„Lucrurile au devenit simple când m-am jucat eu mai mult”

default

Dimensiune font:

| 14-03-2018 05:05

Dialog cu psihologul Iulia Cruţ, autorul cărţii „Trei săptămâni cu trei copii”

 

 

Iulia Cruţ este unul dintre cei mai tonici psihologie pe care îi cunosc. Imediat ce ţi-a aruncat o privire veselă ştii că toate ofurile cu care ai venit în cabinetul ei dispar ca prin minune. Şi cum să fie altfel când Iulia stăpâneşte perfect arta jocului? A jocului cu sine, cu cei din şi cu prichindeii. De curând, psihologul şi-a pus semnătura pe o nouă carte de parenting, „Trei săptămâni cu trei copii”, care va fi lansată astăzi, la Librăria Cărtureşti, la ora 18.00.

- De fapt, este o nouă ediţie a cărţii, prima apariţie fiind acum doi ani. Ce oferă ca element inedit părinţilor volumul „Trei săptămâni cu trei copii”?

- Am inclus în această ediţie zece articole noi în partea a doua a cărţii, cea dedicată unui mod echilibrat de interacţiune cu copiii. Spre exemplu, unul dintre aceste articole este dedicat comunicării, în special cuvintelor pe care le folosim şi ce impact au ele asupra copiilor. Contează mult faptul că avem toate intenţiile bune ca părinţi, în acelaşi timp însă, ce spunem şi cum este de mare importanţă. Acest articol este inspirat de cursurile din domeniul managementului de conflicte astfel încât schimbând un cuvânt, două, observăm cum devine posibilă o comunicare non-conflictuală.

- De ce este importantă o carte de parenting? Cum ajută, cum poate fi folosită?

- Am crescut un copil fără să am la dispoziţie cărţi de parenting, piaţa nu era atât de dezvoltată în acel moment. Mi-aş fi dorit însă să ştiu mai multe despre psihologia copilului şi astfel am început să studiez mai mult. Unii dintre cei care au citit cartea şi care au copii mari acum declară că e foarte binevenită, dar şi-ar fi dorit să fi ştiut despre ce am scris în ea mai demult, multe lucruri le-ar fi făcut diferit şi poate cu mai puţin consum. Noi obişnuim să ne vedem copiii prin ochi de adult şi asta îi ajută. În acelaşi timp, ne face să ne punem mai greu în pielea lor, să identificăm ce le face bine cu adevărat. Cartea pe care am scris-o nu consider că este dotată cu reguli stricte, reţete-minune, fiecărui părinte cred că îi este de mare folos să aleagă ce i se potriveşte lui, copilului lui, familiei şi să adapteze în funcţie de situaţie. Nu m-am străduit să scriu, lucrurile au curs firesc, aşa cum le-am observat în viaţă şi în terapie. Ascultându-ne copiii vom şti exact ce să facem cu fiecare articol din carte.

- Descrie-ne puţin tabloul sentimentelor tale trăite în cele trei săptămâni cu trei copii.

- Ştii cum e când crezi că vei merge în vacanţă şi vei sta la plajă şi vei citi pe malul mării şi te vezi în ipostaza în care vacanţa rămâne, dar verbele a sta” şi a citi” se topesc undeva în nisip? Uimire, asta am trăit cel mai des. Am fost mirată că nu-mi iese nimic din cum credeam că va fi, că un copil de trei ani face doar ce vrea şi eu nu am nici un cuvânt de spus cât timp nu mă pun în mintea lui. Am fost uimită văd că lucrurile au devenit simple când m-am jucat eu mai mult. Mă uitam la mine ca la cineva străin, uimită din nou – câtă rezistenţă poate dezvolta o persoană care este supusă la decibelii care ies din guriţa unui copil, la cererile unor alţi doi, la oboseală, la căldură mare. Din mirare în mirare”, cred că acesta ar fi fost un alt titlu bun pentru carte.

- Dacă am inversa rolurile şi autorul ar fi un copil, cum ar suna oare o carte Trei săptămâni cu trei adulţi”? Te rog, fă un exerciţiu de imaginaţie.

- Ori ar ieşi o carte ca Micul prinţ” ori ar fi o epopee în care copilul, având ca misiune să redeschidă inimile şi să provoace joaca în adulţi, ar avea alături de el, ca ajutoare, cărţile. Obstacole în calea copilului nu întârzie să apară – Marea Seriozitate, Lupul cel Rău al gânditului excesiv şi Înfricoşătoarea Grijă vor încerca să-i zădărnicească misiunea copilului. Cu inocenţă şi inteligenţă copilul găseşte însă o rezolvare, o cale de ieşire – el găseşte pentru fiecare adult şi pentru fiecare inamic câte o carte, acea carte care în copilărie i-a făcut lumină în suflet. Cărţile, atingând acea coardă sensibilă care deschide sufletul, ajung la copilul interior din fiecare adult, iar Joaca renaşte în fiecare dintre ei.

- Ce planuri ai, Iulia, pentru acest an, pentru următorii?

- Nu mi-am propus ceva senzaţional, îmi doresc să scriu în continuare, să practic meseria mea de psihoterapeut, acestea sunt roluri care mă bucură în fiecare zi. Îmi doresc să revăd locurile în care am scris cartea aceasta, să revăd oamenii de acolo, prietenii mei. Şi pe termen lung - să mă joc mai mult, să nu mă mai iau la fel de tare în serios. Am văzut eu că aşa lucrurile devin mai simple, la copii am văzut!

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei