„Este mult mai pasionant să scrii despre Ceauşescu, decât despre Brătianu sau Maniu”

default

Dimensiune font:

| 18-07-2018 00:00

* dialog cu prof. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, de la catedra de Istorie contemporană a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

- Domnule Buruiană, în jurul anului 2000, când fostul ambasador al Olandei în România, Coen Stork, fonda Institutul Român de Istorie Recentă, el declara că în România comunitatea academică a istoricilor ar trebui să depăşească atitudinea parohială în domeniul studierii istoriei recente şi să contribuie la democratizarea societăţii prin facilitatea procesului de prelucrare a unui trecut recent foarte problematic. În ce măsură observaţiile sale mai sunt de actualitate?

- Fireşte că lucrurile s-au schimbat mult, mai ales după ce accesul la studierea surselor de bază a fost mult facilitat. În clipa de faţă putem constata chiar un interes mai mare pentru istoria recentă, care este percepută ca fiind esenţială. În primul dintre cazuri este vorba despre legătura dintre perioada comunismului şi cea a post comunismului. Din acest punct de vedere, istoricii dau un răspuns punctual unor solicitări care vin dinspre societatea civilă. Un al doilea element este legat o faptul că studierea istoriei comunismului este relativ mai spectaculoasă decât cea interbelică, întrucât face trimitere la personaje şi figuri emblematice, care încă populează imaginarul colectiv al romanilor. Este mult mai pasionant să scrii despre Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker, Petru Groza sau Nicolae Ceauşescu, decât despre Ion I. C. Brătianu sau Iuliu Maniu. Personajele comunismului sunt mai apropiate din punct de vedere temporal, iar impactul pe care l-a avut regimul totalitar comunist a fost mai ridicat.

- Care ar fi motivele care suscită preocuparea pentru studierea comunismului în cadrul imaginarului colectiv al societăţii româneşti?

- Un aspect care nu ar trebui pierdut din vedere atunci când discutăm despre imaginarul colectiv în cadrul societăţii este ideea că ceea ce se întâmplă în momentul prezent este rezultatul conspiraţiilor pornite din timpul regimului comunist. Ca urmare a faptului că acum avem elemente noi şi mai cunoscute acum ne fac să vedem lucrurile altfel. Spre exemplu, avem informaţii despre modul în care anumite persoane extrem de bogate şi influente după 1989 şi-au dobândit averea, apoi legăturile cu fostele servicii secrete ale unor nume influente în viaţa politică, economică sau culturală şi, nu în ultimul rând, pe ceea s-a întâmplat cu averea familiei lui Nicolae Ceauşescu. Toate acestea justifică interesul pentru studierea istoriei comunismului.

- Care a fost elementul care a favorizat cel mai mult dezvoltarea istoriografiei în zona studierii regimului comunist?

- Studierea regimului comunist este favorizată de existenţa unor arhive mult mai bogate, mai ales după ce arhivele fostei Securităţi au fost desecretizate, la care se adaugă arhivele Secretariatului Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Cu alte cuvinte, ineditul izvoarelor îi face pe istorici să aleagă mai curând studierea regimului comunist.

- În ce măsură studierea comunismului se pliază pe istoriografia Occidentală?

- Există, în mod cert, o corelaţie. În străinătate există un interes manifestat în mediul academic occidental pentru studierea comunismului. În condiţiile în care în ţările din Occident studierea istoriei estului european a devenit un obiect de cercetare în sine este normal să existe o preocupare asupra trecutului României din perioada de după al doilea război mondial. Istoricii din Occident vor să înţeleagă atât modernizarea estului, cât şi negarea modernităţii de tip occidental. Ca urmare, pentru istoricii români a devenit o oportunitate importantă, întrucât au permis stabilirea unor legături cu istoricii din străinătate, au permis participarea la conferinţe în străinătate, cu obţinerea unor surse de finanţare pentru diferite proiecte, burse, mobilităţi internaţionale etc.

- Cum mai este percepută acum perioada interbelică - în fond şi ea parte a zonei de istorie contemporană?

- Abordările din zona istoriei comunismului vin cumva în paralel cu o convingere nejustificată că despre perioada interbelică s-a scris totul, că subiectele sunt epuizate, ceea ce este o reprezentare evident falsă. Paradoxal, tocmai despre perioada interbelică s-a scris puţin sau foarte puţin în raport cu cea comunistă. Pe zona de istorie interbelică încă mai sunt arhive nevăzute, care nu au fost cercetate deloc sau care au fost abordate într-o manieră superficială. Multe dintre subiectele de pe zona perioadei interbelice au fost abordate într-o manieră de partizanat politic procomunist în perioada de dinainte de 1989. Nici după această perioadă lucrurile nu au cunoscut o schimbare majoră. Multe din studiile perioadei interbelice nu au depăşit vechea paradigmă, lăsând în continuare mult teritoriu necercetat în zona de istorie interbelică. Daniel-Valeriu BOBOC

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei