„În Lions lumea vine de plăcere”

default

Dimensiune font:

| 01-01-2017 16:10

 Interviu cu dr. Mirela Grigorovici, Past Guvernator, coordonatorul Comisiei de Leadership a Districtului Lions 124 România şi coordonator Lions pentru Serbia în Comitetul pentru Europa Centrală şi de Est

 „Noi servim” este deviza sub care activează toate cluburile Lions din lume. Pentru membrii acestei asociaţii, cea mai mare la nivel internaţional, deviza este mai mult decât atât, este o filosofie, un mod de viaţă, aşa cum ne-a confirmat şi dr. Mirela Grigorovici, Past Guvernator, coordonatorul Comisiei de Leadership a Districtului Lions 124 România şi coordonator Lions pentru Serbia în Comitetul pentru Europa Centrală şi de Est. Am discutat cu dr. Mirela Grigorovici nu doar despre misiunea cluburilor Lions, ci şi despre impactul pe care filosofia abordată îl are asupra fiecărui membru, despre cât de frumos se poate dezvolta nu doar un adult membru Lions, ci şi copiii care fac parte din cluburile LEO.

- Când şi cum a apărut în România primul club Lions?

- Povestea începe în 1990, cu două cluburi deschise unul la Bucureşti şi altul la Craiova, chartate de cluburi similare din Franţa. S-a mers pe relaţii personale, în sensul că s-a deschis acolo unde a fost nu doar intenţie şi dorinţă, ci şi sprijin din partea altor cluburi. În 1994 s-a consemnat şi înfiinţarea Lions Club Iaşi, la iniţiativa regretatului profesor universitar doctor Eusebie Zbranca şi tot pe filiera franceză. A fost un club de domni, apoi au mai apărut încă două – unul de doamne, Lions Club Iaşi D în 1999 şi unul de domni, Lions Club Iaşi 2000 desprins din structura iniţială. O perioadă de timp au fost trei cluburi Lions însă, din păcate, primul, care s-a transformat în Lions Club Iaşi Decan, s-a dizolvat şi am rămas în prezent Lions Club Iaşi D şi Lions Club Iaşi 2000. În ţară sunt şi cluburi mixte, precum şi cluburi familiale, formate din membrii mai multor familii - soţ, soţie.

- Sunt şi cluburi pentru copii?

- Da, de copii şi de tineri, cluburile Leo, în care membrii au între 12 şi 28 ani. Iaşul a făcut o excepţie – în 2012 s-a înfiinţat Leo Club All Stars - club Leo Alfa, care la acea vreme a fost cel mai tânăr club Leo din lume, cu copii de 11 şi 12 ani din aceeaşi clasă de gimnaziu, pentru care am obţinut o dispensă de vârstă de la asociaţia-mamă din SUA. Clubul funcţioneaza şi acum, doar că ei au crescut, sunt adolescenţi şi au membri şi din alte licee. Mai există şi clubul Leo Amon, club Leo omega.

- Cum îi ajută pe copii o astfel de activitate?

- Enorm. În primul rând, le dezvoltă un simţ civic deosebit, le dezvoltă latura socială, află astfel că există copii mai puţin favorizaţi de soartă, copii care pot fi la fel de victorioşi sau mai victorioşi decât ei. Noi, ca adulţi, am venit în contact cu ideea de voluntariat ceva mai târziu, dar aceşti tineri cresc cu ea. Una este voluntariatul la 12 ani şi alta este după 30 de ani, când deja te-ai format ca adult. De aceea îi încurajăm pe tineri să înceapă cât mai devreme. Fiica mea, spre exemplu, face voluntariat de la 5 ani. Tinerii au activităţi extrem de diverse , iar ca imaginaţie ne depăşesc cu mult. Au idei extraordinare. Spre exemple, cei de la Leo All Stars s-au axat în ultimii ani pe Casa de Copii Bucium, unde merg constant şi fac diferite acţiuni cu grupa mică de copii, care se bucură enorm când primesc vizita lor. Au mai mers la Casa „Mia Inculeţ”, au participat şi la concerte caritabile, mulţi fiind elevi ai dlui Petran Paveliuc, cunoscut pentru implicarea sa în comunitate.

- Am vorbit despre copii şi tineri şi mai puţin despre seniori. Cine sunt membrii Lions Club Iaşi Doamne?

- Suntem 20 de membre, de profesii diferite, medici, ingineri, farmacişti, oameni de afaceri, profesori universitari. În 16 ani de când suntem împreună ne-am consolidat un nucleu, iar rezultatele s-au văzut în timp. Pentru noi anul lionistic trecut a fost vârful ca număr de acţiuni, ocupând locul al treilea la nivel naţional. Mai avem multe bariere de ridicat, e greu în Regiunea de Nord-Est, dar cu răbdare şi dăruire vom reuşi.

 

Citeşte şi

Părintele Constantin Necula: „Omul este făcut să se desăvârşească”

- În ce proiecte sunteţi implicate?

- Avem un proiect de suflet cu Fundaţia «Pro Ruralis», cu burse de studiu pentru copiii de la sate. Iniţial am început cu o clasă de 18 copii de care ne-am ocupat din clasa a cincea până au terminat liceul, iar acum sunt la facultate. Din acea clasă au fost şi cinci olimpici internaţionali, deci a meritat tot sprijinul. Am organizat sărbători de Crăciun, i-am susţinut, le-am oferit daruri şi ne-au impresionat foarte mult. Îmi amintesc că în primul an, la prima serbare de Crăciun, le-am pus şi portocale în pachete, iar câţiva m-au întrebat «Doamnă, ce fel de mere sunt acestea?». Vă daţi seama că ei nu văzuseră până atunci o portocală! După terminarea liceului, ne-am reîntâlnit cu ei când erau în primul an de facultate. Ei bine, mulţi au spus ca după ce vor absolvi facultatea vor dori să înfiinţeze propriul club Lions şi asta spune multe. Anual, acordăm şi o bursă pentru un student meritoriu la Facultatea de Jurnalism în amintirea doamnei Vanda Condurache, care a fost membru Lions. Susţinem şi proiecte medicale, cum ar fi organizarea de screeninguri oftalmologice, de depistare a diabetului. Anul trecut am susţinut un proiect naţional Lions, Telemedicina în epilepsie, proiect iniţiat şi realizat de către Lions Club Cluj Napoca Transilvania.

- Spuneaţi că în Regiunea de Nord-Est lucrurile se mişcă mai greu. Din ce cauză? Să fie doar chestiuni financiare?

- Nu neapărat, ţine şi de mentalitate. Lumea nu prea înţelege noţiunea de voluntariat. Este şi un impediment financiar la mijloc, clar. Alta este puterea financiară în Ardeal sau în alte zone şi alta este în Moldova. Chiar vorbeam săptămâna trecută, la prima noastră întâlnire informală a Districtului Lions, că mişcarea lionistică se face diferit în România în funcţie de regiune. Noi totuşi ne bucurăm că anul trecut numărul de membri Lions a crescut mult în Regiunea de Nord-Este, acum fiind 14 cluburi în toate judeţele Moldovei.

 

Citeşte şi

„Efemer înseamnă ceva ameninţat să piară curând”

- Spuneaţi de Ardeal, că sunt cei mai puternici.

- Acolo este şi o mişcare foarte susţinută. Cum am amintit anterior, în anul lionistic trecut au lansat la Cluj un program naţional, Telemedicina în epilepsie, la iniţiativa medicului neurolog Bogdan Florea, membru Lions Club Cluj Napoca Transilvania. Proiectul a stat «în cuptor» patru ani de zile, dar a meritat. Medicul Bogdan Florea a avut o idee extraordinară de a dota cabinete de neurologie cu electroencefalografe şi de a se face astfel de investigaţii persoanelor bolnave de epilepsie. Toate datele ar urma să fie centralizate într-un sistem informatic prin care o encefalogramă să poată fi interpretată oriunde în lume.

- Sunteţi parteneri în proiect.

- Da, şi nu doar în acesta. Ne aliniem politicii Lions Club International, care are proiecte legate de vedere şi facem foarte multe screeninguri oftalmologice în fiecare an. Avem proiecte legate de profilaxia diabetului, de educaţie. Districtul 124 România (care reuneşte toate cluburile din ţară – n.r.) are un proiect foarte important care se numeşte Lions Quest şi care este implementat de trei ani. A fost preluat iniţial de la cluburile Lions din Germania şi a debutat în Ardeal, la liceele cu predare în această limbă. Am insistat foarte mult ca materialele de curs să fie traduse în limba română pentru ca tot mai mulţi profesori să poată avea acces la el. Seminarul se adresează profesorilor diriginţi de gimnazii şi licee care pot participa benevol, fiind un curs gratuit, sponsorizat în totalitate de Districtul 124 România şi de cluburile Lions organizatoare. Profesorii participanţi sunt învăţaţi să interrelaţioneze cu copiii, să-i înveţe să-şi descopere abilităţile, să înveţe să comunice cu cei mici, şi invers, să-i înveţe pe copii comunicarea.

- Este un program de mentorat, practic.

- Categoric. Până în prezent cursul a fost urmat de aproximativ 600 de profesori din toată ţara şi a avut un real impact. În Regiunea de Nord-Est programul a avut succes aproape în toate oraşele, mai puţin în Iaşi, dar sperăm că în acest an lionistic vom organiza un astfel de curs şi aici. La Bacău s-au organizat până acum trei cursuri Lions Quest, Suceava are meritul de a fi format o şcoală întreagă la Gura Humorului unde profesorii au participat la curs şi toate orele de diriginţie se ţin după formatul Lions Quest.

- Spuneţi-ne mai mult despre organizarea acestor cluburi.

- Avem o asociaţie internaţională, Lions Clubs International, cea mai mare asociaţie de voluntariat din lume care cuprinde peste 1,4 milioane de membri în peste 46.000 de cluburi în ţări şi arii geografice, organizate în districte şi multidistricte. Districtul 124 România are peste 1.300 de membri în 64 de cluburi în toată ţara. Scopul nostru este de a sprijini voluntarii Lions să-şi servească comunităţile din care fac parte, să promoveze pacea, prietenia între membrii Lions, să devină lideri în comunitate şi în servicii umanitare.

- Cine poate fi membru Lions?

- Oricine are vârsta de peste 30 ani, indiferent de profesie, la recomandarea unui membru Lions. Există o selecţie atentă. Cine intră în Lions trebuie să vină de plăcere, să-şi dorească să servească comunitatea, să dea de la ea sau el aşa cum facem cu toţii, fără niciun beneficiu financiar.

- De câte ori vă întâlniţi la club?

- O dată pe lună, în prima miercuri din lună, apoi ori de câte ori este nevoie. În fiecare an lionistic avem trei reuniuni naţionale de cabinet, două Convenţii, una de toamnă şi Convenţia Naţională, de obicei în luna mai, organizată în oraşul de reşedinţă al guvernatorului în funcţie. La sfârşitul lunii iunie se organizează Convenţia Internaţională. Anul viitor aceasta va fi la Chicago, când se vor împlini 100 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Internaţionale Lions şi cu siguranţă va fi un eveniment remarcabil.

- Fiecare club are autonomie?

- Absolut, districtul este doar ca un centru service, nu interferă cu nimic în activităţile cluburilor. Evident, avem un set de reguli, un statut, un regulament, care respectă Constituţia Internaţională. Guvernatorul în funcţie gestionează toată activitatea districtului.

- Aţi fost guvernator în perioada 2013-2014, iar în primăvara lui 2016 aţi primit o distincţie importantă.

- Da, acum sunt Past Guvernator, titlu care rămâne pe viaţă. De doi ani conduc Comisia de leadership a Districtului 124 România, prin care organizăm şi seminarii de conducere pentru cei care vor deveni preşedinţi de club. Anul lionistic trecut, în cadrul Convenţiei Naţionale de la Braşov, am primit medalia Preşedintelui Internaţional, Dr. Jitsuhiro Yamada, o distincţie foarte importantă pe care o voi purta mereu la toate evenimentele oficiale Lions.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Dr. Mirela Grigorovici este medic primar anatomo-patolog la Spitalul Clinic CFR Iaşi. Este pasionată de tot ce implică proiecte comunitare şi voluntariat (se vede după zâmbetul care îi luminează chipul atunci când povesteşte despre ele), de natură, de grădinărit şi de călătorii. Este nu doar un specialist dedicat meseriei, ci şi un prieten pentru medicii alături de care lucrează, un mentor pentru rezidenţii pe care i-a format şi un prieten adevărat pentru bolnavi.

 

Citeşte şi ANUNŢURI ZIARUL EVENIMENTUL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei