la Alpha Bank Iaşi pe numele debitorului. Prezentul anunţ constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în cauză. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub rezerva sancţiuni decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data licitaţiei. Informaţii suplimentare la tel/fax 0232/273948, e-mail: rodafis@gmail.com
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
„38 la sută dintre elevii români de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţional”
13/01/2018 06:24

  Problemele din educaţie sunt cunoscute. Se vorbeşte despre necesitatea schimbării atitudinii cadrelor didactice, despre programe de formare, despre rezultatele slabe ale elevilor, dar măsurile care ...

 „Când leul şi tigrul ies la vânătoare, e bine ca animalele mici să rămână în vizuine”
30/12/2017 07:00

- Domnule profesor, lumea se intreabă din ce in ce mai des despre locul in care ar trebui să ne poziţionăm, in actualul context politic internaţional, marcat de tensiuni de tot felul. Ce ar fi de reţinut, ...

Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi
24/11/2017 05:15

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns intr-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou in Moldova acest proiect? - Liceul Varlaam vine să complet ...

 „Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”
09/11/2017 04:45

  De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea romană. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia incă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Ni ...

„Offroad-ul este un balet pe patru roţi, prin hârtoape şi noroaie”
02/11/2017 05:15

- După o perioadă in care offroad-ul sportiv a lipsit de pe colinele Iaşului, Asociaţia Club Sportiv „Adventure 4x4” reinvie acestă competiţie... - Iaşul s-a numărat, in trecut, printre pri ...

Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman FOTO
26/10/2017 16:40

Cu cateva luni in urmă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpu ...

„Spania a acceptat monarhia din comoditate, nu din convingere”
19/10/2017 13:00

„Catalonia este impărţită in două” - Stimate domnule profesor, se vorbeşte, cu insistenţă, in intreaga lume, că statul liberal se află in stadiul său terminal. Trebuie să inţelegem că ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Filip Florian: „A fi foarte rău, foarte critic cu tine, e un lucru bun în scris”
09/10/2017 06:00

- Sunteţi cunoscut publicului ca jurnalist şi scriitor. V-aţi remarcat in primul rand din prisma perioadei in care aţi fost implicat in mass-media. Cum aţi ajuns să „schimbaţi macazul” şi s ...

Bruno Mazzoni: „O carte trebuie să fie o rană deschisă!”
09/10/2017 05:45

- În 1967 Bruno Mazzoni - student in anul II a venit pentru prima dată in Romania. Apoi, viaţa v-a adus din nou in Romania, de data aceasta ca lector la Universitatea din Bucureşti şi, apoi, conferen ...