„Mediul în care îmi cresc copilul e mai important decât influenţa genelor”

default

Dimensiune font:

| 16-01-2014 06:00

* interviu cu terapeutul Daniela Bercu, specialist în terapie cranio-sacrală

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decât picătura care a umplut paharul şi îndârjirea de a sta în cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi suficiente să devină declanşatorul unei boli. În toate cazurile, specialiştii în terapii alternative recomandă în primul rând curăţarea emoţională, etapă de la care pot începe vindecările.


- În ultima perioadă s-a tot vorbit despre vindecarea emoţională? Ce este acest procedeu?
- Aproape 80% din boli şi chiar anumite stări fiziologice îşi au originea în corpul emoţional. Ce se obţine pe corpul biologic este de la infestarea mentală care vine pe corpul emoţional şi apoi se manifestă pe corpul fizic. Pentru a avea loc o vindecare emoţională trebuie să vindecăm credinţele negative de bază: că sunt separat de Dumnezeu, că nu merit, că este ceva greşit cu mine, că nu sunt suficient de bun, ca viaţa e o dezamăgire, că nu merit iubire, bani, nu mă simt în siguranţă.
- Care sunt cele mai toxice emoţii?
- Toate credinţele negative au o rădăcină comună în îndoială şi necredinţă în fiinţa care suntem şi în capacităţile şi darurile noastre. Manifestând îndoială dau naştere la frică şi nemulţumire. Aproape fiecare din noi în tot ceea ce facem, în toate acţiunile noastre, lăsăm otrava nemulţumirii să ne cuprindă. Aşa ne furăm noi pe noi înşine de viaţă, nu trăim deplin actele noastre. Mereu avem impresia că nu este suficient de bun ceea ce am făcut. Din nefericire, această îndoială şi nemulţumire o transferăm copiilor noştri, adică nu ne otrăvim numai noi viaţa şi fiinţa noastră, ci o dăm moştenire şi copiilor noştri. Aşa ajungem să nu trăim viaţa, ci doar să supravieţuim… Societatea noastră competitivă, creată pe valorile minţii noastre şi nu ale sufletului, ne îndepărtează de fiinţa care suntem cu adevărat, de esenţa noastră, de sufletul nostru.
- Specialiştii atrag atenţia că, în timp, dezechilibrele emoţionale duc la afecţiuni, prin somatizare. Cum apare somatizarea emoţională?
- Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decât picătura care a umplut paharul şi îndârjirea de a sta în cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi suficiente să devină declanşatorul unei boli. Un dezechilibru al fiinţei noastre, adică dezacordurile între nevoile sufletului şi nevoile personalităţii, pot sta la baza unei somatizări. Personalitatea e ceea ce noi am creat cu mintea, o multitudine de măşti şi roluri în care ne-am pierdut adevărata identitate. Când personalitatea ignoră existenţa sufletului, adică nu-l ascultă, fugind de propriile temeri, nelinişti, frici, acestea vor ieşi într-o bună zi la suprafaţă. Acestea sunt aspecte care aşteaptă să fie integrate, vindecate şi care nu pot fi ignorate pentru totdeauna. Temerile, fricile, nemulţumirile ignorate îndelung de noi, prin neacceptarea lor şi neconştientizare, se vor descărca pe corpul fizic. Pot începe ca stări de slăbiciune, ameţeală, sufocare până la somatizarea unei boli.
Acum, în vremurile noastre, se somatizează foarte mult depresia. În aceste vremuri mintea a intrat în depresie. Nemulţumirea şi neputinţa minţii de a face faţă la schimbare duc la depresie. E o depresie a minţii, deci să nu ne identificăm cu ea.
Noi suntem mult mai mult decât mintea noastră. De asemenea, nu trebuie să uităm faptul că pe lângă subconştientul individual, îl avem pe cel moştenit de la strămoşii noştri, pe linie maternă şi paternă, şi pe cel al poporului în care ne-am născut şi chiar al rasei umane şi a celorlalte specii, adică un bagaj consistent, ca să se manifeste într-un om aflat deja în dizarmonie cu trupul, mintea şi sufletul său.
- Putem spune ca emoţiile sunt contagioase? Le putem prelua unii de la alţii?
- Dacă simţim că am preluat de la cineva anumite stări, asta e o binecuvântare. Celălalt e oglinda mea. De fapt, acea persoană nu a făcut decât ca prin starea ei să trezească şi în mine ceva asemănător, dar care îmi aparţine, iar asta mă face să conştientizez că am şi eu în mine emoţii identice sau asemănătoare, neconştientizate încă. Astfel, luând cunoştinţă de ele, sunt uşor de eliberat dacă poţi să fii cinstit cu tine. Noi nu ne contaminăm de la alţii, noi aveam emoţiile în noi şi au fost doar stimulate. Cu toate acestea, este bine totuşi să alegem să trăim într-un mediu echilibrat emoţional.
- Astfel de emoţii toxice apar şi la copii? Ce trebuie să facă un părinte pentru a le elimina?
- Am putea spune că primele tulburări emoţionale apar încă din perioada sarcinii, de când copilul este în burtica mamei. De aceea e important mediul în care creştem acel copil. Este important ca părinţii să fie echilibraţi şi fericiţi, să fie armonie între membrii familiei. Acesta este un mediu bun. Părinţii trebuie să fie maturi şi echilibraţi din punct de vedere emoţional. Este important ca viitoarele mame să se întrebe «În ce mediu îmi aduc eu copilul în lume? În ce mediu emoţional îl cresc?» Acestea ar trebui să ne intereseze mai mult decât ce jucării îi cumpără! Mediul în care îmi cresc copilul e mult mai important decât influenţa genelor.
Un părinte care îşi iubeşte copilul va trebui să schimbe la el însuşi credinţele negative. Astfel, aceste programe şi emoţii vor dispărea de la sine şi la copil. Nu copilul trebuie reparat, ci părintele. Copilul trebuie ajutat doar. E greu de acceptat din partea părinţilor acest fapt şi cel mai adesea ne repezim să tratăm copilul, care de fapt doar ne oglindea pe noi în cel mai onest fel posibil. Dacă părinţii nu se schimbă, trăind în acelaşi mediu emoţional nevindecat, nu vom rezolva mare lucru la copil, oricât am încerca. Noi, părinţii, trebuie să ne schimbăm!
- Care este primul pas în vindecarea emoţională? Frică, nemulţumire, ură, furie, cum scăpăm de ele?
- Iertarea este primul şi ultimul pas. Emoţiile noastre se vindecă prin iertare. Să ne rugăm, dar a te ruga nu înseamnă a cere, nici măcar a mulţumi, ci a sta cu mintea liniştită. Când mintea stă liniştită apare vindecarea. Locul minţii e în inimă, dar noi am pierdut-o aiurea. De aceea Sfinţii Părinţi recomandă să-ţi aduci mintea în inimă. Să încercăm să nu o mai lăsăm să bântuie, ci să stea în inimă, în pace.
O altă modalitate de bază de a sta în pace şi a linişti mintea este observarea respiraţiei. Este important să-ţi observi mişcarea respiraţiei în corp, să fii prezent în actul respiraţiei şi atunci mintea noastră tace. Acestea sunt metode simple, dar nu sunt uşor de făcut. Trebuie să insistăm până când respiraţia conştientă devine obişnuinţă. Noi fiind în pace, corpul este eliberat de programele minţii şi se întoarce la funcţionalitatea perfectă. Îşi aduce aminte cum să funcţioneze bine. «Domnul vine când nici nu gândeşti», deci când mintea tace .
- Sunteţi specialist în terapia cranio-sacrală? Cum ne ajută această metodă în stabilirea unei stări bune de sănătate?
- Terapia cranio-sacrală este o ramură a osteopatiei, dezvoltată de dr Upledger, un medic osteopat american. La bază stă teoria potrivit căreia oasele şi membranele capului se mişcă nu prin respiraţia toracică, ci prin Mişcarea Respiratorie Primară (MRP). Mecanismul respirator primar este un sistem fiziologic ce cuprinde mişcarea inerentă a sistemului nervos central, fluctuaţia lichidului cefalorahidian, acţiunea membranelor intracraniene şi intra-spinale, mobilitatea oaselor capului şi mişcarea involuntară a sacrumului. Dr. Magun spune ca MRP este cea mai puternică manifestare a vieţii însăşi. Acest mecanism continuă să lucreze când respiraţia e întreruptă. Ritmul optim este de 10-14 respiraţii craniene pe minut. Când mişcarea oaselor capului se blochează, ritmul scade, iar viaţa nu mai curge pe măduva spinării, nu mai mişcă sacrumul, lichidul cefalorahidian nu mai hrăneşte creierul şi nici nu mai elimină din el deşeurile. Prin terapia cranio-sacrală noi eliberăm aceste restricţii. Acest lichid cefalorahidian transportă ce ne trebuie, ca oligoelemente, endorfine, hormoni şi multe alte substanţe către corp. În acest lichid avem farmacia vie a corpului uman, iar corpul nu le mai primeşte când MRP se blochează. Terapia cranio-sacrală echilibrează sistemul nervos central prin eliberarea restricţiilor din fascii şi oasele capului şi reglează ritmul MRP. Astfel se reduce nivelul de stres, corpul se vindecă mult mai repede, e ca un restart al corpului. Corpul îşi aduce aminte cum să funcţioneze iar corect.
- Ce afecţiuni se pot trata prin această metodă?
- Atât timp cât stimulează capacitatea corpului de vindecare, terapia este utilă şi persoanelor sănătoase, dar şi pentru cei cu probleme. Pentru cei sănătoşi este excelentă în prevenţia bolilor sau a dezechilibrelor, aducând o stare de bine general şi de vitalitate. Pentru cei bolnavi ajută la creşterea capacităţii de vindecare. Poate fi excelentă pentru dureri de spate, dureri de cap, stări de stres, ameţeli, recuperare mai rapidă după o suferinţă fizică sau psihică, echilibrare endocrină, depresii, atacuri de panică etc.
- Ce ar trebui să facem ca să avem o viaţă echilibrată? Care ar fi un ABC complet al unui echilibru perfect?
- O viaţă echilibrată înseamnă că fiecare persoană este în echilibru. Noi ne creăm propria realitate. Dacă noi avem o relaţie bună cu noi înşine, atunci multe se schimbă în jur, chiar oamenii cu care trăim. Să nu încercăm să-i schimbăm pe ceilalţi. Schimbarea începe întotdeauna cu tine. Dacă relaţia ta cu sufletul tău, cu tine, este bună atunci vei aduce armonie în jurul tău. Din noi pleacă schimbarea. Este important să facem lucrurile cu bucurie, lucrurile mărunte de zi cu zi, să le facem cu o altă atitudine, cu mulţumire şi bucurie. Aceasta e singura realitate -- ziua de astăzi. În ea să aducem bucuria, în clipa prezentă. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum.
Emoţiile toxice pot fi observate. Primul pas este să văd ce simt, să accept existenţa lor în mine. Dacă văd că mă simt agitat, nemulţumit, sunt obosit mereu, nu am stare, nu am răbdare, simt că m-am săturat, că nu mai pot, că mi-e ciudă, că mă simt singur, sunt trist, atunci sigur mă aflu în programele derulate de credinţele negative. Aceste programe există în mine, ca nişte rutine. Există, se activează la stimuli, la diferite situaţii.

Daniela Bercu este terapeut, cu o practică de aproape 20 de ani în terapii alternative. A urmat cursurile de medicină populară de la Moscow Sechetenov ‘s Medical Academy, s-a specializat în terapie cranio-sacrală şi a urmat cursuri de Terapie florală Bach.

A lucrat ani mulţi ca manager de Health Club şi Spa în multe ţări.

Maura Anghel

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei