Marius Ghinescu lucrand
Biserica Sfantul Iulian din Tars
lucrare
Marius
pictor
Sfantul Iulian din Tars

Dimensiune font:

„Este o meserie care cere dragoste pentru arta si apropiere de Dumnezeu“

| 04-05-2017 05:42

„Este o meserie care cere dragoste pentru artă şi apropiere de Dumnezeu“
Marius Ciprian Ghinescu, pictor bisericesc, a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor redactorilor „Evenimentul Regional al Moldovei” şi de a face o scurtă incursiune în munca migăloasă făcută pe schelele unui lăcaş de cult.
Picturii religioase i se mai spune „Biblia neştiutorilor de carte sau pentru cei mici”, pentru că vorbeşte şi învaţă prin imagini, iar imaginea vorbeşte de la sine. Pictura bisericească este strâns legată de lăcaşul de cult ortodox.
Suprafaţa interioară a zidurilor unei biserici ortodoxe este acoperită în întregime de pictură murală, iar uneori aceasta poate fi întâlnită şi pe suprafaţa exterioară, ca în cazul bisericilor româneşti din nordul Moldovei (Mănăstirea Voroneţ). 


- Când v-aţi dat seama că sunteţi înzestrat cu talentul de a picta?
- De mic aveam înclinaţii spre pictură, de aceea în clasa a cincea am dat la Liceul de Artă „George Apostu” (acum Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”) din Bacău, la secţia de pictură, unde am continuat şi pe perioada liceului. După absolvirea liceului, am venit în Iaşi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” - Secţia Pictură Murală.
- Cum s-a născut pasiunea pentru pictura bisericească?
- A început să îmi placă acest stil de pictură pe la sfârşitul clasei a cincea, când am pictat prima icoană. Am descoperit icoanele văzându-le prin cărţile pentru copii pe care le primeam de la cunoştinţe şi au început să îmi placă. Cam de atunci am ştiut că vreau să mă îndrept spre pictura religioasă.
- Din punct de vedere tehnic, ce stil de pictură adoptaţi?
- Stilul bizantin e stilul potrivit în pictura bisericească. Pentru mine rămâne un adevărat model pictura bizantină a Bisericilor vechi din secolul al IV-lea.
- În această meserie pe care o practicaţi, v-aţi luat pe cineva ca exemplu? Aveţi un model de pictor?
- Nu aş putea spune că am un singur exemplu. Toţi pictorii vechi sunt un exemplu. Când zic vechi, mă refer la cei începând cu secolul al VII-lea şi până în zilele noastre. Orice pictor te poate inspira şi îndruma. Am mai mulţi îndrumători.
- Care sunt paşii atât din punct de vedere tehnic, cât şi religios ce trebuie urmaţi înainte de începerea unei lucrări la o biserică?
- Este o meserie care cere dragoste pentru artă şi apropiere de Dumnezeu. Ca să ajungi pictor de biserici îţi trebuie studiu îndelungat, ani de muncă şi aplecare către arta frumosului. Dar un lucru esenţial pentru această meserie este rugăciunea. Înaintea pictării unei icoane, pictorul trebuie să se conformeze unui ansamblu de canoane, călăuze şi paveze care garantează o continuitate şi o unitate doctrinară mai presus de frontiere. Pentru a picta o icoană este nevoie de multă linişte sufletească, iar zbuciumul vieţii de zi cu zi poate fi liniştit doar cu multă rugăciune.
- Fiecare pictor are stilul său, dumneavoastră ce notă personală daţi lucrării astfel încât să fie recunoscută ca fiind a dumneavoastră?
- Fiecare om are tuşa lui personală care, involuntar, îţi lasă amprenta asupra lucrării sale.
- Când vă apucaţi de o lucrare, vă ţineţi numai de ea sau aveţi şi altele pe lângă?
- Nu, mai am şi altele. Uneori mi se întâmplă să lucrez la mai multe lucruri, fost un caz în care o icoană a stat şi 3 ani pe masă, până când am terminat-o, dar este foarte important să te ţii concentrat pe absolut tot ceea ce faci. Să nu faci totul facil, uşor, doar ca să termini. Trebuie să fii foarte atent şi conştient că faci lucrarea pentru Dumnezeu.
- Luând ca exemplu icoanele cu care aţi câştigat locul I la Concursul Naţional Icoana ortodoxă – lumina credinţei, cât a durat pictarea lor?
- E greu să spun cam cât timp pentru că sunt mai multe etape până când o lucrare ajunge să fie finalizată. În decursul unei luni, aş putea spune. Eu am participat la două secţiuni: şi la icoană, şi la frescă. La icoană este un timp pe care trebuie să îl aloci, iar la frescă alt timp, pentru că tehnica te forţează să lucrezi mult mai rapid.
- Povestiţi-ne despre Concursul Naţional Icoana ortodoxă – lumina credinţei...
- Patriarhia Română a început să organizeze acest concurs în 2012. Cuprinde alternativ secţiunile Pictură pe lemn şi Pictură pe sticlă, respectiv Frescă şi Mozaic. Anul acesta, concursul a ajuns la cea de-a VI-a ediţie şi se desfăşoară în perioada 8 decembrie 2016 – 21 mai 2017. Până pe 17 martie, concurenţii au trimis la o adresă de email lucrările în format electronic, împreună cu formularul de înscriere completat şi scanat. În perioada 20 – 24 martie a avut loc preselecţia lucrărilor, iar cea de-a doua etapă a fost evaluarea lucrărilor, între 3 -7 aprilie. Cele două etape sunt realizate de către o comisie numită de Patriarh, formată din cinci specialişti în domeniul picturii şi al istoriei artei bisericeşti. Atunci când se evaluează lucrările, membrii comisiei trebuie să ţină cont de patru criterii, şi anume: încadrare stilistică, ermeneutică liturgică, calitate artistică şi tehnică de execuţie. Cei care iau premiul I, II, III şi Prima Menţiune vor fi răsplătiţi cu anumite sume de bani, în funcţie de secţiunea la care au participat şi de locul ocupat. Premiile sunt cuprinse între 1.000 de lei (Prima Menţiune) şi 5.000 de lei (Premiul I la Secţiunile Frescă şi Mozaic). Lucrările câştigătoare vor fi păstrate ca proprietate a Patriarhiei Române, împreună cu cedarea drepturilor de autor. În plus, câştigătorul Marelui premiu al concursului va avea posibilitatea să organizeze o expoziţie personală de icoane în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.
- În afară de ediţia acestui concurs, aţi mai participat şi la alte ediţii sau la alte concursuri?
- Am mai participat la diferite concursuri în decursul vieţii. Cele mai multe concursuri la care am participat au fost cele din perioada liceului. La acest concurs, Concursul Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinţei” este a doua mea participare şi prima care s-a finalizat cu aceste premii.
- Cu siguranţă se întâmplă ca unii sfinţi să vă rămână în inimă, dumneavoastră aveţi vreunul şi care este acesta?
- Da, în principal Maica Domnului este în inimă. De asemenea, fiecare sfânt pe care îl pictezi îţi rămâne întipărit şi te marchează. Este aproape imposibil să nu-ţi rămână întipărit în minte ceva din poveştile de viaţă ale sfinţilor...
- Aveţi vreo lucrare de care să fiţi ataşat, care să vă fi rămas întipărită în suflet?
- Nu aş putea spune că am neapărat o lucrare preferată. Tot ce lucrez îmi rămâne în suflet şi îmi aduc cu mare plăcere aminte de bucuria pe care o trăiesc beneficiarii atunci când lucrarea este finalizată.
- După cum bine ştim, Dumnezeu lucrează prin oamenii care fac acest gen de picturi. Când aţi simţit cel mai puternic acest lucru?
- Într-adevăr! Dumnezeu lucrează prin oameni, cu atât mai mult lucrează prin pictorii care săvârşesc lucrarea Sa. La finalul fiecărei lucrări e un gând care îţi rămâne în minte şi care îţi spune că nu e aportul tău personal la săvârşirea acestei lucrări, ci ai fost ajutat de către Dumnezeu. Realizezi că El te-a ajutat cel mai mult să finalizezi lucrarea Sa.
- Ştiu că aveţi un copil de şase ani. Are înclinaţii spre această meserie, vă moşteneşte în vreun fel?
- Toţi copiii au înclinaţii spre desen şi le place să facă lucrul acesta. Pe copilul meu l-am lăsat să se dezvolte singur. Nu i-am arătat, nu i-am impus nimic. Singur lucrează dacă vrea să lucreze, el fiind foarte pasionat de plastilină şi face lucruri foarte frumoase. Dar să vedem în timp ce deprinderi va avea şi spre ce anume are înclinaţii.
A consemnat Sabina GHERASIM

Născut la data de 7 iunie 1983, Marius Ciprian Ghinescu a absolvit Liceul de Artă „George Apostu” din Bacău şi este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie”, la secţia pictură bisericească. Este masterand în restaurarea icoanei şi un mare iubitor de artă bizantină.

* * *

Pictorul Ghinescu este angajat al Centrului de Restaurare şi Conservare al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi are în portofoliul său lucrări de amploare, cum ar fi, de exemplu, restaurarea Bisericii Seminarului Teologic „Sfântul Vasile” din Iaşi, lucrată în frescă şi aur. A participat, de asemenea, la restaurarea Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim”.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. Util Store S.R.L. C.U.I. 26185417, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.-Filiala Suceava, numit conform Sentinței nr. 309/03.04.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 3845/86/2014*, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 și ale H.A.C. din 23.10.2015 si respectiv 29.07.2016, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 14.12.2017, orele 12.00, a activului: Restaurant şi pensiune Luxor***, Sc 309 mp, suprafaţa desfăşurată 716 mp, amplasate pe un teren intravilan curţi construcţii 418 mp, la iesirea din com. Marginea spre Sucevita, jud. Suceava, vis-a-vis de Muzeul de ceramica neagra Marginea. Proprietatea imobiliara este de tip P+1E+M, cu finisaje de inalta calitate, mobilier, aer conditionat si sistem de ventilatie a aerului. Restaurantul are o capacitate de 300 locuri, mobilier si echipament profesional pentru bucatarie. Spatiul de cazare este la mezanin, format din 2 apartamente si o camera dubla fiecare cu baie proprie. Proprietatea dispune de retea alimentare apa si canalizare in regie proprie, retea energie electrica de la retea locala, doua boilere electrice, centrala termica si are o deschidere frontala la DN 17A de 16 mp. Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.)- 491.100,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.12.2017, ora 12.00, la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 13.12.2017, orele 12.00, toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura de la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 13.12.2017, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. la telefoanele: 0755132476; 0757544544. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L.-Filiala Suceava Asociat coordonator, Craciunas Liliana
Publicaţie de vânzare LD Expert Grup IPURL, lichidator judiciar al SC Paul şi Tati SRL, Iaşi, Str. Bucium, nr. 23, jud. Iaşi, în temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publicã următoarele active imobile: Lot 1 – teren extravilan, categorie curţi-construcţii, suprafaţă 300mp, nr cadastral 5800, CF 39252, situat în Iaşi, zona Bucium. Lot 2 –imobil înscris în CF 39252 situat în Iaşi, zona Bucium compus din teren extravilan, categorie curţi-construcţii, suprafaţă 650mp (reali măsuraţi 649,61mp), nr cadastral 5799 şi construcţie, nr cadastral 5799- C1 compusã din: parter cu a.u 119,66mp, et 1 cu a.u. 119,78mp, mansardă cu a.u. 119,46mp. Faţă de extrasul de carte funciară există modificări ce nu sunt înregistrate. La inspecţie s-a constatat că clădirea are regim de înălţime S (demisol s.u. 21,00mp)+P+1E+M. Proprietatea dispune de energie electrică, gaz, apă din puţ forat cu hidrofor şi fosa aflată pe proprietatea vecină. Clădirea nu este finalizată. Gradul de finalizare este de 79%. Preţ: 648.000 lei. Licitaţia va avea loc la data de 08.12.2017 şi 28.12.2017, orele 13.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str Cronicar Mustea, nr 17, parter, ap 12, jud Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini - 500 lei; - dovada achitării taxei de participare la licitaţie – 1.000 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO87 BRDE 380S V322 1716 3800, cont deschis pe numele debitoarei SC Paul şi Tati SRL la BRD Vaslui Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str Cronicar Mustea, nr 17, parter, ap 12, jud Iaşi, cu o zi înainte de data desfăşurării licitaţiei, ora 15.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra imobilelor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cu trei zile ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508.
Liceul Varlaam îşi deschide porţile la Iaşi
24/11/2017 05:15

 - Proiectul educaţional al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul” a ajuns intr-un nou punct important - lansarea liceului. Ce aduce nou in Moldova acest proiect? - Liceul Varlaam vine să complet ...

 „Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”
09/11/2017 04:45

  De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea romană. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia incă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Ni ...

„Offroad-ul este un balet pe patru roţi, prin hârtoape şi noroaie”
02/11/2017 05:15

- După o perioadă in care offroad-ul sportiv a lipsit de pe colinele Iaşului, Asociaţia Club Sportiv „Adventure 4x4” reinvie acestă competiţie... - Iaşul s-a numărat, in trecut, printre pri ...

Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman FOTO
26/10/2017 16:40

Cu cateva luni in urmă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpu ...

„Spania a acceptat monarhia din comoditate, nu din convingere”
19/10/2017 13:00

„Catalonia este impărţită in două” - Stimate domnule profesor, se vorbeşte, cu insistenţă, in intreaga lume, că statul liberal se află in stadiul său terminal. Trebuie să inţelegem că ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Filip Florian: „A fi foarte rău, foarte critic cu tine, e un lucru bun în scris”
09/10/2017 06:00

- Sunteţi cunoscut publicului ca jurnalist şi scriitor. V-aţi remarcat in primul rand din prisma perioadei in care aţi fost implicat in mass-media. Cum aţi ajuns să „schimbaţi macazul” şi s ...

Bruno Mazzoni: „O carte trebuie să fie o rană deschisă!”
09/10/2017 05:45

- În 1967 Bruno Mazzoni - student in anul II a venit pentru prima dată in Romania. Apoi, viaţa v-a adus din nou in Romania, de data aceasta ca lector la Universitatea din Bucureşti şi, apoi, conferen ...

„Am mintea deschisă fiindcă sunt un om liber: sunt scriitor”
06/10/2017 10:00

- Vă rog, pentru inceput, să faceţi un scurt portret al lui Adriaan van Dis... - Sunt născut din părinţi ce veneau din coloniile olandeze, aşa că am crescut printre refugiaţi. Oamenii trebuiau să f ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

 

 

 

Viva FM Iași

 

 

 

 

 

Viva FM Iași