”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”

default

Dimensiune font:

| 03-02-2018 04:30

 Peste doar câteva zile se vor împlini 40 de ani de când Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi a fost deschis, în slujba celor cu probleme ce afectează capacitatea de muncă. Existenţa şi faima spitalului se leagă de numele unor iluştri medici ieşeni. Printre aceştia se află şi doctor Cătălin Bulău, de la Secţia Recuperare, Medicină fizică şi Balneoclimatologie, unul dintre cei 14 manageri pe care spitalul i-a avut în decursul acestor patru decenii.

-- Domnule doctor, se împlinesc patru decenii de când Spitalul de recuperare a apărut în viața ieșenilor. Sunteți singurul medic rămas în activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee?

- Totul a început în marie 1978, când s-a inaugurat spitalul acesta... Înfiinţarea unui Spital de recuperare a plecat de la profesorul Petru Balmuș, de numele căruia se leagă dezvoltarea balneologiei ieșene, organizarea Staţiunii balneare de la Strunga, punerea în valoare apele de la Nicolina şi Slănic Moldova. Pe atunci nu exista decât o Clinică balneologică la Spitalul Parhon, iar balneologia era, ca și astăzi, cuplată cu recuperarea.

- Exista, la vremea respectivă, o deschidere către genul acesta de investiții în folosul sănătății națiunii?

- A fost în acel moment o deschidere de a se face spitale în România. A fost un moment prielnic... Întâi s-a făcut Spitalul de pediatrie, apoi cel de neurochirurgie, Spitalul de pneumoftiziologie și apoi acesta. Din 1972, cînd a început să funcționeze Spitalul de pediatrie, până în 1978, când a intrat în funcțiune acest spital, s-a investit enorm în acest domeniu.

- Ați trecut de la Parhon, unde exista o mică secție, la un mastodont cu felurite secții... Existau specialiști în această ramură?

- La Parhon erau vreo 80 de paturi... Spitalul de recuperare a fost gândit să prindă toate secțiile de recuperare și așa s-a ajuns la un număr de 500 de paturi. Deși numărul a variat mereu, în funcție de legislație, ideea a fost să se facă secție de recuperare pe afecțiuni. Așa s-a pornit; întâi pe cardio-pulmonar, reumatologie, neurologie, ortopedie...

- Acestea au fost secțiile mari...

- Spitalul, însă, a început să funcționeze de la stadiul de cărămidă. Erau două saloane și două săli de electroterapie. Cu asta s-a început, apoi s-au terminat etajele 4 și 5 și au venit și cei de la Parhon. Pe mine m-au adus aici de la Parhon, căci lucram acolo, unde eram un fel de rezident - atunci se chema secundar, dar specialitatea era de recuperare.

- Și existau specialiști în domeniu la vremea aceea?

- Singurii specialiști în recuperare erau cei care au venit la balneologie-reumatologie, de la Parhon. Mai eram, ca medici tineri, eu și o colegă, care dădusem examen pe post. N-au avut de unde lua oameni cu specialitate, dar specialiștii s-au format aici.

- Exista o secție la Facultatea de medicină?

- Nu. Asta era doar ca specializare postuniversitară. Cei care erau deja specialiști în medicină internă, în neurologie, nu mai făceau rezidențiat, la vremea respectivă, s-au specializat muncind aici.

- Ce v-a atras către meseria aceasta?

- Știți cum e... am văzut foarte mulți oameni în jurul meu pe care îi durea câte ceva, o încheietură, spatele și care nu prea aveau un loc în care să fie tratați. La vremea respectivă abordarea generală era la genul „te dor șalele”, da, dar uite că nu poți munci, nu te poți întreține. Era o problemă pentru că nu erau secții nici în restul Moldovei ...

- Și s-a luat decizia să se ridice aici un spital. Au forat, au văzut că au dat de un izvor de apă sulfuroasă și...

- Da. Inițial era un izvor pe locul în care e azi Policlinica balneară, dar avea un debit mic, așa că au început forările. S-a forat atuci chiar și în curtea spitalului. De fapt, întreg Iașul stă pe o pungă de apă sulfuroasă. Au fost multe sonde în Iași care nu mai există azi... Era una vizavi, dincolo de calea ferată, în Cantemir, una la Țesătura în curte, alta la fabrica de mobilă, sonde pe care nu le-a mai îngrijit nimeni și s-au înfundat.

- Nu era apă de băut, ci doar pentru tratament...

- De fapt, n-au fost niciodată făcute studii să se vadă cum reacționează organismul dacă se bea apa sulfuroasă de la Iași. Apa aceasta n-a fost folosită niciodată în cura internă.

- S-a pornit de la două paturi, spitalul a evoluat, între timp și lumea și-a schimbat optica...

- Să fim cinstiți, la început nu se prea băga de seamă ce-i cu recuperarea asta... Acum se face recuperare cardiovasculară și se face de-adevăratelea, căci bolnavii operați la Parhon vin după câteva zile și intră aici la recuperare. S-a dezvoltat și ortopedia, care are nu doar compartiment de recuperare, ci și de protezare. Nu se gândea nimeni acum 40 de ani la poteze de genunchi sau de șold. Acum suntem printre cei mai căutați din țară în domeniul protezelor ortopedice. Chiar și partea de neurologie s-a schimbat radical.

- Există percepția că se vine „la băi”, dar că nu e întocmai ceea ce așteaptă oamenii...

- Aici nu se pue problema de vindecare, ci doar de ameliorare. Te păcălește cine-ți spune ca vii aici și după două săptămâni ieși ca nou! Multă vreme nu înțelegeau nici cei din jur, care aveau impresia că dacă ai băgat pacientul aici, acela pleacă, după câteva săptămâni, cât puteai să-l ții, ca nou-nouț la muncă. Pentru noi, rolul recuperării nu era să-l facem pe pacient ca nou, ci să reușim să-i asigurăm o independență, dacă se poate și materială, bine, dar măcar o independență socială. Adică omul să se poată îngriji singur, nu-i obligatoriu să-l trimiți la muncă când iese de aici, dar să poată fi util pentru sine, să nu mai blocheze pe altcineva.

- Și se reușește asta?

- Da. Bineînțeles, sunt niște limite pe care omenește nu le poți depăși, dar tratamentul a evoluat foart mult, alături de medicamentație.

- Fără chimicale nu se poate...

- Sunt afecțiunile acestea, așa-zis autoimune, care sunt și la noi, dar în general la neurologie și pe care doar medicamentația nou apărută îi menține. Nu se poate să spui că ai fost aici, că ai făcut gimnastică și gata! Asta se poate doar în afecțiuni cum sunt la noi, la medicina fizică și balneologie, cu masaj, cu gimnastică, electroperapie, hidroterapie. Și noi mai dăm unele medicamente, antiinflamatorii, însă sunt afecțiuni unde nu se poate fără tratament medicamentos.

- Care este cea mai gravă și mai des întâlnită afecțiune cu care se prezintă oamenii la dumneavoastră, la spital?

- Afecțiuni reumatismale inflamatorii - artrită reumatoidă, spondilită. Acestea sunt afecțiunile invalidante care necesită și un tratament medicamentos susținut.

- Numărul afecțiunilor este în creștere sau în regres?

- A scăzut numărul afecțiunilor coloanei lombare. Pe vremuri, când toată lumea muncea și o făcea din greu, prin fabrici, atunci hernia de disc, afecțiunile lombare erau frecvente și la noi, dar și la neurochirurgie, unde oprațiile erau foarte frecvente. Acum, nemaifiind așa multă muncă fizică solicitantă, a scăzut numărul cazurilor, în schimb a crescut foarte mult numărul afecțiunilor degenerative, de tip artroze. Mă refer la artrozele de șold, de genunchi,de umeri, pentru că sunt chestii de uzură.

- Ați văzut multe cazuri, dar putem vorbi despre miracole în acest domeniu?

Nu. Nici chiar așa...

- Există dorința absolvenților de medicină de a urma această specialitate, să vină aici, în spital?

- Există, doar că tendința lor e să plece. Pleacă după bani. A fost o serie acum vreo trei ani, în care toți cei care au terminat rezidențiatul au plecat din țară. Vreo 10 sau 12. Toți! Acum mai rămân, însă doar pentru că a început să se facă câte un mic compartiment de recuperare și în orășelele mai mici și mai găsesc locuri de muncă. În Iași există foarte multe cabinete de recuperare, iar ca să mai deschizi un cabinet... de unde pacienți?

- Și nu vom avea o problemă peste câțiva ani, dacă pleacă tinerii rezidenți?

- Nu, că nu sunt atât de multe posturi.

- Dar ei, văzând că sunt posturi, nu se vor îndrepta, oare, către alte specialități? Către pediatrie, chirurgie....

- La chirurgie nu vrea nimeni! Să știți că merg acolo doar cei care nu prind loc în altă parte, pentru că este foarte greu să ajungi să pui mâna pe bisturiu când ești rezident. Stau acolo și fac foi de observație, că nu-i lasă. Așa-i organizarea. Îi lasă în sală, într-un colț, să privească, iar copiii aceștia care termină medicina nu sunt prea atași de chirurgie

- Și care ar fi specialitatea atrăgătoare în ziua de astăzi?

- Medicina internă, cardiologia, unde sunt foarte mulți pacienți. Păi, după 50 de ani nu cred să exste cineva care să nu aibă o suferință cardiovasculară. Mulți nu ajung decât în ultimul moment la medic, când fac infarct sau accident vascular cerebral... Cardiologia atrage pentru că este o disciplină foarte frumoasă. Ca și psihiatria, care este deosebit de grea. Trebuie să te atragă să mergi acolo unde știi că vei avea de a face cu oameni cu astfel de probleme.

- Deci există o modă în domeniu...

- Acum e o altă modă. Cei dezamăgiți de ce au făcut și vin să facă o a doua specialitate, la recuperare. Asta arată că e o specialitate care place doctorilor. Faptul că a doua specialitate se plătește spune și mai multe despre dorința lor. Chiar dacă ei au găsit un loc de muncă, s-au convins că nu sunt făcuți pentru așa ceva și vor să schimbe. Aproape jumătate dintre cei care fac rezidențiat la Iași sunt la a doua specialitate.

- Vin studenți buni din urmă?

- Despre Universitatea de Medicină nu vreau să vorbesc!

- De ce pleacă rezidenții, medicii tineri afară?

- Sunt niște oportunități deosebite pentru un copil care termină facultatea... Când se duc și primesc trei sau patru mii de euro, plus cazare și masă, nu mai aleg. Când vii de la câteva sute de lei, de aici, cum să nu te tenteze?!

- Și la noi de ce nu s-ar putea? Există, totuși, o deschidere a guvernului către sectorul acesta. Chiar noul ministru al Sănătății spunea că va face din problema rezidenților o prioritate...

- Le-au mai rezolvat problemele salariale, cu acele burse suplimentare, că erau de râs. Păi, un rezident era la nivelul salarial al unor fete care mătură holurile prin spital! Era o bătaie e joc! Va fi, însă, foarte greu. Salariile vor fi, oricum, mici, pentru că nu este de unde. E ușor să spui că mărești salariile, dar de unde?

- Din bugetul de stat, domnule doctor, că Sănătatea e domeniu prioritar!

- Noi nu suntem bugetari. Suntem prestatori de servicii medicale. Raportăm serviciile făcute și Casa de Asigurări, pe baza unui contract, ne decontează acestea servicii. Când ei spun că-mi dau pe ziua de spitalizare 300 de lei, să spunem, atât primesc. Dacă vine cineva în iunie și îmi cere un salariu mai mare, de unde să-i dau?

- Da, dar este necesar să se găsească resurse financiare.

- Doar dacă se va mări cotribuția la sănătate...

- Păi, deja au mărit-o. Chiar au dublat-o, la cei fără venit...

- Pe aceștia i-au nenorocit! Vom vedea ce va fi. Unii spun că va dispărea contribuția, alții că se va mări... ca la noi. E ușor să spui că mărești salariile, dar de unde? Orice unitate nu are voie să depășească 80 la sută din buget pentru fondul de salarii. În condițiile în care bugetul rămâne același, în cel mai fericit caz, de unde să dai salarii mai mari?

- Am văzut că vă ajută Primăria destul de mult.

- Da, ne ajută foarte mult, dar ei nu pot finanța decât anumite lucruri, la reparații, modernizări... Primăria nu are voie să dea bani pentru medicamente sau salarii.

- Haideți să facem un exercițiu de imaginație: cum va arăta, peste câteva decenii, Spitalul de recuperare din Iași?

- Va evolua, pentru că vor apărea alte tehnici de intervenție chirurgicală la ortopedie, de exemplu, la secțiile cu profil medical tip neurologie, reumato, balneo, cardio, vor apărea alte medicamente. Spitalul doar trebuie să le combine și să creeze condiții cât de cât civilizate pentru pacienții internați.

- Și ca parte negativă?

- Rămâne problema asistenților medicali. Este foarte puțin față de ceea ce necesităm. Astăzi, asistentul, după noile norme, mai mult stă la calculator decât de vorbă cu bolnavul. Apare zilnic câte ceva care se face pe calculator, dar n-am auzit pe nimeni să spună desăre angajarea de operatori de date. Asistentul tot merge la computer, unde introduce și scoate date, toată ziua, și nici nu mai are timp să meargă la bolnav. Dacă nu ai un număr suficient de asistenți, nu poți fi performant. La noi, cel puțin, partea șubredă este numărul de asistenți medicali. Mai ales că a revenit iar perioada aia pe care am trăit-o prin 2010, când trebuia să scoți 7 ca să introduci un angajat. Acum, proporția de de 2 la 1, de la 1 ianuarie.

- Și care e logica? Să dai afară doi asistenți medicali ca să poți angaja unul nu are logică...

- Așa este, dar tragem speranța că, așa cum se schimbă guvernele, se vor schimba și legile... Degeaba am eu aparatură la electroterapie, că am adus aparatură de nu mai am unde să o pun, dacă nu am asistenta care să le manevreze. Pe vremea comuniștilor aveam personal, dar nu aveam aparatură. Astăzi avem aparatură, dar nu avem personal. Tot timpul există câte o restricție..

- E și o normare aici, că nu se poate angaja fără număr.

- La noi nici măcar normarea impusă de ministre nu este respectată.

- Pe patru decenii de activitate! Cum ați careacteriza cariera aceasta?

- A fost frumos! Chiar dacă au existat și momente foarte urâte, după 1990, când toată lumea încearca să rupă câte ceva, când s-a încercat să se facă borș din spitalul acesta. A venit fiecare și a vrut câte o parte din spital! Nu mai încăpeau prin Spitalul Sfântul Spiridon și încercau aici. Ne-am luptat mult să rămână Spital de recuperare, că au venit unii și au vrut câte o bucată din spitalul acesta. A fost o luptă grea...

- Și cum s-a reușit păstrarea unității?

La fiecare două săptămâni eram la ministru. Numai așa, că pe pan local nu s-a putut.

- Cine v-a ajutat?

- Ca să fiu cinstit, cel la care m-am așteptat cel mai puțin, acela m-a ajutat cel mai mult. Iar asta a fost pe vremea când UDMR a avut Ministrul Sănătății. Dacă nu ne băteam atunci, astăzi nu mai exista un Spital de recuperare la Iași.

- Sunteți foarte iubit aici, în spital... Am primit multe scrisori la redacție, de la asistentele medicale de aici, care solicită să vi se acorde o distincție pentru activitatea dumneavoastră în slujba sănătății populației...

- Eu sunt aici de la momentul zero al spitalului, singurul care a rămas în activitate... Am avut o colaborare bună cu ele. Cu mine au crescut, au învățat meserie, să se poarte cu pacienții...

 

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

„Cinematografia ne face să trăim mai multe vieţi, cu fiecare film în parte”
25/05/2017 04:49

Ambasador cultural al Festivalului Serile Filmului Romanesc de trei ani şi prezentă la cea de-a VIII-a ediţie a festivalului, Irina-Margareta Nistor a acordat un interviu cotidianului „Evenimentul Regi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei