adrian alui gheorghe poza buna

Dimensiune font:

„Literatura are nevoie şi de genii, şi de epigoni, şi de mediocri, dar fiecare să rămână pe raftul lui”

| 27-01-2018 06:11

 * „Statutul scriitorului este unul marginal, la îndemâna analfabetismului care se instaurează în lumea noastră”, spune scriitorul Adrian Alui Gheorghe, director adjunct al Institutului Cultural Român din Praga, care a făcut şi alte dezvăluiri într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei.

 

 

- Sunteţi scriitor recunoscut pe plan naţional, tradus în mai multe limbi de circulaţie internaţională atât ca poet, cât şi ca prozator. Vă adresez o întrebare abruptă: care mai este statutul scriitorului în România, un popor care are nevoie de valori, de modele?

- Trăim, din păcate, într-o societate în care confuzia de valori a bulversat toate regulile, toate normele. Lucrul este valabil în absolut toate domeniile, nu numai în artă, în literatură. Răul pleacă din mediul academic, după părerea mea, ambiguizarea învăţământului superior românesc a dus la această stare de mediocritate care domneşte în lumea noastră. Universităţi particulare deservite de improvizaţii de cadre didactice au scos pe bandă rulantă absolvenţi cu diplome pompoase neacoperite de nici un fel de competenţe, de ştiinţă în domeniu. Respectul pentru valoare şi valori s-a dus pe apa sâmbetei, instituţiile noastre sunt căpuşate de o mulţime de nulităţi cu diplome. Învăţământul românesc, cel care dă generaţiile de mâine, este, de aproape trei decenii, terenul celor mai penibile experimente. Da, de aici pleacă răul! Politicieni cu diplome luate la kilogram ne decid soarta. Profesori cu diplome luate la sereleuri îngăduite de sistem ne pregătesc copiii. Absolvenţi de facultăţi de drept organizate prin subsoluri de case de cultură ne fac legi. Ne vor opera chirurgi absolvenţi la învăţământ la distanţă? Ei, în acest context, care să fie statutul scriitorului? Unul marginal, se înţelege, la îndemâna analfabetismului care se instaurează în lumea noastră. Pentru că trebuie să recunoaştem un lucru dureros, pe care îl evită statisticile: românii sunt pe ultimul loc în Europa la consumul de carte, suntem ţara cu cele mai puţine librării din Europa! E scriitorul conştiinţa neamului? Dar neamul pare să facă, în acest caz, abstracţie de propria conştiinţă.

- Astăzi nu este greu să publici, se pune sub semnul întrebării calitatea conţinutului. Ce îi trebuie unui scriitor să creioneze şi să dezvolte un subiect bun, apreciat de critici, dar şi de public? Talentul şi inspiraţia parcă se găsesc la colţ de stradă. Vă întreb, deoarece există oameni politici care au scris cărţi pe bandă rulantă, iar vânzările foarte bune sunt sub semnul întrebării.

- Da, suntem societatea cea mai bizară din lume, care scoate din puşcărie indivizii care scriu cărţi ca şi cum ar împleti coşuri de nuiele...

Febra autorlâcului a prins în societatea noastră, aici cred că e vorba şi de lipsa unui pic de ruşine cu care fiecare individ trebuie să se apropie de pagina albă. Versificatori penibili se cred egalii oricărui scriitor cu har, mediocritatea agresivă tinde să ia prim planul literaturii. Cei care au făcut bani în societatea noastră cred că pot cumpăra cu ei inclusiv valoare, că îşi pot cumpăra un loc în panteonul artelor. Spunea, cu umor, dar şi cu înţelepciune, latinul Vergiliu că două lucruri dacă nu sunt foarte bune nu sunt bune deloc: pepenele şi poezia. Şi avea dreptate. Cine ar mânca un pepene roşu de proastă calitate? Da, sunt de acord că o literatură are nevoie şi de genii, şi de epigoni, şi de mediocri, dar fiecare să rămână pe raftul lui. Aici educaţia, şcoala, critica literară trebuie să facă ordine. Am fost martor, de exemplu, la o lansare de carte a unui poet submediocru la un liceu de prestigiu. Profesorul de română, care o făcea pe-a prezentatorul, vorbea elevilor despre cartea penibilă cu aceleaşi cuvinte cu care l-ar fi prezentat pe Nichita Stănescu! Cu ce impresie au rămas acei elevi de la întâlnirea cu scriitorul? Că literatura e o bagatelă, că poţi să o faci delirând pur şi simplu... Vorbim de consum cultural! Ar consuma acel profesor care delira pe seama cărţii proaste producte alimentare de aceeaşi calitate, fără să facă indigestie? Ar purta el pantofi făcuţi de un cizmar amator?

Artistul este şi rămâne tributar ADN-ului neamului său”

- Există tineri în România, care dacă nu au plecat o vor face, ce îşi doresc ca rodul muncii lor să fie cunoscut de cititori. Cât de dificil sau nu, este pentru un tânăr scriitor să se lanseze într-o lume în care cantitatea şi nu calitatea primează şi mai ales cât de ambiţios şi răbdător trebuie să fie?

- Există, la nivelul generaţiilor tinere, talente de toată mâna. Posibilitatea debutului nu este îngrădită de nimic, nici de cenzură, dar, din păcate nici de ... autocenzură. Dacă mediul socio-cultural e corupt, atunci şi intrarea în viaţa literară poate fi una greşită. Un scriitor tânăr de origine română poate să se afirme în orice cultură, amprenta limbii şi culturii iniţiale rămân pentru totdeauna. Cioran e (şi) scriitor român, chiar dacă s-a afirmat în cultura franceză. Ca şi Eugen Ionescu, ca şi Celan în cultura germană! Eminescu s-a înfruptat decisiv din cultura germană, Titu Maiorescu din cea franceză! Nu există o dezrădăcinare totală a unui artist, acesta este şi rămâne tributar ADN-ului neamului său, naşterii şi evoluţiei din primii ani. E un lucru demonstrat de oricare artist al lumii.

- Se tot spune că învăţământul şi cultura ar trebui să fie priorităţi naţionale. De ce nu se întâmplă asta? De ce este atât de dificil, dacă nu aproape imposibil, să stopezi exodul de „inteligenţă”? Am ajuns să apreciem oamenii slabi din punct de vedere intelectual, educaţional şi etic?

- Cultura este amprenta identitară, educaţia este procesul de formare şi fixare a conştiinţei, de pregătire a viitorului unei naţii. E o responsabilitate generală, indiferent de funcţie, loc în societate, în politică. Generaţiile tinere şi foarte tinere ne vor lua la întrebări, peste o vreme, pentru societatea pe care le-o încredinţăm. Nu ştiu cum vom răspunde, nu ştiu dacă nu ne va fi ruşine pentru erori, pentru laşităţi, pentru neglijarea istoriei noastre chiar.

- Ce ar trebui să facă oamenii de cultură, intelectualii pentru a da un imbold celor care au putere de decizie să schimbe traiectoria unei naţii, care din 1989 se chinuie să supravieţuiască?

- Mila este un sentiment nobil, nu unul derizoriu, spune morala creştină. De asta, ar trebui să ne fie tuturor milă faţă de societatea tânără, faţă de viitorul ei. Nu problema procurării unei bucăţi de pâine e, până la urmă, problema de bază în România, ci lipsa speranţei. Nu ştim spre ce mergem, nu avem o viziune de ţară, nu avem o ţintă. E o mahmureală istorică în tot ce întreprindem. Ce ar trebui să facă intelectualul, omul de cultură? „Dumnezeu mult i-a dat, Dumnezeu multe îi cere”, vorba unui duhovnic. Să se implice, să nu lase frâiele naţiei în mâini nepricepute, ca să nu spun rău intenţionate.

Noţiunea de clasă politică a dispărut odată cu instaurarea comunismului şi, din păcate, nu pare să fi reapărut”

- De multe ori, în ultimii ani, a fost pus sub semnul întrebării patriotismul clasei politice şi de aici, nepăsarea simplilor cetăţeni. Aţi cochetat cu politica şi v-aţi izbit de hotărârile politicienilor, care poate, de multe ori, nu vi s-au părut corecte?

- Noţiunea de clasă politică a dispărut odată cu instaurarea comunismului în România şi, din păcate, nu pare să fi reapărut după 1989. Suntem, vorba lui Francis Fukuyama, la „sfârşitul istoriei” când ideologiile au dispărut deja. Lupta pentru putere nu înseamnă politică, cum politica nu înseamnă să fii parte într-un grup sau în altul. Sociologii trebuie să găsească un termen care să ilustreze această epocă.

- Anul acesta, România sărbătoreşte Centenarul Unirii. În ţară se anunţă foarte multe evenimente fastuoase, ce înseamnă pe termen lung acest eveniment? Ce repercusiuni ar trebui să aibă pentru simpli cetăţeni, dar mai ales pentru clasa politică, în afară de fotografii şi câteva strângeri de mâini?

- Centenarul este o şansă pentru regândirea identităţii noastre în contextul unei Europe globalizate. Suntem parte respectată în Europa în măsura în care vom şti să ne afirmăm ca români, cu tradiţiile noastre, cu istoria şi cultura, cu peisajul. Trebuie făcută o investiţie serioasă, materială şi umană, într-un proiect de promovare a culturii naţionale, cartea de vizită cea mai importantă a unui neam. Mult discutatul proiect de ţară ar trebui să aibă, între componente, istoria şi memoria, cultura şi recuperarea valorilor culturale româneşti din universalitate, plus valori materiale certe, cum ar fi o agricultură performantă într-o ţară binecuvântată de Dumnezeu în acest sens. Nu credeţi că la acest moment ar fi trebuit să avem un proiect naţional dedicat Centenarului, care să implice Şcoala, instituţiile culturale, administraţia publică? Demarăm greu şi ne oprim rapid. Deocamdată doar Biserica Ortodoxă Română pare să aibă un program coerent de sărbătorire a eroilor din această sută de ani de istorie! Iar Catedrala Mântuirii Neamului, care va fi inaugurată în acest an, poate fi un corolar al unui efort naţional. Şi să ne gândim că Eminescu a vorbit primul de necesitatea unei asemenea catedrale!

- Aţi fost numit director adjunct al Institutului Cultural Român de la Praga. În contextul actual, dacă ne raportăm la instabilitatea politică internă şi externă, cum sunt priviţi românii? Ce se poate face pentru a îmbunătăţi această imagine? În hârtii există strategii, dar românii au o problemă cu practica...

- Practic nu a fost o numire, ci am câştigat un concurs de proiecte, cu audieri la nivelul comisiilor de cultură şi de politică externă de la nivelul Senatului României, cu un vot în plenul Senatului. Am venit cu un proiect coerent de promovare a culturii noastre într-un spaţiu cultural cum este cel din Cehia, lucruri concrete, perfect realizabile. E o tradiţie a relaţiilor culturale cu Cehia, istoria mai veche sau mai recentă a făcut ca România să rezoneze cu poporul ceh, mai ales după „Primăvara de la Praga”, după evenimentele din 1968. E o provocare pentru mine, după mai mulţi ani de management cultural instituţional performant în ţară! Vom detalia după începerea misiunii la ICR Praga.

Vom fi cu adevărat europeni în măsura în care vom descoperi nobleţea unui neam”

- În ultimii 28 de ani, unii politicieni maghiari atât din România, cât şi de la Budapesta au încercat prin diverse metode să atragă atenţia asupra aşa zisului „Ţinut Secuiesc”, iar în această perioadă, când România pregăteşte Centenarul Unirii, diversiunile s-au înmulţit şi sunt tot mai agresive. Cum comentaţi?

- Practic Centenarul Unirii a început la 1 Decembrie 2017 şi va ţine până la 1 Decembrie 2018! Suntem în miezul sărbătoririi, de fapt. Aţi auzit de mari manifestări la nivel naţional? Aţi văzut vreun proiect în desfăşurare, de conştientizare a tinerelor generaţii asupra acestui măreţ secol de istorie românească? Dacă „majoritarii” ar fi avut campanii naţionale, coerente, de redescoperire a istoriei noastre de un secol, orice gest al minoritarilor ar fi trecut în plan secund, ar fi fost contextualizat „centenarului”. În acelaşi timp, multiculturalitatea este un fapt care trebuie recunoscut, nu există popoare cu comunităţi „pure” în lumea noastră contemporană, dialogul intercultural este unul normal şi moral. Vreau să cred că nu ne vom rezuma la a contrazice o minoritate, indiferent care ar fi aceasta şi cu asta vom avea conştiinţa că am vorbit de unitatea noastră veşnică. Unitatea se câştigă continuu, e un atribut al fiecărui individ, dar şi al întregii colectivităţi. Vedem „agresivitatea” unui grup pentru că lipseşte reacţia la Centenar în planul public. Frică îmi e că vom amâna sărbătorirea Centenarului, datorită micilor noastre preocupări, mai mult meschine, politicianiste adesea. Ne vom răzbuna peste o sută de ani, în 2118, când vom sărbători dublul centenar, probabil! Atunci vom fi mai aşezaţi, vom avea timp mai mult.

- Dacă ar fi să vă uitaţi în urmă, ce aţi schimba atât din punctul de vedere al scriitorului, cât şi al omului care poate decide asupra traiectoriei culturale a unui popor ?

- Zice un antic: „Un singur lucru nu poate face nici Dumnezeu, să facă nefăcute cele care s-au întâmplat”. Suntem suma istoriei noastre, suntem, în acelaşi timp, ceea ce sperăm. Până şi trecutul trebuie să-l redescoperim cu speranţă !

- Un mesaj pentru români, atât din ţară cât şi pentru cei aflaţi în „pribegie”, acum când, mai mult ca niciodată, ar trebui să fie uniţi măcar pentru ziua de mâine.

- Vom fi cu adevărat europeni în măsura în care vom descoperi nobleţea unui neam, cel românesc, cu o istorie vie, cu o cultură care nu şi-a epuizat energia.

A consemnat Gianina BUFTEA

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA
Pe scurt

00:00

 

 

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași – Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agro - industrială, (tip “ferm[ creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice – Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 379.562 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 100% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc – Valoare de piață lei – fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 306.153 2 – Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 78.300 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 54.527 Licitațiile vor avea loc în data de 08,15,22 și 29.06.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr.4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud.Iași, Complex de Birouri ”NH BUSINESS”, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA – pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar decshis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiunea de 10% etc.) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ANUNŢ Privind organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11, a selecţiei de oferte în vederea desemnării unor evaluatori în vederea efectuării rapoartelor de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator judiciar al SC OPEN SERVICE SA IAŞI, anunţă organizarea, la data de 11.07.2018 ora 11 a selectie de oferte în vederea desemnării a 2 evaluatori (unul pentru evaluarea bunurilor imobile şi unul pentru evaluarea bunurilor mobile ale debitoarei) care să efectueze rapoartele de evaluare a bunurilor imobile şi mobile ale debitoarei. Bunurile imobile constau în teren şi cladiri situate în Iaşi, Calea Chişinăului nr. 45 iar bunurile mobile constau în utilaje, autoturisme şi stoc de marfă (piese auto). Ofertele vor fi depuse în plic la sediul lichidatorului judiciar în Iaşi, str. A. Panu nr. 13-15 mezanin sau trimise prin fax la nr. 0232/211090 cel mai târziu până la data de 10.07.2018 ora 16. În ofertă se va menţiona onorariul solicitat de evaluator şi perioada de execuţie a lucrării. Desemnerea ofertei câştigătoare va avea loc la data de 11.07.2018 ora 11 la sediul lichidatorului. Criteriile de desemnare a ofertelor câştigătoare atât pentru evaluarea bunurilor imobile cât şi pentru evaluarea bunurilor mobile sunt: onorariul cel mai mic solicitat de evaluator – 20 de puncte maxim şi perioada ce mai scurtă de execuţie a lucrărilor – 10 puncte maxim. Lichidator Judiciar, Casa de Insolvenţă A&B SPRL.
ANUNȚ SELECȚIE FIRMĂ SPECIALIZATĂ ÎN SERVICIUL ARHIVISTIC Subscrisa EuroBusiness LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iași, str. Zorilor nr. 11, jud. Iași, înregistrată în Registrul Societăţilor Profesionale de Practicieni în Insolvenţă sub nr. RFO II 0022/2006, Cod de Identificare Fiscală 16605670, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în: Iași, Calea Chișinăului nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului Iaşi sub nr. J22/108/2006, Cod de Identificare Fiscală 18291905, astfel desemnat prin Sentinţa Civilă nr. 62 din data de 30.01.2018 pronunţată de Tribunalul Iaşi, secţia II Civilă-Faliment, în dosarul nr. 4062/99/2014 (format vechi: 285/2014) primește oferte, pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 20.08.2018, orele 13.00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 20.08.2018, orele 14.00. Plata se va face după valorificarea bunurilor din patrimoniul debitoarei. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente, modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului, a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale, precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr. 137/27.09.2013 și a art. 18 indice 4, din Legea nr. 138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc. ale societăţii falite S.C. GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L, cu sediul social în Iași, Calea Chișinăului, nr. 33, bl. Constr. C1, ap. birouri, jud. Iași – în cantitate de aproximativ 8 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmează a fi primite vor fi supuse atenţiei Comitetului Creditorilor debitoarei GARDIAN PRIVAT SECURITY S.R.L. - in faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Comitetului Creditorilor. Relații suplimentare la tel./fax 0232/220777, mail: office.is@lrj.ro, www.lrj.ro.
„Noi, românii, suferim de sindromul drobului de sare”
18/08/2018 00:00

Potrivit unei analize realizate de REGnet, companie specializată in infiinţări şi modificări de SRL şi PFA, suspendarea activităţii economice a afacerilor din Romania, la inceputul anului 2018, se află ...

Românii privesc știrile politice ţinându-se de nas
15/08/2018 00:00

* dialog cu Alexandru Muraru, cercetător in Ştiinţe Politice, profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi prim-vicepreşedinte PNL Iaşi   - Domnule Muraru, ati spus la un ...

VIDEO -Mihai Chirica  „Nu a fost uşor să repunem Iaşul pe harta României şi a Europei”
03/08/2018 17:11

Mihai Chirica s-a născut la data de 1 septembrie 1971, in municipiul Iaşi. A urmat cursurile Colegiului Naţional din Iaşi, specializarea „Matematică – Fizică”, apoi Universitatea „ ...

„Este mult mai pasionant să scrii despre Ceauşescu, decât despre Brătianu sau Maniu”
18/07/2018 00:00

* dialog cu prof. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, de la catedra de Istorie contemporană a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi - Domnule Buruiană, in ...

 

„Vreau să aduc un miliard de euro în judeţul Iaşi”  VIDEO Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa
26/05/2018 10:00

  Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a intrat in politică cu dorinţa de a aduce o schimbare radicală in zona rurală a Iaşului, de a moderniza lucrurile inţepenite de foarte mul ...

MIHAI CHIRICA-Iaşul se dezvoltă, nu stă să mă aştepte nici pe mine, nici pe domnul Popa!
14/05/2018 09:24

  Primarul municipiului Iaşi a venit in redacţia cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei pentru a vorbi despre recentele sale dispute cu PSD, generatoare de criză politică in interiorul Consiliu ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

  Curtea Domnească de la Piatra, o istorie de 527 de ani
01/05/2018 06:36

  Pietrenii şi turiştii cunosc zona Curţii Domneşti ca fiind cea mai importantă din oraş, atat din punct de vedere turistic, cat şi administrativ, dacă ne gandim că in zonă sunt multe muzee, dar ...

 „Centenarul? Ceremonii obosite, de un primitivism cultural...”
02/04/2018 11:07

  - Prezentă, săptămana trecută, in cadrul sesiunii solemne aParlamentului, care aniversa o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, principesa Margareta a afirmat că, pentru ea, reprezin ...

„Departamentului Centenar i-a lipsit stabilitatea”
31/03/2018 06:18

  Doctor in istorie cu o teză ce priveşte politica internaţională din Balcani la inceput de secol XX, cadru universitar asociat al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi lector ...