„Nu cred că regionalizarea este o prioritate pentru mediul economic”

default

Dimensiune font:

| 19-04-2013 21:00

* interviu cu preşedintele Asociaţiei Patronale a IMM-urilor Vaslui, Ovidiu Copacinschi

Regionalizarea, un pericol nu o salvare. Întreprinzătorii mici şi mijlocii nu cred că reorganizarea administrativ-teritorială va duce la o redresare economică. Preşedintele Asociaţiei Patronale a IMM-urilor Vaslui, Ovidiu Copacinschi, susţine că ţara are nevoie de o strategie clară de dezvoltare, nu de regionalizare. Am discutat cu domnia sa despre problemele economice ale momentului şi am încercat să găsim soluţii.


- În ultima perioadă se vorbeşte foarte mult despre regionalizare. Cum văd agenţii economici vasluieni acest proces?


- Din punct de vedere al agenţilor economici, nu de regionalizare este nevoie. Nu regionalizarea ar trebui să fie prioritatea ţării având în vedere procesul de dezindustrializare, numărul mare de şomeri, al celor forţaţi de împrejurări să plece din ţară. Nu cred că regionalizarea este o prioritate pentru mediul economic. Alte sunt problemele ce trebuie rezolvate.


- Unele voci susţin că, în contextul parteneriatelor public-private, regionalizarea ar fi un avantaj. Nu sunteţi de aceeaşi părere?


- Nu. Agenţii economici îşi pot uni forţele oricând şi oriunde. Activitatea economică se poate face pe orice întindere dacă sunt condiţii minime, indiferent de zonă. Legea parteneriatelor publice este una neagreată. Nu a dat nici un fel de rezultate şi nu poate fi luată în consideraţie.


- S-ar putea spune că fondurile europene ar putea fi accesate mai uşor?


- Nici pe departe. Accesarea fondurilor este o chestiune de voinţă a actului administrativ. Atunci când s-a voit să se acceseze fonduri uşor a fost posibil. Vă dau exemplul SAPARD. Mergeai cu proiectul dimineaţă, se verifica şi dacă era bine întocmit şi corect, era semnat până la sfârşitul zilei sau cel târziu a doua zi. Deci se putea. E o chestiune ce ţine pur şi simplu de voinţa a actului administrativ şi nu are legătură cu regionalizare.


- Să înţelegem că nu vedeţi avantaje la regionalizare?


- Nici unul. Deocamdată lucrurile sunt neclare. Nimeni nu spune nimic concret. Se vor crea unele planuri care să dispenseze energia şi nu văd avantaje pentru micii întreprinzători. Unii chiar ar putea să dispară.

„Atunci când vom şti pe ce direcţie merge ţara şi gândirile celor care ne guvernează, vom şti ce avem de făcut”

- Vorbeaţi de probleme în economie. Care ar fi domeniile de activitate pe care s-ar putea axa agenţii economici şi unde ar putea investi?


- Ca agenţii economici să poată răspunde la o asemenea întrebare ar trebui ca ţară să aibă o strategie de dezvoltare. O strategie de dezvoltare la nivel naţional pe sectoare, nivele de activitate care să fie mai apoi dezvoltate la nivel teritorial, judeţean în municipii, oraşe comune. Şi atunci când vom şti pe ce direcţie merge ţara, gândirile celor care ne guvernează vom şti ce avem de făcut. Atunci şi agenţii economici ar putea avea puncte de vedere. În situaţia actuală, nu putem gândi de la o zi la alta, nicidecum pe o perioadă mai mare. Nu sunt lămurite domeniile de dezvoltare actuală, darămite să ne mai gândim la cele viitoare.


- S-a spus că agricultura ar putea fi motorul relansării economice a judeţului Vaslui. Este adevărat? Ar fi rentabile investiţiile în acest domeniu?


- Dacă dam timpul înapoi, ne aducem aminte că în anii '90 eram cei mai mari exportatori de legume şi fructe. România era grânarul Europei şi cel mai mare exportator de carne. La noi pământul este un paradis al agriculturii, cum spun şi străinii. Dacă am şti, de exemplu, care sunt politicile agricole ale ţării am putea şi în teritoriu să mergem pe aceeaşi linie. E important să ştim câte hectare de teren arabil sunt şi ce vom cultiva pe ele - porumb, floare, soia, apoi vedem de ce bază materială avem nevoie.
În baza acestor analize ar trebui create părţile care să producă aceste utilaje, maşini, îngrăşăminte. Pe orizontală se revine la industrializare -- dacă s-a făcut producţie, trebuie depozite şi accesăm fonduri europene pentru depozite. Apoi derulăm proiecte pentru dezvoltarea zootehniei, iar această producţie trebuie prelucrată şi creăm rapid societăţi de profil, dăm drumul la industrie. Astfel s-ar crea mii de locuri de muncă, iar pe orizontală se dezvoltă industria complementară. Eu asta văd ca prioritate. Astea sunt lucrurile ce trebuie făcute pentru mediul de afaceri. Întreprinderile mici şi mijlocii ar fi primele care ar avea de câştigat.

„Lipsa oricăror măsuri anticriză propuse de patronat a dus la un declin accentuat”

- Revenind la Vaslui, care este starea mediului de afaceri local?


- Este în cădere continuă. Lipsa oricăror măsuri anticriză propuse de patronat a dus la un declin accentuat. Apoi, scăderea salariilor a dus automat la scăderea pieţei de consum şi la o micşorare a volumului activităţilor de prestări servicii. Dacă la toate acestea se mai adaugă şi datoriile statului, tabloul situaţiei jalnice din economia vasluiană este aproape complet.


- Rata şomajului este destul de ridicată. Ar exista posibilitatea ca mediul privat să absoarbă forţa de muncă disponibilă în judeţ?


- Agenţii economici vasluieni sunt în situaţii disperate din cauza recesiuni prelungite. În aceste condiţii, nici pe departe nu putem să angajăm şi alţi şomeri, indiferent de unde vin ei. Nu putem vorbi de absorbţia forţei de muncă disponibile. Cum măsuri de stimulare a mediului economic nu s-au luat nici acum, nu vom putea face angajări. Facem eforturi deosebite să nu mai disponibilizăm şi din angajaţii noştri.

„Agenţii economici nu au capacitatea de a ţine forţa de muncă”

- Ce măsuri ar trebui luate pentru resuscitarea economiei vasluiene?


- Una dintre soluţiile pe care statul le are la îndemână ar fi în continuare compensarea datoriilor. Nu ar fi nici un cost. Totul se poate face pe hârtie. Acolo unde statul are datorii către agenţii economici, ei să fie scutiţi de plata obligaţiilor către stat în contul acelor debite. Totul este corect şi foarte simplu. Noi, cei din mediul de afaceri, am propus de anul trecut aceste compensări, dar nu am fost luaţi în seamă

.
- În actualele condiţii, ce şansă le daţi absolvenţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă?


- În primul rând, mediul de afaceri privat nu are prea multe locuri de muncă vacante. Faptul că în ultimii ani nu s-au luat nici un fel de măsuri anticriză care să stimuleze agenţii economici a determinat foarte multe firme să-şi închidă porţile. În aceste condiţii este lesne de înţeles de ce nu se fac angajări. Ba mai mult, patronii se feresc de proaspeţii absolvenţi. Mulţi dintre ei nu sunt bine pregătiţi şi de aceea sunt reţineri. Sunt foarte multe situaţii în care se angajează un tânăr, îl pregăteşti, investeşti în el, iar anul viitor pleacă.
Privind lucrurile cu realism, ne aflăm încă într-o perioadă de criză economică, după un bacalaureat cu rezultate dezastruoase. Nici învăţământul superior nu mai este de calitate. Se prelungeşte această stare de nepregătire a viitorilor angajaţi şi nu este un lucru bun pentru piaţa muncii. Apoi, să nu uităm că mulţi români au plecat în străinătate, atraşi de lefurile mari. Agenţii economici nu au capacitatea de a ţine forţa de muncă, iar cea de care dispun este de subzistenţă.

„În lipsa sprijinului de la Guvern, proiectele locale au adus condus la o stabilizare economică în judeţ”

- De câţiva ani mediul de afaceri nu mai progresează. Care este cel mai mare „duşman” al creşterii economice?


- Lipsa de performanţă a economiei are drept cauză şi fiscalitatea ridicată. Una din deciziile capitale pentru deblocarea afacerilor ar fi reducerea cotei de contribuţii de asigurări sociale (CAS – n.r). Cu regret spun încă o dată că, din punct de vedere legislativ şi fiscal, pentru stimularea mediului economic nu a fost luată nicio măsură. În condiţiile în care pentru 100 de lei plătiţi unui salariat angajatorul cotizează la stat cu 50% taxe şi impozite, ar trebui diminuat cel puţin CAS-ul. Surplusul de bani ar putea fi utilizat în noi investiţii, care ar aduce alte oportunităţi pe piaţa muncii.


- Cine mai ţine totuşi pe picioare economia locală?


- Pentru moment, investiţiile ne salvează. În lipsa sprijinului de la Guvern, proiectele locale au adus condus la o stabilizare economică în judeţul Vaslui. Investiţiile în infrastructură demarate în municipii şi oraşe au adus bani în aceste zone, s-au făcut angajări, iar firmele de construcţii şi din alte activităţi conexe (transport, utilaje, materiale de construcţii) au de lucru. Important este ca aceste fonduri să continue să ajungă în judeţ, iar proiectele începute să aibă finanţarea asigurată până la finalizare. În paralel, este bine să fie implementate măsurile pe plan general, de stimulare economică şi creare de locuri de muncă.

- Credeţi că actuala guvernare ar trebui sa reducă fiscalitatea?


- Da. Să o aducă într-o stare de normalitate. Asta doar dacă se doreşte o clasă de mijloc şi dezvoltarea ei.

 

- În ultimii ani au apărut multe firme multinaţionale. Sunt de ajutor în economie?


- Multinaţionalele au distrus economia românească. Eu vreau să discut doar de economia românească şi de capacitatea inovativă a oamenilor de aici din ţara.

„Angajaţii nu părăsesc firmele că vor, sunt forţaţi să facă acest lucru. În afară sunt trataţi ca nişte străini. Locul lor e aici, acasă, şi asta trebuie să fie din nou o prioritate a actualului guvern. Să creeze locuri de muncă, să nu ne mai plece oamenii”

„Trebuie o legislaţie clară, care să nu mai blocheze mediul privat, ci să-i dea posibilitatea să se dezvolte. Suntem, din punct de vedere al impozitelor, ţara cu cel mai mare impozit pe forţa de muncă”


„Sunt fapte care ne demonstrează ca agricultura ar putea fi un super motor de dezvoltare. Dacă s-ar face o strategie de dezvoltare la nivel naţional, având în vedere că pământul arabil al ţării e unul dintre cele mai fertile teritorii din Europa, ar fi rezultate excepţionale”

Simona Pop


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei