„Statul va deveni un angajator mai atractiv decât mediul privat”

default

Dimensiune font:

| 21-09-2017 05:20

Într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, fostul prefect al judeţului Vaslui şi actual director adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi face o radiografie amănunţită a pieţei muncii şi cum va arăta sistemul angajărilor în viitor * sociologul Ciprian Iftimoaei consideră că instituţiile statului vor deveni, în scurt timp, mai atractive financiar pentru personalul de calitate, punând astfel presiuni pe mediul privat * acesta s-a plecat şi asupra efectelor create de fenomenul de îmbătrânire a populaţiei în judeţul Iaşi, dezvoltarea pieţei imobiliare în lumina cererii tot mai accentuate şi posibila migraţie a forţei de muncă necesară în judeţul Iaşi dinspre Republica Moldova


  •  Aţi făcut numeroase analize aplicate la absorbţia forţei de muncă în judeţul Iaşi. În ultima perioadă s-au făcut mai multe aprecieri privind specializările cerute de piaţa muncii în judeţ şi cele care care sunt deja saturate...
  • Pentru cunoaşterea situaţiei locurilor de muncă vacante, Institutul Naţional de
    Statistică realizează o cercetare numită ancheta locurilor de muncă vacante, care se desfăşoară trimestrial, pentru fiecare lună de mijloc a unui trimestru, prin completarea online, de către agenţi economici şi sociali, a unui chestionar. Cele mai multe locuri de muncă se adresează profesiilor cu studii medii în domeniile comerciale şi tehnice. În prezent, există un excedent de licenţiaţi în profesii socio-umane pentru care piaţa forţei de muncă nu furnizează locuri de muncă.

  • Cât de mult contează o diplomă de studii superioare şi cum arată judeţul Iaşi la acest capitol, comparativ cu cerinţele europene?

  • Recent, am fost la un atelier de lucru organizat de ADR Nord-Est pe teme de politică industrială şi am intervenit la secţiunea dedicată forţei de muncă. În regiunea de Nord-Est avem problema unui segment socio-profesional subreprezentat din punct de vedere statistic. Este vorba despre muncitorii calificaţi, tehnicieni şi maiştri. Nici la ponderea populaţiei cu studii superioare în populaţia ocupată nu stăm mai bine. Dacă în UE ponderea celor cu studii superioare este de 33% în populaţia ocupată, în regiunea de Nord-Est, doar în judeţul Iaşi, această pondere abia trece de 20%.

  • Dar în judeţele vecine?

  • În Vaslui şi Botoşani, persoanele cu studii superioare angajate abia trec de 10%, iar acestea lucrează preponderent în sectorul public. În momentul de faţă, statul a devenit un angajator ceva mai atractiv în raport cu mediul privat, ceea ce este un lucru, bun dacă avem în vedere creşterea calităţii forţei de muncă angajate la stat, în condiţii de creştere a concurenţei pe posturile scoase la concurs.

  • Asta va însemna o presiune asupra mediului privat?

  • Evident, în aceste condiţii, şi mediul privat trebuie să investească ceva mai mult în resursa umană. Cu un salariu mediu net de 2.100 lei/lunar, cât este în regiunea de Nord-Est, nu prea poţi să atragi resursa umană de calitate. Apoi, Regiunea de dezvoltare Nord-Est are nevoie de ingineri în toate specializările tehnice, inclusiv textile, ceea ce numim industria uşoară, IT&C, medici şi personal auxiliar. Aş putea să dau un exemplu în acest sens, pe secţiunea de IT. Piaţa de muncă ieşeană are nevoie periodic de mii de angajaţi în acest sector, în timp ce universităţile ieşene produc anual în jur de 800-900 de absolvenţi în domeniu. Se pune problema astfel ca Iaşul să atragă nu doar specialişti din judeţele vecine, ci mai nou, din Republica Moldova.

  • Statistic vorbind, cum evoluează piaţa imobiliară din Iaşi, comparativ cu cererea şi capacitatea noastră financiară?

  • Preţurile la imobile sunt reglate de raportul cerere şi ofertă. În analiza acestui fenomen trebuie să avem în vedere două tendinţe structurale. Una ar fi că municipiul Iaşi este centru universitar consacrat şi cu o perspectivă economică foarte bună în regiunea noastră. Apoi, ritmul construcţiilor nu acoperă nici pe departe cererea de pe piaţa imobiliară. Referitor la construcţii, pot să vă spun că, în luna iunie a acestui an, au fost eliberate 253 autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale, în creştere faţă de luna similară a anului trecut. Pe de altă parte, în primul trimestru al anului în curs, avem 723 locuinţe terminate faţă de 1.589 în trimestrul I al anului 2016. Din statistica pe care o deţin, toate cele 3.851 locuinţe terminate în anul 2016 au fost realizate din fonduri private şi nici una din fonduri publice.

  • Recent aţi avut dezbateri pe tema îmbătrânirii populaţiei, iar judeţul Iaşi nu face excepţie. Cum este influenţată dezvoltarea familiei de situaţia economică din regiunea de Nord-Est ?

  • Îmbătrânirea populaţiei este un fenomen demografic care caracterizează ţările dezvoltate economic. Dau un exemplu Japonia, care pierde 1 milion de locuitori pe an. Nici România nu face excepţie de la acest fenomen, care, alături de migraţie, va pune probleme serioase pe termen mediu şi lung. Dacă în 1950 ţara noastră avea o pondere a vârstinicilor de 5,3% în populaţia totală, astăzi avem 17,79%, iar în Regiunea de Nord-Est, această pondere este de 17,49%.

  • Care sunt influenţele acestei creşteri?

  • Îmbătrânirea demografică este influenţată de scăderea natalităţii. Tinerii nu mai vor să aibă copii din diferite motive care ţin de carieră, timpul petrecut la serviciu, venituri insuficiente, schimbarea valorilor sociale, alte concepţii despre viaţă. Apoi, îmbătrânirea demografică este influenţată şi de creşterea speranţei de viaţă, care este o consecinţă a progresului în diferite domenii, respectiv medicină, calitatea vieţii, protecţia socială. În România anilor '50, speranţa de viaţă era de 53,3 ani. Astăzi vorbim despre o speranţă de viaţă de peste 70 de ani. Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei va pune presiuni foarte mari pe sistemul de pensii, dar şi pe forţa de muncă activă care va plăti pensiile. Un efect important al îmbătrânirii populaţiei va fi legat de creşterea numărului de persoane în vârstă solicitante de îngrijiri de sănătate şi îngrijiri specifice. În concluzie, îmbătrânirea demografică este o problemă foarte serioasă, cu implicaţii socio-economice pe termen mediu şi lung.

  • Cum sunt preconizate creşterile salariale în următorii ani în judeţul Iaşi şi care vor fi domeniile cele mai atractive în perioada următoare?

  • Conform datelor prezentate de INS, în luna iulie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut în judeţul Iaşi a fost de 3.227, lei iar câştigul salarial mediu net a fost de 2.318 lei. În judeţul Iaşi, cele mai bune salarii sunt în domeniul serviciilor, unde salariul mediu net a fost de 2.500 lei. În industrie şi construcţii salariul mediu net a fost de 1.915 lei, iar în agricultură, silvicultură şi alte servicii conexe salariul mediu net a fost de 1.619 lei. Comisia Naţională de Prognoză arată că salariul mediu net în judeţul Iaşi va creşte la peste 2.800 lei în 2020, iar şomajul va scădea sub 4%. Cifrele arată că judeţul Iaşi, cu municipiul reşedinţă de judeţ, este şi va rămâne cel mai atractiv pol economic, social şi cultural.

  • Cum arată indicele preţurilor de consum în acest moment, comparativ cu perioade similare ale anului trecut?

  • Indicele preţurilor de consum este un indicator economic foarte important, care fundamentează deciziile politice din domeniul monetar, social şi economic. El măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor mărfurilor cumpărate şi a tarifelor serviciilor utilizate de către populaţie într-o anumita perioadă, faţă de o perioadă anterioară. Acest indicator ne este util şi la calculul altor indicatori statistici, cum ar fi indicele pensiei reale sau indicele salariului real net. Preţurile de consum în luna august 2017, comparativ cu luna august 2016, au crescut cu 1,2%. Datele INS arată că România a înregistrat în august 2017 o scădere a prețurilor faţă de luna precedentă de -0,20%, cea mai mare diminuare din ultimele 12 luni. Scăderea mare de la legume şi fructe, începută încă din luna iulie 2017, este sezonieră. Există şi produse nealimentare, ale căror preţuri au scăzut uşor, precum medicamentele, cu -0,02%, încălţămintea din piele cu -0,02%, ceasurile şi aparatura audio-video cu -0,16% sau săpunul de rufe cu -0,13%. Preţurile serviciilor s-au majorat cu 0,20% în luna august 2017, principalele influenţe fiind la serviciile de apă, canal şi salubritate +0,33% şi +3,04% de la începutul anului şi de la serviciile de telefonie +0,20%.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei