„Să-i învăţăm pe copii să trăiască clipa”

default

Dimensiune font:

| 01-01-2016 11:25

Dezvoltarea armonioasă a copiilor este în strânsă legătură cu valorizarea lor şi cu un grad ridicat al stimei de sine * ca să poate avea un parcurs frumos şi echilibrat, copiii şi adolescenţii au nevoie de instrumente de autocunoaştere, care să le dea încredere, care să-i ajute să se înţeleagă şi să se poziţioneze în comunitate

Copiii şi tinerii trebuie să fie încurajaţi să fie responsabili, să-şi exprime liber gândurile şi sentimentele fără teama de a fi judecaţi. Acestea sunt câteva dintre ingredientele reţetei prin care îi putem ajuta să ajungă oameni de succes. Despre importanţa acestor lucruri am discutat cu lectorul universitar Cristina Stărică, psihoterapeut specializat în terapiile de cuplu şi familie.
-- Eşti implicată în multe proiecte educaţionale, lucrezi mult cu elevii, faci şi consiliere vocaţională, ai şi rezultate foarte bune. Care este secretul reuşitei?
-- Valorizarea şi încrederea şi nu doar pentru copii, ci şi pentru adolescenţi şi adulţi. Nu poţi obţine rezultate bune dacă nu scoţi la iveală ceea ce este mai bun în tine, în parteneri sau în colaboratori.
-- Cum procedezi cu cei mici?
-- Sunt atentă la ceea ce le place lor cel mai mult şi-i încurajez să obţină maximul de rezultate. Încerc să aflu care sunt competenţele lor şi în ce domenii se exprimă cel mai bine, apoi îi susţin să le potenţeze, să-şi mărească aria în care au încredere. Spre exemplu, dacă este bun la desen, îl susţin să se perfecţioneze şi există o serie de întrebări de ajutor. Ce fac ca să mă perfecţionez, cum pot avea rezultate prin acest desen. Am întâlnit mulţi copii şi adolescenţi care ştiau să cânte, să deseneze, să recite, aveau tot felul de competenţe, dar îşi imaginau că le vor folosi în viitor, dar nu făceau nimic în prezent. Ei bine, primul pas a fost să îşi valorifice unul din talentele lor, să caute şi să găsească soluţii. După un timp au apărut şi rezultatele şi s-au bucurat că îşi pot valoriza abilităţile.
-- Ce i-a împiedicat să-şi pună talentele în practică?
-- Teama. Nu aveau încredere în ei, le era teamă de judecată, de cum vor fi percepuţi de ceilalţi. E vorba despre celebra sintagmă «Ce-o să spună lumea?». «Dacă râd de mine, dacă nu fac bine...». Un aspect important al educaţiei şi dezvoltării personale este să accepţi faptul că poţi face greşeli. Nimeni nu este perfect şi atunci poţi să te dezvolţi. Atunci când greşeşti este important să înveţi şi să ieşi din situaţie. Eu îi încurajez să-şi exprime emoţiile, să le recunoască, să nu se teamă de ele. Odată conştientizată, emoţia pierde din intensitate.
-- Elevii cu care lucrezi îţi cer în mod special ceva? Vor să-şi rezolve anumite probleme?
-- Îmi cer să-i învăţ să fie mai curajoşi. Vor să înveţe să cunoască mai mulţi prieteni, să lege relaţii de amiciţie cu persoane de gen opus. Ca să poţi fi sociabil este nevoie de încredere în sine, de comunicare. Îi învăţ cum să vorbească, dar şi cum să conştientizeze primele elemente de comunicare şi de cunoaştere a celuilalt. În studiile mele am observat că se deschid foarte mult, inclusiv adulţii, când le spun să fie atenţi la trebuinţele lor şi ale celorlaţi. Am o întrebare-şablon pe care o folosesc mereu -- «Care sunt trebuinţele tale, care sunt trebuinţele celorlalţi». Îi învăţ cum să comunice ţinând cont de trebuinţele lor, dar şi ale celorlalţi. Spre exemplu, «Doresc să îmi fac o prietenă» şi atunci vin cu întrebarea legată de nevoie care îmi arată că vrea să aibă o relaţie cu cineva. Apoi lucrăm la cum vorbim, la atitudine, la mesajele transmise. Sunt foarte receptivi, pun în aplicare, au repede rezultate, iar schimbările sunt foarte rapide. Au şi rezultate şcolare mai bune dacă devin sociabili. Eu lucrez foarte mult pe partea de încredere, îi învăţ să aibă încredere şi în ei, dar şi în grupul de prieteni, şi la şcoală. Nu pot exersa doar într-un anumit domeniu, ci în toate contextele, doar aşa formezi încrederea.
-- Vorbeam de valorizare, care este un alt element important. Cum valorizăm un om?
-- Apreciindu-l permanent, chiar şi atunci când greşeşte. Este important să transformăm greşeala într-un lucru din care ai de învăţat. «Ce ai învăţat până acum, ce ai ştiut să faci, ce ai făcut bine, ce este nevoie să mai dezvolţi?» sunt câteva întrebări la care este bine să avem răspunsuri. Apoi mai este şi dragostea pe care trebuie să o oferim celor din jur. Am întâlnit la mulţi copiii ideea că ştiu sunt iubiţi de părinţi, dar nu li se spune. Sunt multe familii în care îmbrăţişările nu prea există, nu se vorbeşte despre admiraţie, despre dragoste, chiar dacă există aceste sentimente. Este important să fie verbalizate şi ţine de un model educaţional mai nou. Asta creşte încrederea copilului în ceea ce ştie să facă. Este important să-i învăţăm pe copii să trăiască clipa, să se bucure de orice.
-- În cultura noastră nu prea a existat tendinţa de a analiza şi de a valoriza direct calităţile celor din jur, chiar şi lucrurile mărunte.
-- Este adevărat şi este momentul să acceptăm că ne putem schimba. Eu îi ajut pe copii şi pe tineri să fie atenţi la câtă valoare îşi oferă, cât preţ pun pe ei. Ca să fii valorizat de cei din jur în primul rând trebuie să te valorizezi pe tine. În şcolile din Occident te învaţă să îţi recunoşti limitele şi să le depăşeşti. În momentul în care ştii că ai anumite limite, nu defecte, nu vorbim de defecte, ştii la ce nivel eşti şi unde poţi ajunge.
-- Sunt şi copii care ştiu că sunt foarte buni la anumite discipline şi totuşi nu avansează. Cum se explică atitudinea?
-- Au fost dezamăgiţi la un moment dat sau nu au avut niciun beneficiu, nu au văzut niciun rost în evoluţie. În general nu sunt motivaţi. Noi facem tot ce facem din plăcere, suntem motivaţi. Aceşti copii nu ştiu să-şi pună întrebarea «De ce fac lucrul respectiv?» sau dacă o folosesc, nu se bucură de rezultat.
-- Ce riscuri presupune pentru viitorul adult o astfel de atitudine?
-- În timp va apărea indecizia. Sunt mulţi oameni care fac lucruri din inerţie, nu reuşesc să se bucure, devin roboţei. Am întâlnit persoane calde, dar care trăiesc într-o rutină fiindcă nu ştiu să vadă o plăcere din ceea ce fac. Mă bucur mult când oamenii mă roagă să-i ajut să afle ce le place.
-- Ai un secret?
-- Primul pas este atenţia la corp, să vadă ce simte, cum simte, ce stimuli primesc prin toţi analizatorii şi să nu judece, ci doar să urmărească. În acest mod reuşeşte să trăiască în prezent şi să constate ce multe senzaţii au, apropo de plăcere. Pentru fiecare dintre noi este important să ştim să privim, să învăţăm să ascultăm, să putem simţi gusturile. Aşa ei află ce simt picioarele, ce simt tălpile, ce mirosuri sunt în jur, ce culori îi învăluie şi constată o altă lume. Şi evident, să se întrebe cât mai des «Pentru ce fac aceste lucruri? Care este motivaţia mea?».
-- A ta care este?
-- Bucuria de a lucra ca psiholog. Prima meserie aleasă a fost cea de profesor, la fel ca şi tata. Am absolvit Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii «Alexandru Ioan Cuza», apoi am terminat şi Psihologia. Când la Iaşi a apărut oportunitatea de a face formare în psihologia de familie şi de cuplu mi-am dat seama că mi se potriveşte foarte bine fiindcă este cea mai completă - copil, familie, context social. Am abordat tehnici prin care pot privi de sus toată reţeaua. Eu sunt convinsă că toate au un rost şi că toate vin la timpul lor, aşa cum a fost pentru mine psihologia.

Citeşte şi: Relaţii mai bune prin iertare şi acceptare

Maura ANGHEL

Cristina Stărică este lector universitar, psihoterapeut de familie şi cuplu, psiholog specialist în consiliere educaţională, orientare şcolară şi vocaţională, psiholog în psihologia muncii şi organizaţională. Este implicată în multe proiecte de formare a competenţelor de evaluare şi diagnoză a copiilor, tinerilor, membrilor familiei şi a cadrelor didactice pe probleme psiho-sociale şi afective, identificarea aptitudinilor, valorilor şi intereselor profesionale, formarea capacităţii de luare a deciziilor privind orientarea şcolară şi vocaţională.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei