„Televiziunea îmi plăteşte chiria. Teatrul mă face fericit!”

default

Dimensiune font:

| 12-03-2015 06:00

Născut într-un „orăşel minune” al Moldovei, pe care-l poartă în suflet pretutindeni, actorul Alex Bogdan se întoarce cu gândul la copilărie, vorbindu-ne despre atletism, dar şi despre „omul scenei” în care timpul l-a transformat. Pus să aleagă între televiziune şi teatru, Alex vorbeşte despre mirajul camerei şi bucuriile scenei

- Pentru cei care nu te cunosc, cine este actorul Alex Bogdan?
- Este un fost atlet de performanţă, actualmente actor... dar unul care care încearcă să exceleze şi de acestă dată. Are câteva calităţi, dar prea multe defecte. Este un om care nu acceptă faptul că viaţa noastră trebuie să fie contorizată. Nu crede în ani şi în zile de naştere. Refuză să accepte că în puţin timp face 30 de ani. Este vărsător şi visător, leneş, comod şi uneori, foarte rar, are accente de ambiţie care îl dau peste cap. Are vicii, îi place să petreacă, îi place să râdă... cu şi de oameni. Dar cel mai mult îi place să râd de el. Cred că cel mai bine mă caracterizează faptul că încerc să o iau uşor într-o lume în care totul se grăbeşte, de aceea pare că nu fac mai nimic. Sunt mereu în căutarea fericirii şi asta este o căutare dureroasă...


- Cuvântul copilărie înseamnă...
- Atletism, pentru că am început să merg pe stadion de la şapte ani. Tata era şi este antrenor de atletism, aşa că mă lua şi pe mine la muncă. Uşor, uşor, dintr-o joacă, sportul a devenit o ocupaţie serioasă. Aveam un program strict de antrenamente, de unde nu puteam să lipsesc, evident pentru că stăteam cu antrenorul în casă. Mergeam la şcoală şi pe urmă la sală, sau invers. Pe la 14 ani am început să merg la concursuri şi după câţiva ani am luat şi medalii la campionatele naţionale. Morala este că orice performanţă are nevoie de timp, de muncă şi de perseverenţă. Toată nebunia asta s-a petrecut în Târgu-Ocna, orăşelul minune unde nu prea se mai întâmplă nimic. Povestea clasică a oraşelor mici din România, dar acolo am familia şi acolo mă întorc mereu cu sufletul cât un purice. Acolo e copilăria mea!


- Cum a apărut ideea de a studia actoria?
- Din curiozitate, nu am premeditat nimic. Eu făceam regie de film la Hyperion şi mă cam plictiseam. Erau prea multe cursuri teoretice în care cineva îţi vorbea şi tu trebuia să scrii. Nu aveam nerv pentru aşa ceva, eu aveam nevoie de dinamism. Abia o terminasem cu sportul, dar microbul încă era în sânge. Aşa că am început să mă duc pe la cursurile de actorie. Acolo era cu totul altceva, lumea se agita, se ţipa, se râdea... era un haos dement care pe mine m-a vrăjit. Am vrut şi eu să mă joc cu ei. M-am dus la rector şi mi-am cerut transferul. L-am primit şi aşa a început povestea mea cu actoria, cu studiul actoriei.

(sursă foto - mondenii.primatv.ro)


- Ai fost sprijinit pe drumul ales?
- Am noroc de nişte părinţi extraordinari. Pentru mulţi părinţi actoria nu e o meserie. La mine n-a fost cazul! I-am spus mamei: mamă, eu vreau să fac actoria. Ai ceva împotrivă? Nu mamă, fă ce simţi tu că te face fericit, a fost răspunsul ei. Tata m-a susţinut şi el. Pot spune că am avut încurajarea şi grija lor la pachet, dat fiindcă în primii ani am fost întreţinut de ei. Viaţa la Bucureşti nu e cea mai ieftină.


- Care sunt dascălii care şi-au pus amprenta asupra personalităţii tale pe perioada studiilor de la Hyperion?
- Profesorii mei de la Hyperion au fost Rodica Mandache şi Eusebiu Ştefănescu. Un cuplu didactic de zile mari! De doamna profesoară mă leagă cele mai multe amintiri, pentru că dânsa a fost în fiecare zi alături de noi. Domn' profesor avea mai multe imprimări la radio, filmări, era mai ocupat, cum sunt eu acum... A fi student la actorie nu e treabă uşoară. Să ne înţelegem, nu suntem nici mineri, nu dăm cu sapa, dar facem un lucru infinit mai greu, un lucru care nu e fizic... dăm cu dalta în suflet. Scormonim după sentimente, după fel de fel de stări şi după ce le-ai descoperit, trebuie să le scoţi tot timpul la suprafaţă, la comandă. Rodica Mandache m-a făcut să înţeleg că actoria, lăsând la o parte aspectele ei poetice, este o meserie şi trebuie să fii mereu pregătit. Să fii în stare să joci în orice condiţii, sub presiune, pe o masă la o petrecere când spectatorii nu sunt pregătiţi... treaba ta e să fii pregătit! De la doamna Mandache am învăţat să ascult muzică şi să citesc. Nu mi-e ruşine să spun că până la întâlnirea mea cu dumneaei ascultam, în mare parte, manele. Mai am şi acum pe acasă CD-uri făcut de mine. În trei ani la Hyperion, alături de Rodica Mandache şi de colegii mei, pentru că am avut noroc şi de nişte colegi excepţionali, am crescut cât alţii în zece şi pentru asta o să-i rămân pe veci recunoscător doamnei profesoare.

 

 (sursă foto - mondenii.primatv.ro)


- Care este actorul care te inspiră în carieră?
- Pot părea vorbe, dar îl venerez pe Victor Rebengiuc. Îl invidiez pentru luciditatea profesională de care dă dovadă. Eu nu l-am văzut pe domnul Rebengiuc făcând şuşe, cum fac mulţi alţi actori mari pentru bani. Nu spun că e un păcat să faci şuşe, ar fi aberant şi respect alegerea tuturor, dar se poate şi altfel, iar domnul Rebengiuc este dovada. Şi când a făcut reclama la Transavia, la mezeluri, era atât de bine actoriceşte ce făcea, că nu îţi venea să crezi că e reclamă la mezeluri...


- Care a fost spectacolul la care ai avut cele mai multe emoţii?
- Primul spectacol regizat de mine la Godot (cafenea cu parfum interbelic din Centrul Vechi al capitalei-n.r.) unde, evident, eu n-am jucat. Pe scenă erau Raluca Aprodu şi Tudor Aron Istodor, iar eu eram sus, la muzică. Emoţia a fost copleşitoare, pentru că mi-am dat seama că nu mai pot controla nimic din ce se întâmplă între ei. Munca mea se încheiase. Nu puteam interveni. De altfel, când joc, am tot timpul emoţii şi îmi vine să fug înainte de a intra pe scenă, să-mi pun sângele în mişcare, să simt adrenalina. Aşa e frumos să se întâmple!


- Care sunt trăsăturile definitorii pentru un actor?

- Eu am 28 de ani, de unde să ştiu? Cred că este totuşi sănătos să ştii că nu ştii multe! Să ai mult noroc şi, dacă nu-l ai, să munceşti foarte mult încât să-l dobândeşti. Trebuie să rămâi tot timpul student, să te miri de lucruri mărunte, să nu te crezi mare şi tare, să ai umilinţă şi respect.


- Ce înseamnă televiziunea pentru un actor care vine de pe scenă?
- E „şmecheroasă”, te păcăleşte dar nu-ţi oferă satisfacţiile pe care ţi le oferă scena. Sau poate că da, dar foarte rar. În televiziune, mai acut ca în teatru, lumea e foarte rea. În teatru, mai ai acum să îi eviţi, te scufunzi în repetiţii şi să zicem că uiţi sau treci peste. Din păcate, în televiziune nu există această scufundare. E totul la vedere. Pe scurt, televiziune pentru bani, teatru pentru suflet, ce mai la deal la vale.


- Câştigurile reduse din actorie sunt o piedică pentru tinerii actori?
- Nu cred în acest lucru. Dacă eşti talentat şi munceşti nu mori de foame ca actor. Nu poţi nici să zbori la Paris în fiecare weekend, dar poţi trăi decent. La actorie oricum nu dai gândindu-te la bani. Dai pentru că aşa simţi, abia în ultimul an de facultate începi să te panichezi...


- Ai renunţa la scenă în detrimentul televiziunii?

- Televiziunea nu mă face fericit, îmi plăteşte chiria. Teatrul mă face fericit, dar nu ştiu dacă tot el, teatrul, e de acord să-mi plătească şi chiria. Hai c-o s-o rezolv eu cumva!
 

A consemnat Anca BURNICHE


Toată nebunia asta s-a petrecut în Târgu-Ocna, orăşelul minune unde nu prea se mai întâmplă nimic. Povestea clasică cu oraşele mici din România. Acolo am familia şi acolo mă întorc mereu cu sufletul ca un purice. Acolo e copilăria mea”

* * *
„Lumea se agita, se ţipa, se râdea... era un haos dement care pe mine m-a vrăjit. Am vrut şi eu să mă joc cu ei”

* * *
Să ne înţelegem, nu suntem nici mineri, nu dăm cu sapa, dar facem un lucru infinit mai greu, un lucru care nu e fizic... dăm cu dalta în suflet. Scormonim după sentimente, după fel de fel de stări şi după ce le-ai descoperit, trebuie să le scoţi tot timpul la suprafaţă, la comandă”

* * *
„Televiziunea nu mă face fericit, îmi plăteşte chiria. Teatrul mă face fericit, dar nu ştiu dacă el, teatrul, e de acord să-mi plătească şi chiria”


* * *

Cele mai cunoscute parodii ale emisiunii Mondenii în care actorul Alex Bogdan a încântat publicul i-a avut ca sursă de inspiraţie pe Traian Băsescu, Corneliu Vadim Tudor, Nelson Mandela şi... Andreea Tonciu!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei