„Ortodoxia este religia bucuriei din Ziua Învierii”

default

Dimensiune font:

| 06-04-2017 12:38

 

Interviu cu arhimandritul Mihail Daniliuc, stareţul Schitului Vovidenia din judeţul Neamţ

 

 

În liniştea mănăstirilor Moldovei, departe de lume şi mai aproape de Dumnezeu, sărbătorile au un farmec aparte. Părintele Mihail Daniliuc, stareţul Schitului Vovidenia (judeţul Neamţ) ne învaţă cum să ne bucurăm de Sfintele Paşti în spiritul credinţei şi al tradiţiei autentice, fără a ne pierde în pregătiri care ne epuizează, ne îndepărtează de la adevăratele semnificaţii şi ne confiscă astfel timpul şi esenţa sărbătorii.

- Se apropie marea sărbătoare a Învierii Domnului. Pentru credincioşi, dar mai ales pentru preoţi şi pentru vieţuitorii din mănăstiri este o perioadă încărcată şi totodată foarte frumoasă. Cum se resimt aceste zile de pregătire la Vovidenia?

- Cu emoţie, cu bucurie. Aşteptăm Învierea Domnului străduindu-ne să punem accentul pe latura duhovnicească a sărbătorii căci Sfintele Paşti ne aduce atâta fericire, dar de lumină şi pace sfântă încât se cade să păstrăm aceste negrăite daruri tot anul, trăindu-ne fiecare clipă a existenţei ca pe o zi de Paşti. În fond, Ortodoxia este religia bucuriei din Ziua Învierii.

- În duminica Floriilor încep deniile, aceste slujbe care preced Învierea. Care este semnificaţia lor şi prin ce sunt deosebite?

- Începând cu Duminica Floriilor, după ceasul al doisprezecelea, intrăm în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Hristos. Aveţi dreptate! Pe parcursul acestei dramatice săptămâni, programul liturgic al Bisericii este unul deosebit căci se săvârşesc Deniile, care sunt de fapt privegheri săvârşite seara, dar de fapt, acestea sunt slujbe de dimineaţă (Utrenie). Suntem chemaţi ca prin rugăciune şi trezvie să spintecăm bezna nopţii, anticipând zorii Învierii Domnului, dar şi a noastră înviere din întuneric la lumină. Deniile din zilele de luni, marţi şi miercuri din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ne pregătesc să înţelegem sensul venirii Mântuitorului Hristos în lume, al pătimirii şi morţii Sale, anume acela de a birui păcatul şi moartea şi de a ne reaşeza în comuniune cu Dumnezeu. Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească şi începutul pătimirilor, prin vinderea Domnului. Denia de joi se mai numeşte şi Denia celor 12 Evanghelii. Denia din Sfânta şi Marea Vineri, când proslăvim Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Pătimiri ale Domnului Hristos, este una deosebită căci în cadrul ei cântăm Prohodul Domnului, de fapt, slujba de înmormântare a Marelui Răstignit.

- Dacă Postul Crăciunului este unul al bucuriei, cel de Paşti poate fi considerat unul al tristeţii, al suferinţei, al doliului?

- Toate perioadele de post sunt prilejuri de introspecţie şi de ridicare a noastră din păcat la virtute. Postul Mare, fiind mai îndelungat ca şi ţinere, cu o rânduială deosebită, dar şi închinat Sfintelor Pătimiri, morţii şi Învierii Domnului, se arată a fi unul special în această direcţie. Biserica face apel la nevoinţă şi mai multă rugăciune pentru îndreptare, spre reabilitarea fiinţei umane căzute în păcat şi redobândirea „frumuseţii celei dintâi”. Parcurgând cele şapte săptămâni ale Postului Mare nu facem decât să ne înscriem la cursurile unei şcoli duhovniceşti, învăţând să iertăm, să fim milostivi, dar şi ceea ce înseamnă pocăinţa şi smerenia. Pe lângă aspectul alimentar, postul deplin ne îndeamnă la luptă duhovnicească, la mai multă rugăciune, la citirea Sfintei Scripturi, a Sfinţilor Părinţi, la pelerinaje religioase, la cercetarea mai deasă a duhovnicilor şi părinţilor îmbunătăţiţi spre tămăduirea de tot ce ne subjugă şi ne robeşte inima, îndepărtându-ne de Dumnezeu şi de scopul ultim al vieţuirii noastre pământene, mântuirea.

- Pentru cine nu a respectat tot postul mai e de folos ajunarea în această săptămână?

- Da, cu siguranţă! Cuvintele de învăţătură ale Sfântului Ioan Gură de Aur, rostite pentru praznicul luminos al Paştilor, ne lămuresc în acest sens: «De este cineva credincios şi iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest Praznic frumos şi luminat. De este cineva slugă înţeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-şi ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-şi primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulţumind să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al şaselea, să nu se îndoiască nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primeşte pe cel din urma ca şi pe cel dintâi, odihneşte pe cel din al unsprezecelea ceas ca şi pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; şi pe cel din urmă miluieşte şi pe cel dintâi mângâie; Pentru aceasta, intraţi toţi întru bucuria Domnului nostru: şi cei dintâi şi cei de-al doilea luaţi plata».

- De ce trecem pe sub Sfântul Aer în Vinerea Neagră?

- Sfântul Epitaf, numit în popor şi Sfântul Aer, este un obiect de cult confecţionat din pânză, pe care se află imprimată sau pictată icoana punerii în mormânt a Domnului Iisus Hristos. Etimologic, „epi tafos” înseamnă „pe mormânt”. Deci Aerul reprezintă un fel de pecete aşezată pe Sfântul Mormânt al Domnului, iar trecerea pe sub el închipuie chiar intrarea în Sfântul Mormânt cel dătător de Viaţă.

- Care este semnificaţia alimentelor rituale care îmbogăţesc masa de Paşti – mielul, pasca şi cozonacul?

- Tot ce se consumă la masa sfintei sărbători sunt daruri ale Cerescului Părinte pentru noi toţi. Înainte de a le consuma trebuie să le sfinţim căci, după slujba Sfântă a Învierii, spre dimineaţă preoţii sfinţesc coşurile frumos împodobite de gospodine cu alese bucate. Prin sfinţirea merindelor, credincioşii arată dorinţa lor ca tot ceea ce gustă de Paşti să fie luminat de prezenţa Duhului Sfânt. Legat de această tradiţie, prevăzută, de altfel, în toate rânduielile noastre liturgice, am întrebat în dreapta şi-n stânga dacă se mai păstrează obiceiul prin sate ori prin oraşe. Am aflat cu tristeţe că există unele aşezări unde s-a cam uitat de binecuvântarea ouălor roşii, a păştii, a cozonacului. O spun cu tristeţe, căci beneficiem de libertatea de ne exprima plenar credinţa, dar nu ştim să ne bucurăm în chip desăvârşit de darurile cele preafrumoase ale Sfintei Ortodoxii.

- Spuneau bătrânii că atunci când nu se vor mai înroşi ouă şi nu se vor mai cânta colinde Răul va pune stăpânire pe Pământ. De ce este atât de puternic acest simbol al oului de Paşti?

- Simbolistica oului trebuie căutată din timpuri imemoriale, chiar înainte de Hristos. Oul era considerat simbol al echilibrului, creaţiei, fecundităţii, simbol al vieţii şi al reînnoirii naturii. La noi, la ortodocşi, oul roşu simbolizează Învierea Domnului, biruinţa morţii şi viaţa nouă, veşnică pe care o inaugurează Mântuitorul Hristos odată cu Învierea Sa din morţi. Circulă multe legende cu privire la tradiţia înroşirii ouălor de Paşti. Una dintre ele povesteşte că Preacurata Maică, venită să-şi plângă Fiul răstignit, a aşezat un coş cu ouă sub Crucea Fiului ei şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. E firesc să respectăm tradiţia ca ouăle să fie vopsite în roşu, culoare care simbolizează, pe de o parte, focul purificator al iubirii dumnezeieşti, iar pe de cealaltă parte, sângele curs din rănile Domnului.

- Putem spune că am trăit sărbătoarea dacă nu participăm la slujba de Înviere şi nu aducem acasă lumina sfântă?

- Este condiţia sine qua non. Nu putem serba Sfintele Paşti fără Hristos. El este centrul sărbătorii; El este Lumina; El dă sens sărbătorii. De multe ori exagerăm prin Sfintele Paşti înţelegând doar miel, drob, pască şi cozonac, ouă roşii şi, mai nou, iepuraşi de ciocolată. Trebuie să primim sărbătoarea împlinind şi aceste tradiţii culinare, dar să nu reducem bucuria pascală doar la atât. Bucuria sfântă şi mare a Învierii Domnului o vom simţi în primul rând dacă vom încerca să-L însoţim pe drumul Golgotei în Săptămâna Mare şi înfricoşătoare a Sfintelor Sale Pătimiri pe Mântuitorul lumii. Lumina în care ne vom răsfăţa sufletele şi trupurile noastre va pogorî din lumânare în suflet dacă vom izbuti să ne scăldăm în iubirea mai tare decât moartea a dulcelui nostru Mângâietor participând la întreaga slujbă de Înviere care va spinteca întunericul nopţii transformându-l în zori de zi. Iar de ospăţul praznicului ce să mai zic... Să ne hrănim mai întâi cu Hristos euharistic, să prânzim cu El în anticamera Împărăţiei lui Dumnezeu, Sfânta Biserică. Aşa şi bucatele pregătite în cinstea sărbătorii vor fi mai gustoase şi mai aromate căci rugăciunea de binecuvântare a cărnurilor, a brânzei şi ouălor de după Sfânta Liturghie le vor transfigura. Aşadar, să încercăm să ne reevaluăm atitudinea faţă de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, să o păstrăm curată fără adaosuri străine de duhul dreptei credinţe, fără kitsch-uri care alterează duhul sărbătoresc bimilenar.

- Un gând pentru credincioşi. Cum ar trebui să petrecem zilele sfinte de Paşti?

- Cu bucurie sfântă şi pace adâncă să petrecem. Iubirea lui Dumnezeu coboară peste lume întru Jertfa şi Învierea Fiului Său, iar din strălucitul mormânt se va aprinde untdelemnul bucuriei şi în candela sufletelor noastre. De aceea doresc ca Sfânta Înviere a Domnului să ne fie tuturor o necurmată înviere lăuntrică.

A consemnat Alina FERENŢ

 

- Care este specificul Săptămânii Patimilor pentru credincioşi şi pentru Biserică?

- Săptămâna Sfintelor Pătimiri este cu adevărat una deosebită pentru Biserică, pentru fiecare dintre noi. Rânduiala slujbelor confirmă acest lucru. Intensitatea postului, de asemenea. Doar că noi, adesea osteniţi de atâtea activităţi solicitante care ne răpun, nu reuşim să conştientizăm acest lucru. Nu găsim timp să mergem la Denii, nu găsim timp să înmulţim rugăciunea, nu găsim timp nici măcar să ne gândim mai mult la suferinţele Domnului îndurate pentru fiecare dintre noi. Unii Părinţi glăsuiesc că astfel procedând facem ca sângerările Nevinovatului Răstignit să fie pricinuite nu doar de bicele aprig mânuite de chinuitori, ci şi de nepăsarea noastră de a ne lăsa răpită sărbătoarea de grija preparării unei mese îmbelşugate ori de înghimpoasele „branduri” care se năpustesc în existenţa zilnică. Să ne gândim doar la „invazia” iepuraşilor din ciocolată din magazine. Să nu uităm însă că se cade să pregătim sărbătoarea nu doar trebăluind, epuizându-ne energia prin magazine după nesfârşite cumpărături, ci stăruind duhovniceşte, pentru ca privirea cea lăuntrică a credinţei noastre să prindă a desluşi adâncul învăţăturii dăruite nouă de Hristos prin Crucea şi ridicarea Sa din morţi. Aşadar, ca să ne împărtăşim din negrăita lumină şi bucurie a Învierii Domnului, trebuie, întâi de toate, să-L însoţim pe drumul suferinţei şi umilinţei din dramatica săptămână a Sfintelor Sale Pătimiri. În lipsa părtăşiei duhovniceşti, vom avea un Paşti auster, chiar păgubos, fără lumina cea neînserată care să ne copleşească întreaga fiinţă. De aceea, să parcurgem cernitele zile încercând să-L ajutăm pe Mântuitorul nostru a-şi duce Crucea, să gândim mai îndelung la semnificaţiile acestor clipe tulburătoare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei