Marius Ghinescu lucrand
Biserica Sfantul Iulian din Tars
lucrare
Marius
pictor
Sfantul Iulian din Tars

Dimensiune font:

„Este o meserie care cere dragoste pentru arta si apropiere de Dumnezeu“

| 04-05-2017 05:42

„Este o meserie care cere dragoste pentru artă şi apropiere de Dumnezeu“
Marius Ciprian Ghinescu, pictor bisericesc, a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor redactorilor „Evenimentul Regional al Moldovei” şi de a face o scurtă incursiune în munca migăloasă făcută pe schelele unui lăcaş de cult.
Picturii religioase i se mai spune „Biblia neştiutorilor de carte sau pentru cei mici”, pentru că vorbeşte şi învaţă prin imagini, iar imaginea vorbeşte de la sine. Pictura bisericească este strâns legată de lăcaşul de cult ortodox.
Suprafaţa interioară a zidurilor unei biserici ortodoxe este acoperită în întregime de pictură murală, iar uneori aceasta poate fi întâlnită şi pe suprafaţa exterioară, ca în cazul bisericilor româneşti din nordul Moldovei (Mănăstirea Voroneţ). 


- Când v-aţi dat seama că sunteţi înzestrat cu talentul de a picta?
- De mic aveam înclinaţii spre pictură, de aceea în clasa a cincea am dat la Liceul de Artă „George Apostu” (acum Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”) din Bacău, la secţia de pictură, unde am continuat şi pe perioada liceului. După absolvirea liceului, am venit în Iaşi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” - Secţia Pictură Murală.
- Cum s-a născut pasiunea pentru pictura bisericească?
- A început să îmi placă acest stil de pictură pe la sfârşitul clasei a cincea, când am pictat prima icoană. Am descoperit icoanele văzându-le prin cărţile pentru copii pe care le primeam de la cunoştinţe şi au început să îmi placă. Cam de atunci am ştiut că vreau să mă îndrept spre pictura religioasă.
- Din punct de vedere tehnic, ce stil de pictură adoptaţi?
- Stilul bizantin e stilul potrivit în pictura bisericească. Pentru mine rămâne un adevărat model pictura bizantină a Bisericilor vechi din secolul al IV-lea.
- În această meserie pe care o practicaţi, v-aţi luat pe cineva ca exemplu? Aveţi un model de pictor?
- Nu aş putea spune că am un singur exemplu. Toţi pictorii vechi sunt un exemplu. Când zic vechi, mă refer la cei începând cu secolul al VII-lea şi până în zilele noastre. Orice pictor te poate inspira şi îndruma. Am mai mulţi îndrumători.
- Care sunt paşii atât din punct de vedere tehnic, cât şi religios ce trebuie urmaţi înainte de începerea unei lucrări la o biserică?
- Este o meserie care cere dragoste pentru artă şi apropiere de Dumnezeu. Ca să ajungi pictor de biserici îţi trebuie studiu îndelungat, ani de muncă şi aplecare către arta frumosului. Dar un lucru esenţial pentru această meserie este rugăciunea. Înaintea pictării unei icoane, pictorul trebuie să se conformeze unui ansamblu de canoane, călăuze şi paveze care garantează o continuitate şi o unitate doctrinară mai presus de frontiere. Pentru a picta o icoană este nevoie de multă linişte sufletească, iar zbuciumul vieţii de zi cu zi poate fi liniştit doar cu multă rugăciune.
- Fiecare pictor are stilul său, dumneavoastră ce notă personală daţi lucrării astfel încât să fie recunoscută ca fiind a dumneavoastră?
- Fiecare om are tuşa lui personală care, involuntar, îţi lasă amprenta asupra lucrării sale.
- Când vă apucaţi de o lucrare, vă ţineţi numai de ea sau aveţi şi altele pe lângă?
- Nu, mai am şi altele. Uneori mi se întâmplă să lucrez la mai multe lucruri, fost un caz în care o icoană a stat şi 3 ani pe masă, până când am terminat-o, dar este foarte important să te ţii concentrat pe absolut tot ceea ce faci. Să nu faci totul facil, uşor, doar ca să termini. Trebuie să fii foarte atent şi conştient că faci lucrarea pentru Dumnezeu.
- Luând ca exemplu icoanele cu care aţi câştigat locul I la Concursul Naţional Icoana ortodoxă – lumina credinţei, cât a durat pictarea lor?
- E greu să spun cam cât timp pentru că sunt mai multe etape până când o lucrare ajunge să fie finalizată. În decursul unei luni, aş putea spune. Eu am participat la două secţiuni: şi la icoană, şi la frescă. La icoană este un timp pe care trebuie să îl aloci, iar la frescă alt timp, pentru că tehnica te forţează să lucrezi mult mai rapid.
- Povestiţi-ne despre Concursul Naţional Icoana ortodoxă – lumina credinţei...
- Patriarhia Română a început să organizeze acest concurs în 2012. Cuprinde alternativ secţiunile Pictură pe lemn şi Pictură pe sticlă, respectiv Frescă şi Mozaic. Anul acesta, concursul a ajuns la cea de-a VI-a ediţie şi se desfăşoară în perioada 8 decembrie 2016 – 21 mai 2017. Până pe 17 martie, concurenţii au trimis la o adresă de email lucrările în format electronic, împreună cu formularul de înscriere completat şi scanat. În perioada 20 – 24 martie a avut loc preselecţia lucrărilor, iar cea de-a doua etapă a fost evaluarea lucrărilor, între 3 -7 aprilie. Cele două etape sunt realizate de către o comisie numită de Patriarh, formată din cinci specialişti în domeniul picturii şi al istoriei artei bisericeşti. Atunci când se evaluează lucrările, membrii comisiei trebuie să ţină cont de patru criterii, şi anume: încadrare stilistică, ermeneutică liturgică, calitate artistică şi tehnică de execuţie. Cei care iau premiul I, II, III şi Prima Menţiune vor fi răsplătiţi cu anumite sume de bani, în funcţie de secţiunea la care au participat şi de locul ocupat. Premiile sunt cuprinse între 1.000 de lei (Prima Menţiune) şi 5.000 de lei (Premiul I la Secţiunile Frescă şi Mozaic). Lucrările câştigătoare vor fi păstrate ca proprietate a Patriarhiei Române, împreună cu cedarea drepturilor de autor. În plus, câştigătorul Marelui premiu al concursului va avea posibilitatea să organizeze o expoziţie personală de icoane în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.
- În afară de ediţia acestui concurs, aţi mai participat şi la alte ediţii sau la alte concursuri?
- Am mai participat la diferite concursuri în decursul vieţii. Cele mai multe concursuri la care am participat au fost cele din perioada liceului. La acest concurs, Concursul Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinţei” este a doua mea participare şi prima care s-a finalizat cu aceste premii.
- Cu siguranţă se întâmplă ca unii sfinţi să vă rămână în inimă, dumneavoastră aveţi vreunul şi care este acesta?
- Da, în principal Maica Domnului este în inimă. De asemenea, fiecare sfânt pe care îl pictezi îţi rămâne întipărit şi te marchează. Este aproape imposibil să nu-ţi rămână întipărit în minte ceva din poveştile de viaţă ale sfinţilor...
- Aveţi vreo lucrare de care să fiţi ataşat, care să vă fi rămas întipărită în suflet?
- Nu aş putea spune că am neapărat o lucrare preferată. Tot ce lucrez îmi rămâne în suflet şi îmi aduc cu mare plăcere aminte de bucuria pe care o trăiesc beneficiarii atunci când lucrarea este finalizată.
- După cum bine ştim, Dumnezeu lucrează prin oamenii care fac acest gen de picturi. Când aţi simţit cel mai puternic acest lucru?
- Într-adevăr! Dumnezeu lucrează prin oameni, cu atât mai mult lucrează prin pictorii care săvârşesc lucrarea Sa. La finalul fiecărei lucrări e un gând care îţi rămâne în minte şi care îţi spune că nu e aportul tău personal la săvârşirea acestei lucrări, ci ai fost ajutat de către Dumnezeu. Realizezi că El te-a ajutat cel mai mult să finalizezi lucrarea Sa.
- Ştiu că aveţi un copil de şase ani. Are înclinaţii spre această meserie, vă moşteneşte în vreun fel?
- Toţi copiii au înclinaţii spre desen şi le place să facă lucrul acesta. Pe copilul meu l-am lăsat să se dezvolte singur. Nu i-am arătat, nu i-am impus nimic. Singur lucrează dacă vrea să lucreze, el fiind foarte pasionat de plastilină şi face lucruri foarte frumoase. Dar să vedem în timp ce deprinderi va avea şi spre ce anume are înclinaţii.
A consemnat Sabina GHERASIM

Născut la data de 7 iunie 1983, Marius Ciprian Ghinescu a absolvit Liceul de Artă „George Apostu” din Bacău şi este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie”, la secţia pictură bisericească. Este masterand în restaurarea icoanei şi un mare iubitor de artă bizantină.

* * *

Pictorul Ghinescu este angajat al Centrului de Restaurare şi Conservare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi are în portofoliul său lucrări de amploare, cum ar fi, de exemplu, restaurarea Bisericii Seminarului Teologic „Sfântul Vasile” din Iaşi, lucrată în frescă şi aur. A participat, de asemenea, la restaurarea Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim”.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași – Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agro - industrială, (tip “ferm[ creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice – Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 379.562 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc – Valoare de piață lei – fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 306.153 2 – Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 78.300 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 54.527 Licitațiile vor avea loc în data de 08,15,22 și 29.06.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr.4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud.Iași, Complex de Birouri ”NH BUSINESS”, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA – pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar decshis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiunea de 10% etc.) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD Expert Grup IPURL, lichidatorul judiciar al SC Kat Company SRL, Iaşi, str Eternitate, nr. 84, bl. Z2-1, sc. C, et. 4, ap. 4, jud. Iaşi, în temeiul Legii 85/2006, vinde prin licitaţie publică, următoarele bunuri: Imobile situate în sat Agapia, com. Agapia, jud Neamţ, în bloc: 1. Teren arabil cu suprafaţă S = 1.892 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 451/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 524; 2. Teren arabil cu suprafaţa S = 3.275 mp, situat în extravilanul comunei Agapia, punct Molizi, jud. Neamţ, înscris în cartea funciară nr. 448/N a localitătii Agapia cu nr. cadastral 501; 3. Imobil situat în intravilanul satului Agapia, jud Neamţ, compus din: - teren categorie folosinţă “curţi-construcţii” în S = 1.199 mp, parcela 1CC - construcţia cu destinaţia de pensiune turistică S+P+1E+M cu Sconstruită = 347,28 mp şi Suprafaţă construită desfăşurată = 1.389,12 mp - teren categoria de folosinţă “arabil” în suprafaţă de 1.482 mp, parcela 2A Preţ - 2.307.960 lei . Imobile situate în sat Dancu, com Holboca, jud Iaşi, în bloc: 1. Teren intravilan în suprafaţă de 3.400 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1 pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2, C3 şi C4, alcătuit din: - parcela 1(417) de categorie de folosinţă „curţi – construcţii” în suprafaţă de 628 mp, pe care sunt amplasate construcţiile C1, C2 şi C3; - parcela 2/1(418/1) de categorie de folosinţă „arabil” în suprafaţă de 2.314 mp., pe care se află construcţia C4; - parcela 3(416) de categorie de folosinţă „vie” în suprafaţă de 458 mp; 2. Construcţia C1 – spaţiu comercial D+P+1E, cu Sc la sol = 81,83 mp, supprafaţă utilă 141,01 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C1. 3. Rampă C2 cu suprafaţa construită la sol Sc = 19,84 mp, nr. cad. 802/1-C2; 4. Hală C3 - depozit, cu Sc la sol = 198,96 mp, Sutilă = 264,06 mp, CF 60579, nr. cad. 802/A-C3. 5. Casă C4 – locuinţă P+1E, cu suprafaţă construită la sol Sc = 81,40 mp, Sutilă 83,81 mp, CF 60579, nr. cad. 802/1-C4 Preţ - 822.924 lei. Licitaţiile vor avea loc pe 18.05.2018, 31.05.2018, 15.06.2018 orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: dovada achitării taxei de participare de 1.000 lei, dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei, dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila.Taxele se vor achita în contul RO 87 BTRL 0240 1202 8795 78XX deschis pe numele debitoarei SC KAT COMPANY SRL la Banca Transilvania - sucursala Iaşi. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşim cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei, pânã la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al Com Agrotex S.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO 14584937, O.R.C. J22/304/2003, numit potrivit Sentinţei civile nr. 348/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, în dosarul 5150/99/2016 (379/2016), anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 29.06.2018, ora 12.00, a următorelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piaţă stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) - Valoare de pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 - Teren în suprafaţă de 9.000 mp, situat în extravilanul satului Tudora, com. Tudora, jud. Botoşani, în parcela 545/24, sola 81, care se învecinează cu Ciornei Viorica, Sandu Elena, HCN 543 şi DE 542. Imobilul a fost dobândit în baza Contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr.2369/2005. - 11.310,00 lei - 11.310,00 lei Activ 2 - Teren în suprafaţă de 2.200 mp, situat în extravilanul satului Tudora, com. Tudora, jud. Botoşani, în parcela 545/64, sola 81. Imobilul a fost dobândit în baza Contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr.1420/2005. - 2.770,00 lei - 2.770,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 28.06.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Componenţa şi descrierea activelor scose la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 28.06.2018, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare - tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
26/05/2018 10:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

  Curtea Domnească de la Piatra, o istorie de 527 de ani
01/05/2018 06:36

  Pietrenii şi turiştii cunosc zona Curţii Domneşti ca fiind cea mai importantă din oraş, atat din punct de vedere turistic, cat şi administrativ, dacă ne gandim că in zonă sunt multe muzee, dar ...

 

 „Centenarul? Ceremonii obosite, de un primitivism cultural...”
02/04/2018 11:07

  - Prezentă, săptămana trecută, in cadrul sesiunii solemne aParlamentului, care aniversa o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, principesa Margareta a afirmat că, pentru ea, reprezin ...

„Departamentului Centenar i-a lipsit stabilitatea”
31/03/2018 06:18

  Doctor in istorie cu o teză ce priveşte politica internaţională din Balcani la inceput de secol XX, cadru universitar asociat al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi lector ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

„Dacă se doreşte performanţă, trebuie să ni se creeze anumite condiţii”
24/03/2018 04:45

    Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, aşa cum a fost declarată de Federaţia Internaţională de Canotaj in anul 2000, a realizat pentru cititorii cotidianului „Evenim ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
17/03/2018 05:33

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...

  „Lucrurile au devenit simple când m-am jucat eu mai mult”
14/03/2018 05:05

    Iulia Cruţ este unul dintre cei mai tonici psihologie pe care ii cunosc. Imediat ce ţi-a aruncat o privire veselă ştii că toate ofurile cu care ai venit in cabinetul ei dispar ca prin minun ...