„Cultura se dezvoltă în pace, nu în război”

default

Dimensiune font:

| 02-10-2014 06:00
  • afirmă scriitorul Ion Vianu, invitat la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, prezent ieri în Casa FILIT, la întâlnirea „Scriitor în centru”
  • joi, 2 octombrie, de la ora 11.00, Ion Vianu va avea întâlnire cu adolescenţii, la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”
  • sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 15.00, la Universitatea „Petre Andrei”, va participa la Conferinţa Naţională „Cuvintele puterii. Literatură şi ideologie în România comunistă”, alături de Dumitru Ţepeneag şi Matei Vişniec.

Născut la Bucureşti în 1934, Ion Vianu a urmat cursuri de filologie clasică (neterminate). În 1960, a devenit doctor în medicină al Universităţii din Bucureşti. Psihiatru, cadru universitar al Clinicii de Psihiatrie din Capitală, a întreprins „voiaje de studii” în Germania democrată, Franţa. Între anii 1964 şi 1977 colaborează la „Contemporanul”, „Viaţa Românească”, „Luceafărul” etc. În 1975, publică volumul de eseuri, „Stil şi persoană”, premiat de Uniunea Scriitorilor şi o „Introducere în Psihoterapie”. În 1977, aderă la Apelul lui Paul Goma şi emigrează, stabilindu-se în Elveţia, unde exercită profesia de psihiatru.

Este prezent în mişcarea pentru apărarea drepturilor omului în România. Începe o activitate de publicist politic care va continua până în ultimii ani, în ţară. Din 1990, revine din ce în ce mai des în România, unde se şi instalează. Publică diverse volume, printre care: „Amintiri în dialog” (cu Matei Călinescu), „Exerciţiu de sinceritate”; romanele din ciclul „Arhiva Trădării şi a mâniei” (în curs de publicare, cu două volume deja apărute- „Caietele lui Ozias”, „Vasiliu - foi volante”), „Paramnezii”, „Necredinciosul” şi un roman autobiografic, „Amor intellectualis”, încununat cu mai multe premii, printre care şi „Cartea anului 2010”. În domeniul eseisticii publică volumele: „Blestem şi Binecuvântare”, „Investigaţii mateine”, „Apropieri”.

- Cum a fost această primă întâlnire cu publicul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi?
- Nu am mai fost la Iaşi de 40 de ani, dar păstram aceeaşi amintire a unor oameni totdeauna foarte cultivaţi, fermecători, buni oaspeţi şi iubitori de cultură. Am revenit cu mare plăcere aici şi aş reveni ori de câte ori mi se va da ocazia. Această reuniune abia a început, dar nu cred că poate exista o notă falsă în ospitalitatea ieşeană. Este contra spiritului locului.

- Cum aţi primit invitaţia de participa la FILIT? Ce aţi auzit la Bucureşti despre acest festival?
- Ştiam că a existat ediţia I. Vedeţi, eu sunt un autor ieşean, în sensul că aproape toate cărţile mele au apărut la editura „Polirom” şi sunt foarte legat de oraşul acesta, pe care îl numesc „Atena României”, un fel de capitală culturală a României.

- O admiratoare a dumneavoastră a subliniat la întâlnirea de astăzi (ieri, 1 octombrie – n.red.) că orice tânăr care vrea să aleagă o carieră sau alta ar trebui să vă citească, să nu treacă pe lângă „Amor intellectualis”. Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru cei mai tineri dintre cititori?
- Voi avea o întâlnire cu liceeni mâine dimineaţă (joi, 2 octombrie – n.red.) şi sunt foarte, foarte bucuros, pentru că de câte ori am avut acest gen de întâlniri, am ieşit îmbogăţit. Întâlnirea cu adolescenţii te îmbogăţeşte extraordinar de mult, pentru că ei au un mod de a pune întrebări fundamentale şi te confruntă întotdeauna cu lucruri foarte dificile.

- Cum aţi descrie lumea în care evoluează tinerii astăzi?
- Ei vor trăi într-o lume cu totul diferită faţă de cea în care a trăit noi. Dacă măsor cât s-a schimbat lumea în timpul vieţii mele şi dacă realizez că lucrurile se accelerează, îmi închipui că lumea în care ei vor avea 80 de ani, cum am eu acum, lumea va fi absolut de nerecunoscut pentru unul ca mine, dacă, prin extraordinar, ar mai trăi. Singurul lucru care mă îngrijorează este situaţia internaţională, tensiunile din ce în ce mai mari şi posibilitatea petrecerii unor evenimente dezastruoase. De aceea eu am devenit în ultimul timp un militant pentru pace.


„În sala de îmbarcare a aeroportului am văzut un domn care citea... o tabletă. Şi nu mică mi-a fost surpriza să aflu că este un foarte mare scriitor care este prezent aici, la festival. Acesta însă nu este deloc un păcat. Și eu am o tabletă şi, graţie ei, îmi pot cumpăra cărţi! În biblioteca mea, conform unui obicei din familie care încă nu s-a pierdut, s-au adunat prea multe cărţi şi pot chiar să vă spun că am suferit un dezastru: biblioteca s-a prăbuşit. A fost ca după un cutremur, a invadat o întreagă cameră.

Graţie lecturii electronice, am din nou acces la carte, dar nu mai este lectura de altădată. S-a schimbat ceva. Devine dificil să răsfoieşti cartea, devine dificil să subliniezi, nu mai ţii în mână un obiect pe care îl iubeşti ca pe un obiect şi care face să existe o asociaţie fizică, senzuală, între lectură şi obiectul care suportă această lectură. Nu mai există fetişul obiectului şi nu mai există aceeaşi practică a lecturii. Probabil că generaţiile viitoare vor resimţi altfel lucrurile. Noi facem parte dintr-o generaţie intermediară.

Dar poate aceste noi mijloace vor salva cultura, pentru că sunt şi cărţi inaccesibile. De pildă, am vrut să citesc Scrisorile lui Plinius cel Tânăr – mi-ar fi fost foarte greu să ajung la ele, aş fi putut să le împrumut de la bibliotecă, dar cu tableta le-am avut într-un minut! Iată o plăcere de care altfel m-aş fi lipsit. Noile medii furnizează culturii o ocazie nouă şi poate vor duce, paradoxal, la o renaştere a lecturii, dar va fi o altă lectură ale cărei trăsături nu pot să le precizez încă” - Ion Vianu


- Nu a existat întotdeauna ameninţarea unui dezastru iminent? Dumneavoastră aţi trăit în exil 12 ani şi jumătate...
- A existat, în anii 50, după-aceea s-a îndepărtat, asta a provocat prăbuşirea regimurilor totalitate şi acum iarăşi asistăm la o acumulare extraordinară de tensiuni care nu ştiu cum se vor rezolva.

- V-aţi gândit ce le-aţi putea spune tinerilor, pentru a-i determina să devină la rândul lor militanţi pentru pace?
- M-am gândit că aici este un oraş cu o densitate culturală extraordinară şi dacă iubeşti cultura, trebuie să fii şi un om al păcii. Cultura se dezvoltă în pace, nu în război.
Gina POPA

„Exilul este o încercare foarte grea, dar este o încercare morală, nu fizică. Cu toate că tu ai suferit, eşti altfel, apari ca un privilegiat. Toate lucrurile acestea fac din tine altceva. De unde şi tendinţa virtuală de a te re-exila, de a re-pleca. Această temă mă obsedează pe mine, pentru că într-o carte care este în bună parte scrisă şi care este partea a treia a trilogiei „Arhiva Trădării şi şi a mâniei”, naratorul, Dan Naidin, îşi pune problema dacă nu trebuie să plece într-un exil definitiv. Acest exil definitiv poate să fie moartea, pur şi simplu, însă vreau să spun: condiţia exilului este o ambiţie care se perpetuează şi când exilul se termină. Acesta este unul dintre lucrurile importante pe care le mai am de spus din experienţa mea” - Ion Vianu 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei